Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογία!

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογί

Δημοσίευσηαπό headless » 05 Μαρ 2011, 09:11

floral έγραψε:Γεια σας, δυο προγράμματα ψάχνω, το ένα είναι κάποιο latex και το άλλο είναι το kBibTex.
Τα ψάχνω στο synaptic και δεν τα βρίσκω, καμιά ιδέα για το που μπορεί να βρίσκονται?
Είναι open source και τα δύο, έτσι δεν είναι?
Επιπλέον κείμενο που γράφω στο latex θα μπορώ να το ανοίγω και να το τροποποιώ με το openoffice ?

Νομίζω οτι πάς να πέσεις σε αρκετά βαθιά νερά.
To (La-Xe) Tex δεν είναι ένας επεξεργαστής κειμένου αλλά ένα σύστημα στοιχειοθεσίας (typesetting)
Για να το πώ πιο απλά ,γράφεις το κείμενό σου σε μια markup γλώσσα ,ο compiler διαβάζει το αρχείο ,στοιχειοθετεί το κείμενο και το μετατρέπει σε .pdf.
Παραδειγματάκι:

Κώδικας: Επιλογή όλων
\documentclass[12pt]{report}
\usepackage[math,light]{anttor}
\usepackage{amsmath}
\newcommand{\mean}[1]{\left\langle{#1}\right\rangle}
\newcommand{\parfun}{\mathcal{Z}}
\DeclareMathOperator{\tr}{tr}

\begin{document}
\chapter{Hello world}
\section{Text}
Lorem ipsum, blah blah blah

\section{Some math}
\begin{align*}
S &= -k \tr{\left\{\hat{\rho} \ln\hat{\rho}\right\}}
= -k \tr{\left\{\hat{\rho} \ln{\left(\dfrac{e^{-\sum_i{\lambda_i\hat{X}_i}}}{\parfun}\right)}\right\}}\\
&= -k \tr{\left\{\hat{\rho}\left( \ln{e^{-\sum_i{\lambda_i\hat{X}_i}}} - \ln{\parfun} \right) \right\}}
= k \tr{\left\{ \hat{\rho} \left( \sum_i{\lambda_i\hat{X}_i} + \ln{\parfun} \right) \right\}}\\
&= k \tr{\left\{ \hat{\rho}\sum_i{\lambda_i \hat{X}_i} \right\}} + k \tr{\left\{\hat{\rho}\ln{\parfun}\right\}}
= k \tr{\left\{ \hat{\rho} \sum_i{\lambda_i \hat{X}_i} \right\}} + k\tr{\left\{\hat{\rho}\ln{\parfun} \right\}}\\
&= k \sum_i{\lambda_i\mean{X_i}} + k \mean{\ln{\parfun}}
\end{align*}

και το αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι

Δεκτόν,έχει ένα αρκετά steep learning curve,αλλά αν το μάθεις μπορείς να παράγεις έγγραφα επαγγελματικής όψης,αντίστοιχα με αυτά προγραμμάτων αξίας αρκετών εκατοντάδων ευρώ.
Όπως και το Linux,έτσι και το Latex δεν είναι «ένα» πρόγραμμα,αλλά μια συλλογή προγραμμάτων και εφαρμογών.
Η πιο διαδεδομένη και εύκολη Latex distribution που μπορείς να εγκαταστήσεις είναι το texLive (βρίσκεται στα αποθετήρια)
Δές το σχετικό link από το Community documentation: https://help.ubuntu.com/community/LaTeX

Επίσης για να πάρεις μια καλύτερη ιδέα ριξε μια ματιά εδώ: http://nitens.org/taraborelli/latex
και εδώ: http://www.tug.org/texshowcase
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Μαρ 2011, 11:41

Για εγκατάσταση LaTex σε Ubuntu, το πακέτο ονομάζεται texlive (και «texlive-full» για να βάλεις τα πάντα με τη μία).
Για βιβλιογραφία, υπάρχουν πολλές επιλογές. Το kbibtex που αναφέρεις υπάρχει στα αποθετήρια με το ίδιο όνομα, kbibtex.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 05 Μαρ 2011, 22:03

floral έγραψε:
Και κάτι άσχετο, κάτι βιντεάκια που βρίσκω στο youtube στα οποία ενώ ακούγεται το τραγούδι εμφανίζονται οι στίχοι με τι πρόγραμμα φτιάχνονται?
Αυτά :)

Applications > Sound & Video > Rhythmbox > Edit > Plugins > Τίκαρε το "Song lyrics" και μετά "Configure", τίκαρε όλες τις επιλογές.
Άρχισε να παίζεις ένα τραγούδι, μετά πας View > Song Lyrics (CTRL+L)
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 06 Μαρ 2011, 19:01

@ simosx
@ headless

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, καταλαβαίνω ότι το latex χρησιμοποιεί mark-up γλώσσα. Το πρότεινε ο επιτηρητής της διπλωματικής μου, μου είπε να αρχίσω να δουλεύω σε latex, αυτός λέει έχει γράψει όλα τα βιβλία του με αυτό. Η δική μου ανάγκη είναι να μπορώ να βάλω μαθηματικούς τύπους σε κείμενο, θα αρχίσω να προσπαθώ με το latex. Βρήκα και κάτι extensions για το open office.
Το εγκατέστησα το texlive-ful αλλά δεν το βρίσκω... που είναι; :?: Μόνο το kbibtex βλέπω.
Off topic:
Τα καλά νέα είναι ότι σε ένα πανεπιστήμιο που όλοι οι υπολογιστές έχουν windows ο συγκεκριμένος καθηγητής (προφέσορας) έχει εγκαταστήσει σε έναν υπολογιστή ουμπουντου, και αντί office, spss και endnote, χρησιμοποιεί openoffice, R και kbibtex!!! Η ευχάριστη έκπληξη της εβδομάδας! :clap:

@medigeek
δεν καταλαβαίνω ακριβώς πως μπορώ να φτιάξω βιντεάκι από εκεί. Εγώ θέλω να μπορώ να φτιάξω κάτι σαν κάτι βιντεάκια που βλέπω στο youtube, που ενώ ακούγεται το τραγούδι εμφανίζονται οι στίχοι σαν καραόκε (σαν, όχι καραόκε θεός φυλάξοι :D )
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 06 Μαρ 2011, 20:26

floral έγραψε:
@medigeek
δεν καταλαβαίνω ακριβώς πως μπορώ να φτιάξω βιντεάκι από εκεί. Εγώ θέλω να μπορώ να φτιάξω κάτι σαν κάτι βιντεάκια που βλέπω στο youtube, που ενώ ακούγεται το τραγούδι εμφανίζονται οι στίχοι σαν καραόκε (σαν, όχι καραόκε θεός φυλάξοι :D )

Ε αν βρεις τρόπο θέλω να κάνεις ένα οδηγό για εμένα και για τους υπόλοιπους όταν βρεις καιρό. :)

2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 06 Μαρ 2011, 21:09

medigeek έγραψε:
floral έγραψε:
@medigeek

Ε αν βρεις τρόπο θέλω να κάνεις ένα οδηγό για εμένα και για τους υπόλοιπους όταν βρεις καιρό. :)

είναι τόσο δύσκολο? :? το rhythmbox είναι το κατάλληλο πρόγραμμα? υπάρχει κάτι άλλο?
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 07 Μαρ 2011, 02:07

floral έγραψε:
είναι τόσο δύσκολο? :? το rhythmbox είναι το κατάλληλο πρόγραμμα? υπάρχει κάτι άλλο?

- http://www.junauza.com/2009/01/karaoke- ... linux.html
- http://sourceforge.net/projects/plarpebu/
- http://www.kibosh.org/pykaraoke/
- performous (aka ultrastar)
- http://ultrastardx.sourceforge.net/
- http://code.google.com/p/emptyorchestra/

Και απ'´ο,τι κατάλαβα, ψάχνεις για cdg αρχεία στο διαδίκτυο, κάτι θα βρεις για να το δοκιμάσεις.

Για δοκιμασε τα και πες μας τη γνώμη σου, τα pykaraoke και performous υπάρχουν στα repositories. Και το ultrastardx φαίνεται αρκετά καλό, υπάρχει πακέτο σε PPA repository.

Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 21 Μαρ 2011, 22:38

Θα ήθελα να ξέρω ένα "δεδομένο" φάκελο όπου δημιουργούνται φάκελοι για τα προγράμματα στο Linux.
Βασικά στα Windows ο δεδομένος φάκελος είναι το "C:\Program FIles\" στο Linux πιο φάκελο έχουμε όπου θα είναι οι φάκελοι και τα απαραίτητα αρχεία που χρειάζεται ένα πρόγραμμα και θέλω να ξέρω αν ο φάκελος αυτός είναι ο ίδιος για όλες τις διανομές GNU/Linux. Επίσης επειδή θα μου χρειαστεί στον προγραμματισμό, θα πρέπει η διαδρομή του φακέλου να είναι σταθερή και όχι να μεταβάλετε ανάλογα με το χρήστη πχ /home/mjackson/folder
Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kikirikou » 21 Μαρ 2011, 23:54

Μήπως βοηθάει αυτό: viewtopic.php?f=9&t=853 ;;
Γνώσεις ⇛ Linux: το παλεύω ┃ Προγραμματισμός: θεωρία ┃ Αγγλικά,Γερμανικά: Μέτρια
Laptop:
Spoiler: show
Acer Aspire 5715Z (ο Λάζαρος)(πολύ plug and pray κατάσταση)
Λειτουργικά ⇛ Ubuntu 11.04
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής: Intel Pentium dual-core 1.86GHz │ Ram:1GB DDR2 │ Κάρτα γραφικών: Mobile Intel 252MB Accelerator X3100 │Οθόνη: 15.4" WXGA (8ms/220-nit)

Links: Οδηγός προς Νεοεισερχομένους|Δέντρο διανομών(χρονολογικά)|γλωσσάρι
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
kikirikou
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kikirikou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 22 Μαρ 2011, 15:13

kikirikou έγραψε:από kikirikou » Χθες, 23:54

Χρήσιμο άρθρο, τελικά το βρήκα όλες οι ρυθμίσεις είναι στο /home/user με όνομα π.χ .program!
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας