Έβαλα για πρώτη φορά σοβαρά Linux. Εντυπώσεις!!!!

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Έβαλα για πρώτη φορά σοβαρά Linux. Εντυπώσεις!!!!

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 12 Οκτ 2010, 02:37

Λοιπόοον μετά από καιρό που το σχεδίαζα αποφάσισα να βάλω Linux εξολοκλήρου πάνω από τα Windows. 'Τα έσβησα εντελώς και πέρασα το ubuntu 10.10. Και εδώ θέλω να αρχίσω να μιλάω για τις εντυπώσεις μου.

Πρώτα απ'όλα να ενημερώσω ότι έχω τελειώσει Προγραμματισμό στην Πληροφορική του Πανεπιστήμιου Πειραιά, οπότε ξέρω και να ψάχνω και να έχω υπομονή και να βρίσκω λύσεις σε ότι έχει να κάνει με θέματα λογισμικού. Η αλήθεια όμως είναι ότι εγκατέστησα το ubuntu με μάλλον σκεπτικό ύφος και συνεχώς είχα στο μυαλό μου πως θα λάμβανα μερικά από τα χαρακτηριστικά του εάν πχ όπως η κοπέλα μου, που απλά θέλει να μπει σε ένα λειτουργικό και να κάνει την δουλειά της.

Λοιπόν έχουμε και λέμε (και ας με συγχωρήσετε για το μεγάλο μέγεθος...)

Ubuntu > Windows
1. Το σημαντικοτερο πλεονέκτημα είναι η Εύρεση εφαρμογών. Λάτρεψα το Ubuntu Software Center. Μου θύμισε πάρα πολύ το AppStore της Apple που πρόκειται για ίσως το πιο δυνατό μοντέλο πώλησης μαζικού λογισμικού. Κάτι που σίγουρα το Windows ούτε που διανοείται να τα καταφέρει. Όχι λόγω πλήθους εφαρμογών, αλλά λόγω φιλοσοφίας. Και ούτε καν να μπαίνει ο χρήστης σε ανούσιες διαδικασίες παραπετροποίησης και installations. Απλό αλλά λογικό... Life is simple. (EXTRA_BONUS στην απλότητα με την οποία βρίσκεις εγκατεστημένες εφαρμογές...Έτσι μπράβο ρε παιδιά, όχι να κάνεις εγκατάσταση μια εφαρμογή και να την ψάχνεις σε όλο τον δίσκο. Μην κοιτάτε που το συνηθίσαμε, δεν είναι αυτό το λογικό)

2. Το στυλ. Μπορεί να ακούγεται χαζός λόγος, αλλά όπως και στην ανθρώπινη εμφάνιση αυτή είναι που τραβάει πρώτα τους άλλους και μετά ο χαρακτήρας του. Μου φάνηκε εξαιρετική σε σχέση με τον μουντό και απρόσωπο χαρακτήρα των Windows (κρίμα που το KDE προσπαθεί να τον μιμηθεί). Και μιλάω και για το Compiz. Τρομερή δουλειά.

3. Ο Open-Source χαρακτήρας του. Αν και στα Windows οι εφαρμογής επί πληρωμή έχουν καταντήσει και αυτές Open-Source με τα torrents, νομίζω ότι είναι τρομερή η κατεύθυνση αυτή που έχει η κοινότητα του Linux.

4. Αν και τα Windows 7 θεωρητικά είναι πολύ ελαφριά, πλέον δεν μπορώ να γυρίσω σε αυτά, μετά από το πόσο γρήγορα και εύληπτα είναι το ubuntu).

Ubuntu < Windows
1. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μιλάμε για ΤΟ μπάχαλο όσο αναφορά τις εφαρμογές που δεν είναι στο Software Center. ΓΙΑΤΙ? Είναι τόσο δύσκολο οι developers να κάνουν compile τα tar.gz αρχεία τους. Είδε ποτέ κανείς στα Windows προγράμματα να έρχονται σε .zip μορφή και να πρέπει ο χρήστης να τα κάνει .exe, .msi ή οτιδήποτε άλλο. Και γιατί να πρέπει εγώ να μπλέξω με εντολές στο τερματικό;;;; Και καλά εγω... η μάνα μου ή η κοπέλα μου θα είχανε αρχίσει να βρίζουν πριν καν καλά καλά ανακαλύψουν τι είναι το τερματικό! Άσε το γεγονός που τα περισσότερα δεν είχαν καν configuration files για εγκατάσταση. Εδώ κατέβασα το Libre Office (γιατί δεν έχει .deb μορφή στο official site δεν καταλαβαίνω) και είδα 20 .deb αρχεία.... Καταλαβαίνω ότι τα tar.gz δουλεύουν σε όλες τις εκδόσεις Linux, αλλά είναι προτιμότερο να υπάρχει μια .rpm και μια .deb μορφή. Ακόμη προτιμότερο είναι να γίνει ΚΑΠΟΙΑ συνεργασία και να καθιερωθεί ένα νέο πρότυπο που είτε να διαλέγει .deb και .rpm τεχνικές (για συμβατότητα), είτε να είναι τελείως διαφορετικό...

