Λεξεις

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Λεξεις

Δημοσίευσηαπό monkgr » 21 Ιαν 2011, 12:29

Πόλεμος
Off topic:
Ἡ παραπομπὴ ἀφορᾶ τὸ ἔργο «Ὁ μπαμπᾶς ὁ πόλεμος» καὶ γίνεται λόγῳ ἰδιαίτερης ἀγάπης πρὸς τὸν Καμπανέλη καὶ λόγῳ Ρόδου.
Ἀπὸ τὸ activistis.gr:
Επί σκηνής η Ρόδος του 305 π.Χ. με όλο τον τουριστικό της ευδαιμονισμό. Ξάφνου ο κίνδυνος της πιθανής εισβολής ενός τυραννίσκου, διαδόχου του Μ. Αλεξάνδρου, του Δημητρίου Πολιορκητή, ο οποίος ανατρέπει τα δεδομένα ενός ειρηνικού εμπορίου.
Η ουδέτερη Ρόδος σηκώνει τείχη, αγοράζει όπλα, σπουδάζει τη στρατιωτική τέχνη και διδάσκεται την ιδεολογία του πολέμου.
Ο Δημήτριος νικιέται. Ωστόσο, με τη συμφωνία που υπογράφει, αναδείχνει τους Ροδίτες σε διαδόχους του
Και τότε αρχίζουν όλα. Ξεκαρδιστικοί διάλογοι και απίθανα επεισόδια και παρεξηγήσεις οδηγούν θεατές και κοινό στην αποδοχή της ρήσης του Ηράκλειτου «Πατήρ πάντων Πόλεμος».
“Ο μπαμπάς ο πόλεμος” είναι μια εκπληκτική θεατρική παράσταση που γράφτηκε από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στα 1951-1952.
Ο ίδιος ο συγγραφέας στο σημείωμά του για την παράσταση στο Θέατρο Τέχνης το 1979 αναφέρει:
“Το ερέθισμα που κατέληξε στην κωμωδία “Ο μπαμπάς ο πόλεμος” – ακατάλληλο από πρώτη άποψη για κωμωδία – το έδωσε η ψυχροπολεμική ένταση που ακολούθησε τις μεγάλες προσδοκίες. Η ελπίδα πως ο πόλεμος που λίγα χρόνια πριν είχε τελειώσει ήταν ο τελευταίος πόλεμος, έμοιαζε με παιδαριώδη αφέλεια. Η κατάσταση ήταν και τότε θολή κι απειλητική. Οι σύμμαχοι σαν να είχαν μολυνθεί από το κακό που πολέμησαν και γίνηκαν και νικητές και διάδοχοι του. Η σκέψη να κάμω θέατρο αυτό το ερέθισμα ήρθε τυχαία όταν διαβάζοντας Παπαρηγόπουλο διασκέδασα με την πολιορκία στην Ρόδο απ' τον Δημήτριο τον Πολιορκητή – Έτος 305 π.Χ. Φυσικά, διασκέδασα με όσα η παλιά αυτή ιστορία μ' έκανε να φαντάζομαι. Έτσι μου δόθηκε ο μύθος και οι θεατρικοί χαρακτήρες για ένα έργο που βέβαια θα μιλούσε για τωρινά ήθη και πάθη”.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 21 Ιαν 2011, 14:55

Αυγό !!!

Off topic:
"Ο πατριωτισμός είναι ένα είδος θρησκείας, είναι το αυγό απ' όπου εκκολάπτονται οι πόλεμοι"
Γκυ Ντε Μοπασάν
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fotis23 » 22 Ιαν 2011, 13:05

Κολόμβος.

Off topic:
το αυγό του Κολόμβου

Το αυγό του Κολόμβου είναι ένα διάσημο ιστορικό περιστατικό σχετικά με τη σημασία των μεγάλων ανακαλύψεων με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Κολόμβο.

Μετά την επιστροφή του Κολόμβου από το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική και είχαν γίνει γνωστές οι ανακαλύψεις του βρέθηκε σε ένα γεύμα με μερικά άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής. Στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος γινόταν λόγος για τη σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου και κάποιοι συνομηλιτές υποβίβαζαν την ανακάλυψη με το επιχείρημα αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό. Τότε ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: Πώς θα στηριχθεί ένα αυγό στη μύτη; Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη και μετά είπε αρκεί να σκεφτεί κανείς!.
Λειτουργικό: Ubuntu 11.04
Επίπεδο Γνώσεων: Linux:Kανονικό Προγραμματισμός: Μέτριος Αγγλικά: Καλά
Desktop:CPU:Core 2 Duo 2.00 M/B:Asus P5B Memory:3 GB DDR2 Γραφικά:ATI Radeon HD 5450 Series

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
fotis23
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 22 Ιαν 2011, 13:40

Καραβέλα !!!

Off topic:
Η Καραβέλα ήταν παλιό ιστιοφόρο πλοίο περισσότερο ακτοπλοϊκό και στη συνέχεια εξερευνητικό του 13ου αιώνα με εκτόπισμα περίπου 70 τόνων που στους επόμενους δύο αιώνες εξελίχθηκε σε 200 τόνους.

Η Καραβέλα έφερε συνήθως τρεις ιστούς με τον μεσαίο μεγαλύτερο στους οποίους έφερε τρία τετράγωνα ιστία, είτε λατίνια (τριγωνικά), είτε ανάμικτα καθώς επίσης και ένα τετράγωνο ιστίο, το λεγόμενο "τσιβαδέρα" (έναντι του ελληνικού αρτέμωνα) στον πρόβολο, τον πλάγιο πλωριό ιστίο, (κοινώς μπαστούνι).

Τα σκάφη αυτά ήταν σχετικά πλατιά, είχαν πολλούς χώρους αποθηκευτικούς και έφεραν λίγα πανιά που μπορούσε να τα χειριστεί και ολιγομελές πλήρωμα. Αυτά είχαν ως συνέπεια να τα προτιμήσουν οι θαλασσοπόροι στις εξερευνήσεις τους, όπως ο Βάσκο ντε Γάμα, ο Ζαν Κορτιέ αλλά και ο Χριστόφορος Κολόμβος του οποίου και τα τρία πλοία του, τα "Νίσια", "Πίντα" και "Σάντα Μαρία" με τα οποία απέπλευσε στις 3 Αυγούστου 1492 ήταν καραβέλες.

Όταν το 1893 αποφασίσθηκε από την Ισπανία ο πανηγυρισμός της 500στής επετείου του ιστορικού εκείνου απόπλου του Κολόμβου που συνέπιπτε με την διεθνή έκθεση του Σικάγου, ο Ισπανός αρχιναυπηγός Λεοπόλδος Ουίλκε ναυπήγησε στο Καράκα πανομοιότυπο πλοίο της ναυαρχίδας του Κολόμβου, της οποίας τα σχήματα τόσο των παρισάλων όσο και των εγκαρσίων τομών καταρτίσθηκαν βάσει όλων των μέχρι τότε σωζόμενων πηγών. Έτσι της αναπαρασταθείσας αυτής καραβέλας πρότυπα υπό κλίμακα κατατέθηκαν στο "Musée de la Marine" του Παρισιού καθώς και στο "Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου" στο Κέσιγκτον του Λονδίνου.

Βάσει αυτών των προτύπων οι διαστάσεις (σε πόδια) που είχαν οι εξερευνητικές καραβέλες ήταν: μήκος τρόπιδας 60,68΄ , ολικό μήκος 93΄, μέγιστο πλάτος 25,78΄ (περίπου 1/4 του μήκους), έμφορτο εκτόπισμα 233 τόνους, και βάρος έρματος 90 τόνοι. Μετά την καθέλκυση το πλοίο επανδρώθηκε με πλήρωμα εκ του ισπανικού Βασιλικού Ναυτικού υπό κυβερνήτη τον πλοίαρχο Βίκτωρα Κόνκας, τον μετέπειτα ήρωα, "κυβερνήτη σημαίας", του ναυάρχου Θερβέρα, στη ναυμαχία του Σαντιάγκο. Έτσι απέπλευσε την αυτή ημέρα που είχε ξεκινήσει ο Κολόμβος, από το ίδιο λιμένα με προορισμό το Σαν Σαλβαντόρ, και ακολουθώντας τα στίγματα εκείνου, η σύγχρονη καραβέλα χρειάστηκε 36 ημέρες με συνεχείς και αρκετά επικίνδυνους προνευστασμούς (σκαμπανεβάσματα), με μέγιστη ταχύτητα 6,5 κόμβους, αντί των 35 ημερών που είχε κάνει ο Κολόμβος, χωρίς εκείνος ν΄ αναφέρει τέτοιες υπερβολικές κοπώσεις που αντιμετώπισε η νεότερη καραβέλα.

Σημείωση: Το όνομα "καραβέλα", ιταλικά "caravella", και πορτογαλικά "caraveia" πιθανώς ν΄ αποτελεί υποκοριστικό του αρχαίου ελληνικού όρου "κάραβος" (= μεγάλο πλοίο).

από wiki
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 22 Ιαν 2011, 15:21

Καρβέλας!

Off topic:
Ναι αυτος ο γνωστός τιτάνας της ελληνικής μουσικής σκηνής :P :P :lol:
...Open minds using open source...
Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω | Προγραμματισμός: Πολύ λίγα | Αγγλικά: οφ κορς
Desktop -> Dual Core 2.5GHz, 5Gb of Ram, 640Gb HD, Nvidia 9500GT + Ubuntu 13.10 = Life is simple...
Notebook -> 10.04 dual boot Win 7 σε lenovo ideapad U350
;) Οδηγός προς Νεοεισερχομένους ;) Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες ;) http://UbuntuForums.org ;)
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 22 Ιαν 2011, 23:41

Καρβέλι !!!

Off topic:
Καρβέλι με γέμιση μελιτζάνας
Υλικά

- 1 στρογγυλό καρβέλι (1 κιλό)
- 1 πακέτο βούτυρο
- 2 κ.γ. μουστάρδα
- μισό κιλό μελιτζάνες φλασκες
(ξεφλουδισμένες και κομμένες)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνιθο
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαιντανό
- 250 γρ. τριμμένο κασέρι
- 300 γρ. ανθότυρο λιωμένο με το πηρούνι
- 200 γρ. φέτα λιωμένη με το πηρούνι
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
- αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

- Κόβουμε τα πάνω μέρος από το καρβέλι και το κρατάμε για να το
χρησιμοποιήσουμε αργότερα σαν καπάκι.
- Αφαιρούμε την ψύχα και το αλείφουμε εσωτερικά με τη μουστάρδα
και λίγο βούτυρο .
- Σωτάρουμε τις μελιτζάνες και τα κρεμμυδάκια με το υπόλοιπο βούτυρο
μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον άνιθο, το μαιντανό,
τα τυριά ανακατεμένα με το γιαούρτι .
- Ανακατεύουμε αρκετα μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
- Δοκιμάζουμε το μείγμα και άν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Γεμίζουμε το καρβέλι με το μείγμα μελιτζάνας, το κλείνουμε με το
καπάκι του, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο
να κρυώσει.
- Μπορείτε άν θέλετε να το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.

από postokano.gr
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 23 Ιαν 2011, 11:46

Θερμιδες!

Off topic:
Πρεπει να τα σπαει απο θερμιδες η παραπανω συνταγη... Μονο που τη διαβασα και εχω παρει μισο κιλο... :lol:
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 23 Ιαν 2011, 13:20

MakisM1 έγραψε:Off topic:
Πρεπει να τα σπαει απο θερμιδες η παραπανω συνταγη... Μονο που τη διαβασα και εχω παρει μισο κιλο... :lol:

Off topic:
Από θερμίδες δέν ξέρω,
αλλά αυτό πού μού άρεσε στη συνταγή είναι ότι το κόψιμο σε φέτες είναι προαιρετικό,
δηλαδή σερβίρεται ολόκληρο το καρβέλι καί όποιος αντέξει.....
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 25 Ιαν 2011, 21:34

MakisM1 έγραψε:Off topic:
Πρεπει να τα σπαει απο θερμιδες η παραπανω συνταγη... Μονο που τη διαβασα και εχω παρει μισο κιλο...

Off topic:
Οι θερμίδες μάς μπούκωσαν.... :lol: :lol:
δέν βλέπω να γίνεται παιχνίδι
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό 2010 » 26 Ιαν 2011, 08:48

MakisM1 έγραψε:Θερμιδες!
Ενέργεια.
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστες ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Άριστα
1. Dell Inspiron Q15R N5110: Intel Core i5-2450M (2.50 GHz) / 4 GB RAM / NVIDIA GT525M 1GB |Λειτουργικό: Ubuntu 16.04 LTS 64bit
2. HP Probook 4520s: Intel Core i3-370M (2.40 GHz) / 3 GB RAM / ATI Mobility Radeon HD 4500 | Λειτουργικό: Ubuntu 12.10 64bit
_____________________________________________________________________________________________________________
My Samos Blog
Άβαταρ μέλους
2010
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων