έρχονται οι επί πληρωμή εφαρμογές

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Re: έρχονται οι επί πληρωμή εφαρμογές

Δημοσίευσηαπό lostinmyworld » 05 Σεπ 2010, 18:43

Ναι, οι εφαρμογές κλειστού κώδικα υπάρχουν σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν ubuntu (βλ. Chrome, flash κ.ά.).
Ναι, οι εφαρμογές που δεν ήταν δωρεάν υπάρχουν σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν ubuntu (βλ. Nero κ.ά.).

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όμως είναι γιατί θα πρέπει αυτές οι εφαρμογές να μπουν στο Κέντρο Λογισμικού..Όποιος θέλει πάει στην ανάλογη σελίδα της Google και κατεβάζει το Chrome, όποιος θέλει αγοράζει μία εφαρμογή για το ubuntu. Τον εμποδίζει κανείς; Θέλει να κάνει την δουλειά του, καλά κάνει.
Αλλά, γιατί να μπουν αυτές οι εφαρμογές στο Κέντρο Λογισμικού; Ας μπουν στην σελίδα της canonical, ας μπουν σε μία άλλη ιστοσελίδα έτσι ώστε να τις βρίσκει όποιος θέλει εύκολα και να μπει ένας σύνδεσμος στο Κέντρο Λογισμικού. Να τον πατάς και να σου ανοίγει την ιστοσελίδα...Είναι πραγματικά ανάγκη να εισαχθούν αυτές οι εφαρμογές στο Κέντρο Λογισμικού;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όχι. -1 από εμένα..
Off topic:
Αυτό που δεν μπορώ με τίποτα να ανεχθώ είναι το εξής: πώς μπορεί κάποιος να σε αναγκάζει να χρησιμοποιείς μία εφαρμογή(βλ. ακόμα και εκπαιδευτικά ιδρύματα) χωρίς να σου την παρέχει δωρεάν; Κι αν δεν έχεις τα απαραίτητα χρήματα; Λύση: πειρατεία... :shh:
http://lostinmyworld222.wordpress.com
http://lostinmyworld.e-science.gr/
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃C, Java (όσα μπορείς να μάθεις στη σχολή)┃Αγγλικά: Δεν μου χρειάζονται...
Ubuntu 10.04 σε Acer TravelMate 2492WLMi
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής: Intel Celeron M 420 (1.60 GHz, 533 MHz FSB, 1 MB L2 cache) │
Μνήμη: 512 MB DDR2 │ Κάρτα Γραφικών: Intel Graphics Media Accelerator 950 │ Κάρτα Ασύρματη │ Κάρτα Ήχου │ Οθόνη & Ανάλυση: 15.4" WXGA wide TFT LCD
lostinmyworld
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 05 Σεπ 2010, 19:10

Υποθετω, δικη μου εικασια, οτι αν το βαλει η Canonical στο Κεντρο Λογισμικου, θα το περασει απο καποια τεστ (αν δεν εχει τον κωδικα, γιατι μπορει ο κωδικας να ειναι ανοιχτος αλλα να μην ειναι free). Οποτε εχεις καποια minimum εγγυηση οτι θα παρεις αυτο που πληρωνεις, ουτε vaporware, ουτε malware κλπ κλπ. Θα δουλευει και θα κανει αυτο για το οποιο το αγορασες.

Και δεν ειναι κακο να βγαλει και η Canonical κανενα $... δεν ειναι φιλανθρωπικο ιδρυμα.

Οσο για το off-topic:

Off topic:
Τα εκπαιδευτικα ιδρυματα αγοραζουν αδειες για καποιες θεσεις Η/Υ (θεωρητικα τουλαχιστον). Αν θες να χρησιμοποιησεις καποιο (ακριβο) προγραμμα, πας στη σχολη.

Ξερω οτι στο μπαχαλο που λεγεται Ελλαδα, η πειρατια βασιλευει. Αλλα αν η λυση ειναι η πειρατεια, τοτε και ο γιαλος ειναι στραβος και στραβα αρμενιζουμε...

Εχω ακουσει οτι υπαρχουν εκπαιδευτικα ιδρυματα που λειτουργουν με σπασμενα προγραμματα. Προφανως, οι φοιτητες τους το θεωρουν φυσικο να εχουν και ενα clopy
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lostinmyworld » 05 Σεπ 2010, 19:26

Κοίτα, κακό δεν είναι...αλλά προσωπικά δεν θα μου άρεσε..Άλλωστε αν θέλει κάποιος να αγοράσει μία εφαρμογή μπορεί, δεν είναι ανάγκη να προστεθούν στο Κέντρο Λογισμικού..Αλλά αυτή φυσικά είναι προσωπική μου γνώμη :) , η Canonical ως εταιρεία ακολουθεί δικό της σκεπτικό αλλά και πολιτική...
Off topic:
Όταν διδάσκεσαι ένα κλειστό και όχι δωρεάν λογισμικό στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που σπουδάζεις (σπασμένο ή μη...) και δεν μπορείς να είσαι κάθε μέρα εκεί για να κάνεις την όποια εργασία θα πρέπει να καταφύγεις σε άλλη λύση..
1η λύση: το αγοράζεις....ναι, οκ. συμφωνώ απόλυτα αλλά....πολλά τα λεφτά πατριώτη :(
2η λύση:πειρατικό λογισμικό...λάθος λύση, αλλά αποτελεσματική. Βέβαια θα μπορούσε το εκπαιδευτικό ίδρυμα να παρείχε το ίδιο λογισμικό στους φοιτητές/σπουδαστές του ή να χρησιμοποιεί παρόμοιο λογισμικό ανοικτού κώδικα και ελεύθερο...αλλά

Στραβός είναι ο γιαλός και εμείς στραβά αρμενίζουμε :thumbup:
http://lostinmyworld222.wordpress.com
http://lostinmyworld.e-science.gr/
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃C, Java (όσα μπορείς να μάθεις στη σχολή)┃Αγγλικά: Δεν μου χρειάζονται...
Ubuntu 10.04 σε Acer TravelMate 2492WLMi
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής: Intel Celeron M 420 (1.60 GHz, 533 MHz FSB, 1 MB L2 cache) │
Μνήμη: 512 MB DDR2 │ Κάρτα Γραφικών: Intel Graphics Media Accelerator 950 │ Κάρτα Ασύρματη │ Κάρτα Ήχου │ Οθόνη & Ανάλυση: 15.4" WXGA wide TFT LCD
lostinmyworld
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 05 Σεπ 2010, 21:26

άμα είναι να βγάλουν αρκετές γνωστές εταιρείες προγράμματα propriatery για linux
και πρέπει και να τα αγοράζεις τότε θα γεμίσει το linux με ένα σωρό προγράμματα κλειστά
και αφού θα είναι τα "καλύτερα" και κλειστά θα γεμίσει από σπασμένα ( crack κλπ) και αγορασμένα προγράμματα το linux
που αυτό συνεπάγεται όλα τα προβλήματα με την ασφάλεια που δεν υπήρχαν πριν στο linux
καθώς και στο θέμα της ελευθερίας των χρηστών στην χρήση των προγραμμάτων τους( πχ δεν θα μπορούν να τα μοιράζονται ... κλπ κλπ κλπ και όλα τα άλλα που ανέφερα σε προηγούμενο post

Η μεγάλη αλήθεια είναι :

Να γίνουν open source τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα ή να κατασκευαστούν open source αντίστοιχα
και όχι να γεμίζει το linux με proprietary (κλειστά προγράμματα )!!!
Δυστυχώς και οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες (ιδιαίτερα η πρώτη ) αλλά όχι ακατόρθωτες !!!

Μην νομίζετε πως αυτά δεν γίνονται!!!
Πως δεν γίνονται ;;;;
Για δείτε τον αγώνα του FSF gnu και τα λοιπά στο Silicon Valey και θα δείτε
ότι γίνεται

για δείτε τις χιλιάδες open source εφαρμογές και τις εκατοντάδες επιστημονικές ΦΟΒΕΡΕΣ και ΚΟΡΗΦΑΙΕΣ open source εφαρμογές
που υπάρχουν στα repositories .
Γίνεται ήδη!!! ΞΥΠΝΑΤΕ!!!

Προς το παρών ο κόσμος διαλέγει μεταξύ του αυθεντικού που το πληρώνει χρυσάφι και του πειρατικού...

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα είναι να διαρρεύσει ο κώδικας γνωστών εφαρμογών και να δοθεί στον κόσμο

Που είσαι ρε Προμηθέα ;

may the source be with you
:ugeek:
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 05 Σεπ 2010, 23:17

Κατ'αρχην, θα εκτιμουσα αν στην συζητηση δεν χρησιμοποιεις εκφρασεις του ειδους 'ξυπνατε'. Υποννοεις οτι οσοι διαφωνουν η δεν συμμεριζονται τη γνωμη σου ειναι κοιμισμενοι η ηλιθιοι. Δεν γνωριζομαστε κι απο το στρατο... Ιδιαιτερα οταν κατω απο το nick σου γραφει 'Συντονιστης'...

Για πολλοστη φορα επαναλαμβανω οτι δεν σου βαζει κανεις το πιστολι στο κεφαλι να αγορασεις οποιοδηποτε προγραμμα. Στο αμεσο μελλον, τοσο ο δικος μου Η/Υ οσο και ο δικος σου, πιθανοτατα ΔΕΝ θα φιλοξενησουν αγορασμενα προγραμματα, πολλω μαλλον σπασμενα, δεδομενου οτι εγω τουλαχιστον, αναγνωριζω τους κινδυνους να κατεβαζω προγραμματα απο warezαδικα και επιπλεον, σεβομαι τα πνευματικα δικαιωματα και το Copyright οπως ισχυει σημερα εδω. Ειτε μ'αρεσει, ειτε οχι.

Απεναντιας, πιστευω οτι τα προγραμματα που πιθανον να ανεβασει η Canonical στο Software Center θα εχουν καποιο ελεγχο και εγγυηση απο την Canonical (μπορει φυσικα να αποδειχθω τραγικα λαθος). Αν συμβει κατι τετοιο, μαλλον θα ειμαστε σε πολυ καλυτερη κατασταση απο τα παραθυρα.

Το γεγονος οτι υπαρχουν η θα υπαρξουν ιοι/malware σε οποιοδηποτε ΛΣ, αυτο δεν σημαινει οτι απαραιτητα το κολλαμε και μεις. Θελει παντα την επαγρυπνηση του χρηστη. Το αν αγορασουν 100 Λινουξαδες το Photoshop και το εγκαταστησουν και αλλοι 10000 σπασμενο, δεν εχει να κανει τιποτα με την ασφαλεια του δικου μου Η/Υ, εφ'οσον ουτε αγορασμενο, ουτε σπασμενο θα το εγκαταστησω. Μια χαρα ειμαι με το GIMP.

Προγραμματα ΕΛ/ΑΚ υπαρχουν πολλα και καλα. Δεν ειναι εξ ορισμου καλυτερα ειτε υποδεεστερα των Copyrighted, προφανως, αν υπαρχει η εξελιχθει προγραμμα ΕΛ/ΑΚ σε χρηστικοτητα καλυτερη του nonfree/copyrighted δεν βλεπω το τελευταιο να πουλαει κομματια.

Αν απο την αλλη πλευρα υπαρχει nonfree/copyrighted προγραμμα που ειναι σαφως καλυτερο των EΛ/AK ξαδελφιων του, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ, δεν εχω την παραμικρη αμφιβολια οτι θα το αγοραζα και θα το χρησιμοποιουσα.

Φιλικα

ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 06 Σεπ 2010, 04:11

Φυσικά και όποιος διαφωνεί με στοιχειώδεις αρχές που διακατέχουν το ανθρώπινο είδος πιθανότατα είναι είτε ηλίθιος είτε αστειεύεται κλπ

αλλά δεν είναι ηλίθιος αν απλά δεν συμμερίζεται κάποιες απόψεις ... ;)

Αυτούς που δεν με σέβονται πιστεύω ότι δεν αξίζει να τους σέβομαι
Τα proprietary δεν με σέβονται δεν σε σέβονται δεν μας σέβονται

ο λόγος που χρησιμοποιώ linux δεν είναι φυσικά για να αποφύγω τα πειρατικά προγράμματα
και να σεβαστώ έτσι αυτούς που δεν με σέβονται ( (και δεν σέβονται όλη την ανθρωπότητα)
αλλά για τι εκεί βρίσκω νόημα και έτσι μου αρέσει .

Η γνώση ανήκει στην ανθρωπότητα
ότι ξέρουμε το οφείλουμε στην ανθρωπότητα και την ιστορία της

Η άποψη του ότι να χρησιμοποιούμε open source για να μην έχουμε πειρατικά προγράμματα είναι αστεία
γιατί ακούγεται σαν να λέει κανείς ότι θα δουλεύουμε εμείς στο να εξασφαλίσουμε σε αυτούς που κλέβουν
από την ανθρωπότητα την γνώση ( proprietary και αυτοαποκαλούνται ιδιοκτήτες οι ξετσίπωτοι ) να μην χρησιμοποιεί ο κόσμος πειρατικά .
Στην τελική σκασίλα μου για την πειρατία
Απατεώνες αεριτζήδες είναι σιγά μην σκάσω....

Το πρόβλημα δεν είναι αν θές να αγοράσεις εσύ ένα proprietary πρόγραμμα αλλά ότι θα εισβάλλουν proprietery προγράμματα s
στο open source

ενώ αυτό που πρέπει να γίνει
είναι να διαρρεύσει ο κώδικας τον proprietary προγραμμάτων και να γίνουν open source θέλουν δεν θέλουν

Να δοθούν στο public domain
ίσως από κάποιον Roben των λογισμικών ... :P

Φιλικά :thumbup:
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 06 Σεπ 2010, 09:11

Θὰ συμφωνήσω μὲ τὸν φίλτατο, παρ' ὅ,τι ἄγνωστο σὲ μένα, sokoban4ever. Τὸ κλειστὸ (ἀκομα καὶ κατὰ τὴ στενὴ ἔννοια, ἀφοῦ ὑπό τὴν εὐρεία ἔννοια ποὺ δίνει στὴ λέξη τὸ FSF ἀκόμα καὶ τὸ Debian δὲν εἶναι ἀνοιχτό!!!) λογισμικό, πολλῷ δὲ μᾶλλον τὸ ἰδιοταγές ἐμπορικὸ λογισμικό, ὑπάρχει στὸ Linux ἐξ ἁπαλῶν ὀνύχων, σχεδὸν ἀπὸ τὴν ἀρχὴ τῆς ὕπαρξής του. Ἀλλὰ ὑπάρχει ἀνεπίσημα, οὔτως εἰπεῖν. Ὄχι στὰ ἀποθετήρια μιᾶς ἀνοιχτῆς διανομῆς. Αὐτὸς ἦταν καὶ ὁ λόγος δημιουργίας τοῦ Fedora ἢ τοῦ OpenSUSE - τὰ ἐμπορικὰ πακέτα τῶν «μητρικῶν» διανομῶν (RedHat & SUSE) περιέχουν καὶ κλειστὲς ἐφαρμογές, ὁπότε δὲν εἶναι «θεμιτό» (μὲ βάση τοὺς κανόνες τῆς ἐλεύθερης ἀγορᾶς, μὲ τοὺς ὁποίους διαφωνῶ καὶ ἐγώ, ὅπως καὶ πολλοὶ ἄλλοι, ἀλλὰ αὐτὸ εἶναι ἄλλο θέμα καὶ ὄχι τοῦ παρόντος) νὰ παρέχονται δωρεάν στὴν κοινότητα.
Ἡ Canonical δὲν εἶναι τὸ Ubuntu. Ἡ Canonical εἶναι ἡ εταιρεία πίσω ἀπὸ τὸ Ubuntu, ὅπως ἡ RH εἶναι ἡ ἑταιρεία πίσω ἀπὸ το Fedora, ἀλλὰ τὸ Ubuntu εἶναι ὁ καρπὸς τοῦ γάμου τῆς Canonical μὲ τὴν κοινότητα. Ἡ κοινότητα τῶν λινουξάδων δὲν εἶναι παθητικοὶ καταναλωτές, ὅπως οἱ καταναλωτὲς τῶν προϊόντων τῆς M$, ἀλλὰ συνειδητοποιημένοι καὶ ἐλευθερόφρονες χρῆστες. Καὶ οἱ μονομερεῖς ἀποφάσεις, ἐρήμην τῆς κοινότητας, ὅπως ἡ κατάργηση τοῦ Synaptic (!) ἢ ἡ προσθήκη κλειστῶν ἐμπορικῶν ἐφαρμογῶν στὸ software center, μποροῦν κάλλιστα νὰ ἀποτελέσουν αἰτία διαζυγίου.
Ἐγὼ προσωπικὰ ἔχω ἀρχίσει νὰ σκέφτομαι σοβαρά νὰ ἀφήσω τὴν Canonical νὰ συνεχίσει τὴν πορεία πρὸς τὴν παραθυροποίησή της (χαλίφης στὴ θέση τοῦ χαλίφη;) καὶ νὰ περάσω εἴτε σὲ παράγωγη τοῦ Ubuntu διανομή, ἂν φυσικὰ δὲν ἁρπάξουν καὶ αὐτὲς τὸ μικρόβιο, εἴτε σὲ Debian sid.
Πρὶν ἀποχωρήσω, ὅμως, θὰ ἤθελα ἡ κοινότητα, ἐφ` ὅσον τὸ ἐγκρίνει φυσικά, νὰ σπρώξει πρὸς τοὺς ἐπιτελεῖς τῆς Canonical τὴν πρόταση ποὺ κατατέθηκε πιὸ πάνω, νὰ μπεῖ ἁπλῶς ἕνα link πρὸς τὴν ἱστοσελίδα τῆς ἑταιρείας (τὸ download section της), ἀπὸ ὅπου θὰ μπορεῖ ὅποιος θέλει νὰ ἀγοράσει τὸ κλειστὸ λογισμικό - κάτι τέτοιο τουλάχιστον θὰ διατηρήσει τὸν διαχωρισμὸ Canonical - Ubuntu.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 06 Σεπ 2010, 10:54

Επειδή τρελαίνομαι να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου:
1. Καταρχάς, επί πληρωμή δε σημαίνει απαραίτητα "κλειστoύ κώδικα", βλ. redhat.
2. Αν ο μέσος χρήστης θεωρεί ότι επί πληρωμή = καλύτερο, τότε γιατί όλοι εμείς δεν τρέχουμε το προαναφερθέν Red Hat Enterprise Linux (αυθεντικό ή πειρατικό), αλλά τρέχουμε ubuntu;
3. Όπως λέει και ο MakisM1, όταν κάτι το χρειάζεσαι για τη δουλειά σου, είσαι διατεθειμένος να κάνεις πολλές υποχωρήσεις (οικονομικές και ιδεολογικές) προκειμένου να αποκτήσεις το σούπερ εργαλείο που θα σου δώσει αυτό το 1% συγκριτικό πλεονέκτημα. Για όλα όμως τα υπόλοιπα προγράμματα νομίζω ότι ισχύει η αρχή της ήσσονος προσπάθειας: Οκ, μπορεί να θεωρώ ότι το word είναι ελαφρώς καλύτερο από το openoffice writer, αλλά σιγά μη μπω στη διαδικασία του dualboot/εγκατάστασης εικονικής μηχανής/wine μόνο και μόνο για μία δύο λειτουργίες που ενδέχεται να χρησιμοποιήσω μια φορά το χρόνο. Κατ' αναλογία, έστω ότι οι επιλογές μου ήταν: α) gimp δωρεάν με ένα κλικ από το κέντρο λογισμικού, β) photoshop έναντι αδράς πληρωμής με ένα κλικ από το κέντρο λογισμικού, γ) photoshop σπασμένο μετά από ψάξιμο σε "ύποπτα" σάιτ. Εγώ, και υποθέτω και αρκετοί άλλοι, θα προτιμούσα το gimp. Αν ήμουν γραφίστας μπορεί να διάλεγα το photoshop. Αλλά οι περισσότεροι δεν είμαστε γραφίστες.
4. Παρεμπιπτόντως, έχω δει αρκετές ερωτήσεις για skype ή opera στο φόρουμ, αλλά όχι για το περιβόητο nero. Ή τρέχει τέλεια ή απλά δεν έχει και τόση πέραση. Ας μην υποτιμάμε την αξία του λογισμικού μας. Πάνω από τα μισά κλειστά προγράμματα που έχω δοκιμάσει, απλά δε συγκρίνονται με τα αντίστοιχα ελεύθερα. [Κορυφαίο παράδειγμα η εφαρμογή home banking της τράπεζάς μου. Ναι μεν υπήρχε .deb, αλλά χρειάστηκε να κάνω τουλάχιστον 10 από τις 15 χειροκίνητες αλλαγές που υπήρχαν στο FAQ για να καταφέρω να το εγκαταστήσω. Περιττό να πω ότι δεν μπήκα στον κόπο να επαναλάβω τη διαδικασία δεύτερη φορά.]
5. Πολύς λόγος γίνεται για μετάβαση σε άλλες διανομές, αλλά μέχρι στιγμής, από τις λεγόμενες "φιλικές προς το χρήστη" διανομές, το ubuntu είναι αυτό που βάζει το λιγότερο νερό στο κρασί του. Μπορεί το debian και το fedora να έχουν πιο ιδεολογικώς ορθή στάση, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών ubuntu δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε αυτές τις διανομές, ή απλά τις φοβάται. Αν λοιπόν φύγουν από το ubuntu, είναι πιθανότερο να καταλήξουν σε mint ή mandriva παρά σε debian.
6. Τέλος, εγώ όταν βλέπω μια εταιρεία κλειστού λογισμικού να βγάζει έκδοση για λίνουξ, και μάλιστα καλή έκδοση για λίνουξ, περισσότερο χαίρομαι παρά φοβάμαι ότι θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος. Ας πούμε ότι τους θεωρώ πιο ανοιχτό γκρι από τους υπόλοιπους.

