@Reinach:
Για το θέμα των winmodems σε καταλαβαίνω. Δυστυχώς η μόνη ουσιαστική εναλλακτική
είναι να αγοράσει κανείς ένα μεταχειρισμένο σειριακό modem (δουλεύουν και με usb-serial
καλώδιο μια χαρά) και να γλυτώσει από το μπελά των winmodems.
Για τα winmodems που είναι ήδη ενσωματωμένα σε laptops θα ήταν πολύ χρήσιμο πιστεύω
να υπήρχαν free software οδηγοί, κυρίως για να τα χρησιμοποιούμε όχι ως modems καθεαυτά
αλλά ως "line interface" (FAX, voicemail, pbx, κλπ κλπ κλπ). Δυστυχώς από ότι φαίνεται αυτό
δεν έχει γίνει και δεν είναι και ότι πιο εύκολο :/ Ο λόγος είναι ότι ένα 56K modem συμπεριλαμβάνει
πρακτικά σχεδόν όλους τους αλγορίθμους επεξεργασίας σήματος που υπάρχουν (!) για να μπορέσει
να χωρέσει 56K στο μικρό bandwidth που παρέχει η τηλεφωνική γραμμή (voiceband:
200–3600 Hz).
Η άλλη εναλλακτική είναι οι μικροί ("μαύροι" λόγω ΕΕΤΤ) "wireless isp" που αρχίζουν να
αναπτύσσονται στην περιφέρεια και ουσιαστικά μοιράζουν μια ADSL/δορυφορική σύνδεση
στους ανθρώπους μιας γειτονιάς ή ενός μικρού χωριού. Αν γίνει σωστά, η ταχύτητα και η
τιμή μπορεί να είναι αρκετά καλύτερα από ότι θα έπαιρνες μέσω ενός modem. Τουλάχιστον
το Linux υποστηρίζει αυτό το use case και το σύστημα το έχω δει να δουλεύει πολύ καλά
από ένα φίλο μου που είχε μια μικρή τέτοια "επιχείρηση" παροχής ασύρματου internet
στις σπηλιές των hippies (:P !!!)
Νομίζω ότι τα winmodems είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές hardware που δεν έχει
καταφέρει το linux να υποστηρίξει ακόμα ...
Οι ενημερώσεις για τους χάρτες του GPS δεν παίζουν με
wine?