Debian vs ubuntu

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Debian vs ubuntu

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 07 Σεπ 2010, 10:21

Ναι, θα πρεπει να το εγκαταστησεις απο το software center. Δεν εγινε και τπτ... Αλλο ενα προγραμμα που θα πρεπει να εγκαταστησεις στην αναβαθμιση. Ετσι βγαλανε και το GIMP, αλλα με το που εβαλα κατι στο hplip για τον εκτυπωτη, μου το κατεβασε/εγκατεστησε χωρις να το ζητησω ;)
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 07 Σεπ 2010, 11:29

sparus έγραψε:Ακριβώς. Αυτή την στιγμή σε debian υπάρχει το flash και άλλα non-free και γίνεται συζήτηση να περάσουν κι άλλα όπως acrobat στα επίσημα αποθετήρια. Φαντάζομαι θα γίνει κάποια στιγμή γιατί μια δημοσκόπηση έδειχνε ότι μεγάλη μερίδα των χρηστών συμφωνούν.

Από τη στιγμή που υπάρχουν ένα σωρό προγράμματα όπως evince κλπ δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 07 Σεπ 2010, 11:46

Αὐτὸ τὸ «δὲν ἔγινε καὶ τίποτα» εἶναι ποὺ ἐνοχλεῖ ἐμένα προσωπικά. Ἕνας ἀπὸ τοὺς λόγους ποὺ βρέθηκα νὰ χρησιμοποιῶ Linux εἶναι ἡ φιλοσοφία του, ποὺ βασίζεται στὴν ἰδέα τῆς κοινότητας, τῆς συμμετοχῆς, τοῦ μοιράσματος, τοῦ «ἐμένα μὲ νοιάζει». Ναί, ἰσχύει καὶ γιὰ τὴ γενιά μας (ἰδιαίτερα μάλιστα γι` αὐτήν) ὅτι ξεκίνησε νὰ ἀλλάξει τὸν κόσμο καὶ κατέληξε στὸν καναπὲ νὰ ἀλλάζει κανάλια (τὸ μίνιμουμ τῆς ἐλευθερίας ἐπιλογῆς), ὄχι ὅμως καὶ νὰ καταλήξουμε νὰ κοιμόμαστε στὸν καναπέ, καταργῶντας ἀκόμα καὶ αὐτὸ τὸ μίνιμουμ.
Εἴμαστε μιὰ μεγάλη κοινότητα καὶ μποροῦμε νὰ πιέσουμε τὴ «μαμά» Canonical νὰ μὴν ξεστρατίσει ἀπὸ τὶς ἀρχὲς ποὺ εἶχε ὡς πρὸς τὴ διανομή στὸ ξεκίνημά της. Δὲν εἶμαι ἐναντίον τοῦ νὰ βγάλει κέρδος, ἀλλὰ ἐναντίον τοῦ νὰ ἀλλάζει τὸν τρόπο σκέψης καὶ χρήσης τοῦ Linux χάριν τῆς (ὑποτιθέμενης) εὐκολίας.
Τὸ Synaptic θὰ ὑπάρχει πάντα στὰ ἀποθετήρια... Σύμφωνοι. Ἀλλὰ ἂν τώρα, ποὺ ὑπάρχει προεγκατεστημένο, ἀρχίζει νὰ τὸ χρησιμοποιεῖ τὸ 50% (πές) τῶν χρηστῶν ποὺ ἔρχονται ἀπὸ τὰ Windows μετὰ ἀπὸ μερικοὺς μῆνες, μπαίνοντας σταδιακὰ καὶ στὰ πιὸ βαθιὰ νερὰ τοῦ aptitude, τοῦ apt καὶ τοῦ dpkg, ὅταν δὲν θὰ ὑπάρχει, ποιός θὰ τὸ κατεβάζει γιὰ νὰ τὸ χρησιμοποιήσει; Πόσοι; Καὶ ἔτσι πόσο ἐλεύθερη θὰ εἶναι ἡ ἐπιλογή τους νὰ δοκιμάσουν κάτι ἄλλο (π.χ. Debian) ποὺ θὰ τοὺς εἶναι ἀκόμα λιγότερο οἰκεῖο;
Ὄχι, φίλε MakisM1, ἡ Canonical ἔχει ἀρχίσει νὰ ξεφεύγει. Ὁ κόσμος τοῦ Linux, μὲ ὅλη τὴν πολυφωνία του καὶ τὶς ὅποιες διαμάχες του, εἶναι ἕνας. Οἱ τῆς Canonical δείχνουν νὰ θέλουν νὰ ἀποσπαστοῦν ἀπὸ αὐτὸν καὶ νὰ «δέσουν» τοὺς χρῆστες μὲ ἐπιλογές ξένες πρὸς τὸ πνεῦμα τῆς ἑνότητας. Ἂν δὲν ἀντιδράσουμε τώρα - ὅσοι ἐνοχλούμαστε ἀπὸ αὐτό - ἴσως αὔριο νὰ εἶναι ἀργά...
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 07 Σεπ 2010, 12:07

Δηλαδη, αν καταλαβα καλα, θελεις να στερησεις απο εμενα ας πουμε η οποιοδηποτε αλλο χρηστη θελει να χρησιμοποιησει το Software Center για λογους ιδεολογικης καθαροτητας;

Σημειωτεον οτι το Software Center το εχω χρησιμοποιησει μια φορα, γιατι προτιμω να βλεπω τις αλληλοεξαρτησεις των προγραμματων/βιβλιοθηκων και να δω και τι αλλο υπαρχει.

Σημειωτεον επισης, οτι για τους ιδιους λογους δεν χρησιμοποιω το aptitude, apt κλπ αν δεν χρειαστει (νομιζω μια η δυο φορες σε ενα χρονο το εχω κανει).

Αυτη ειναι η ελευθερια μου να κανω τα πραγματα οπως θελω εγω, και οχι οπως θελεις εσυ, ο Stallman η ο Μπιλλακος. Χωρις διαθεση για παρεξηγηση.

Το Software Center μπορει να λειτουργησει πολυ καλα (και κοσμια) με ελευθερες, κλειστες και επι πληρωμη εφαρμογες. Ο χρηστης επιλεγει τι θελει να κανει. Πιθανον να παω τσαρκα εκει για να δω τι υπαρχει και μετα να παω στο Synaptic να χαζεψω τι αλλο υπαρχει, να τα κατεβασω ολα, να παιξω μαζι τους και να απεγκαταστησω ο,τι δεν μου παει.

Θα προτιμησω τα ανοιχτου κωδικα, αν μπορω να κανω τη δουλεια μου, εστω και με λιγοτερα μπλιμπλικια, για λογους ασφαλειας. Θα εγκαταστησω το Googleearth γιατι ετσι θελω. Θα πληρωσω το Fluendo οταν παω στην Αμερικη, για να μη βρω τον μπελα μου.

Θα παλεψω το GRASS για να κανει τη δουλεια της η γυναικα μου. Θα αγορασω το ArcGIS αν δεν μπορω να κανω το GRASS η αντιστοιχο να παιξει. Γιατι προκειται για δουλεια.

Επιλογες μου ειναι και οχι δικες σου. Θα μου επιτρεψεις η φιλοσοφια μου να ειναι λιγο διαφορετικη απο τη δικη σου;

Φιλικα

ΜακηςΜ
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 07 Σεπ 2010, 12:19

Καμμία παρεξήγηση. Μόνο ποὺ δὲν κατάλαβες καλὰ αὐτὸ ποὺ εἶπα: ὄχι νὰ καταργηθεῖ τὸ software center, ἀλλὰ νὰ ΜΗΝ καταργηθεῖ ἀπὸ τὰ προεγκατεστημένα στὸ μενοὺ Διαχείριση τὸ Synaptic. Καμμία διάθεση γιὰ ἰδεολογικὴ καθαρότητα, πολὺ περισσότερο γιὰ ἐπιβολή τῶν ἀπόψεών μου. Τὸ μόνο ποὺ ζητάω εἶναι ἡ Canonical ὡς ἑταιρεία νὰ συνεχίσει νὰ κερδοφορεῖ (αὐτὸς εἶναι ὁ σκοπὸς μιᾶς ἑταιρείας, ἔτσι; Καὶ δὲν μὲ ἐνοχλεῖ), ὄχι ὅμως ἀποφασίζοντας ἑρήμην καὶ σὲ βάρος τῆς κοινότητας, ἂν ὄχι ὁλόκληρου τοῦ Linux, ἔστω τοῦ Ubuntu. Τὸ ἔγραψα καὶ στὸ πρῶτο μου post ἐπὶ τοῦ θέματος:
Ἡ Canonical εἶναι ἡ ἑταιρεία πίσω ἀπὸ τὸ Ubuntu - δὲν εἶναι τὸ ἴδιο τὸ Ubuntu. Μπορεῖ τὸ τελευταῖο νὰ εἶναι τὸ προϊόν της, ἀλλὰ ἀπὸ τὴ στιγμὴ ποὺ τὸ κυκλοφόρησε ὡς ἐλεύθερο λογισμικό, δὲν ἀνήκει στὴν ἴδια, ἀλλὰ στὴν κοινότητα.
Ἂν θέλει ἡ Canonical, μὲ γειὰ καὶ μὲ χαρά της νὰ πουλάει λογισμικὸ μέσα ἀπὸ τὴ σελίδα της - δὲν ἔχω κανένα πρόβλημα μὲ κάτι τέτοιο. Ἂν ἐπιμένει νὰ βάλει τὰ πρὸς πώλησιν προϊόντα στὸ software center, πάλι μὲ γειά της καὶ χαρά της, ὅσο κι ἂν διαφωνῶ. Ἂν ὅμως τὸ κάνει ἀντικαθιστῶντας μὲ τὸ software center τὸ synaptic, τότε ὑπάρχει σοβαρὸ πρόβλημα, γιατὶ ὑποδηλώνει ἄλλες προθέσεις...

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 07 Σεπ 2010, 12:22

Καὶ δὲν βλέπω νὰ διαφωνοῦμε σὲ κάτι. Τὸ γράφεις κι ἐσὺ αὐτὸ ποὺ λέω:
MakisM1 έγραψε:Πιθανον να παω τσαρκα εκει για να δω τι υπαρχει και μετα να παω στο Synaptic να χαζεψω τι αλλο υπαρχει, να τα κατεβασω ολα, να παιξω μαζι τους και να απεγκαταστησω ο,τι δεν μου παει
. Ἄς ἀφήσουν αὐτὴ τὴν ἐλευθερία καὶ στὸν νέο χρήστη, ποὺ δύσκολα θὰ κατεβάσει ἀπὸ μόνος του τὸ synaptic, ἂν δὲν τὸ βρεῖ ἀπὸ τὴν ἀρχή ἐκεῖ ποὺ θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι.

Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 07 Σεπ 2010, 12:49

Πιθανολογω οτι το οριο των 699ΜΒ θα φαει το Synaptic οπως 'εφαγε' και το GIMP. Αλλα ξερεις κατι; Με το που συνδεσα τον Network Printer και εβαλα μπρος το HPLIP για να κανω κατι με το scanner, μου κατεβασε ΜΟΝΟ του το GIMP και χαιρετε!

Πιστευω οτι ειναι ο ρολος μας, σαν πιο παλιοι (εγω εκλεισα χρονο...) να δειχνουμε στους καινουριους ολες τις εκπληκτικες επιλογες που εχουμε στο Ubuntu Linux και να τους ανοιγουμε τα ματια. Δεν θα ανοιξουν για ολους, αλλα καθε ενας που ξεφευγει απο το καθεστως Windows, ειναι κερδος του (και κερδος μας).

Μια ιδεα! Μηπως θα επρεπε σαν κοινοτητα να φτιαξουμε ενα σκριπτακι το οποιο να φορτωνει, ο,τι σπουδαιο αφηνει η προοδος (!...) πισω, ωστε μετα απο καθε νεα εγκατασταση να κατεβαζει αυτοματα επιλεγμενα παλια καλα κομματια;

Εχω φιλο που εγκατεστησε αποκλειστικα ubuntu στο μαγαζι του. Αρνειται πεισματικα να κανει οποιοδηποτε debugging, με παιρνει τηλεφωνο να τον παρω απο το χερακι και να παμε βημα-βημα. Αλλα ξερεις κατι; Αλλη μια μικρη εταιρεια που δεν τρεχει Windows, δεν εχει προβλημα με το ΣΔΟΕ, και δεν εχει αναγκη να εγκαταλειψει ενα αρχαιο Η/Υ γιατι παει σφαιρα με Ubuntu.

Χωρια οτι επεισα την κυρα να βαλει dual boot στο δικο της (αλλα δυστυχως, της καθαρισα το Παραθυροσυστημα και παει σφαιρα με το αρχαιο Celeron του 2003, οποτε δεν βιαζεται να κανει την αλλαγη...).

Τεσπα, ειμαστε off-topic η οχι ακομα;

Φιλικα

ΜακηςΜ
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 07 Σεπ 2010, 13:12

Ἡ δύναμη τοῦ Ubuntu, τελικά, τουλάχιστον γιὰ τὴν Ἑλλάδα, εἶναι αὐτὴ ἡ ὑπέροχη κοινότητα. Ἀκόμα κι ἂν ἀναγκαστῶ (ἀπὸ τὶς κατ` ἐμὲ στραβοτιμονιὲς τῆς Canonical) νὰ ἀλλάξω διανομή, αὐτὸ τὸ forum θὰ εἶναι ἡ βάση μου... Πάντα θὰ ὑπάρχει μιὰ γωνιὰ στὸ Virtual Box γιὰ νὰ τρέχω διανομὲς ποὺ δὲν μοῦ πᾶνε. Εὔχομαι τὸ Ubuntu νὰ μὴν καταλήξει σὲ τέτοια φάση. Ἀλλὰ καὶ νὰ καταλήξει, πάντα θὰ παρακολουθῶ τὶς ἐξελίξεις καὶ θὰ βοηθάω ὅσο μπορῶ τὴν κοινότητα.

Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 07 Σεπ 2010, 13:34

monkgr έγραψε:Ἡ δύναμη τοῦ Ubuntu, τελικά, τουλάχιστον γιὰ τὴν Ἑλλάδα, εἶναι αὐτὴ ἡ ὑπέροχη κοινότητα.

+1!! :clap:

Η ικανοποιηση της συμμετοχης στην κοινοτητα ειναι αυτο που με ενθαρρυνε στα πρωτα δυσκολα βηματα και με κρατησε στο ubuntu. Αυτο, δεν το αλλαζω με τιποτα! Και ας με λοξοκοιταει η κυρα για τις ωρες που περναω στο φορουμ! :shh:
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 07 Σεπ 2010, 15:27

monkgr έγραψε:Ἡ δύναμη τοῦ Ubuntu, τελικά, τουλάχιστον γιὰ τὴν Ἑλλάδα, εἶναι αὐτὴ ἡ ὑπέροχη κοινότητα. Ἀκόμα κι ἂν ἀναγκαστῶ (ἀπὸ τὶς κατ` ἐμὲ στραβοτιμονιὲς τῆς Canonical) νὰ ἀλλάξω διανομή, αὐτὸ τὸ forum θὰ εἶναι ἡ βάση μου... Πάντα θὰ ὑπάρχει μιὰ γωνιὰ στὸ Virtual Box γιὰ νὰ τρέχω διανομὲς ποὺ δὲν μοῦ πᾶνε. Εὔχομαι τὸ Ubuntu νὰ μὴν καταλήξει σὲ τέτοια φάση. Ἀλλὰ καὶ νὰ καταλήξει, πάντα θὰ παρακολουθῶ τὶς ἐξελίξεις καὶ θὰ βοηθάω ὅσο μπορῶ τὴν κοινότητα.

+1
η αναζήτηση, μας έκανε να φύγουμε από τα win και να έρθουμε εδώ, η αναζήτηση για γνώση και για ελευθερία.
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων