είναι το λίνουξ δυσκολότερο στην χρήση;

...σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό (άρθρα μελών - αναδημοσιεύσεις - συζητήσεις)

Συντονιστής: ubuderix

Re: είναι το λίνουξ δυσκολότερο στην χρήση;

Δημοσίευσηαπό lucinos » 22 Οκτ 2011, 01:50

anagno έγραψε:
radiolab έγραψε:Έχει να κάνει με το πόσο έυκολα δέχεσαι αλλαγές στην καθημερινότητα σου (την ονλαιν κυριως)

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι ισχύει... Πως τόσοι άνθρωποι αλλάξανε από τα xp, vista στα windows 7 και τώρα φαντάζομαι στα windows 8???
Η όλη υπόθεση είναι να τους πείσεις πως ένα ελεύθερο λογισμικό είναι εξίσου ανταγωνιστικό και καλό με αυτά που πληρώνεις και όχι κάτι κατώτερο.
Ακόμα υπάρχουν μερικά θέματα ασυμβατότητας ( ο μόνιμος αντίλογος ενός φίλου που δεν θέλει με καμιά δύναμη να δοκιμάσει κάποια άλλη διανομή εκτός των windows είναι ότι δεν θα έχει autocad, και δυστυχώς τα αντίστοιχα του ανοικτού κώδικα δεν είναι τόσο καλά και γι` αυτό και εγώ κρατάω ακόμα τα windows - άμα έχετε να πρωτείνετε κανένα πείτε!!!!).
Από την στιγμή που υπάρχουν τέτοια θέματα είναι δύσκολο ο άλλος να διανοηθεί να μπεί στην λογική να αλλάξει την καθημερινότητα του με αμφίβολα απότελέσματα και ειδικότερα αν ο άλλος αντιλαμβάνεται τον υπολογιστή ως ένα εργαλείο που πρέπει να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες και όχι σαν χόμπι ... (μιλάω κυρίως για τον ευατό μου)

Ουσιαστικά αυτό λέω και γω.

Υπάρχουν ανάγκες τις οποίες το λίνουξ τις καλύπτει καλύτερα, και εκεί είναι βλακεία η χρήση windows.
Δυστυχώς υπάρχουν ανάγκες που στα windows καλύπτονται καλύτερα και εκεί θέλουμε την ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού αλλά δεν μπορείς να πεις σε αυτόν που έχει αυτές τις ανάγκες σήμερα μην τις καλύπτεις γιατί είναι αμαρτία. Δεν πρέπει να το παίζουμε τόσο ιεραπόστολοι.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 22 Οκτ 2011, 03:49

μα δεν είναι το πρόβλημα τόσο το λειτουργικό σύστημα μιας και όλα περίπου με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν για τον απλό χρήστη , δηλαδή δεν καταλαβαίνει διαφορά . Το πρόβλημα είναι οι εφαρμογές που δουλεύει ο κάθε ένας... Εκεί είναι το δύσκολο για να κάνει κάποιος την μετάβαση από το ένα λειτουργικό στο άλλο. Από τα windows στο mac os είναι πιο εύκολο γιατί έχεις τις ίδιες εφαρμογές... στο linux όμως για κάποιον που δεν χρησιμοποιούσε ήδη τις opensource εφαρμογές και στα windows είναι δύσκολο ξαφνικά να μάθεις πως λειτουργούν αυτές του Linux. Στην ουσία είναι σαν να μαθαίνεις από την αρχή να χειρίζεσαι υπολογιστή αφού όλα πλέον είναι καινούργια σε εσένα.. Τα μόνα που μένουν τα ίδια είναι το copy-paste και το άνοιγμα των φακέλων καθώς και το firefox. Εγώ έχω πείσει συνολικά 4-5 άτομα να βάλουν linux και το έχω κάνει με διαφορετικό τρόπο στον καθένα. Μερικοί από αυτούς δεν κάνουν καμία σοβαρή δουλειά στον υπολογιστή παρά μόνο μπαίνουν στο facebook και βλέπουν και κανένα video στο youtube... Ε σε αυτούς αν τους τρέξεις κανένα compiz να δούνε κανένα εφέ καθώς και αν τους εξηγήσεις ότι δεν χρειάζονται να πληρώσουν τίποτα ούτε να φοβούνται για ιούς, τότε είναι εύκολο να τους πείσεις... Άλλους τους έχω πείσει λέγοντας τους ότι επειδή είναι παλιός ο υπολογίστής τους τους συμφέρει καλύτερα να βάλουνε linux που είναι πιο ελαφρυά και πιο γρήγορα και δεν χρειάζονται ούτε antivirus ούτε τίποτα. Ε είναι και 2-3 άτομα τα οποία έχουν καταλάβει τα πλεονεκτήματα του opensource και αφού αφιέρωσαν λίγο χρόνο και τα έμαθαν τώρα ούτε και αυτοί θέλουν να ξαναβάλουν windows... Μάλιστα ο ένας από αυτούς τα έχει διαγράψει εντελώς τα windows και ούτε να τα δει δεν θέλει...
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό radiolab » 24 Οκτ 2011, 11:29