Συμπερασματικά, εγώ θέλω να υπάρχουν επί πληρωμή εφαρμογές και δωρεάν κλειστές εφαρμογές στο κέντρο λογισμικού. Θέλω όμως να είναι σαφής η διάκριση ανάμεσα σε ελεύθερες και κλειστές εφαρμογές, είτε είναι δωρεάν είτε επί πληρωμή. Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι η στάση της Canonical είναι σωστή με ορισμένα ερωτηματικά. Π.χ. σωστά δεν ενεργοποιεί αυτόματα το αποθετήριο partners, αλλά η ονομασία partners ίσως δεν είναι τόσο αποτρεπτική όσο π.χ. το closed source. Θα δούμε αν θα κάνει διάκριση ανάμεσα σε ελεύθερες και κλειστές επί πληρωμή εφαρμογές. Αν δεν κάνω λάθος, το android δεν κάνει. Θέλω να πιστεύω ότι η canonical, είτε από μόνη της είτε με την πίεση της κοινότητας, θα κρατήσει καλύτερη στάση.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 06 Σεπ 2010, 11:29

Δὲν διαφωνοῦμε, ὧ Τζένη-Τζένη, ὁπότε δὲν ὑπάρχει λόγος νὰ κάνεις τὸν δικηγόρο τοῦ διαβόλου. Ἡ ἔνστασή μου δὲν εἶναι στὴν «εἴσοδο» τῶν κλειστῶν ἐφαρμογῶν στὸ Λίνουξ (κάτι ποὺ ἔχει γίνει, ἐπαναλαμβάνω, σχεδὸν ἐξ αρχῆς), εἴτε μιλᾶμε γιὰ κλειστοῦ κώδικα ἐφαρμογὲς, εἴτε γιὰ κώδικα μὲ πατενταρισμένες ρουτίνες, εἴτε ἐπὶ πληρωμῇ ἐφαρμογές. Ἡ ἔνστασή μου εἶναι στὸ ὅτι τὸ Ubuntu δὲν εἶναι RedHat ἢ SUSE, ἀλλὰ ἐλεύθερη διανομή - πατάει στὸ Debian unstable οὔτως ἢ ἄλλως - ποὺ ἀπευθύνεται σὲ (καὶ στηρίζεται ἀπὸ) μιὰ τεράστια κοινότητα. Ἐμπορικὰ ἡ Canonical εἶναι ἐλεύθερη νὰ κάνει ὅ,τι θέλει. Ἀλλὰ στὸ θέμα τῆς διανομῆς ποὺ ἀπευθύνεται στὴν κοινότητα εἶναι τουλάχιστον ἀντιδεοντολογικὸ νὰ ἐθίζει τὸν μέσο χρήστη (τὸν προερχόμενο ἀπὸ τὰ Windows, ποὺ κουβαλάει ἀκόμα μέσα του πολλὰ ἀπὸ τὴ νοοτροπία τοῦ παθητικοῦ καταναλωτῆ καὶ ποὺ ἔχει ἐν πολλοῖς σύγχυση γύρω ἀπὸ τὶς ἔννοιες ἐλεύθερο λογισμικό, ἀνοιχτός κώδικας κ.λπ.) στὴ συνύπαρξη ἀνοιχτῶν καὶ ἐπὶ πληρωμῇ ἐφαρμογῶν.
Θέση μου εἶναι ὅτι αὐτὰ τὰ προϊόντα καλὰ κάνει καὶ τὰ πουλάει μέν, ὄχι ὅμως μέσα ἀπὸ τὴ διανομή. Ὅπως δὲν πουλάει μέσα ἀπὸ τὴ διανομὴ τὰ μπλουζάκια ἢ τὶς κοῦπες Ubuntu. Ἂν ἐπιμείνει σὲ μιὰ πρακτικὴ τουλάχιστον ἀμφιλεγόμενη, πολὺ σύντομα θὰ δεῖ forks ποὺ θὰ αὐτονομηθοῦν ἀκόμη περισσότερο ἀπὸ τὰ ἤδη ὑφιστάμενα (βλέπε Mint).
Καὶ ὄχι, Τζένη μας, τὸ Ubuntu δὲν εἶναι ἡ μόνη φιλικὴ διανομή. Τὸ ἴδιο φιλικὴ ἦταν καὶ γίνεται ὅλο καὶ περισσότερο ἡ PCLOS.
Off topic:
Σὲ ποιά τράπεζα εἶσαι; Γιατὶ ἡ Γενική, στὴν ὁποία ἔχω κάποιο λογαριασμό, συνεργάζεται ΜΟΝΟ μὲ Windows! Ἀσφαλεῖς συναλλαγές :eh:
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 06 Σεπ 2010, 11:56

Εμένα με έχουν καλύψει όσα λέχθηκαν πριν για εφαρμογές που είναι κλειστές αλλά κάνουν τη διαφορά για έναν επαγγελματία (οι οποίες καλώς υπάρχουν και καλώς κάνουν οι σωστοί επαγγελματίες και τις αγοράζουν).

Εγώ δεν είμαι από αυτούς που χρειάζονται κάτι πολύ εξειδικευμένο για τη δουλειά τους και άρα καλύπτομαι σχεδόν από ότι έρχεται με την εγκατάσταση, συν μερικά open εργαλεία. Συνεπώς μπορώ να πω ότι με ξένισε σε προσωπικό επίπεδο (για να μην πω το βαρύ «ξενέρωσε») η παραπάνω επιλογή της Canonical, αν και την καταλαβαίνω.

Καταλαβαίνω επίσης ότι ένα συνηθισμένο σχήμα στη ζωή είναι το «αυθεντικότητα- αναγνώριση- εξάπλωση- παρακμή» και δυστυχώς η αγαπημένη μου διανομή έχει μπει για τα καλά στο μονοπάτι... Διότι, όταν (όπως σωστά γράφτηκε παραπάνω) πας να γίνεις χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ε, όσο και να μη θέλεις (που λέει ο λόγος) πρέπει να φτιαχτείς έτσι ώστε να μοιάζεις και σε χαλίφη, ώστε να σε δεχθεί και ο κόσμος πιο εύκολα... Τότε όμως, δεν έρχεται ο κόσμος σε σένα, αλλά πας εσύ στον κόσμο και η διαφορά είναι μεγάλη (και αντίθετη με τον τρόπο που μου αρέσει, anyway).

Δεν κρύβω ότι επειδή βήμα το βήμα (software center, music stuff κλπ) το έχω δει το πράγμα να έρχεται, έχω ανοίξει δρόμους διαφυγής δουλεύοντας σιγά σιγά με το Arch και αυστηρά με όσα open source εργαλεία έχει να προσφέρει. Το να αλλάξω σε βάθος έστω χρόνου τη σιχαμερή MS με την Canonical, ακόμα και υπάρχει σαφής διαφορά ποιότητας, δε μου λέει τίποτα, ειδικά εφόσον δεν είμαι αναγκασμένος να το κάνω (βλ παράγραφος 2).

Τέλος, δεν συμμερίζομαι τα παραπάνω αναφερόμενα περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ζούμε σε ένα αστικό και καπιταλιστικό περιβάλλον και καλώς ή κακώς κάποιος κόσμος εργάζεται και βιοπορίζεται στο/από το λογισμικό. Σε όποιον δεν αρέσει αυτό, δόξα τω θεώ υπάρχουν και διαφορετικές επιλογές, ας τις χρησιμοποιήσουμε. Οταν πολύς κόσμος γυρίσει την πλάτη σε εμπορικά προϊόντα, τότε σαφώς η ισορροπία της αγοράς θα μετατοπίζεται προς την ελεύθερη πλειοψηφία. Στην παρούσα φάση βέβαια, φαίνεται ότι το εμπορικό κοινό τραβάει την canonical παρά το αντίθετο...
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις