Πως να μαζέψω τους drivers εκ των προτέρων?

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Πως να μαζέψω τους drivers εκ των προτέρων?

Δημοσίευσηαπό ajreef » 16 Νοέμ 2008, 13:08

Καλημέρα σας, διαβάζω εδώ και αρκετό αυτό το φόρουμ, όπως και αντίστοιχα για άλλες 'εκδόσεις' Linux. Επειδή τελικά έχω καταλήξει να 'κάνω την βουτιά' με το Kubuntu αρχικά σε dual boot με τα Vista στο PC στο σπίτι, με σκοπό σε τελική μορφή, να εξαφανίσω και από το σπιτικό PC αλλά κυριότερο από τα επαγγλματικά μας laptop τα Windows...

Η ερώτηση είναι: υπάρχει κάποιος τρόπος (μέσω εφαρμογής) να ανακαλύψω εκ των προτέρων ποιούς hardware drivers θα χρειαστώ στο πρώτο boot με τα Kubundu? Αν δέν υπάρχει εφαρμογή να μαζέψει/ανακαλύψει τι θα χρειαστώ, πως αλλιώς να το κάνω ανώδυνα? (δεν ξέρω όλα τα hardware σε όλα τα PC, laptops που θέλω να βάλω το Kubuntu).

Ξέρω οτι δεν ζητάω κάτι εύκολο, αλλά σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια σας

Γιάννης
ajreef
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πως να μαζέψω τους drivers εκ των προτέρων?

Δημοσίευσηαπό kriti » 16 Νοέμ 2008, 13:21

δεν χρειαζεται να το κανεις αυτο μονο για την καρτα γραφικων μετα την εγκατασταση βαζεις τους drivers αναλογα την καρτα
δοκιμασε πρωτα με ενα live cd
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 16 Νοέμ 2008, 13:26

γεια σου Γιαννη και καλως ήρθες,

δεν θα συμφωνησω με την διατυπωση της ερωτησης σου. Τι εννοω:

Αυτο που ζητας το εχουν κανει ηδη οι προγραμματιστες του Ubuntu (η οποιασδηποτε αλλης γνωστης διανομης) δηλαδη πηρανε ότι καλυτερο μπορουσαν να βρουνε απο drivers για σχεδον ολο το γνωστο Hardware, δηλαδη τον πυρηνα Linux, το πακεταραν μαζι με καποιο γραφικο περιβαλλον και καποια χρησιμα προγραμματα και σου το προσφερουν σε CD.

Δηλαδη θεωρητικα δεν χρειαζεσαι κατι επιπλεον απο drivers. Πρακτικα υπαρχουν παντα καποιες συσκευες των οποιων οι drivers δεν προλαβαν να ειναι ετοιμοι και δοκιμασμενοι κατα την στιγμη της δημιουργιας του CD που κατεβασες, γιαυτο θα υπαρχουν καποιες συσκευες που δεν δουλευουν ή καποιες αλλες συσκευες (περιπου οι μισες καρτες γραφικων της αγορα) για τις οποιες θα πρεπει να εγκαταστησεις κλειστους οδηγους για να λειτουργησουν βελτιστα.

Το ερωτημα σωστοτερα θα ηταν:

"Θα χρειαστω να εγκαταστησω κατι επιπλεον απο αυτα που ερχονται στο CD; Πως μπορω να το μαθω;"

Χρειαζεται απλώς να εκκινησεις τον υπολογιστη στον οποιο θελεις να κανεις την εγκατασταση απο το LiveCD και να δεις τι δουλευει και τι οχι. Επισης μπορεις να τρεξεις την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
lspci -nn

απο τερματικο (Εφαρμογες--Βοηθηματα--Τερματικο) και να ποσταρεις εδω τα αποτελεσματα για να σου πουμε. Αν εχεις και usb συσκευες δωσε μας και το αποτελεσμα της εντολης
lsusb

ελπιζω να σε βοηθησα λιγο.

Υ.Γ. Θα σε συμβουλευα να αρχισεις σταδιακα την μεταβαση και να υπολογιζεις με ενα 6μηνο περιοδο προσαρμογης. Σε αυτην την περιοδο ειναι καλο να εχεις προσβαση στο παλιο σου λογισμικο για να μπορεις να κανεις τα πραγματα που δεν θα γνωριζεις ακομα στο νεο λειτουργικο.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ajreef » 16 Νοέμ 2008, 14:19

OK, ακόμα καλύτερα... αφού έχουν μαζέψει τους drivers θα είμαι κοντά στο 100% αφού δεν έχω hardware που είναι νέο (όλα τα μηχανάκια είναι αγορασμένα τουλάχιστον 10 μήνες πίσω).

Κατεβάζω (αιώνες κάνει) το DVD (intrepid-dvd-i386.iso), τo LiceCD (boot from CD έκδοση φαντάζομαι?) που αναφαίρετε, είναι μέσα σε αυτό το .iso, η πρέπει να κατεβάσω και άλλο image?
Όταν έχω το LiveCD στα χέρια μου, θα τρέξω τις
lspci -nn και lsusb
και θα παραθέσω το αποτέλεσμα εδώ για τις συμβουλές σας.

έγραψε:Υ.Γ. Θα σε συμβουλευα να αρχισεις σταδιακα την μεταβαση και να υπολογιζεις με ενα 6μηνο περιοδο προσαρμογης. Σε αυτην την περιοδο ειναι καλο να εχεις προσβαση στο παλιο σου λογισμικο για να μπορεις να κανεις τα πραγματα που δεν θα γνωριζεις ακομα στο νεο λειτουργικο.

Εννοείτε, και μάλιστα το 6 μήνες που λες φυσικά θα είναι σε dual-boot με τα παλιά OS σε κάθε μηχάνημα να τρέχουν παράλληλα για να είναι ασφαλές το 'daily business'.

Παίδες, από υποστήριξη βλέπω, 18 μηνες, μετά? Υπάρχει κάποιος τρόπος να επεκτείνω αυτή την περίοδο support, έστω επί πληρωμή?

Ευχαριστώ παίδες...
ajreef
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 16 Νοέμ 2008, 14:34

To DVD περιλαμβανει μεταξυ αλλων και την λειτουργια ως LiveCD επομενως δεν χρειαζεται να κατεβασεις κατι αλλο.

Για την υποστηριξη των 18 μηνων στην οποια αναφερεσαι, προκειτε για updates της τρεχουσας εκδοσης Ubuntu 8.10 για την οποια θα παρεχονται updates μεχρι τα μεσα τοθ 2010. Γενικα εχεις δυο δυνατοτητες, ειτε αναβαθμιζεις μετα απο 6 μηνες απο 8.10 σε 9.04 κοκ. οποτε επεκτεινετε κατα 6 μηνες καθε φορα και η υποστηριξη ειτε εγκαθιστας LTS εκδοσεις οπως η (6.06,8.04,10.04 ....) και κανεις αναβαθμιση καθε 2 χρονια κι εχεις υποστηριξη με updates για 3 χρονια καθε φορα.

[imgwidth=600]http://www.markshuttleworth.com/wp-content/uploads/2008/05/ubuntu-release-cycle.png[/imgwidth]

Για τηλεφωνικη υποστηριξη επι πληρωμη, αν δεν μπορεις να βρεις λυσεις στα προβληματα σου στο παρον φορουμ η σε αλλα παρομοια, μπορεις να απευθυνθεις στην canonical. Αλλα δεν εχω ιδεα για τις τιμες.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 16 Νοέμ 2008, 15:08

ajreef,
Καταρχήν θα σου φανεί χρήσιμο να ρίξεις μια ματιά στον οδηγό της υπογραφής μου (Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux) και στο αθρο "Πως βρίσκω λύσεις..." του περιοδικού ubuntistas.
Δεύτερον, νομίζω οτι η δωρεάν υποστήριξη που εθελοντικά προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, σήμερα εμείς σε εσένα, αύριο εσύ σε κάποιους άλλους, επαρκεί συνήθως για αν λύσεις τυχόν προβλήματα. Αν βεβαίως θέλεις επαγγελματική επι πληρωμή υποστήριξη, ρίξε μια ματιά στο site της canonical.
Τρίτον, πάντα κάνε τακτικά backup των σημαντικών σου αρχείων!
Τέταρτον, στο παρόν φόρουμ υπάρχουν οδηγοί για τα περισσότερα. Και οι περισσότερες απορίες ήδη έχουν απαντηθεί αν κάνεις αναζήτηση. Διάβασε, ρώτα, κατάλαβε τι πρέπει να κάνεις, και μετά προχώρα. Δεν είναι δύσκολα τα πράγματα, πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις ποιο εύκολα από όσο νομίζεις :)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ajreef » 16 Νοέμ 2008, 16:14

Καταρχήν έχω κάνει πιο πολλά βήματα σήμερα από όσα περίμενα... οπότε μάλλον το support από εδώ θα μου φτάνει για αρκετό καιρό, μέχρι να έχω πολύ πιο ώριμες απαιτήσεις/ερωτήσεις...
Κατάλαβα και την διαφορά του LTS και μάλλον θα μείνω με τις απλές εκδόσεις...

Το περιοδικό φαίνεται τέλειο, καλορίζικο και εις ανώτερα!

Αυτά για τώρα, διάβασμα για εμένα τώρα, και τα λέμε αργότερα όταν θα έχω το DVD εγκατεστημένο...
ajreef
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Desktops & Laptops