valeria έγραψε:τα ups σε προστατεύουν σε λογικές συνθήκες έλλειψης ρεύματος , πολλές φορες εδώ σου παρέχουν ρεύμα σε τάσης επικίνδυνες 120v έως 280v και δυστυχώς με συνημίτονο εκτός ορίων ανοχής του ups ! αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περάσει μόνο του σε κατάσταση διακοπής χωρίς προειδοποίηση ... παλαιότερα που είχα δίσκους WD είχα κάψει μερικούς οποτε το γύρισα σε Seagate

Έχεις δεί τέτοιες τάσεις στην μύκονο;;; Η ΔΕΗ υποτίθεται οτι δεσμέυται στο +-5%, όχι στο να δίνει οτι της κατέβει. Το χειρότερο που έχω δεί και δυστυχώς μου έκαψε 3 τροφοδοτικά σε ενα 3μηνο (το 2005) (είχα και ups) ήταν να βλέπω στο log του ups τάσεις 238-245 βολτ για πάνω απο 1 ώρα... Οπότε τότε έφτιαξα ενα "κουτάκι" με 1 πριζα , 2 διακόπτες και 1 αντίσταση ισχύος για πτώση τάσης γύρω στα 10 V (δεν θυμαμαι πόσα Ω είναι) και όποτε έβλεπα τάσεις πανω απο 231 στο ups, ενεργοποιούσα το κύκλωμα με την αντίσταση σε σειρα... αρα δουλευε στα 221... Έπεφτε στιγμιαία το ups( αλλαζε το ημίτονο κατα την μετάβαση) αλλα τουλαχιστον δεν φοβομουν για καψίματα τροφοδοτικού. Το τελευταιο τροφοδοτικο που άλλαξα τοτε το εχω ακόμα.
Πάντως στα υπόψιν οτι ενα παραφορτωμένο ups παραμορφώνει μερικώς (2-3 Βολτ) και την τάση, και επιπλεόν το κάψιμο εξαρτημάτων εντος του υπολογιστή οφείλεται κυρίως στο τροφοδοτικό (πρώτα ψάχνεις αυτο και μετα τα απ'έξω). Τα subwoofer κυρίως, αλλα και τα μεγάλα ηχεία, μακριά απο το κουτι του υπολογιστή, τουλάχιστον κατα 1 μέτρο, και ο ενισχυτής όχι σε άμεση επαφή με το κουτι ( σε άλλο ράφι ή 20+ πόντους απο το κουτι). Οι σκληροί έχουν πρόβλημα με τα μαγνητικά πεδία.