kzlazy έγραψε:
Συμφωνώ σε πολλά από όσα γράφεις αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου για κάποια άλλα, όπως αυτό που παραπέμπω παραπάνω. Το θέμα του Χρηματιστηρίου και των τραπεζών (φθηνές κάρτες και δάνεια) είναι μια ντροπή, αλλά είναι και ένα από τα ζητήματα που είχα κατά νου όταν άνοιξα το θέμα : Ισως το μυαλό μου είναι μικρό και ίσως ο τρόπος μου να αμύνομαι είναι το να αποφεύγω τα πολλά ρίσκα, αλλά πες μου εσύ, ποιός είπε σε όλον τον κόσμο να πάει να «παίξει» οικονομίες μιας ζωής στο χρηματιστήριο ; Την ήξερε την ύπαρξή του όλη η Ελλάδα και από χτες ; Είχαν ξαναπαίξει όλοι αυτοί ; Είχαν κατανοήσει που ακουμπούσαν τον ιδρώτα του προσώπου τους ; Και, τελικά, είχαν υπόψη τους ότι έπαιρναν ένα ρίσκο που μπορεί να τους «έβγαινε» αλλά μπορεί και να τους άφηνε ταπί ; Σϋμφωνοι, όσοι «τζόγαραν» με ξένο κώλο (λεφτά ασφαλιστικών ταμείων κλπ) πρέπει να στηθούν στον τοίχο (και υπήρξαν κάμποσοι τέτοιοι και δεν στήθηκαν πουθενά), αλλά ο πατέρας μου κι ο πατέρας σου που ίδρωναν μια ζωή για να εξασφαλίσουν τα γηρατειά τους, που πήγαιναν;
Το ίδιο και οι τράπεζες. Όλοι ξέρουμε ότι στη ζωή δεν παίρνεις τίποτα τσάμπα και με ελάχιστες εξαιρέσεις συνήθως οι άλλοι κοιτάνε να σε βάλουν στο χέρι. Αρα, όταν έρθει κάποιος με το κουστουμάκι του και το χαμόγελο colgate να σου φέρει χρήμα στο χέρι, δεν πονηρεύεσαι καθόλου ; Φυσικά υπήρξαν άνθρωποι που είχαν επιχειρηματική ανάγκη και θα έπαιρναν δάνεια έτσι και αλλιώς, όμως οι «φούσκες» δεν γίνονται μόνο με αυτούς. Χρειάζονται όλοι εκείνοι που ενώ ζούσαν με 5 ευρώ, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι κάποιος τους πρόσφερε «τσάμπα» άλλα 10, άσχετα που τα πλήρωσαν 50 καταβάλλοντας ελάχιστες δόσεις και χάνοντας σπίτια κλπ. Αυτοί δεν έχουν ένα μερίδιο ευθύνης ; Οχι το πιο μεγάλο, αλλά μήπως παραείναι βολικό να παρουσιαζόμαστε όλοι ανήξερα «θύματα»;
Aμα σου πω, ριξε μια ματια, κατω απο το μπαλκονι να δεις μια γκομενα... εσυ σκιψεις... και εγω σε σπρωξω κατω... εχεις μεριδιο ευθυνης?
Εγω ειμαι το κρατος και η τοτε κυβερνηση που αν θυμασαι, ο ιδιος ο "κινεζος" ελεγε στον κοσμο, "παιξτε" στο χρηματηστηριο, θα ανεβει και αλλο! Στο χρηματηστηριο εκεινη την περιοδο, "τεντωθηκαν" και παρακαμφθηκαν πολλοι νομοι και δικλιδες ασφαλειες... ολοι κατα ενα περιεργο τροπο, κοιταγανε αλλου και σφυριζανε αμεριμνα...
Η γκομενα, ειναι ενα καλυτερο αυριο, που ηθελε και θελει ο καθενας μας... αλιμονο αν ο καθε, ενας απο μας, δεν ονειρευετε κατι καλυτερο για τον ιδιο και την οικογενεια του. Και ετσι οπως του παρουσιαστηκε, ηταν η ευκαιρια μιας ζωης.
Εσυ, (στο παραδειγμα παντα και χωρις να εχω σκοπο να σε προσβαλω, απλος στο δινω να το καταλαβεις με πιο γλαφυρο τροπο), εισαι ο φτωχος "λιγουρης" που μολις ειδε την γκομενα... την ευκαιρια δηλαδη, τσιμπησε! Ο καθενας θα το εκανε, οπως και εγινε. Οταν ομως σου την εχουν στημενη, πρεπει να εισαι πολυ γατα, για να το παρεις χαμπαρι... και ακομα και αν δεν τσιμπησες τοτε και δεν εχασες τα λεφτα σου ή δεν πηγες να παρεις διακοποδανεια και τα διαφορα δανεια, δεν πειραζει... ο σκοπος του δεν ηταν να την πατησουν ολοι... αλλα οι περισσοτεροι. Ακομα και αν εσυ και εγω δεν τσιμπησαμε... θα την πληρωσουμε, επειδη την πατησαν οι αλλοι. Γιαυτο οι οικονομια εχει κατσει... γιατι οι περισσοτεροι δεν εχουν χρημα, οχι ολοι. Θα παμε ολοι μαζι στον πατο.
Το θεμα ειναι υπηρχε δολος σε αυτην την υποθεση? Με τις διαφορες εξεταστικες που εγιναν και κατι ψιλοπροστιμα που πεσαν σε χρηματηστηριακες, φενετε οτι υπηρχε. Ασχετα που παραγραφηκαν τα αδικηματα. Οποτε αφου υπηρχε δολος... πως μπορεις και λες οτι φταιω? Αν σε κοροιδεψει ενας κλεφτης στο δρομο... φτες επειδη πχ. τον εμπιστευτηκες?
έγραψε:
ΟΚ, κατανοητό το πως δουλεύει αυτός ο μηχανισμός, όμως τότε δεν είσαι καλύτερος από όσους βρίζεις καθημερινά, απλά δεν είσαι στη θέση τους. Το ίδιο κάνουν και αυτοί που σου κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Φαντάζομαι ότι και αυτοί λένε «οικονομικός προγραμματισμός τώρα ; Για να τον κάνεις πρέπει να είσαι ήρεμος και σε φάση χαλάρωσης και φιλοσοφικής αναζήτησης. Οταν χρωστάς και δεν έχεις να πληρώσεις τους δανειστές, βάλε χέρι όπου μπορείς...».
ΠΡΟΣΟΧΗ : δεν δικαιολογώ κανέναν κερατά που βάζει το χέρι στην τσέπη μου. Όμως, είναι λίγο περίεργο να λέω «κλέβω αλλά δεν θέλω να με κλέβουν», «κοροιδεύω αλλά δεν θέλω να με κοροιδεύουν» κλπ.
Oπως σου ανεφερα και παραπανω, το κολπο με το χρηματηστηριο ηταν σικε... ο δανεισμος των τραπεζων το ιδιο... εκλεισαν τα ματια και δειναν παντου δανεια... ολοι οι νομοι και οι δικλιδες ασφαλειας, πηγαν περιπατο... κατα περιεργο τροπο, σημερα οι τραπεζες, δεν κανουν τετοιες ευκολιες.
Την ιδια περιοδο ο "κινεζος" εκρυψε το χρεος με την Goldmand Sachs
Αργοτερα ο "χοντρουλης", εκατσε και επεζε playstation, χωρις να πει τιποτα σε κανεναν. Και αργοτερα νομιζωντας οτι επεζε "Pro Evolution" εδωσε την πρωθυπουργια πασα στον "χαζουλη".
Κατα περιεργο τροπο ο "χαζουλης" εμαθε για το προβλημα χρεους και αρχισε συνομηλιες με το ΔΝΤ, πριν καν αναλαβει την πρωθυπουργια. Ταυτοχρονα, ο "χαζουλης" ελεγε στον κοσμο οτι λεφτα υπαρχουν και ελεγε επισης καποια πολυ σωστα πραγματα οικονομικης πολιτικης, τα οποια ομως, οταν εγινε πρωθυπουργος τα ξεχασε, οπως ξεχασε να μας πει για το ΔΝΤ. Μετα, αμεσως μετα τις εκλογες, κατι πεχτηκε με το sortaρισμα, κατι ομολογων, το οποιο ανεβασε κατι spreads στα υψη... και ξαφνικα με μολις 300δις χρεος βρεθηκαμε στα πρωθυρα της χρεοκοπιας, οταν μαλιστα αλλες χωρες εχουν το 6πλασια και βαλε. Βγηκαν κατι πιστολια στο τραπεζι, αλλα δεν εγινε και τιποτα.
Ο "χαζουλης" τοτε, ετρεχε αρων αρων να φερει το ΔΝΤ, αφου τα ειχανε κανει πλακακια και μαλιστα αγνοησε προτασεις απο Κινα και Ρωσια και οπως-οπως, ψηφισε μονο με τους δικους του βουλευτες, το Μνημονιο, το οποιο κανονικα επρεπε να ψηφιστει με 180 ψηφους. Ας πουμε οτι ελαστικοποιησε λιγο το Συνταγμα... και μετα για να μην του την σπανε οι υπολοιποι, περασανε ενα νομο, οπου ο "ομορφουλης" Υπ.Οικ. μπορουσε να περναει νομοσχεδια, χωρις την ψηφιση απο την Βουλη. Εδω ειναι που το Συνταγμα πηγε περιπατο... και θα σταματησω... δεν σου αναφερω για μιζες, εξαπατηση φτωχων ανρωπων με τα stage, χωναν ανθρωπους στο δημοσιο, για να τους λενε σημερα οτι "Τα φαγαμε μαζι" κτλ.
Σου ανεφερα τα πραγματα οπως γιναν... βγαλε τα δικα σου συμπερασματα, για την σημερινη κριση... η οποια δεν ειναι μονο Ελληνικη... μην κοιτατε το δεντρο και χανετε το δασος. Ιδια περιστατικα με χρηματηστηρια και μιζες εγιναν και σε αλλες χωρες. Σταματω εδω, γιατι οπως ειπε και ενας αλλος φιλος σε αλλο thread, εισερχομαι σε "συνομοσιολογικες παπαρολογιες".
έγραψε:Σόρρυ για το «φούντωμα». Δεν θέλω να φουντώνω κανέναν. Απλά θέλω να δω ποιές είναι οι απόψεις του κόσμου για το θέμα. Η συντριπτική ευθύνη είναι των θεσμικών οργάνων του Κράτους. Ισως είναι όντως πολυτέλεια η αυτοκριτική, αλλά έχω περιέργεια : το αναγνωρίζουμε αυτό (ότι έχουμε βάλει το χεράκι μας κι εμείς έστω λίγο) ή για όλα φταίει το σύμπαν ;
Δεν φταις εσυ για το φουντωμα...

εννοειτε... αλλοι φταινε....
Εγω αυτο που εχω καταλαβει, ειδικα τον τελευταιο χρονο, ειναι οτι ο Ελληνας εχει πεσει με τα μουτρα σε ενα τυπο "Συνδρομου της Στοκχολμης". Αντι να βαλουμε κατω, ενα-ενα τα στοιχεια και να δουμε τα πραγματα ξεκαθαρα για το πως και ποιος φταιει, αναπτυσουμε σχεσεις με τον βιαστη/απαγωγεα/κλεφτη μας και μαλιστα οχι μονο τον συμπωνουμε, αλλα περνουμε και μεριδιο της ευθυνης του.
Ακομα και αν εχουμε μεριδιο... ειλικρινα, απαλλασομαστε λογο βλακειας...