Νομίζω πως 25 GB περίπου είναι το σύνολο των εφαρμογών του αποθετηρίου του ubuntu . Μιλάμε για τα πάντα όλα , όλες τις εφαρμογές . Αποκλείεται να φτάσεις τόσο . Εμένα χρησιμοποιούνται μόλις 4.5 GB και δεν έχω προσθέσει και λίγες . Έτσι κι αλλιώς οι εφαρμογές στο linux πιάνουν λιγότερο χώρο από τα windows γιατί δεν εγκαθιστούν τις ίδιες βιβλιοθήκες και εξαρτήσεις ξανά και ξανά , αλλά μια κι έξω .
Όσον αφορά το swap partition , θα ήμουν περισσότερο της άποψης άν ο υπολογιστής σου έχει αρκετή μνήμη (πχ 2GB) να μην ορίσεις το 2πλάσιο αυτής ως swap , αλλά όση ακριβώς είναι . Ο λόγος είναι ότι σε συστήματα με αρκετή μνήμη το swap partition δεν χρησιμοποιείται για διεργασίες . Ο μόνος ρόλος που έχει , είναι να αντιγράφεται εκεί το περιεχόμενο της RAM σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας .
Επίσης , είναι εύκολο να ρυθμίσεις την "τάση χρησιμοποίησης" του swap partition ώστε ουσιαστικά να μην το χρειάζεσαι καθόλου αν δεν χρησιμοποιείς την αναστολή .
Είναι μια από τις πρώτες ρυθμίσεις που κάνω σε κάθε εγκατάσταση και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα . Ίσα - ίσα , είναι πολύ βολικό αν εγκαθιστάς μια διανομή σε αφαιρούμενο μέσο γιατί γλιτώνεις και τον χώρο , και ταχύτητα πρόσβασης σε ένα αργό στικάκι για παράδειγμα .
Πηγή:
https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq