Επειδή τρελαίνομαι να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου:
1. Καταρχάς, επί πληρωμή δε σημαίνει απαραίτητα "κλειστoύ κώδικα", βλ. redhat.
2. Αν ο μέσος χρήστης θεωρεί ότι επί πληρωμή = καλύτερο, τότε γιατί όλοι εμείς δεν τρέχουμε το προαναφερθέν Red Hat Enterprise Linux (αυθεντικό ή πειρατικό), αλλά τρέχουμε ubuntu;
3. Όπως λέει και ο MakisM1, όταν κάτι το χρειάζεσαι για τη δουλειά σου, είσαι διατεθειμένος να κάνεις πολλές υποχωρήσεις (οικονομικές και ιδεολογικές) προκειμένου να αποκτήσεις το σούπερ εργαλείο που θα σου δώσει αυτό το 1% συγκριτικό πλεονέκτημα. Για όλα όμως τα υπόλοιπα προγράμματα νομίζω ότι ισχύει η αρχή της ήσσονος προσπάθειας: Οκ, μπορεί να θεωρώ ότι το word είναι ελαφρώς καλύτερο από το openoffice writer, αλλά σιγά μη μπω στη διαδικασία του dualboot/εγκατάστασης εικονικής μηχανής/
wine μόνο και μόνο για μία δύο λειτουργίες που ενδέχεται να χρησιμοποιήσω μια φορά το χρόνο. Κατ' αναλογία, έστω ότι οι επιλογές μου ήταν: α) gimp δωρεάν με ένα κλικ από το κέντρο λογισμικού, β) photoshop έναντι αδράς πληρωμής με ένα κλικ από το κέντρο λογισμικού, γ) photoshop σπασμένο μετά από ψάξιμο σε "ύποπτα" σάιτ. Εγώ, και υποθέτω και αρκετοί άλλοι, θα προτιμούσα το gimp. Αν ήμουν γραφίστας μπορεί να διάλεγα το photoshop. Αλλά οι περισσότεροι δεν είμαστε γραφίστες.
4. Παρεμπιπτόντως, έχω δει αρκετές ερωτήσεις για skype ή opera στο φόρουμ, αλλά όχι για το περιβόητο nero. Ή τρέχει τέλεια ή απλά δεν έχει και τόση πέραση. Ας μην υποτιμάμε την αξία του λογισμικού μας. Πάνω από τα μισά κλειστά προγράμματα που έχω δοκιμάσει, απλά δε συγκρίνονται με τα αντίστοιχα ελεύθερα. [Κορυφαίο παράδειγμα η εφαρμογή home banking της τράπεζάς μου. Ναι μεν υπήρχε .deb, αλλά χρειάστηκε να κάνω τουλάχιστον 10 από τις 15 χειροκίνητες αλλαγές που υπήρχαν στο FAQ για να καταφέρω να το εγκαταστήσω. Περιττό να πω ότι δεν μπήκα στον κόπο να επαναλάβω τη διαδικασία δεύτερη φορά.]
5. Πολύς λόγος γίνεται για μετάβαση σε άλλες διανομές, αλλά μέχρι στιγμής, από τις λεγόμενες "φιλικές προς το χρήστη" διανομές, το ubuntu είναι αυτό που βάζει το λιγότερο νερό στο κρασί του. Μπορεί το debian και το fedora να έχουν πιο ιδεολογικώς ορθή στάση, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών ubuntu δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε αυτές τις διανομές, ή απλά τις φοβάται. Αν λοιπόν φύγουν από το ubuntu, είναι πιθανότερο να καταλήξουν σε mint ή mandriva παρά σε debian.
6. Τέλος, εγώ όταν βλέπω μια εταιρεία κλειστού λογισμικού να βγάζει έκδοση για λίνουξ, και μάλιστα καλή έκδοση για λίνουξ, περισσότερο χαίρομαι παρά φοβάμαι ότι θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος. Ας πούμε ότι τους θεωρώ πιο ανοιχτό γκρι από τους υπόλοιπους.
Συμπερασματικά, εγώ θέλω να υπάρχουν επί πληρωμή εφαρμογές και δωρεάν κλειστές εφαρμογές στο κέντρο λογισμικού. Θέλω όμως να είναι σαφής η διάκριση ανάμεσα σε ελεύθερες και κλειστές εφαρμογές, είτε είναι δωρεάν είτε επί πληρωμή. Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι η στάση της Canonical είναι σωστή με ορισμένα ερωτηματικά. Π.χ. σωστά δεν ενεργοποιεί αυτόματα το αποθετήριο partners, αλλά η ονομασία partners ίσως δεν είναι τόσο αποτρεπτική όσο π.χ. το closed source. Θα δούμε αν θα κάνει διάκριση ανάμεσα σε ελεύθερες και κλειστές επί πληρωμή εφαρμογές. Αν δεν κάνω λάθος, το android δεν κάνει. Θέλω να πιστεύω ότι η canonical, είτε από μόνη της είτε με την πίεση της κοινότητας, θα κρατήσει καλύτερη στάση.