2. Το Synaptic. Γιατί να είναι χαμένο στην μετάφραση, εφόσον είναι ΤΟΣΟ σημαντικό. Και γιατί είναι ξεχωριστό; Δεν θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο Ubuntu Software Center με κάποιον τρόπο; Και ποιόν σκοπό εξυπηρετούν τα Repositories δεν καταλαβαίνω. Απλά πράγματα... Και κατεβάζεις ένα αρχείο; Γιατί να μην κατεβάζεις και τα addons μαζί με αυτό, παρά να πρέπει να μπαίνεις στο Synaptic.

3. Το wine. Τρομαχτικά χρήσιμο! Εάν όμως θέλει να αποτελεί πλεονέκτημα, πρέπει και να προωθείται από το ίδιο το σύστημα. Και ναι, να έρχεται προεγκατεστημένο μαζί με τα winetricks του και το PlayOnLinux και τα όλα του. Ειδικά με το Galium3D, ίσως τα πράγματα βελτιωθούν αισθητα. Δεν ξέρω από ποιούς υποστηρίζεται, αλλά η Canonical θα πρέπει και αυτή να βοηθήσει μιας και την ενδιαφέρει ΤΟΣΟ πολύ. Πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί η συμβατότητα με Windows. (Αν και τώρα που το υποστηρίζει και η Google κάτι μπορεί να γίνει... ίσως ενδιαφέρεται και αυτή για τον Chromium OS της... )

4. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι έρχονται από Windows. Γιατί να μην υπάρχει ένα εγχειρίδιο που να περιγράφει τι είναι διαφορετικό, πως λειτουργεί και ποια είναι η φιλοσοφία του Ubuntu;

Τελική ευτυμηγορία Windows > Ubutnu. Ξέρω ότι θα αρχίσει το θάψιμο αλλά αφήστε με να εξηγηθώ. Δυστυχώς το Ubuntu έχει ακόμη προβλήματα. Ξέρω ότι έχει βελτιωθεί σε ΠΑΡΑ πολύ μεγάλο βαθμό από όλες τις εκδόσεις του, αλλά ο νέος χρήστης δεν ενδιαφέρεται. Τον ενδιαφέρει να μπορεί να κάνει τις δουλειές του απρόσκοπτα. Και περιέγραψα 3-4 προβλήματα. Και είναι σημαντικά.... Ακόμη και 1 απο αυτά να μείνει, πάλι τα Windows θα υπερτερούν. Το χαοτικό σύστημα αρχεία και η terminalοστρεφή φιλοσοφία του (ναι την έχει ακόμη), δεν βοηθούν. Εάν αυτά επιλυθούν, ίσως και οι εταιρίες αρχίσουν να διθέτουν επαγγελματικά εμπορικά πακέτα (καλά τα OpenSource αλλά όταν ο άλλος έχει μάθει το Photoshop δεν τα αφήει εύκολα, όσο φανταστικό και να είναι το Gimp - και είναι). Εξάλλου και τα Windows έχουν το Gimp. Άρα ποιός ο λόγος να έρθουν στο Ubuntu; Μα η ευκολία χρήσης του. Δυστυχώς αυτό ακόμη θέλει αρκετό χρόνο και πολλές από τις τεχνικές του πρέπει να εγκαταλειφθούν εντελώς. Μην με κατακρίνεται, αλλά βαρέθηκα να μπαίνω σε forums και να βλέπω κώδικα για scripts. Παρόλο που είμαι συνιθισμένος μου την δίνει απίστευτα την στιγμή που ξέρω ότι είναι ένα απλό πράγμα, να πρέπει να το κάνω με εντολές. Είδε κανείς στα Windows .bat files. Αραιά και που. Σίγουρα το 90% των χρηστών ούτε που τα έχει ακούσει. Και αυτό είναι καλό πράγμα.Ακόμη και τα Mac είναι κλειστά ως προς τον χαρακτήρα τους, αλλά παρέχουν απλότητα σε αυτά που διαθέτουν και αυτό είναι που μετράει.

το ubuntu όμως είναι όμως με διαφορά το πιο υποσχόμενο λειτουργικό όλων. Αν και έχουν γίνει μεγάλα βήματα, αυτή την στιγμή έχει πάρει ίσως και λιγότερο από τα μισά που απαιτούνται... Ειλικρινά περιμένω την ώρα και την στιγμή που θα προτείνω και στους άλλους να πετάξουν αυτά τα χαζο-Windows. Απλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι έχω ένα λειτουργικό που τώρα πατάει στα πρώτα του βήματα. Και δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού όλα τα λειτουργικά περάσανε από αυτή την φάση. Αλλά όταν πατήσει γερά, θα είναι το καλύτερο απ'όλα.

ΥΓ: Μα τι είναι αυτό πια με τις εκατομμύρια διανομές Linux. Γιατί; Ubuntu, Fedora, Debian, PCLinuxOS, Sabayon, Mandriva κλπ κλπ. Μέτρησα 203 επίσημες διανομές Linux. Ξέρω ότι και το Ubuntu έτσι ξεκίνησε, αλλά γιατί τόσες πολλές; Ξέρω ότι αυτό δηλώνει μια ζωντανή κοινότητα, αλλά εγώ βλέπω έλλειψη οράματος και συντονισμού. Ναι όραμα δεν είναι όταν ο καθένας κάνει ότι θέλει (όσο μεγάλες βλέψεις και ιδέες έχει γι'αυτο), αλλά όταν όλοι μαζί συνεργάζονται για κάτι... Νομίζω (και πάλι γνώμη μου είναι), εάν υπήρχε καλύτερος συντονισμός, οι διανομές θα ήταν 20 το πολύ και η κοινότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ποιό ουσιαστικές ενέργεις.

Πάντως τώρα που ανέβηκα στο τρένο δύσκολα θα ξανακατέβω... Αναμένω με αγωνία πως θα εξελιχθεί το λειτουργικό αυτό...
System:
Intel Core Q8300 @2.50GHz | 4.00GB RAM | NVIDIA GeForce GTX 260 | Creative SoundBlaster Audigy 4 | LG Blu-Ray Disk Drive | Windows 7, Ubunty 10.10 (upon release)

Γνώσεις
Linux: Αρχάριος | Προγραμματισμού: Πιστεύω Αρκετά Καλό (κυρίως PHP, JSP και JAVA)
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Έβαλα για πρώτη φορά σοβαρά Linux. Εντυπώσεις!!!!

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 12 Οκτ 2010, 04:11

Νομίζω ότι έχεις παρανοήσει κάποια πράγματα:
kmarinis88 έγραψε: Αν και στα Windows οι εφαρμογής επί πληρωμή έχουν καταντήσει και αυτές Open-Source με τα torrents
Το να κατεβάσεις μια εφαρμογή για windows μέσω torrents δεν την καθιστά αυτομάτως ανοικτού κώδικα και η πλειοψηφία των επί πληρωμής εφαρμογών windows είναι κλειστού κώδικα.
kmarinis88 έγραψε: Μιλάμε για ΤΟ μπάχαλο όσο αναφορά τις εφαρμογές που δεν είναι στο Software Center.
Γιατί ο κάθε δημιουργός είναι ελεύθερος να το διανέμει όπως εκείνος νομίζει. Από κει και πέρα αν η εφαρμογή του είναι κάτι πολύ αξιόλογο και σημαντικό κάποια στιγμή θα γίνει και .deb. Τώρα για τον μέσο νέο χρήστη με μέσες απλές ανάγκες που κόπτεσαι εσύ, δεν έχει και πολύ σημασία, γιατί ότι χρειάζεται είναι κατά 90% προεγκατεστημένο.
Για το synaptic -που εγώ π.χ. το προτιμώ από Κέντρο Λογισμικού γιατί μου δείχνει λεπτομερώς τι κάνει, ποια αρχεία κατεβάζει από που, που τα εγκαθιστά κλπ.- νομίζω είναι ιστορικοί οι λόγοι, διότι προϋπήρχε του Κέντρου Λογισμικού. Γι' αυτό υπάρχει ακόμα εκεί που υπάρχει, αλλά κι ίσως επειδή σου επιτρέπει να κατεβάζεις και να εγκαθιστάς και βιβλιοθήκες εκτός από εφαρμογές.
Για το wine και την ανάγκη να βελτιωθεί η συμβατότητα με windows δεν είναι δικό μας πρόβλημα αυτό. Πρόβλημα του Μπιλάκου είναι. Αυτός πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό. Εμείς -κι εννοώ την κοινότητα των Λίνουξ- ότι μπορούμε κάνουμε μέσω του wine. To ότι δεν ενσωματώνεται στο λειτουργικό μάλλον έχει να κάνει ότι εγκαθιστώντας το εγκαθιστάς κι ένα κάρο κλειστό λογισμικό του Μπιλάκου. Οπότε μάλλον καλώς έχει η κατάσταση όπως είναι.
kmarinis88 έγραψε: 4. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι έρχονται από Windows. Γιατί να μην υπάρχει ένα εγχειρίδιο που να περιγράφει τι είναι διαφορετικό, πως λειτουργεί και ποια είναι η φιλοσοφία του Ubuntu;

Έψαξες για εγχειρίδιο και δεν βρήκες; :?: :?
Τέλος, μου κάνει εντύπωση ότι παρότι μιλάς με τα καλύτερα λόγια για το ubuntu στην τελική βαθμολογία το κόβεις κατώτερο των 7. Εγώ -και το λέω αυτό παρότι είμαι από τους λίγους ίσως εδώ μέσα που υπερασπίζομαι το δικαιώμά μου να έχω όσα κι όποια λειτουργικά γουστάρω- θεωρώ το ubuntu πολύ ανώτερο λειτουργικό από τα παράθυρα του θείου Μπιλάκου. Καταρχήν είναι 100% πιο ασφαλές κι ειδικά για τον νέο κι άπειρο χρήστη. Είναι τέρας σταθερότητας, είναι γρήγορο, έχει τα πάντα προεγκατεστημένα. Και το σημαντικότερο ίσως: το CD του είναι Live CD, δηλ. μπουτάρεις και μπαίνεις κανονικά σε περιβάλλον εργασίας. Κι έχει κάνει πράγματι σημαντικά βήματα προόδου και θα συνεχίζει έτσι. Πριν από τρία χρόνια που ξεκίνησα εγώ η κατάσταση ήταν πολύ πιο τραγική απ' ό,τι σου φαίνεται εσένα σήμερα και δεν υπήρχε κι ούτε αυτή εδώ η κοινότητα για να σε βοηθήσει στην γλώσσα σου. Μια άλλη σημαντική διαφορά που διαπιστώνω μεταξύ των δύο λειτουργικών είναι ότι στο ubuntu οι εφαρμογές είναι μικρές σε μέγεθος, ενώ στα παράθυρα του Μπιλάκου όσο πάνε κι αυξάνουν σε όγκο και σε απαιτήσεις συστήματος.
Τα παράθυρα του Μπιλάκου έχουν το τεράστιο αυτό μερίδιο αγοράς μόνο επειδή τα σπρώχνουν τα καταστήματα. Πας σ' ένα μαγαζί να πάρεις πρώτη φορά υπολογιστή χωρίς να έχεις ιδέα από υπολογιστές κι αυτομάτως θα φορτωθείς και τα παράθυρα του Μπιλάκου. Γιατί; Μα γιατί έτσι κονομάνε όλοι. Κι ο Μπιλάκος που το φτιάχνει κι ο μαγαζάτορας που το πωλάει. Αν ο κόσμος ήταν ενημερωμένος για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 12 Οκτ 2010, 08:16

Επειδή παραείναι μακροσκελές το post του φίλου δε προλαβαίνω να απαντήσω σε όλα.
Απλά 2-3 διευκρινήσεις.

Υπάρχει ubuntu manual και μάλιστα μεταφρασμένο στα ελληνικά από παιδιά εδώ.
http://ubuntu-manual.org/download/10.04/el/screen

Οι πολλές διανομές εξυπηρετούν πολλές διαφορετικές ανάγκες.
Δεν είναι όλοι οι χρήστες ίδιοι και δεν χρειάζονται τα ιδια πράγματα.

Ποτέ δεν πρόκειται να συφωνήσουμε όλοι στο ποιός είναι ο καλύτερος package manager,ποιό είναι το καλύτερο γραφικό περιβάλλον κ.ο.κ.
Δεν χρειαζόμαστε κανέναν "καλοπροαίρετο δικτάτορα" να μας ενώσει κάτω από τη σημαία του.

Το πόσο χρήσιμο είναι το Synaptic και το τερματικό,καθώς και αν το filesystem του unix είναι χαοτικό ή όχι θα σε αφήσω να τα ανακαλύψεις μόνος σου σιγά σιγά.

Επίσης λές το software store σου θύμησε Apple.
Τώρα πρέπει να χαρούμε υποθέτω.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 12 Οκτ 2010, 09:59

Φίλτατε kmarinis, ἐγὼ στὴ θέση σου θὰ ἔδινα λίγο περιθώριο στὸ καινούργιο (ὅ,τι κι ἂν εἶναι αὐτό) πρὶν ἀρχίσω τὶς συγκρίσεις μὲ τὸ οἰκεῖο καὶ βγάλω συμπεράσματα.
Ἂν μή τι ἄλλο, μιλᾶμε γιὰ δύο διαφορετικὲς φιλοσοφίες, ὄχι ἁπλῶς γιὰ δύο λειτουργικὰ συστήματα. Γιατὶ τὸ Open Source (ποὺ εἶναι ἐντελῶς ἄλλο πρᾶγμα ἀπὸ τὸ freeware, πόσο μᾶλλον τὸ crackware) σοῦ ἀλλάζει σιγὰ-σιγὰ τὸν τρόπο ποὺ σκέπτεσαι καὶ βλέπεις τὸν κόσμο.
Παῖξε λίγο μὲ τὸ Λινουξάκι, ρίξε καὶ καμμιὰ ματιὰ σὲ ἄρθρα, βιβλία, ἐγχειρίδια, man pages (γιατί ὄχι;) - ναί, τὸ ΕΛΛΑΚ σὲ ξαναφέρνει κοντὰ στὸ βιβλίο καὶ τὸν γραπτό λόγο - καὶ μετὰ βγάλε τὰ συμπεράσματά σου, ὄντας σωστὰ πληροφορημένος καὶ μὲ δική σου ἐμπειρία.
Μπορεῖ καὶ νὰ εἶναι ἴδια μὲ τὰ σημερινά. Ἀλλὰ θὰ εἶναι σαφῶς πιὸ τεκμηριωμένα καὶ ὄχι ἐπιπόλαια.
Καλῶς ὅρισες στὸν κόσμο τοῦ Λίνουξ!
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pkst » 12 Οκτ 2010, 10:09

Αν θες το linux να λειτουργει με το τρόπο που λειτουργούν τα windows, καλύτερα μείνε στα windows (θα εχεις και μεγαλύτερη συμβατότητα- είναι σαν να εχεις πάρει ferrari και να παραπονιέσαι γιατί δεν εχει το χώρο φόρτωσης του datsun αγροτικού) ). Πρόκειται για 2 διαφορετικης φιλοσοφίας, σχεδιασμού και ανάπτυξης λειτουργικά (τα windows ειναι ακόμα στα πρώρα τους βήματα και μαθαίνουν :p)
And the beast shall be made legion. Its numbers shall be increased a thousand thousand fold. The din of a million keyboards like unto a great storm shall cover the earth, and the followers of Mammon shall tremble.
Άβαταρ μέλους
pkst
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: pkst
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 12 Οκτ 2010, 10:56

headless έγραψε:Δεν χρειαζόμαστε κανέναν "καλοπροαίρετο δικτάτορα" να μας ενώσει κάτω από τη σημαία του.

+1
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Kubuntu 10.04 σε 32bit Acer Travelmate 2492
Προδιαγραφές ⇛ Intel(R) Celeron(R) M CPU 420 @ 1.60GHz│ 2GB │Intel 945GM
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 12 Οκτ 2010, 11:12

έγραψε:Μου φάνηκε εξαιρετική σε σχέση με τον μουντό και απρόσωπο χαρακτήρα των Windows (κρίμα που το KDE προσπαθεί να τον μιμηθεί).

Mάλλον το αντίθετο συμβαίνει απ αυτό που λες.
Το Kde είναι μακράν μπροστά και γι αυτό με έκανε να αλλάξω μετά από 2 χρόνια GNOME
Επίπεδο Linux: Κάτι ψιλά Προγραμματισμός: Όχι Αγγλικά: Μέτρια
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Debian 7 64bit | Ubuntu 11.10 32bit
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 12 Οκτ 2010, 14:16

Καταρχάς να ευχαριστήσω πάρα πολύ για το feedback. Να υπενθυμίσω πάντως ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις και ακριβώς επειδή δεν έχω και προηγούμενη εμπειρία σε Linux (έχω κάνει κάποια scripts, αλλά ως εκεί), προφανώς σε αρκετά ζητήματα είμαι λάθος.

Για να γίνει συζήτηση να απαντήσω και εγώ με την σειρά μου τι νομίζω.
1. Όσο αναφορά το KDE, εδώ ναι, είπα χοντράδα, το κατάλαβα. Είναι προσωπικά γούστα καθαρά. Απλά μου φάνηκε το GNOME + Ubuntu να έχει περισσότερο χαρακτήρα σε αντίθεση με το "Glass interface των KDE". Τα Windows μου φαίνονται παντελώς απρόσωπα.

2. Γιατί ρε παιδία, όποιος δηλαδή προσπαθήσει να δημιουργήσει συμβατά executables με όλες τις διανομές να πρέπει να είναι δικτάκτορας δηλαδή; Ίσα ίσα που κάνει τις εφαρμογές προσιτές (unix είναι στο κάτω κάτω, δεν υπάρχουν θέματα λογισμικού). Και νομίζω τότε θα εξαλειφθούν και τα ζητήματα tar.gz

3.Όσο για το εγχειρίδιο, ναι είναι λίγο χαζό, το ξέρω ότι υπάρχει... Γιατί δεν υπάρχει στο desktop εννοούσα; Τι βρήκε να πει τώρα ο άνθρωπος θα μου πείτε τώρα ε;.. Εγώ απλά περίμενα κάτι τόσο εύκολο να μπορέσω να το δω μπαμ-μπαμ και όχι να ψάχνω για το εάν υπάρχει...

4. Το ότι το Software Center μου θύμισε Apple καλό είναι φυσικά. Κακά τα ψέματα, μπορεί η Apple να θέλει να ξεζουμίσει μέσω αυτού, αλλά το μοντέλο που χρησιμοποιεί είναι πολύ σωστό. Και μπράβο στα παιδιά της Canonical που πήραν αυτό το μοντέλο και το εφαρμόσανε στο Open-Source. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και όχι όπως στα Windows που για κάθε εφαρμογή πρέπει να κάθεσαι και να ψάχνεις και να κατεβάζεις trial και να ξαναψάχνεις κλπ κλπ...

5. Όσον αφορά το θέμα περι crackware, απλά είχα στο μυαλό μου πχ το Photoshop. Πόσοι και πόσοι το έχουν... Νομίζεις το έχουν αγοράσει όλοι; Θέλω να πω ότι για μερικούς χρήστες (πίστεψέ με ΟΧΙ για μένα) το θέμα open-source δεν τους πολύ απασχολεί. Καλώς η κακώς έχω την αίσθηση ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.
(Παρένθεση: Έψαξα και βρήκα το OpenLaszlo ένα καταπληκτικό open-source alternative για Adobe Flash Professional, το ξέρει κανεις;)

6. Το Ubuntu ΣΑΦΩΣ είναι ανώτερο λογισμικό από τα Windows. Αυτό έλειπε... Συγνώμη εάν παρεξηγήθηκε το Windows > Ubuntu. Απλά νομίζω ότι στην παρούσα φάση υπάρχει τόσο πολύ υλικό στα Windows που δύσκολα θα γίνει η μεταβίβαση. Δηλαδή αυτό που εννοώ είναι: Στην παρούσα φάση δύσκολα θα συνέστεινα σε κάποιον να δοκιμάσει το ubuntu. Όχι ότι δεν είναι άξια, αλλά αιθάνομαι ότι χρειάζεται να φτάσουν πιο κοντά στα Windows, για να γίνει η μετάβαση... Το ξέρω ότι αυτό είναι δυο (και τρια) βήματα πίσω, αλλά δεν μπορώ να δω να γίνεται αλλιώς η μεταστροφή. Θα μου πει τώρα κάποιος... Γιατί να γίνει η μεταστροφή, γιατί ντε και καλά το Ubuntu να μαζέψει περισσότερο κόσμο... Απλά νομίζω ο στόχος ενός λειτουργικού αυτός είναι... Να γίνεται όλο και προσιτότερο. Άσχετο αλλά χάρηκα πάρα πολύ με την Dell, που αποφάσισε να βάλει το ubuntu σε dual-boot.

7. Δεν είναι ρε παιδιά όλα στο Software Center. Ειδικά οι καινούργιες εφαρμογές.... Ναι είναι τα βασικά (θα έλεγα το 70%), αλλά κάποια στιγμή... Είδα και το ubucompilator... Νομίζω πρέπει να μπει στα standards στου λειτουργικού (και στο εγχειρίδιο :p ).

Τώρα που ξαναδιαβάζω το αρχικό post μου, μου φάνηκα κάπως απότομος... Δεν ξέρω γιατί μου βγήκε έτσι, αλλά τέλοσπάντων.
Τελευταία επεξεργασία από kmarinis88 και 12 Οκτ 2010, 14:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
System:
Intel Core Q8300 @2.50GHz | 4.00GB RAM | NVIDIA GeForce GTX 260 | Creative SoundBlaster Audigy 4 | LG Blu-Ray Disk Drive | Windows 7, Ubunty 10.10 (upon release)

Γνώσεις
Linux: Αρχάριος | Προγραμματισμού: Πιστεύω Αρκετά Καλό (κυρίως PHP, JSP και JAVA)
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 12 Οκτ 2010, 14:28

Να σημειώσω εδώ αυτό που είπε ο φίλος Epirotes. Ότι τα Windows προωθούνται από τα καταστήματα γιατί κερδίζουν ΚΑΙ τα καταστήματα. Ενώ με το linux δεν κερδίζει τίποτα το κατάστημα.... Εδώ ναι..., εδώ υπάρχει θέμα...

Όπως είχα διαβάσει και σε άλλο post, πρέπει να λειτουργήσει η κοινότητα του Ubuntu. Από στόμα σε στόμα και με τον χρόνο. Ειδικά τώρα με το Internet μπορουν να γίνουν θαύματα...
System:

Γνώσεις
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 13 Οκτ 2010, 15:36

Λιπόν ενα λεπτό γιατί έχεις μπερδέψει μερικά πράγματα.
Καταρχάς και εγώ είμουν ακριβώς έτσι στην αρχή π.χ
Με ενευρίαζε το γεγονός που τα προγράματα δεν ήταν σε ένα σιγγεκριμένο directory
και επίσης που τα executable δεν είχαν ένα σιγκεκριμένο extension όπος τα .exe και τα .dmg
Και ακόμα με ενευριάζουν.Όμως έχω να σου πώ πως εδώ αποδικνίεται η ελευθερία που έχουμε.
Terminal δεν χριάζεσε στο Ubuntu και μάλλον άδικα το μαθαίνεις εκτός και αν θες να μάθεις να φτιάχνεις scripts.
Μην μου πείς πως δεν θα μπορείς να ανίξεις executables διότι οταν το ανίξεις σε ρωτάει αν θες να δεις τον κώδικα η
αν θες να το τρέξεις.Το wine τι το θες;Ήρθες στα Λίνουξ να χρησιμοποιήσεις προγράματα παραθύρων?
Το αν χρησιμοποιούσες photoshop για παράδειγμα έπρεπε να ξες ότι το λες διότι σου έδωσαν παράθηρα και
αναγκάστηκες να το βάλεις.Αν έδειναν ηπολογιστές με ubuntu όλοι θα χρησιμοποιούσαν gimp και αν τους έλεγαν να βάλουν
photoshop θα γελούσαν.Όσο για το wine δεν φτιάχτικε για να αντιγράψει τα παράθηρα παρά μόνο να δώσει μια βασική συμβατότητα.
Χρησιμοποιώ Λίνουξ από τις 8 Ιουνίου (φέτος) και μπορώ να πώ ότι πιάστικα ******* διότι δεν ήξερα τι λειτουργικό να διαλέξω από μία αρχή.
Δυστιχός το κατάλαβα μετά απο 4 χρόνια χρήσης παραθύρων.Όσα είπα είναι η δική μου άποψη.Πες μου τι νομίζεις για όσα είπα.
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα