Σκέψεις για τήν κοινότητα, άλλες διανομές καί νέους χρήστες

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Σκέψεις για τήν κοινότητα, άλλες διανομές καί νέους χρήστες

Δημοσίευσηαπό Th P » 10 Νοέμ 2010, 15:21

Καλημέρα στήν κοινότητα

Θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας με αφορμή κάποιων θεμάτων που διαβάζω τελευταία σε διάφορα post
Ειμαι μέλος στήν κοινότητα από τήν άνοιξη του 2009 (έκδοση 9.04) καί δέν θα χαρακτήριζα τόν εαυτό μου ενεργό μέλος,
ούτε τίς γνώσεις μου (γενικά στούς Η/Υ) μεγαλύτερες από αρχάριου.
Ήρθα στο ubuntu με τήν αφορμή ενός σοβαρού προβλήματος στά vista καί μετά από τυχαία επίσκεψη στο ubuntu.gr.
Εντυπωσιάστηκα από τό μέγεθος τής κοινότητας η οποία με βοήθησε να στήσω ένα σύστημα στά μέτρα μου καί σιγά σιγά νά κόψω
τόν ομφάλιο λώρο με τά windows (παρόλο που υπάρχουν ακόμα στο δίσκο ξεχασμένα σε μία γωνιά τού σκληρου).
Η βοήθεια από τήν κοινότητα ήταν είτε άμεση στίς απορίες μου, είτε έμμεση διαβάζοντας οδηγούς ή αντίστοιχα θέματα
(μόνο σε 2 περιπτώσεις δέν πήρα καμμία απάντηση, αλλά ακόμα καί εκεί τα ζητήματα λύθηκαν καί τήν λύση τους τήν αποδίδω πάλι στήν κοινότητα καί στόν τρόπο σκέψης πού με έχει οδηγήσει όσον αφορά τήν αντιμετώπιση προβλημάτων).

Εδώ θά ήθελα νά πώ ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σέ όλους όσους έστησαν καί συντηρούν αυτή τήν τεράστια προσπάθεια.
Ίσως άν ο εθελοντισμός καί η αλληλοβοήθεια πού κυριαρχούν εδώ υπήρχαν ακόμα καί στο μισό σέ όλες τίς κοινωνικές μας δομές,
οι πολιτικές μας ηγεσίες να είχαν πιεστεί γιά να πάρουν άλλες κατευθύνσεις καί νά μήν βρισκόμασταν σε κατάσταση οικονομικής και κυρίως κοινωνικής χρεωκοπίας.

Νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό τών μελών, έχει δοκιμάσει άλλες διανομές καί σίγουρα κάποιοι χρησιμοποιούν άλλες εκτός του ubuntu είτε αυτόνομα είτε παράλληλα.
Η επιλογή τής διανομής πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται βάσει τών απαιτήσεων, τών γνώσεων - ικανοτήτων καί τού υλικού κάθε χρήστη,
άρα η καλύτερη διανομή είναι αυτή πού δουλεύει καλύτερα στόν κάθε ένα ξεχωριστά.
Αυτό είναι κάτι πού ένας αρχάριος χρήστης δέν μπορεί να αξιολογήσει σωστά καί το μόνο που θα καταφέρει είναι να μπλεχτεί ακόμα περισσότερο δοκιμάζοντας διανομές.

Παρατηρώ τελευταία στο forum μία τάση απογοήτευσης από έμπειρους κυρίως χρήστες όσον αφορά το ubuntu και τήν εξέλιξή του, γιά θέματα πού λόγω τών λίγων γνώσεών μου δέν πολυκαταλαβαίνω, μαζί μέ μία έντονα αναφερόμενη τάση μεταπήδησης τους σέ άλλες διανομές
(που πιθανώς να μήν είναι τόσο φιλικές για τόν αρχάριο χρήστη όπως το ubuntu, ούτε να έχουν τέτοια κοινότητα γιά υποστήριξη).
Μήπως όμως αυτό αποθαρύνει νέους χρήστες (πού σάν και μένα ούτε έχουν, καί ίσως ούτε νά αποκτήσουν ιδιαίτερες γνώσεις στο linux) να δοκιμάσουν καί να κατασταλλάξουν στο ελέυθερο λογισμικό?

Κλείνω με κάτι πού διάβασα σέ κάποιο άλλο forum:
Τίς διανομές δέν τίς διαλέγεις εσύ, σε διαλέγουν αυτές!

Ελπίζω νά μήν κούρασα με τήν πολυλογία μου.
Δέν υπάρχει καμμία προσωπική μομφή.
Απλές σκέψεις κάποιου αρχάριου είναι.

Θανάσης Π.
Τελευταία επεξεργασία από Th P και 10 Νοέμ 2010, 23:07, έχει επεξεργασθεί 6 φορά/ες συνολικά
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 10 Νοέμ 2010, 15:36

Μάλιστα.. Ίσως όμως θα έπρεπε να αλλάξεις τον τίτλο σε κάτι πιο συγκεκριμένο...

Όχι οτι είμαι ο έμπειρος χρήστης του linux αλλά θα σου πω τη γνώμη μου.
Συμφωνώ απόλυτα με το
Th P έγραψε:Η επιλογή τής διανομής πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται βάσει τών απαιτήσεων, τών γνώσεων - ικανοτήτων καί τού υλικού κάθε χρήστη,
απλά να ξέρεις οτι όλα αυτά που διαβάζεις και που βλέπεις την αντίδραση πιο έμπειρων χρηστών και την τάση τους να μεταβούν σε μια άλλη διανομή, δεν έχουν να κάνουν με το παραπάνω. Ναι σίγουρα οι γνώσεις παίζουν ρόλο στο να στήσεις ένα slackware ή ένα arch ακόμα και το debian σε σχέση με το ubuntu. Σίγουρα θα εμβαθύνεις περισσότερο στήνοντας απο το 0 ένα τέτοιο σύστημα απο το να ακολουθείς τους πολύ εύχρηστους installers του ubuntu. Αλλά το "ξέσπασμα" των έμπειρων είναι ιδεολογικό. Δεν έχει να κάνει δηλαδή τόσο με την διεύρυνση των γνώσεων (γιατί αν θες να διαβάσεις - διαβάζεις) αλλά με κάποιες κινήσεις της canonical της εταιρείας πίσω απο τo ubuntu να προωθήσει εμπορικές εφαρμογές στη διανομή. Αν διαβάσεις λίγο κάποια πολύ μεγάλα θέματα στο φορουμ, θα καταλάβεις τι γίνεται.
...Open minds using open source...
Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω | Προγραμματισμός: Πολύ λίγα | Αγγλικά: οφ κορς
Desktop -> Dual Core 2.5GHz, 5Gb of Ram, 640Gb HD, Nvidia 9500GT + Ubuntu 13.10 = Life is simple...
Notebook -> 10.04 dual boot Win 7 σε lenovo ideapad U350
;) Οδηγός προς Νεοεισερχομένους ;) Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες ;) http://UbuntuForums.org ;)
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giannis12a » 10 Νοέμ 2010, 16:19

Όντας 5 χρόνια χρήστης linux, πέρασαν από το πισί μου , πάρα πολλές διανομές , άλλες απλές άλλες δύστροπες, κατά κύριο λόγο όμως διανομές των άκρων δηλ. debian unstable, sidux , sabayon , archlinux που πράγματι χρειάζονται γνώσεις και χρόνο για να τις συντηρείς σωστά.
Μετά από όλα αυτά όμως κουράστηκα και βαρέθηκα και θέλω απλά το πισί μου να λειτουργεί και μιας και η 20μηνών κόρη μου , δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια πλέον για πειραματισμούς ξανάβαλα μετά από πολύ καιρό kubuntu κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο και τα πάντα δουλεύουν σωστά σε γενικές γραμμές και χωρίς το άγχος των 2ημερων αναβαθμίσεων που δεν ξέρεις τι μπορεί να παίξει. Άσχετα που άμα στήσεις σωστά ένα Arch και διαβάζεις την σελίδα τους πριν κάνεις οτιδήποτε , δεν θα έχεις ιδιαίτερα προβλήματα.
Οπότε , φαντάζομαι να σε καλύπτει η άποψή μου μιας και τα περί ανοιχτών οδηγών κλπ πλέον τ' ακούω βερεσέ μιας και χωρίς τους κλειστούς οδηγούς της Nvidia ή χωρίς το flash στην ουσία δεν έχεις σύστημα, οπότε καληνύχτα σας. Σαφώς και θα ήθελα να ανοίξει ο κώδικας της Nvidia,αλλά για την ώρα αναμένουμε.
Εφόσον δεν έχω gnome δεν με αγχώνουν για την ώρα οι κινήσεις της canonical , μιας και αυτό έχει κατακουτσουρέψει και θα του αλλάξει τα φώτα απ' ότι φαίνεται στο μέλλον, οπότε παραμένω με kde κι έχω στην βάση μία διανομή που βασίζεται καθαρά στην κοινότητα και όχι στην μαμά εταιρία.

Αυτή παραμένει η δική μου άποψη, από εκεί και πέρα πιθανόν κάποιοι να διαφωνούν.
Εικόνα
το link παραπέμπει σε ανθρωπιστικού περιεχομένου σελίδα
pleiades place
Γνώσεις ⇛ Linux: Είμαι Χάκερ ┃ Προγραμματισμός: Όχι δεν προγραμματίζω ποτέ τίποτα, τ' αφήνω όλα στην τύχη ┃ Αγγλικά: Γαλλικά/Χορός/Πιάνο
Άβαταρ μέλους
giannis12a
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 10 Νοέμ 2010, 17:04

έγραψε:s.dalas έγραψε
απλά να ξέρεις οτι όλα αυτά που διαβάζεις και που βλέπεις την αντίδραση πιο έμπειρων χρηστών και την τάση τους να μεταβούν σε μια άλλη διανομή, δεν έχουν να κάνουν με το παραπάνω. Ναι σίγουρα οι γνώσεις παίζουν ρόλο στο να στήσεις ένα slackware ή ένα arch ακόμα και το debian σε σχέση με το ubuntu. Σίγουρα θα εμβαθύνεις περισσότερο στήνοντας απο το 0 ένα τέτοιο σύστημα απο το να ακολουθείς τους πολύ εύχρηστους installers του ubuntu. Αλλά το "ξέσπασμα" των έμπειρων είναι ιδεολογικό. Δεν έχει να κάνει δηλαδή τόσο με την διεύρυνση των γνώσεων (γιατί αν θες να διαβάσεις - διαβάζεις) αλλά με κάποιες κινήσεις της canonical της εταιρείας πίσω απο τo ubuntu να προωθήσει εμπορικές εφαρμογές στη διανομή. Αν διαβάσεις λίγο κάποια πολύ μεγάλα θέματα στο φορουμ, θα καταλάβεις τι γίνεται.

Εγώ το καταλαβαίνω αυτό
Τί γίνεται όμως με κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά σέ επαφή μέ τό χώρο?

Το ερώτημα είναι:
έγραψε:Μήπως όμως αυτό αποθαρύνει νέους χρήστες (πού σάν και μένα ούτε έχουν, καί ίσως ούτε να αποκτήσουν ιδιαίτερες γνώσεις στο linux) να δοκιμάσουν καί να κατασταλλάξουν στο ελέυθερο λογισμικό?
Τελευταία επεξεργασία από Th P και 10 Νοέμ 2010, 18:08, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Re: Σκέψεις για τήν κοινότητα, άλλες διανομές καί νέους χρήσ

Δημοσίευσηαπό Th P » 10 Νοέμ 2010, 17:12

@s.dalas
άλλαξα τον τίτλο

Ευχαριστὼ
Τελευταία επεξεργασία από Th P και 10 Νοέμ 2010, 23:08, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 10 Νοέμ 2010, 18:38

Th P έγραψε:Μήπως όμως αυτό αποθαρύνει νέους χρήστες (πού σάν και μένα ούτε έχουν, καί ίσως ούτε να αποκτήσουν ιδιαίτερες γνώσεις στο linux) να δοκιμάσουν καί να κατασταλλάξουν στο ελέυθερο λογισμικό?

Μου θύμισες, κάποια χρόνια πριν που διάβαζα για πρώτη φορά για το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα,
χωρίς να έχω νωρίτερα καμία άλλη επαφή με το αντικείμενο. Σκεφτόμουν «κοίτα, κάνουν σαν σοσιαλδημοκράτες που διαφωνούν με το κκε-μλ». Αυτό φυσικά, δεν με απέτρεψε από το να δοκιμάσω το ubuntu, και να μείνω...

Αν το ubuntu δουλεύει απροβλημάτιστα και υπάρχει υποστήριξη από την κοινότητα, δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα.

Είναι αλήθεια ότι στο φόρουμ υπάρχουν, συζητήσεις και τοποθετήσεις σαν αυτές που περιγράφεις.
Ζημιά δεν μπορούν να κάνουν. Φυσικά θα ήταν πολύ καλύτερα να γινόταν σε όλες τις περιπτώσεις
κάποια πιο εμπεριστατωμένη κριτική, αντί για γκρίνιες στο άσχετο.
Σε τελευταία ανάλυση, όλοι κρίνονται από όλους.

Θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα, για προσαρμογή της διανομής στις προτιμήσεις του καθενός
και επίσης η δυνατότητα για remaster. Σαν κοινότητα, θα δώσουμε την δυνατότητα παρουσίασης σε κάθε προσπάθεια.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 10 Νοέμ 2010, 18:54

@Th P

Καταρχάς πρέπει να σου πω ότι από το post σου φαίνεται ότι λειτουργείς με μεγάλη παρατηρητικότητα, γεγονός που οπωσδήποτε είναι πολύ καλό και θα σε πάει μακριά. Οσο για την άποψή μου, είναι η εξής:

-Η κοινότητα : απλά είναι φανταστική (αν μετρήσεις και τη διεθνή είναι αξεπέραστη). Το θέμα «κοινότητα» το κάλυψες μόνος σου. Αμεσα ή έμμεσα σου λύνει το 99% των προβλημάτων, τελεία και παύλα.

-Οι άλλες διανομές : είναι συνάρτηση της ενασχόλησης σου με το ΕΛΛΑΚ, της πολλαπλότητας των επιλογών που έχεις στη διάθεσή σου και της δυνατότητας αυτοπροσδιορισμού σου ως χρήστη (τι θέλω να έχω και τι πραγματικά μου χρειάζεται για να κάνω τη δουλειά μου), διότι -δυστυχώς (χιχι)- στο ΕΛΛΑΚ και στο linux όσο ψάχνεις βρίσκεις! Το ubuntu παρέχει μια φοβερή ευκολία για το νέο χρήστη και μια φοβερή ασφάλεια για τη λειτουργία των συστημάτων (βασικά πρέπει να το χαλάσεις για να μη δουλέψει). Καθώς όμως όλοι εξελισσόμαστε στο χρόνο, κάποιοι που νιώθουν ότι πατάνε πιο γερά στα πόδια τους (ή δουλεύουν με τη μέθοδο της δοκιμής ή απλά είναι ανήσυχοι περισσότερο από όσο είναι ανασφαλείς) βάζουν αλλού τις προτεραιότητές τους (μικρότερος όγκος, bleeding edge λογισμικό κλπ κλπ) ή απλά μια που έκαναν ένα βήμα πέρα από τα windows συνεχίζουν τα βήματα εκμεταλλευόμενοι το ότι όλες οι διανομές έχουν ίδια πλατφόρμα και φιλοσοφία και διαφέρουν σε δευτερεύοντα πράγματα (package manager DE κλπ). Αυτό είναι πέρα για πέρα υγιές και φυσικό και δεν μειώνει την αξία του ubuntu σε τίποτα. Αυτά που σου προσφέρει δεν αλλάζουν. Αν αλλάζουν οι προτεραιότητές σου δε φταίει το λειτουργικό ούτε εγινε χειρότερο. Αλλωστε και οι συζητήσεις που παρακολουθείς για τις άλλες διανομές γίνονται, μεταξύ άλλων και εδώ. Κάτι σημαίνει κι αυτό. Τώρα η μίρλα γιατις επιλογές της canonical είναι πάλι λογική. Ο καθένας θέλει τα δικά του γούστα (ή το δικό του τρόπο σκέψης) χωρίς να αλλάζει συνήθειες. Εχει κι αυτό την πλάκα του.

-Οι νέοι χρήστες : με το ubuntu ξεκινούν υπέροχα. Από κει και πέρα, όρεξη να έχουν και χρόνο, και θα μας πουν τι βρήκαν στην πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την εμπειρία την κερδίζεις με την ενασχόληση. Και για του λόγου το αληθές να καταθέσω και την προσωπική μου επιλογή : έχω ξεκινήσει με την 7.04, όπως λες κι εσύ δεν είμαι πολύ ενεργός και από προγραμματισμό δεν ξέρω την τύφλα μου (θεωρητικής κατεύθυνσης κλπ κλπ). Εχω arch με kde στο μηχάνημα της υπογραφής μου στο οποίο δουλεύω κιόλας (περιέργεια και πολλά εφέ), ένα πανάρχαιο laptop που έχω για πειραματόζωο κουβαλάει arch με lxde (μικρός όγκος κι έλαφρύ DE αλλά τελευταίο λογισμικό), κι ένα σταθερό σύστημα που έχω με ubuntu lucid lynx (θα δουλεύει πάντα και θα υποστηρίζεται 2,5 χρόνια ακόμα τουλάχιστον). Στης γυναίκας μου το pc και σε όσους φίλους ενδιαφέρονται βάζω το τελευταίο ubuntu (δεν χρειάζεται να τρέχω κάθε τρεις και λίγο να βοηθάω, με ελάχιστη δουλίτσα όλα δουλεύουν ρολόι). Δεν νιώθω καθόλου πεπειραμένος χρήστης, απλά δεν βαριέμαι να διαβάσω και έχω μάθει να ψάχνω. Το μόνο βήμα που έχω κάνει μπροστά είναι να αποβάλλω τη φιλοσοφία του κακού windows user (σε κάθε πρόβλημα ρίχνω format και ψάχνω τα πάντα σπασμένα) καθώς και την αμηχανία μπροστά στην κονσόλα (χάρις στην εγκατάσταση του arch που γίνεται χωρίς γραφικό περιβάλλον και με πολύ nano). Αυτά. A, ναι, ξέχασα, έχω αποκτήσει και μια πολύ κακή συνήθεια : απαιτώ κάθε πρόβλημά μου να έχει μια αιτία, που να με οδηγεί σε κάποια απλή -συνήθως- λύση.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό c7p » 10 Νοέμ 2010, 19:34

έγραψε:Μήπως όμως αυτό αποθαρύνει νέους χρήστες (πού σάν και μένα ούτε έχουν, καί ίσως ούτε να αποκτήσουν ιδιαίτερες γνώσεις στο linux) να δοκιμάσουν καί να κατασταλλάξουν στο ελέυθερο λογισμικό?

Η φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού εμπεριέχει και την ελευθερία επιλογής, κάποιοι χρήστες ακόμα και με μέτριο επίπεδο γνώσεων διαλέγουν συνήθως μια άλλη διανομή με διαφορετική φιλοσοφία ή χαρακτηριστικά -όπως προείπαν κάποιοι- που τους "ταιριάζει" καλύτερα. Από αυτή την οπτική δεν πιστεύω πως θα πρέπει να αποτρέπεται ο νεοεισερχόμενος στον χώρο του ελεύθερου λογισμικού λαμβάνοντας επίσης υπόψειν πως το Ubuntu στην ουσία θα παραμείνει κοντά στην φιλοσοφία του ανοιχτού λογισμικού.
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giannis12a » 11 Νοέμ 2010, 14:31

Παρατηρώ τελευταία στο forum μία τάση απογοήτευσης από έμπειρους κυρίως χρήστες όσον αφορά το ubuntu και τήν εξέλιξή του, γιά θέματα πού λόγω τών λίγων γνώσεών μου δέν πολυκαταλαβαίνω, μαζί μέ μία έντονα αναφερόμενη τάση μεταπήδησης τους σέ άλλες διανομές
(που πιθανώς να μήν είναι τόσο φιλικές για τόν αρχάριο χρήστη όπως το ubuntu, ούτε να έχουν τέτοια κοινότητα γιά υποστήριξη).
Μήπως όμως αυτό αποθαρύνει νέους χρήστες (πού σάν και μένα ούτε έχουν, καί ίσως ούτε νά αποκτήσουν ιδιαίτερες γνώσεις στο linux) να δοκιμάσουν καί να κατασταλλάξουν στο ελέυθερο λογισμικό?

Αυτό θα επηρρεάσει το ubuntu όπως παρατήρησες κι εσύ καί όχι γενικά το λινουξ. Τάση φυγής από το ubuntu υπάρχει και όχι από το λίνουξ γενικά.
Εικόνα
το link παραπέμπει σε ανθρωπιστικού περιεχομένου σελίδα
pleiades place
Γνώσεις ⇛ Linux: Είμαι Χάκερ ┃ Προγραμματισμός: Όχι δεν προγραμματίζω ποτέ τίποτα, τ' αφήνω όλα στην τύχη ┃ Αγγλικά: Γαλλικά/Χορός/Πιάνο
Άβαταρ μέλους
giannis12a
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 11 Νοέμ 2010, 14:59

giannis12a έγραψε:Τάση φυγής από το ubuntu υπάρχει και όχι από το λίνουξ γενικά.

Κάποιων χρηστών με πιο εξειδικευμένες ανάγκες, ίσως...
Για γενικότερη τάση φυγής, δεν θα το έλεγα σε καμία περίπτωση!

Είναι μεγάλη η διαφορά από την επόμενη διανομή
τόσον όσο αφορά την ευκολία της πρώτης εγκατάστασης,
όσο και την υποστήριξη που παρέχει η κοινότητα.

Φαντάσου τι απαντήσεις θα έπαιρναν πολλές απλοϊκές ερωτήσεις που γίνονται στο φόρουμ σε μια λίστα για υποστήριξη του debian...
Για να μην αναφερθώ σε πραγματικά περιστατικά, σε κάποιες λίστες...
Αυτός είναι ο ρόλος του ubuntu και αυτής της κοινότητας!
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Γενικά