Tunellier, σύνδεση ubuntu-windows μέσω ssh

...ρύθμιση - εγκατάσταση web server, mail server, ftp server, κλπ

Συντονιστές: the_eye, konnn

Tunellier, σύνδεση ubuntu-windows μέσω ssh

Δημοσίευσηαπό dim459 » 18 Μάιος 2010, 21:13

Στο γραφείο μου το desktop μου τρέχει ubuntu 10.04, ενώ τα desktops των συνεργατών μου windows xp professional.
Ενώ μπορούσα με άνεση να δω μέσα από το windows workgroup το φάκελλο με τα έγγραφα που είχαν ορίσει κοινόχρηατο, δε γινόταν με τίποτα να γίνει το αντίστροφο, δηλαδή να δουν τα δικά μου έγγραφα που είχα ορίσει κοινόχρηστα μέσω samba. (To έψαξα μανιωδώς, κι εδώ κι αλλού, ενώ εμφανιζόταν ο υπολογιστής μου, η πρόσβαση παρέμενε αδύνατη, αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα που έχει συζητηθεί ξανά).
Aποφάσισα λοιπόν να τα συνδέσω μέσω του πρωτοκόλλου ssh.
Για το λόγο αυτό πρέπει στα windows-desktops να εγκατασταθεί το πρόγραμμα Bitvise Tunellier, το οποίο είναι δωρεάν και μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ :
http://www.bitvise.com/download-area.
Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές για windows, πλην όμως αυτή μου φάνηκε ιδιαίτερα εύχρηστη και επιπλέον έχει γραφικό περιβάλλον, ανοίγοντας όταν γίνει η σύνδεση ένα παράθυρο sftp, γιατί όπως φαντάζεστε κάποια άλλα που ανοίγουν κονσόλα θα προκαλούσαν στο μέσo χρήστη windows εγκεφαλικό. Πάντως στις ρυθμίσεις του επιτρέπει και τις δύο επιλογές.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε από το network manager το ubuntu-desktop μας να παίρνει μια static ip από το router και όχι μια τυχαία μέσω dhcp.
Στη συνέχεια πρέπει να εγκαταστήσουμε τα σχετικά με το ssh πακέτσ, αρκεί στο τερματικό η εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install ssh

Επιστρέφουμε στα windows-desktops και τρέχουμε το Tunellier.
Στο παράθυρο που θα ανοίξει συμπληρώνουμε τη static ip του ubuntu-desktop μας και αφήνουμε το προεπιλεγμένο port 22.
Πατάμε το login και στο παράθυρο που θα ανοίξει συμπληρώνουμε το username και το password που έχουμε στο ubuntu-desktop (υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης για να μην απαιτείται σε κάθε σύνδεση).
Το σύστημα συνδέεται και αν το έχουμε προεπιλέξει στις ρυθμίσεις του Tunellier ανοίγει ένα παράθυρο sftp το οποίο δείχνει τα περιεχόμενα του φακέλλου μας στο ubuntu-desktop. Από προεπιλογή η εφαρμογή δείχνει το φάκελλο /home/username, αλλά καλό είναι να την αλλάξετε δίνοντας τη διαδρομή του φακέλλου τα περιεχόμενα του οποίου θέλετε να βλέπουν οι άλλοι, εγώ παραδείγματος χάριν το άλλαξα σε /home/dimitris/Documents.
Αν λοιπόν κάνετε τις παραπάνω ρυθμίσεις και σώσετε username και password οι συνεργάτες σας τρέχοντας το πρόγραμμα και πατώντας απλώς login θα εισέρχονται αυτομάτως στο φάκελλο που θέλετε. Όταν πάρουν όποια αρχεία θέλουν αρκεί το logout και κλείσιμο του προγράμματος, ή και μόνο το κλείσιμο.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Συνδεόμενοι μέσω ssh με το username και το password σας οι άλλοι αποκτούν ευρύτατα δικαιώματα στο desktop σας και αν τους κόβει ελαφρώς θα μπορούν να περιηγηθούν σε οποιοδήποτε φάκελλο του συστήματός σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε Καραμήτρο, αλλά μόνο όπου υπάρχει ανάγκη και βεβαίως εμπιστοσύνη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Tunellier, σύνδεση ubuntu-windows μέσω ssh

Δημοσίευσηαπό ziboman » 26 Οκτ 2010, 12:49

Σ´ευχαριστώ πολύ φίλε πολύ καλό!!!
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 15.04 vivid 3.19.0-25-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD Phenom II X6 1075T Processor ‖ RAM 7984 MiB ‖ ASRock M3A770DE
4 nVidia G94 [GeForce 9600 GT] [10de:0622] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 03)
Άβαταρ μέλους
ziboman
babeTUX
babeTUX

IRC: ziboman
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PaNick » 26 Οκτ 2010, 22:15

Τους ανοίγεις secure shell (terminal δλδ) στον Η/Υ σου μ΄ αυτό το εργαλείο και όχι SFTP. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν ότι γουστάρουν έτσι και μπουν με τα δικά σου credentials.

Είναι ασφαλέστερο να τους δώσεις ένα guest account ή να τους δώσεις ένα FTP account σε ένα FTP directory που θα τους φτιάξεις. Για ξανακύττα το θέμα με το samba...
PaNick
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό hlias » 27 Οκτ 2010, 03:24

Αυτό που έκανα στο LAN μου για να έχω πρόσβαση στα αρχεία μου στο ubuntu από τα Windows:
Εγκατάσταση samba (sudo apt-get install samba).
Δημιουργία ενός φακέλου ο οποίος θα περιέχει τα κοινόχρηστα αρχεία(mkdir ~/shared).
Επεξεργασία του /etc/samba/smb.conf (sudo gedit /etc/samba/smb.conf) :
Πρόσθεσα τα παρακάτω
Κώδικας: Επιλογή όλων
...
[shared]
path = /home/hlias/shared
available = yes
browsable = yes
public = yes

Μετά έκανα μια επανεκκίνηση την υπηρεσία smbd.(sudo service smbd restart)
Και ο φάκελος είναι πλέον προσβάσιμος από το άλλο μηχάνημα χωρίς authentication.
Γνώσεις ⇛ Linux: Κανονικό ┃ Προγραμματισμός: Μέτρια ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ ubuntu 11.04 32bit σε Netbook HP Mini 210
Προδιαγραφές ⇛ Intel Atom(R) N450 1.66GHz │ 1GB RAM │ Broadcom 4312 │ Intel GMA 3150 │
hlias
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 07 Νοέμ 2010, 01:35

Άργησα να τα διαβάσω.
Όντως τους δίνεις τη δυνατότητα να κάνουν ότι γουστάρουν, γι αυτό και το τόνισα στο αρχικό post, ΠΡΟΣΟΧΗ !
Κάποια στιγμή όντως θα ξανασχοληθώ με το samba πιο εκτενώς.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Διακομιστές / Εξυπηρετητές