έγραψε:
Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι ισχύει... Πως τόσοι άνθρωποι αλλάξανε από τα xp, vista στα windows 7 και τώρα φαντάζομαι στα windows 8???
Η όλη υπόθεση είναι να τους πείσεις πως ένα ελεύθερο λογισμικό είναι εξίσου ανταγωνιστικό και καλό με αυτά που πληρώνεις και όχι κάτι κατώτερο.
Ακόμα υπάρχουν μερικά θέματα ασυμβατότητας ( ο μόνιμος αντίλογος ενός φίλου που δεν θέλει με καμιά δύναμη να δοκιμάσει κάποια άλλη διανομή εκτός των windows είναι ότι δεν θα έχει autocad, και δυστυχώς τα αντίστοιχα του ανοικτού κώδικα δεν είναι τόσο καλά και γι` αυτό και εγώ κρατάω ακόμα τα windows - άμα έχετε να πρωτείνετε κανένα πείτε!!!!).
Από την στιγμή που υπάρχουν τέτοια θέματα είναι δύσκολο ο άλλος να διανοηθεί να μπεί στην λογική να αλλάξει την καθημερινότητα του με αμφίβολα απότελέσματα και ειδικότερα αν ο άλλος αντιλαμβάνεται τον υπολογιστή ως ένα εργαλείο που πρέπει να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες και όχι σαν χόμπι ... (μιλάω κυρίως για τον ευατό μου)

Ναι, βασικά αυτό πάνω κάτω εννοούσα, ότι μιλάμε για ένα λογισμικό στο οποίο ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει, και πέρα απο τα γνωστά προβλήματα ασυμβατότητας, (εγώ προσωπικά εχω προβλημα με το photoshop) πολλοί δεν είναι διατεθιμένοι να αφήσουν την απλότητα των windows και να στραφούν σε ελέυθερα λογισμικά. Γιατί και αυτό που λες, xp, vista, Windows 7, ε, δεν έχουν και τρελή διαφορά μεταξύ τους. Άντε να πεισεις καποιον ότι πρέπει να καταναλωσει λίγο χρόνο απο τη ζωη του για να μάθει ένα νέο λογισμικό..Σώθηκες!
radiolab
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 24 Οκτ 2011, 13:59

Προσωπικά η μετάβαση από τα Windows στο linux (Ubuntu) , δεν μου φάνηκε δύσκολη. Και πιστέψτε με ,δεν είμαι κανένας γκουρού των υπολογιστών.
Βασικό ρόλο παίζει αυτό που προαναφέρθηκε , η χρήση. Για απλή χρήση λοιπόν(internet ,μουσική ,γράψιμο...) η μετάβαση δεν είναι δύσκολη. Εκεί που δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα είναι , με το τερματικό , το τρέξιμο προγραμμάτων (με chmod κλπ) . Το γραφικό περιβάλλον δεν σε δυσκολεύει.
Το Unity ειδικά είναι πανεύκολο(και ας μη μου αρέσει. Αν ξέρεις τι ζητάς , το βρίσκεις με 2-3 γράμματα στο πληκτρολόγιο). Το τερματικό είναι αυτό που κάνει τη "ζημιά" όπως και η εγκατάσταση προγραμμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο λογισμικού.
Αυτά τουλάχιστον ,κάπως δυσκόλεψαν εμένα όταν εγκατέστησα για πρώτη φορά linux.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 24 Οκτ 2011, 14:40

Learner έγραψε: Εκεί που δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα είναι , με το τερματικό , το τρέξιμο προγραμμάτων (με chmod κλπ) . Το γραφικό περιβάλλον δεν σε δυσκολεύει.
Το τερματικό είναι αυτό που κάνει τη "ζημιά" όπως και η εγκατάσταση προγραμμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο λογισμικού.

α) αλλαγή αδειών (chmod) μπορείς να κάνεις και από το γραφικό περιβάλλον ευκολότατα. Αν πάλι δεν θέλεις να έχεις καθόλου άδειες, γύρνα στούς ιούς.
β) Τα προγράμματα που δεν είναι στο κέντρο λογισμικού θα μπορούσαν άνετα να έχουν μια εγκατάσταση εξίσου εύκολη με τις εγκαταστάσεις προγραμμάτων στα windows (πχ ένα εκτελέσιμο που θα αναλάβει να κάνει την εγκατάσταση), και μερικά έχουν. Αρκεί να το φροντίσει για αυτό αυτός που το φτιάχνει.
γ) Η ίδια η ύπαρξη τού τερματικού δεν είναι με κανέναν τρόπο μειονέκτημα. Γιατί δεν κατηγορεί κανείς τούς Mac επειδή έχουν τερματικό;
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 24 Οκτ 2011, 14:59

lucinos έγραψε:
γ) Η ίδια η ύπαρξη τού τερματικού δεν είναι με κανέναν τρόπο μειονέκτημα. Γιατί δεν κατηγορεί κανείς τούς Mac επειδή έχουν τερματικό;

Δεν είπα ότι είναι μειονέκτημα. Αν κάποιος καταλάβει λίγο τη χρήση του , είναι σαφώς το μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των Windows.
Είπα πως κάνει την "ζημιά" σε ότι αφορά την δυσκολία να το χειριστεί κάποιος που δεν το ξέρει , ή που έχει συνηθίσει το γραφικό περιβάλλον των Windows.Και φυσικά μιλώ προσωπικά. Όταν έκανα εγώ την μετάβαση από Windows ---> Linux. (η οποία δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμη ,αλλά αυτό είναι άλλο θέμα :) )
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό radiolab » 25 Οκτ 2011, 20:06

Learner έγραψε:Προσωπικά η μετάβαση από τα Windows στο linux (Ubuntu) , δεν μου φάνηκε δύσκολη. Και πιστέψτε με ,δεν είμαι κανένας γκουρού των υπολογιστών.
Βασικό ρόλο παίζει αυτό που προαναφέρθηκε , η χρήση. Για απλή χρήση λοιπόν(internet ,μουσική ,γράψιμο...) η μετάβαση δεν είναι δύσκολη. Εκεί που δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα είναι , με το τερματικό , το τρέξιμο προγραμμάτων (με chmod κλπ) . Το γραφικό περιβάλλον δεν σε δυσκολεύει.
Το unity ειδικά είναι πανεύκολο(και ας μη μου αρέσει. Αν ξέρεις τι ζητάς , το βρίσκεις με 2-3 γράμματα στο πληκτρολόγιο). Το τερματικό είναι αυτό που κάνει τη "ζημιά" όπως και η εγκατάσταση προγραμμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο λογισμικού.

Ναι συμφωνώ, έχει να κάνει προφανώς και με τη χρήση που κάνει ο καθένας μας. Αλλά ένας χρήστης που θέλει ένα λογισμικό για απλή χρήση δεν νομίζω ότι θα βρει και λόγο ν αφύγει απο Windows. Είναι και κατα πόσο ψάχνεσαι με αυτά καμιά φορά. Αν το έχεις που λέμε.
radiolab
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 25 Οκτ 2011, 20:23

radiolab έγραψε:
Ναι συμφωνώ, έχει να κάνει προφανώς και με τη χρήση που κάνει ο καθένας μας. Αλλά ένας χρήστης που θέλει ένα λογισμικό για απλή χρήση δεν νομίζω ότι θα βρει και λόγο ν αφύγει απο Windows. Είναι και κατα πόσο ψάχνεσαι με αυτά καμιά φορά. Αν το έχεις που λέμε.

Η γνώμη μου είναι ότι ο περισσότερος κόσμος όταν αγοράζει καινούργιο υπολογιστή δεν είναι πραγματικά τόσο δεμένος με τα windows. Το κακό είναι ότι τον πάνε στα windows. Ας είχε ένα μαγαζί δείγματα με υπολογιστές για να παίζουν οι πελάτες (όπως έχουν με τις ταμπλέτες android) και θα έβλεπες πόσοι θα ενδιαφέρονταν. Το ζήτημα πρέπει να σταματήσει να τίθεται "πώς θα φύγει κόσμος από τα windows" και να τίθεται με συνέπεια "πώς θα έρθει κόσμος στο λίνουξ" και πώς θα εμπιστευτεί ο κόσμος το λίνουξ. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δίκτυο μαγαζιών που να προβάλλουν το λίνουξ και ένα δίκτυο από επαγγελματίες (με συνεργασία με τα μαγαζιά) που να παρέχουν υποστήριξη σε λίνουξ και εφόσον ο κόσμος καταλάβει ότι εκεί έχει καλύτερη υποστήριξη, θα στραφεί εκεί όσο και αρχάριος και να είναι αρκεί μόνο να καλύπτωνται οι ανέγκες του. (αν χρειάζεται κάποιο λογισμικό που πραγματικά λείπει από το λίνουξ τότε δεν θα μπορεί να έχει αποκλειστικά λίνουξ)

Από την στιγμή όμως που έχει τον καινούργιο υπολογιστή και έχει windows τότε γιατί να ασχοληθεί με το λίνουξ; Ο περισσότερος κόσμος δεν βλέπει τον λόγο.
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό radiolab » 26 Οκτ 2011, 14:46

lucinos έγραψε:
radiolab έγραψε:

Η γνώμη μου είναι ότι ο περισσότερος κόσμος όταν αγοράζει καινούργιο υπολογιστή δεν είναι πραγματικά τόσο δεμένος με τα windows. Το κακό είναι ότι τον πάνε στα windows. Ας είχε ένα μαγαζί δείγματα με υπολογιστές για να παίζουν οι πελάτες (όπως έχουν με τις ταμπλέτες android) και θα έβλεπες πόσοι θα ενδιαφέρονταν. Το ζήτημα πρέπει να σταματήσει να τίθεται "πώς θα φύγει κόσμος από τα windows" και να τίθεται με συνέπεια "πώς θα έρθει κόσμος στο λίνουξ" και πώς θα εμπιστευτεί ο κόσμος το λίνουξ. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δίκτυο μαγαζιών που να προβάλλουν το λίνουξ και ένα δίκτυο από επαγγελματίες (με συνεργασία με τα μαγαζιά) που να παρέχουν υποστήριξη σε λίνουξ και εφόσον ο κόσμος καταλάβει ότι εκεί έχει καλύτερη υποστήριξη, θα στραφεί εκεί όσο και αρχάριος και να είναι αρκεί μόνο να καλύπτωνται οι ανέγκες του. (αν χρειάζεται κάποιο λογισμικό που πραγματικά λείπει από το λίνουξ τότε δεν θα μπορεί να έχει αποκλειστικά λίνουξ)

Από την στιγμή όμως που έχει τον καινούργιο υπολογιστή και έχει windows τότε γιατί να ασχοληθεί με το λίνουξ; Ο περισσότερος κόσμος δεν βλέπει τον λόγο.

Ναι συμφωνώ φίλε, μακάρι να βλέπαμε περισσότερο αυτό το λογισμικό στην αγορά. Αλλά είναι και το συμφέρον στη μέση, τι πουλάει περισσότερο, τι προωθούν οι εταιρείες περισσότερο κλπ
radiolab
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 26 Οκτ 2011, 15:36

Ανοησίες ,γιατί να είναι δυσκολότερο στη χρήση;
Οι εποχές που για να τρέξεις Linux έπρεπε να γίνουν τα πράγματα κάπως έτσι,έχουν ευτυχώς περάσει ανεπιστρεπτί.
Όσοι από εσάς έχετε προλάβει εποχές winmodems,lilo,install από δισκέτες και ανύπαρκτης υποστήριξης ελληνικών θα συμφωνήσετε πιστεύω μαζί μου.

Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