Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογία!

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογί

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 11 Μάιος 2011, 04:37

max mortimer47 έγραψε:Εχω μια ερωτηση σχετικα με επεξεργαστες.1->Ίσως ακουστει χαζη αλλα τεσπα,οταν λεμε 32 μπιτ επεξεργαστης τοτε αυτο τι σημαινει?Οτι επεξεργαζεται 32 μπιτ ανα herz?ή ανα μοναδα χρονου?Δευτερολεπτο ας πουμε?
Θυμαμαι ακομα μια φραση απο το βιβλιο πληροφορικης γυμνασιου που ελεγε το εξης> 2->ενας επεξεργαστης 1 ghz επεξεργαζεται 1 δισεκατομμυριο εντολες το δευτερολεπτο.Ισχυει αυτο?

Ασχετο αλλα ειδα τις προαλλες σε ενα διαφημιστικο εντυπο ενος μαγαζιου για υπολογιστες να λεει το εξης για εναν υπολογιστη:
Intel pentium E5800 (2x3,2ghz=6,4ghz)

λολ 6,4 ghz!!!!!Βάλανε ασχετο να τα γραφει αυτα και παιρνει στο λαιμο του ολο το μαγαζι.Τεσπα....

1-> Οχι. Αυτο σημαινει πως διαθετει 32 ξεχωριστους αγωγους καθενας εκ των οποιων μεταφερει 1 bit δεδομενων αυτοι οι αγωγοι ταξινομουντε αναλογα την λειτουργια τους μεσα στο συστημα για παραδειγμα ενας διαυλος διευθυνσεων για το ιδιο συστημα μπορει να σαρωσει μνήμη μεγέθους 2^32=...... ΜΒ ή GB. Η διεύθυνση μνήμης ειναι ενα μοναδικο αναγνωριστικο για μια περιοχη της μνημης στην οποια η CPU ή καποια αλλη συσκευη μπορει να αποθηκευσει δεδομενα η εντολες για μετεπειτα προσβαση. Η μικροτερη περιοχη μνημης στην οποια μπορει να απευθυνθει η CPU ονομαζεται μοναδα διευθυνσιοδοτησης. Αν έχω καταλαβει σωστα ενας υπολογιστης 32bit εχει 4 byte μοναδα διευθυνσιοδοτησης αυτο σημαινει πως η CPU ΔΕΝ ΜΠορει να εκτελεσει μια εντολη για να επηρεασει μονο 8 bit για παραδειγμα καπου στην μνημη αλλα θα επηρεασει τουλαχιστον 32.

2-> Βασικα οι διεργασιες έχουν να κάνουν με τον πυρήνα του λειτουργικου... οποτε ασε την CPU στην ακρη , ο πυρηνας ειναι υπευθυνος και συγκεκριμενα ενα ειδικο τμημα του που λεγεται χρονοδρομολογητης για το ποια ή ποιες διεργασιες θα αναλαβουν τους πορους. Και δεν εκτελουντε ταυτοχρονα αν θυμαμαι καλα , αλλα ψευδοπαραλληλα... σε κλασματα του δευτερολεπτου γινεται η αλλαγη. Απλα οσο μεγαλυτερη συχνοτητα εχεις τοσο γρηγοροτερα εκτελουντε και οι διεργασιές (εντολες = διεργασιες) :P lol -ΑΛΛΑ- . Παμε τωρα στην συχνοτητα που λενε.... αυτη σχετιζεται με την συχνοτητα ρολογιου (ο ρυθμος με τον οποιο το ρολοι εναλλασσεται μεταξυ 2 καταστασεων του 0 και του 1 ) η συχνοτητα ρολογιου ειναι ο αριθμος των κυκλων ρολογιου οι οποιοι πργαματοποιουνται καθε λεπτο! Δεν σημαινει ομως οτι παντοτε εκτελουντε τοσες πολλες λειτουργιες καθε δευτερολεπτο διοτι πολλες λειτουργιες χρειαζοντε πολλαπλους κυκλους ρολογιου για να ολοκληρωθουν.

ΕΛπιζω να τα εγραψα σωστα και να καταλαβες διοτι οι ερωτησεις σου ειχαν βαθος :P
ειναι λογικο να μην τις γνωριζουν αυτες οι απλοι πολιτες που δεν τους ενδιαφερει και αρκετα το ζητημα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 11 Μάιος 2011, 05:14

Εγω δεν καταλαβαινω κατι αλλο που διαβασα πριν απο λιγο βεβαια.... η ΡΑΜ χρησιμοποιειται σαν ενδιαμενος μεταξυ επεξεργαστη και σκληρου επειδη ο σκληρος παραδοσιακα εχει χαμηλοτερη ταχυτητα απο αυτην του επεξεργαστη????! ΕΝω η μνημη ΡΑΜ εχει την δυνατοτητα να εργαζεται με την ταχυτητα του μικροεπεξεργαστη.... ενω εδω -> http://el.wikipedia.org/wiki/Κεντρική_Μονάδα_Επεξεργασίας

λεει πως "Το ρολόι δεν δουλεύει με την ίδια συχνότητα για όλες τις συσκευές ενός υπολογιστικού συστήματος. Συνήθως το ρολόι που απευθύνεται στον επεξεργαστή είναι χρονισμένο σε υψηλότερες συχνότητες από ότι για παράδειγμα το ρολόι της μνήμης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο επεξεργαστής λειτουργεί ταχύτερα από ότι η μνήμη."

ΣΤην παραγραφο με τον ΧΡονισμο Ρολογιου. Σαν να μπερδευτηκα λιγο.......
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό max mortimer47 » 11 Μάιος 2011, 23:31

Ευχαριστω star light,μισή ωρα διαβαζα ξανα και ξανα το μηνυμα σου και ακομα δεν είμαι σιγουρος αν κατάλαβα σωστά.Τεσπα,που θα πάει θα βρω την άκρη.....
Οσο για τις δικες σου αποριες,από ότι είχα διαβάσει καπου,η ΡΑΜ εχει ταχυτητες διαβασματος/εγγραφής εως 38400 MB/s την στιγμη που ο σκληρος εχει το πολυ 100 με 150 mb/s μεγιστη ταχυτητα(δεν μιλαω για ssd αλλά κανονικο hdd).Με τις στοΙχειώδεις γνωσεις πληροφορικής που έχω,θα ερμηνευα την φραση "Αυτό συμβαίνει γιατί ο επεξεργαστής λειτουργεί ταχύτερα από ότι η μνήμη" ως εξης>Εαν η ΡΑΜ είχε την ίδια συχνοτητα με τον επεξεργαστη ή μεγαλυτερη,τότε απο τη στιγμη που ο επεξεργαστης ειναι πιο αργος απο τις πληροφοριες που ερχονται απο τη ΡΑΜ,οι πληροφορίες αυτες πηγαίνουν στην cache του επεξεργαστη.Οποτε παντοτε πρεπει η ram να χει μικροτερη συχνοτητα απο τη cpu διοτι διαφορετικά η cache θα εκτοξευοταν στα υψη.Λεω τωρα εγω....
Γνώσεις ⇛ Linux:μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Python σε πολυ αρχικο σταδιο┃Αγγλικά:Καλά
Λειτουργικο ⇛Ubuntu 12.04 64 bit/Win 7 64 bit Home Premium
Προδιαγραφές⇛Laptop:┃Amd A4 3300 (1,9ghz-2,5ghz/2 cores)┃Ram 8GB DDR3 PC3 10600 (2x4GB)┃AMD Dual Graphics= APU 6480g (512 MB Vram shared from RAM) + AMD Radeon 6650 with 1gb Vram┃HDD 500 GB & SSD 128GB
Άβαταρ μέλους
max mortimer47
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 11 Μάιος 2011, 23:48

Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 13 Μάιος 2011, 18:19

max mortimer47 έγραψε: "Αυτό συμβαίνει γιατί ο επεξεργαστής λειτουργεί ταχύτερα από ότι η μνήμη" ως εξης>Εαν η ΡΑΜ είχε την ίδια συχνοτητα με τον επεξεργαστη ή μεγαλυτερη,τότε απο τη στιγμη που ο επεξεργαστης ειναι πιο αργος απο τις πληροφοριες που ερχονται απο τη ΡΑΜ,οι πληροφορίες αυτες πηγαίνουν στην cache του επεξεργαστη.Οποτε παντοτε πρεπει η ram να χει μικροτερη συχνοτητα απο τη cpu διοτι διαφορετικά η cache θα εκτοξευοταν στα υψη.Λεω τωρα εγω....

Σαν να επιασα περιπου τι εννοεις και εσυ. Αλλα το θεμα με την ταχυτητα του καθε εξαρτηματος σε ενα υπολογιστικο συστημα εχει να κανει με την συχνοτητα του ρολογιου. Για τον επεξεργαστη ας πουμε στο ρολοι παιζουν μεγαλυτερες συχνοτητες απο οτι οι συχνοτητες που χρονιζει το ρολοι στην RAM. Και αυτο μπορουμε να το δουμε και απο την γραμμη εντολων πχ απο το εικονικο συστημα αρχειων για να το δουμε και πρακτικα.
Το ερωτημα ειναι αλλο ομως..... Eγω παλαιοτερα καπου ειχα διαβασει πως η RAM μπαινει σαν ενδιαμεσος επειδη δουλευει στην ιδια ταχυτητα με τον επεξεργαστη και σε συγκριτικα μεγαλυτερες ταχυτητες απο οτι τα μαγνητικα μεσα αποθηκευσης. Επομενως αυτο σαν λογος που δρα η RAM ΣΑΝ ενδιαμεσος αναιρειται? Γιατι τελικα δεν δουλευει στην ιδια ταχυτητα με τον επεξεργαστη. Οποιος εχει ασχοληθει λιγακι και με αρχιτεκτονικες ας απαντησει γιατι εχω σκαλωσει :(

Εκτος και αν εννοει ξερω γω οτι ξερεις κατι? Η RAM δουλευει πιο γρηγορα απο τον σκληρο.... επομενως εφοσον ο χρονος προσπελασης ειναι υψηλοτερος δεν χρειαζεται να παιζουμε συνεχως με τον σκληρο δισκο. Αυτο ομως δεν σημαινει πως η ταχυτητα της ειναι ιδια με αυτην του επεξεργαστη.
Σωστο το συμπερασμα μου???? :geek: :geek: :geek: :geek:
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 16 Μάιος 2011, 21:03

Καλησπέρα! Θα ήθελα να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το linux swap. Ψαχουλεύω λίγο το θεματάκι διότι στο laptop μου έχω 4gb μνήμη ram και μου φαίνεται υπερβολή το να δεσμεύσω 8gb ram για το linux swap, αν κάνω αυτό που λέμε μνήμη ram x2. Καταρχήν πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι το linux swap και για ποιον λόγο μπορεί να χρειάζεται. Τελικά διαβάζοντας μερικά post μέσα στο φόρουμ και βλέποντας 1-2 βίντεο στο youtube, κατέληξα στα εξής:

• Τι είναι; Είναι για περιπτώσεις που δεν έχουμε πολύ μνήμη ram και ο υπολογιστής μας χρησιμοποιεί αρκετή μνήμη, τότε χρειαζόμαστε το linux swap για να χρησιμοποιηθεί ο σκληρός ο δίσκος ως πρόσθετη μνήμη. Σωστά; Για ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να φανεί χρήσιμο το linux swap;
  • Δεν είναι απαραίτητο το linux swap αν έχουμε αρκετή μνήμη ram ήδη. Αναλόγως με το πως χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.
  • Αυτό που λένε να διπλασιάζουμε την μνήμη ram που έχουμε, ισχύει μόνο για όσους δεν έχουν αρκετή μνήμη ram. Ε, ίσως από 4gb και κάτω.
  • Στην περίπτωση μου που έχω 4gb μνήμη ram, το να ορίσω 2gb linux swap σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούν ως έξτρα μνήμη σε περίπτωση που δεσμευτούν τα 4gb; Άρα ενώ έχω 4gb μνήμη ram, ορίζοντας 2gb linux swap είναι σαν να λέμε, έχω 4 + 2 σε περίπτωση ανάγκης; Άρα σύνολο 6gb;
  • Δεν υπάρχει πρόβλημα αν το linux swap είναι λιγότερα gb από την μνήμη ram του υπολογιστή. Σωστά;

filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Qdata » 16 Μάιος 2011, 21:27

filippos.xf έγραψε:Σωστά; Για ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να φανεί χρήσιμο το linux swap;

Επίσης στη περίπτωση που κάνουμε αδρανοποίηση τα δεδομένα δεν μπορούν να αποθηκευτούν στην RAM γιατί θα 'καθαριστεί' στο 'κλείσιμο' του υπολογιστή.Για αυτό λοιπόν τα δεδομένα πηγαίνουν στο Linux Swap.

Σωστά αυτά που λες. :)
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 16 Μάιος 2011, 23:14

κΑΛΗΣΠΕΡΑ μηπως ξερει κανεις πως μπορω να παρω τα σχηματακια απο αυτο εδω το pdf? :(

http://evdoxos.ds.unipi.gr/modules/docu ... _Intro.pdf

ειναι για την πτυχιακη μου... δουλευω σε windows τωρα βασικα. Δεν μπορω με τιποτα να βρω απο το γκουκλ καμια φωτογραφια της προκοπης για αυτο που θελω.... σε Microsoft word δουλευω αυτο που εχουν τα 7αρια μεσα... ευχαριστω.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό clepto » 16 Μάιος 2011, 23:23

δεξί κλικ αποθήκευση εικόνας;
ή drag & drop;
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 17 Μάιος 2011, 00:37

clepto έγραψε:δεξί κλικ αποθήκευση εικόνας;
ή drag & drop;

αΜΑ ηταν ετσι καλα θα ηταν.... αν εχεις χρονο μπες λιγο στην σελιδα με το pdf και δοκιμασε να το κανεις....

εχει οταν κανεις δεξι κλικ "επιλογες χεριου" , "Ζουμ" και κατι αλλα τετοια τα οποια δεν σε αφηνουν να κανεις αποθηκευση...

μηπως υπαρχει καποιος τροπος????? Γιατι στο http://www.google.gr/images και το ονομα του φαινομενου που ψαχνεις να βαλεις δεν σου βγαζει καμια καλη εικονα ρε παιδι μου... :(

στο λινουξ επρεπε να ειχα παρει πτυχιακη περυσι ο χαζος... αλλα δεν ειχα αρχισει να ασχολουμαι περυσι.... τωρα με τα ασυρματα θα φαω μεγαλη ηττα γιατι παιζει στο PHYsical η πτυχιακη που εχω παρει. Τουλαχιστον εχω βγαλει ενα 50% ως τωρα. Και εχω πολυ καλη καθηγητρια.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας