Πῶς ἀλλάζω διανομὴ χωρὶς νὰ χάσω προγράμματα καὶ ρυθμίσεις;

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Πῶς ἀλλάζω διανομὴ χωρὶς νὰ χάσω προγράμματα καὶ ρυθμίσεις;

Δημοσίευσηαπό monkgr » 11 Οκτ 2010, 08:58

Ἴσως ὁ τίτλος νὰ εἶναι λίγο παραπλανητικός, ἀλλὰ δὲν ἔβρισκα ἄλλη διατύπωση ποὺ νὰ εἶναι ταυτόχρονα σύντομη καὶ ἐπεξηγηματική. Λοιπόν, τὸ πρόβλημά μου Ικαθαρὰ θεωρητικό, πρὸς τὸ παρόν) ἔχει ὡς ἑξῆς:
Στὸν desktop μου ἔχω ἐγκατεστημένα σὲ dual boot τὸ Ubuntu 10.04 καὶ τὸ LMDE, τὸ ὁποῖο μοῦ ἔχει άφήσει, μέχρι στιγμῆς, ἄριστες ἐντυπώσεις καὶ μπορῶ νὰ πῶ ὅτι τὸν περισσότερο χρόνο μου δουλεύω σὲ αὐτὸ. Φυσικὰ ὁ Burg (ποὺ ὑποκατέστησε τὸν Grub2) ἐγκαταστάθηκε στὸ MBR ἀπὸ τὸν Φωτεινὸ Λύγκα καὶ ἁπλῶς ἐνημερώθηκε, ὅταν προχώρησα στὴν ἐγκατάσταση τῆς... Debian μὲ γεύση μέντας :) Ἔτσι, ἡ default ἐπιλογὴ συστήματος εἶναι τὸ Ubuntu καὶ τὸ LMDE ἀκολουθεῖ στὸ τέλος τῶν ἐπιλογῶν.
Τώρα... Θὰ ἤθελα πρῶτον νὰ φέρω τὴν Μέντα στὴν κορυφὴ (default ἐπιλογή) καὶ δεύτερον κάποια στιγμὴ στὸ μέλλον νὰ ἀπεγκαταστήσω τελείως τὸ Ubuntu καὶ νὰ βάλω στὴ θέση του π.χ. Arch (ἀφοῦ δώσω πρῶτα μιὰ εὐκαιρία στὸ Maverick), χωρὶς ὅμως νὰ μπαίνω στὸν κόπο μιᾶς ἐξ ἀρχῆς ἐγκατάστασης τοῦ Mint ποὺ τὸ ἔχω σετάρει σχεδὸν ὅπως τὸ θέλω (καὶ θὰ συνεχίσω νὰ τὸ φέρνω στὰ γοῦστα μου, ἐννοεῖται).
Ἐρώτηση: μπορεῖ νὰ γίνει; Τὸ /home φυσικὰ δὲν θὰ τὸ ἀγγίξω, ἀλλὰ μπορῶ νὰ σβήσω τὸ Ubuntu χωρὶς νὰ χαθεῖ τὸ Burg ἢ ὁ Grub;
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Πῶς ἀλλάζω διανομὴ χωρὶς νὰ χάσω προγράμματα καὶ ρυθμίσε

Δημοσίευσηαπό onslaught » 11 Οκτ 2010, 13:05

Αν κρατήσεις το home λογικά κρατάς και τα προγράμματα και οι ρυθμίσεις. Αν όμως βάλεις διαφορετική διανομή μπορεί να έχει άλλες εξαρτήσεις και να γίνει λίγο μπαχαλο, αλλα πιστεύω θα τη βρεις την ακρη.
Τωρα όσον αφορά τον μπουτ λοντερ, θα χρειαστεί να επέμβεις όπως και να χει.
Ένα κομμάτι του βρίσκετε στο mbr και το άλλο στο FileSystem. Τωρα αν είναι στο mint ή στο ubuntu, εσύ ξέρεις.
Αν είναι στο FS με το λειτουργικό που θα κρατήσεις τώτε έχεις την επιλογή να μην εγκαταστήσεις boot loader αλλα δεν θα βλεπει το νεο ΛΣ οπότε θα πρέπει να του το δείξεις εσύ.
Αν είναι στο FS με το ΛΣ που θα σβήσεις τότε θα τον κουρέψεις και θα πρέπει να τον ξαναεγκαταστήσεις.
Εν ολίγοις δες τι χρειάζεται o burg, grub2 ή οπως λέγετε, για να τροποποιηθεί και ψάξε για εργαλεία όπως TestDisk και αλλες διανομές-εργαλεία που θα σου λύσουν τα χέρια.
Εγω παρέμεινα σε grub legacy για να μπορώ να τον διορθώνω αμα χρειαστεί.
Dual Boot for ever!
Πω πωω! ειναι πολύ πρωι για μενα! :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: 1μυρωδιά ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό : Ubuntu 9.04 σε custom made
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής P4 3Ghz │ Μνήμη 1Gb│ Κάρτα Γραφικών agp nvidia gf 6200│ Κάρτα Ήχου onboard Intel ICH5│ Οθόνη & Ανάλυση TFT 19" 1440x900
Άβαταρ μέλους
onslaught
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 11 Οκτ 2010, 17:45

Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀνταπόκριση. Ὅπως εἶπα καὶ ἐξ ἀρχῆς, τὸ πρόβλημα εἶναι πρὸς τὸ παρὸν θεωρητικό, ἀφοῦ δὲν προτίθεμαι νὰ ἀλλάξω ἀμέσως διανομή. Τὸ σύστημά μου σήμερα ἔχει τὴ μορφή (οἱ ἀριθμοὶ ἀναφέρονται στὴ διάταξη τῶν partitions): 1. Ubuntu root 2. Mint root 3. swap 4. κοινὸ home (μὲ χωριστὸ user γιὰ τὴν κάθε διανομή). Κάποια στιγμὴ θὰ ἤθελα νὰ τὸ φέρω στὴ μορφή: 1&2. Mint root καὶ Arch root (ἢ root κάποιας ἄλλης διανομῆς, π.χ. Sabayon) 3&4 ὡς ἔχουν (ἐννοεῖται μὲ τὸν user τοῦ Arch καὶ χωρὶς τὸν user τοῦ Ubuntu).
Τὸ ζητούμενο εἶναι πῶς θὰ γίνουν αὐτὲς οἱ - φαινομενικὰ μικρές - μετατροπὲς χωρὶς πολλὴ φασαρία καὶ χωρὶς ἐπανεγκατάσταση τοῦ Mint, μὲ τὸν λιγότερο ἐπώδυνο τρόπο ὅσον ἀφορᾶ grub καὶ λοιπὲς ρυθμίσεις. Μία σκέψη π.χ. εἶναι νὰ κάνω backup τὸ root partition τοῦ Mint, νὰ διαγράψω τὸ Ubuntu, νὰ περάσω τὸ backup στὸ ἐλεύθερο πλέον partition, νὰ φτιάξω νέο grub, νὰ διαγράψω τό Mint partition, νὰ ἐνημερώσω τὸν νέο grub καὶ νὰ μοῦ μείνει ἔτσι ἕνα κενὸ partition γιὰ τὴν ἐγκατάσταση τοῦ Arch. Μήπως ὅμως ὑπάρχει ἁπλούστερος τρόπος;
Κάθε ἰδέα δεκτή!

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 11 Οκτ 2010, 17:56

Λογικά πρέπει να δουλέψει όπως το περιγράφεις, αλλά: στο χρόνο που θέλεις για φτιάξεις backup το mint και να το επαναφέρεις στο 1ο διαμέρισμα κάνεις μια καθαρή εγκατάσταση και καθάρισες. Επίσης, θα πρέπει να δεις λίγο μήπως πρέπει πρώτα να βάλεις το Arch ή την όποια άλλη διανομή και μετά το mint (εκτός κι αν έχουν και οι δύο τον ίδιο bootloader, οπότε δεν έχει σημασία).
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 11 Οκτ 2010, 19:06

Εγώ γιατί δεν βλέπω την ουσία να έχεις dual boot δυο διανομές linux,και μάλιστα και οι 2 με Gnome,και οι 2 με apt.
Αφού στην πράξη μία θα χρησιμοποιείς.
Διάλεξε ποιά σ'αρέσει πιο πολύ και stick with it.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 11 Οκτ 2010, 19:54

@headless
Μὰ ἀκριβῶς αὐτὸ λέω κι ἐγώ!Ἤδη φαίνεται νὰ μὲ ἔχει κερδίσει ἡ rolling - μακροπρόθεσμα δὲν ξέρω ἀκόμη, ἀλλὰ πρὸς τὸ παρὸν εἶναι γρήγορη, σταθερή, πατάει πάνω στὶς πλάτες τοῦ Debian καὶ δὲν ἔχει τὸ σπαστικὸ τοῦ ἑξάμηνου κύκλου. Ἀπὸ τὴν ἄλλη, ὁ Λύγκας θὰ ἀναβαθμιστεῖ ἑντὸς ὀλίγου, γιὰ νὰ δῶ καὶ τὴ 10.10 (ἁπλὴ περιέργεια) καὶ μετὰ θέλω νὰ κάνω τὴ μετάβαση σὲ πιὸ βαθιὰ νερά - Arch ἢ Gentoo-based (μᾶλλον Sabayon). Καὶ ἀπὸ ἐκεῖ καὶ πέρα, οἱ ὅποιες περιέργειες θὰ λύνονται μὲ εἰκονικὲς μηχανές.

Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 11 Οκτ 2010, 21:10

Off topic:
@monkgr κάθε φορά που βάζεις τελεία και τελειώνεις την πρότασή σου, καλό είναι να αφήνεις και μια γραμμή γιατί διαφορετικά κουράζεις το μάτι του αναγνώστη πιο εύκολα.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 11 Οκτ 2010, 21:48

Off topic:
:oops: Ἔχεις δίκιο... Ἀμέλειά μου! :)

Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα