Καλημέρα στήν κοινότητα
Θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας με αφορμή κάποιων θεμάτων που διαβάζω τελευταία σε διάφορα post
Ειμαι μέλος στήν κοινότητα από τήν άνοιξη του 2009 (έκδοση 9.04) καί δέν θα χαρακτήριζα τόν εαυτό μου ενεργό μέλος,
ούτε τίς γνώσεις μου (γενικά στούς Η/Υ) μεγαλύτερες από αρχάριου.
Ήρθα στο ubuntu με τήν αφορμή ενός σοβαρού προβλήματος στά vista καί μετά από τυχαία επίσκεψη στο ubuntu.gr.
Εντυπωσιάστηκα από τό μέγεθος τής κοινότητας η οποία με βοήθησε να στήσω ένα σύστημα στά μέτρα μου καί σιγά σιγά νά κόψω
τόν ομφάλιο λώρο με τά windows (παρόλο που υπάρχουν ακόμα στο δίσκο ξεχασμένα σε μία γωνιά τού σκληρου).
Η βοήθεια από τήν κοινότητα ήταν είτε άμεση στίς απορίες μου, είτε έμμεση διαβάζοντας οδηγούς ή αντίστοιχα θέματα
(μόνο σε 2 περιπτώσεις δέν πήρα καμμία απάντηση, αλλά ακόμα καί εκεί τα ζητήματα λύθηκαν καί τήν λύση τους τήν αποδίδω πάλι στήν κοινότητα καί στόν τρόπο σκέψης πού με έχει οδηγήσει όσον αφορά τήν αντιμετώπιση προβλημάτων).
Εδώ θά ήθελα νά πώ ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σέ όλους όσους έστησαν καί συντηρούν αυτή τήν τεράστια προσπάθεια.
Ίσως άν ο εθελοντισμός καί η αλληλοβοήθεια πού κυριαρχούν εδώ υπήρχαν ακόμα καί στο μισό σέ όλες τίς κοινωνικές μας δομές,
οι πολιτικές μας ηγεσίες να είχαν πιεστεί γιά να πάρουν άλλες κατευθύνσεις καί νά μήν βρισκόμασταν σε κατάσταση οικονομικής και κυρίως κοινωνικής χρεωκοπίας.
Νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό τών μελών, έχει δοκιμάσει άλλες διανομές καί σίγουρα κάποιοι χρησιμοποιούν άλλες εκτός του ubuntu είτε αυτόνομα είτε παράλληλα.
Η επιλογή τής διανομής πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται βάσει τών απαιτήσεων, τών γνώσεων - ικανοτήτων καί τού υλικού κάθε χρήστη,
άρα η καλύτερη διανομή είναι αυτή πού δουλεύει καλύτερα στόν κάθε ένα ξεχωριστά.
Αυτό είναι κάτι πού ένας αρχάριος χρήστης δέν μπορεί να αξιολογήσει σωστά καί το μόνο που θα καταφέρει είναι να μπλεχτεί ακόμα περισσότερο δοκιμάζοντας διανομές.
Παρατηρώ τελευταία στο forum μία τάση απογοήτευσης από έμπειρους κυρίως χρήστες όσον αφορά το ubuntu και τήν εξέλιξή του, γιά θέματα πού λόγω τών λίγων γνώσεών μου δέν πολυκαταλαβαίνω, μαζί μέ μία έντονα αναφερόμενη τάση μεταπήδησης τους σέ άλλες διανομές
(που πιθανώς να μήν είναι τόσο φιλικές για τόν αρχάριο χρήστη όπως το ubuntu, ούτε να έχουν τέτοια κοινότητα γιά υποστήριξη).
Μήπως όμως αυτό αποθαρύνει νέους χρήστες (πού σάν και μένα ούτε έχουν, καί ίσως ούτε νά αποκτήσουν ιδιαίτερες γνώσεις στο linux) να δοκιμάσουν καί να κατασταλλάξουν στο ελέυθερο λογισμικό?
Κλείνω με κάτι πού διάβασα σέ κάποιο άλλο forum:
Τίς διανομές δέν τίς διαλέγεις εσύ, σε διαλέγουν αυτές!
Ελπίζω νά μήν κούρασα με τήν πολυλογία μου.
Δέν υπάρχει καμμία προσωπική μομφή.
Απλές σκέψεις κάποιου αρχάριου είναι.
Θανάσης Π.