Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογία!

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογί

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Μάιος 2011, 01:42

tolis_01 έγραψε:Ναι..... η αλήθεια είναι πως αν γνώριζα σε βάθος όντως θα έλεγα :P
Απλά ξέρω ότι σίγουρα σχεδόν καμία διανομή δεν έχει vanilla kernel.
πχ ο πυρήνας το debian δεν έχει non-free firmwares ενσωματομένα (βρίσκονται σε πακέτα στο non-free repo), ενώ του ubuntu έχει.
Από κει και πέρα, η κάθε διανομή πατσάρει ανάλογα με τις ανάγκες της.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι οι kernels των lts εκδόσεων του ubuntu, στους οποίους η canonical κάνει backport drivers και άλλα στοιχεία από νεότερους kernels.

Οταν λες vanilla τι εννοεις???
Μπορει ορισμενοι πυρηνες να μην εχουν κατι ενσωματωμενο
που να το εχουν καποιοι αλλοι... αλλα αυτοματα αυτο σημαινει πως
εχει παρεμβει καποιος στον κωδικα του πυρηνα αυτου καθεαυτου και τον εχει αλλαξει???
Η απλα εχει βαλει καποιες εφαρμογες χωρις να εχει πειραξει τον πυρηνα ας πουμε? Το να "κλαδεψεις"
το δεντρο και να αφαιρεσεις ολους τους drivers που εχουν μπει by default ωστε να ελαφρυνεις το συστημα σου
σημαινει πως αλλαζεις τον πυρηνα??? Χρησιμοποιειται ως βαση πιστευω ο πυρηνας και ειναι το κεντρο που λεμε...
δεν ξερω απο την ασφαλεια ξερω πως ενα patch ειναι ενα τμημα κωδικα το οποιο αντικαθιστα καποιο αλλο
το οποιο εμφανιζει ευπαθεια και ετσι βγαινει μια νεα εκδοση... Τωρα στον πυρηνα αν παιζει το ιδιο.... θελει συζητηση
απο καποιον που εχει ασχοληθει ειδικα με μεταγλωττιση πυρηνα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 27 Μάιος 2011, 11:58

Σαφώς και δεν είμαι κάποιος από αυτούς που αναφέρεις στην τελευταία σου πρόταση, απλά ξέρω μόνο να σου πω, πως "vanilla" λέμε το software που έρχεται ακριβώς όπως μπαίνει στο upstream. Πχ το gnome που έχει το ubuntu δεν είναι vanilla, vanilla είναι αυτό που έχει στο gnome.org (και στο fedora πχ είναι σχεδόν απαράλλαχτο).
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 27 Μάιος 2011, 12:48

vanilla gnome υπάρχει (ή υπήρχε, δεν ξέρω τώρα) με το gnome live cd ή με το foresight linux: http://www.foresightlinux.org/about/ (αν και δεν βλέπει μεγάλη κίνηση τελευταίως)
Αν θέλεις να μείνεις με ubuntu και να πάρεις γεύση ενός vanilla / pure gnome: http://www.psychocats.net/ubuntu/puregnome
Edit:
- Συμφωνα με αυτό το comment, το foresight δεν είναι πλεον pure gnome.
- Και το ubuntu pure gnome λάθος το κατανόησα. :P
- Φαίνεται πως στο gnome συστήνουν το fedora και το opensuse: http://www.gnome.org/getting-gnome/
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Μάιος 2011, 19:26

tolis_01 έγραψε:Σαφώς και δεν είμαι κάποιος από αυτούς που αναφέρεις στην τελευταία σου πρόταση, απλά ξέρω μόνο να σου πω, πως "vanilla" λέμε το software που έρχεται ακριβώς όπως μπαίνει στο upstream. Πχ το gnome που έχει το ubuntu δεν είναι vanilla, vanilla είναι αυτό που έχει στο gnome.org (και στο fedora πχ είναι σχεδόν απαράλλαχτο).

No prob man μακαρι η ημερα να ειχε 48 ωρες ωστε να μπορουσαμε να ασχοληθουμε με ολα lol

πρεπει να παμε σε αλλο πλανητη μου φαινεται που ο χωροχρονος κυλαει διαφορετικα....

στον Πλανητη ΕΛ/ΛΑΚ?! :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 30 Μάιος 2011, 01:16

Τα αποθετηρια δεν ειναι ασφαλεις τοποθεσιες στο ιντερνετ μεσω των οποιων μπορουμε να κατεβαζουμε πακετα λογισμικου που βαζουν εκει οι κατασκευαστες των πακετων????

ΑΠλα καπου ειχα διαβασει πως μια διανομη εχει αρκετες εφαρμογες μεσα της καθως την παιρνεις και μπορεις να μεταφορτωσεις απλα απο μεσα απο την διανομη τις εφαρμογες.... οποτε εχω μπερδευτει λιγο με τον ορισμου των αποθετηριων....
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 30 Μάιος 2011, 01:20

Star_Light έγραψε:Τα αποθετηρια δεν ειναι ασφαλεις τοποθεσιες στο ιντερνετ μεσω των οποιων μπορουμε να κατεβαζουμε πακετα λογισμικου που βαζουν εκει οι κατασκευαστες των πακετων????

ΑΠλα καπου ειχα διαβασει πως μια διανομη εχει αρκετες εφαρμογες μεσα της καθως την παιρνεις και μπορεις να μεταφορτωσεις απλα απο μεσα απο την διανομη τις εφαρμογες.... οποτε εχω μπερδευτει λιγο με τον ορισμου των αποθετηριων....

Όσα πακέτα υπάρχουν μέσα στη διανομή, είναι ήδη εγκατεστημένα, δεν χρειάζονται μεταμόρφωση (μεταμόρφωση εξάλλου, είναι η μετάφραση του "download" :P ).
Τα αποθετήρια ναι, είναι ασφαλείς τοποθεσίες, όταν είναι επίσημα, ή ελεγμένα ανεπίσημα. Χαλαρά θα μπορούσα πχ να φτιάξω ένα αποθετήριο με linux malware ;)
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 30 Μάιος 2011, 13:56

tolis_01 έγραψε:
Star_Light έγραψε:Τα αποθετηρια δεν ειναι ασφαλεις τοποθεσιες στο ιντερνετ μεσω των οποιων μπορουμε να κατεβαζουμε πακετα λογισμικου που βαζουν εκει οι κατασκευαστες των πακετων????

Όσα πακέτα υπάρχουν μέσα στη διανομή, είναι ήδη εγκατεστημένα, δεν χρειάζονται μεταμόρφωση (μεταμόρφωση εξάλλου, είναι η μετάφραση του "download" :P ).
Τα αποθετήρια ναι, είναι ασφαλείς τοποθεσίες, όταν είναι επίσημα, ή ελεγμένα ανεπίσημα. Χαλαρά θα μπορούσα πχ να φτιάξω ένα αποθετήριο με linux malware ;)

μεταμορφωση ή μεταφορτωση????? :D ευχαριστω !

Π.Σ Αν εχω καταλαβει σωστα ο διαχειριστης πακετων σε βοηθαει να εγκαταστησεις ενα πακετο απο τα αποθετηρια που ειναι ασφαλεις τοποθεσιες στο ιντερνετ ?!
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 30 Μάιος 2011, 17:04

Μεταφόρτωση, δικό μου το λάθος :P
Ο διαχειριστής πακέτων, όπως πχ το software center στο ubuntu είναι ένα απλό gui για τον package manager, που στην περίπτωση του ubuntu είναι το apt/dpkg.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 30 Μάιος 2011, 22:21

tolis_01 έγραψε:Μεταφόρτωση, δικό μου το λάθος :P
Ο διαχειριστής πακέτων, όπως πχ το software center στο ubuntu είναι ένα απλό gui για τον package manager, που στην περίπτωση του ubuntu είναι το apt/dpkg.

Κατσε.... γιατι μπερδευτηκα... ο διαχειριστης ειναι ενα gui του apt-get ?

πΡΕΠΕΙ να κανω μια επαναληψη στην θεωρια του Debian :D τα χα διαβασει πριν κανα 3μηνο.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 30 Μάιος 2011, 22:32

Καλά, κι εγώ δεν ξέρω και πολλά πολλά, αλλά νομίζω πως το software center το apt-get χρησιμοποιεί. Μπορεί να κάνω και λάθος :P
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας