Πολυ νωρις στην σταδιοδρομια μου, ειχα την τυχη να μου αναθεσουν ενα πολυ σημαντικο project model testing σε ενα wave basin. Δουλεια εξαιρετικα δυσκολη να στηθει σωστα, με πολυ θεωρητικο background και αρκετες παγκοσμιες πρωτιες για την εποχη (το 1987, αλλα ακομα και τωρα, δεν νομιζω οτι εχει φτιαχτει μεγαλυτερο μοντελο).
Οταν με το καλο τελειωσαμε, με προσκαλεσε το γραφειο του αντιπροεδρου της εταιρειας να κανω ενα company seminar παρουσιαζοντας το project και τα αποτελεσματα του. Εκατσα λοιπον ο δικος σου και εφτιαξα μια παρουσιαση, με δεκαδες πανδυσκολες εξισωσεις και διαγραμματα και καμπυλες με τα αποτελεσματα, εμμεσως δειχνοντας στους παντες ποσο παλουκι ειναι η δουλεια και ποσο μαγκας ημουν εγω που ελυσα αυτα τα προβληματα.
Ενα μηνα πριν την παρουσιαση, εκανα την πρωτη δοκιμη, με μια προβα για το τμημα μου. Εμειναν ολοι καγκελο (οι μισοι PhDs). Βαρβατα μαθηματικα, εκατονταδες ωρες αναλυσης δεδομενων, διαγραμματα γεματα με μεστα συμπερασματα... Τελειωσε η παρουσιαση και μετα ουτε μια ερωτηση. Εφυγαν ολοι μουδιασμενοι και ψαρωμενοι.
Την επομενη, με παιρνει στην ακρη ο αρχιμηχανικος του τμηματος για κουβεντουλα. Μου εξηγησε οτι η παρουσιαση ηταν ψαρωτικη, δυσνοητη και πηχτρα στις εξισωσεις και στις αναλυσεις. Εγω καμαρωνα... Μετα μου ειπε οτι το 80% εφυγε με την ιδεα οτι το project ηταν παλουκι και δεν πολυκαταλαβαν τα υπολοιπα. Εγω φουσκωσα ακομα περισσοτερο.
Μετα μου ειπε οτι σαν company seminar θα ηταν ΑΠΟΤΥΧΙΑ! Εδω ξεφουσκωσα...
Τον τυπο τον ειχα (και τον εχω...) σε τεραστια υποληψη, ενας εκπληκτικος επιστημονας, με φρεσκες ιδεες, ανοιχτο μυαλο, με πολυ ταπεινοφροσυνη και ο οποιος καταλαβαινε το 80% τουλαχιστον απο την ερευνα που εκανα. Επεσα απο τα συννεφα!
Γιατι αποτυχια;
Γιατι εφυγαν χωρις να καταλαβουν τιποτα, εκτος απο το οτι ηταν δυσκολο θεωρητικα. Δεν καταλαβαν αν αυτο που εκανες ηταν σωστο η λαθος, δεν καταλαβαν αν ειναι χρησιμο η αχρηστο, δεν καταλαβαν αν αξιζε να ξοδεψει ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ 2 εκατομμυρια δολλαρια για το project η οχι...
Μα αφου δεν ειναι η δουλεια τους, αλλοι ειναι γεωλογοι, αλλοι ειναι structural engineers, αλλοι ειναι χημικοι... Αυτα ειναι δυσκολα πραγματα...
Μου λεει, και μου εχει μεινει σαν μαθημα εσαει:
Οταν κανεις μια παρουσιαση, 'πουλας' ενα προϊον! ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ να πεισεις το ακροατηριο σου οτι το προϊον ειναι καλο, οτι το χρειαζονται και οτι το θελουν. Αυτο δεν γινεται με το να τους ψαρωσεις... Αυτο γινεται με το να απλουστευσεις τα συνθετα θεματα, ωστε ο ακροατης σου να σκεφτει:
"Σωστα! Αυτο που μου λεει ειναι σωστο. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ!"
Ετσι τον κερδιζεις, ετσι κερδιζεις την υποστηριξη του, ετσι κερδιζει υποστηριξη το τμημα μας, ωστε να μπορεις να συνεχισεις την πανακριβη (και δυσκολη) ερευνα σου.
Ενα μηνα αργοτερα εκανα το σεμιναριο. Απο την παρουσιαση της προβας κρατησα μονο το πρωτο slide με τον τιτλο και μια ψαρωτικη φωτογραφια απο το μοντελο. Δεν παρουσιασα ουτε μια εξισωση, ειχα ομως τρια βιντεο με τεστ, τα αποτελεσματα τα παρουσιασα σε απλουστευμενα διαγραμματα που εδειχναν ουσιαστικα και εν περιληψει τα τελικα αποτελεσματα. Στο τελος, στην περιοδο των ερωτησεων εγινε πανζουρλισμος απο (απλοϊκες) ερωτησεις, οι οποιες φυσικα ηταν παιχνιδι να απαντηθουν.
Το ποσο δικαιο ειχε, το εμπεδωσα εντελως δυο χρονια αργοτερα, οταν πηγα στο Drilling research να ρωτησω ενα συναδελφο για ορισμενες παραμετρους που ηταν σχετικες με drilling, γιατι τις χρειαζομουν για καποια δουλεια που εκανα.
Σε θυμαμαι μου λεει. Ειχα ερθει στο σεμιναριο σου... το καλυτερο σεμιναριο που παρακολουθησα στα 20 χρονια μου με την εταιρεια! Κανετε τρομερη δουλεια στο Offshore Division!
Another satisfied customer!

Αυτη την απλουστευμενη τακτικη την εφαρμοζω παντα. Εχει μεγαλη σημασια να μπορει ο συναδελφος/πελατης/χρηστης να αισθανεται οτι 'το εχει'...
Γι'αυτο και εδω, αποφευγω, αν μπορω να δινω εντολες τερματικου...

Φιλικα
ΜακηςΜ