Καλημέρα,
κοίτα στο μόνο που σε κακομαθαίνουν είναι στο να σου "κρύβουν" τις γραμμές εντολών για το compilation, δεν μαθαίνεις δηλαδή ποια options πρέπει να περάσεις στη γραμμή εντολών του gcc π.χ. για σκέτο linking ή για σκέτο assembling ή για σκέτο preprocessing, κλπ (ή όποιου άλλου compiler χρησιμοποιείς, γιατί ο καθένας έχει δικά του options για αυτές τις δουλειές).
Αν είσαι εξοικειωμένος με αυτά, τότε τα IDE πραγματικά σου προσφέρουν πολύ μεγάλες ευκολίες όταν γράφεις πολύ κώδικα. Προσωπικά λατρεύω π.χ. τη δυνατότητα που με δεξί κλικ σε ένα keyword κι ένα ακόμα κλικ ανοίγει η τεκμηρίωση του keyword ή της συνάρτησης. Ή π.χ.το δέντρο με όλες τις συναρτήσεις που έχεις φτιάξει και με διπλό κλικ σε πάει απευθείας σε αυτήν (για να μη παιδεύεσαι π.χ. με PgUp/PgDown).
Έχουν πολύ χρήσιμα πράγματα που πραγματικά επισπεύδουν τη δουλειά σου. Άλλωστε τα περισσότερα IDE στο κάτω μέρος της οθόνης έχουν ένα μικρό παράθυρο που λειτουργεί σαν γραμμή εντολής απευθείας (στην Pelles-C δεν έχει νομίζω, αλλά π.χ. στο Code::Blocks που για C/C++ το θεωρώ από τα κορυφαία cross-platform έχει).
Α και btw, εγώ την Pelles-C στα Windows από γραμμή εντολών τη δουλεύω (από το ειδικό παράθυρο του Notepad++ στην κάτω μεριά της οθόνης). Στο IDE της Pelles-C μπαίνω μόνο όταν θέλω να χρησιμοποιήσω τον debugger της που είναι πάρα πολύ καλός!