Διαγραφή πολλαπλών Swap files

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Διαγραφή πολλαπλών Swap files

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 23 Δεκ 2011, 19:34

tagtheodor έγραψε:"Παρακαλούμε, αποπροσαρτήστε τις λογικές κατατμήσεις με αριθμό μεγαλύτερο του 5"

Τότε αποπροσάρτησέ τις (δεν χρειάζεται να τις σβήσεις για να τις αποπροσαρτήσεις) με δεξί κλικ και «αποπροσάρτηση».
Αν η /dev/sda6 είναι η εγκατάστασή σου (είτε /home είτε / ), δεν γίνεται να την αποπροσαρτήσεις, θα πρέπει να το κάνεις με Live cd.
Αλλιώς, σβήσε τις 7,8,9,10,11,12 και κάνε ενεργή την 5 με τον τρόπο που περιγράφω πιο πάνω.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tagtheodor » 23 Δεκ 2011, 20:30

μπα φιλε δεν μπορω να τα σβησω. Θα πρεπει πρωτα να σβησω την sda12 που στην ουσια και το swap. Αλλα και να αλλαξω swap, το sda11 ειναι / οποτε κολλαω εκει.
Κοιτα και την φωτο.
Εικόνα
DELL 1525 Intel Core i3-350M / 2.26GHz 4 GB DDR3 SDRAM 500 GB
ATI Mobility Radeon HD 5470 - 1GB 15,6" TFT 1366 x 768 (WXGA) LED with TrueLife
Ubuntu 11.10 Unity 64bit
Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit
Άβαταρ μέλους
tagtheodor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 23 Δεκ 2011, 20:53

Θα πρέπει να το κάνεις από Live cd, από την εγκατάσταση δεν θα σε αφήσει να το κάνεις γιατί δεν γίνεται να αποπροσαρτήσεις τον ριζικό φάκελο (/).
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 23 Δεκ 2011, 20:57

Χρησιμοποίησε Live cd
χρήσιμη για τέτοιες δουλειές είναι η διανομή:
http://osarena.net/distros-roms/special ... nomis.html
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 24 Δεκ 2011, 00:08

Κανονικά θα έπρεπε να γίνεται και δίχως LiveCD/USB (για περιβαλλοντολογικούς λόγους προτιμήστε το USB). Θα έπρεπε να μπορείς να σβήσεις διαμερίσματα της μνήμης swap πλην του διαμερίσματος που η μνήμη swap χρησιμοποιείται από το σύστημα. :?: :? :wtf:
Υ.Γ.: Αυτό που δείχνει η εικόνα από gparted είναι ότι το sda12 είναι κλειδωμένο και δεν μπορεί να γίνει διαγραφή του καθώς είναι σε χρήση. Όλα τα υπόλοιπα swap διαμερίσματα θα έπρεπε κανονικά μέσα από το gparted να μπορείς να τα σβήσεις και προσθέσεις τον ελεύθερο χώρο σε άλλο διαμέρισμα μέσα στο ίδιο το εκτεταμένο διαμέρισμα (sda4) ή να φτιάξεις έστω ένα μικρό στην αρχή προσωπικό φάκελο (/home) σε ξεχωριστό διαμέρισμα του δίσκου -κι όλα αυτά δίχως να φορτώσεις LiveCD/DVD ή USB (για οικολογικούς λόγους είναι προτιμητέο το τελευταίο!). :?: :? :wtf:
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 24 Δεκ 2011, 07:14

@Epirotes
Και εγώ είμαι βέβαιος ότι γίνεται, αλλά επίσης είμαι σίγουρος ότι η λύση είναι ιδιαίτερα τεχνική και καθόλου απλή. Θεωρητικά και τον πυρήνα μπορείς να αναβαθμίσεις και να τον αλλάξεις χωρίς επανεκκίνηση αλλά είναι πολύ-πολύ απλούστερη μια επανεκκίνηση.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 24 Δεκ 2011, 08:30

lucinos έγραψε:@Epirotes
Και εγώ είμαι βέβαιος ότι γίνεται, αλλά επίσης είμαι σίγουρος ότι η λύση είναι ιδιαίτερα τεχνική και καθόλου απλή. Θεωρητικά και τον πυρήνα μπορείς να αναβαθμίσεις και να τον αλλάξεις χωρίς επανεκκίνηση αλλά είναι πολύ-πολύ απλούστερη μια επανεκκίνηση.

Μα δεν έχει διαφορά από την στιγμή που για να τρέξει το gparted θέλει δικαιώματα υπερχρήστη. Τα μόνα διαμερίσματα (κατατμήσεις) που δεν διαγράφονται είναι ό,τι είναι κλειδωμένο γιατί είναι σε χρήση κι ό,τι είναι προσαρτημένο γιατί επίσης εκείνη την ώρα είναι σε χρήση. Αν στο gparted δεν δουλεύει η αποπροσάρτηση φταίει κάτι άλλο (δεν ξέρω αν είναι bug με πολλαπλά αυτόματα δημιουργηθέντα swap, μήπως βοηθάει να δεις αν έχει επιλογή swap off (δηλ. εκκαθάριση της λανθάνουσας εικονικής μνήμης) στο ενεργό swap; χλωμό το κόβω αλλά ρωτάω.) Off topic:
Διαμερίσματα ntfs (κλπ.) με θαυμαστικό, ειδικά όσα έχουν εγκατάσταση των τισκατάρατων του Μπιλάκου κι εφόσον έχουν εγκατασταθεί τα ανάλογα πρόσθετα του gparted ώστε να μπορεί να διαβάζει, να διαγνώσει και να επεξεργάζεσαι διαμερίσματα με σύστημα αρχείων (ιδιοταγές) κλειστού (ιδιοταγές) εμπορικού λειτουργικού, θέλουν να διαβάσεις το μήνυμα σφάλματος που κρύβεται πίσω από το θαυμαστικό και να δοκιμάσεις την λύση που προτείνεται, δηλ. συνήθως εκκίνηση σε Windows, έλεγχος δίσκου με διόρθωση σφαλμάτων κι επανεκκίνηση δις (2Χ) πάλι σε Windows. Κι αφού πεθάνεις από βαρεμάρα με τόσες επανεκκινήσεις, αλλά είσαι μαζόχας σαν κι εμένα, προγραμματίζεις κι εκτελείς και μια ανασυγκρότηση δίσκου, πας για ύπνο, ξυπνάς το πρωί εκκινείς πάλι κανονικά σε Λίνουξ (ubuntu, kubuntu, xubuntu ... και δεν συμμαζεύεται), ανοίγεις πάλι το gparted και κοιτάς αν υπάρχει ακόμα θαυμαστικό κι αν είναι ακόμα το ίδιο σφάλμα ή κάτι άλλο.
Υ.Γ.: Λογικά θα πρέπει να μπορείς να σβήσεις τα sda7, sda8, sda9 και sda10 είτε με LiveCD/DVD/USB είτε μέσα από το διαμέρισμα. Το sda5 παρότι δεν δείχνει ούτε προσαρτημένο ούτε σε χρήση, ενδεχομένως να μην μπορείς να το σβήσεις αν είναι το /home σου κάπως απίθανο το κόβω, γιατί θα ήταν και προσαρτημένο και κλειδωμένο, αν δεν είναι αλλά είναι άλλο ένα /. Το sda11 είναι το τρέχων σε χρήση / (root = ρίζα ή ριζικός κατάλογας = το λειτουργικό μαζί με όλο ενσωματωμένο σ' αυτό ΕΛ/ΛΑΚ) και το sda12 είναι το τρέχων ενεργό swap που έχει και το σωστό μέγεθος, οπότε κρατάς αυτό και σβήνεις τ' άλλα. Αν μέσα από το τρέχων ενεργό / δεν σε αφήνει σβήσεις τα περιττά swap πρέπει να δεις στις λεπτομέρειες να δεις τι σφάλμα σου δίνει. Δεν ξέρω και μήπως έχει άλλαξει κάτι και πλέον το gparted δεν σε αφήνει να σβήσεις διαμερίσματα αν αυτά είναι δηλωμένα ως "σε χρήση" σε κάποια άλλη μη ενεργή διανομή. Κι αυτό το ενδεχόμενο το θεωρώ αρκετά απίθανο!
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 24 Δεκ 2011, 10:07

@ Epirotes
Επειδή η διαμόρφωση του δίσκου μου μοιάζει με αυτή του φίλου tagtheodor (ένα μεγάλο εκτεταμένο με το swap στην αρχή και τα «/» μετά), πήγα δοκιμαστικά να σβήσω το swap διαμέρισμά μου και παίρνω κι εγώ ακριβώς το ίδιο μήνυμα λάθους.
Πιθανόν να είναι κάποιος περιορισμός του Gparted.
Το να μην λειτουργεί κάτι σωστά στην εγκατάστασή μου, δεν το θεωρώ και τόσο πιθανό μιας και δοκίμασα και μέσα από Ubuntu, αλλά και μέσα από Bodhi Linux με τα ίδια αποτελέσματα.
Αν υπάρχουν προσαρτημένα διαμερίσματα με αριθμό μεγαλύτερο αυτού που θέλεις να διαγραφεί και όλα αυτά βρίσκονται μέσα σε ένα εκτεταμένο, επιστρέφει το συγκεκριμένο μήνυμα λάθους.

Είναι πολύ πιθανή η άποψη του lucinos, το να υπάρχει δηλαδή κάποιος άλλος ποιο «τεχνικός» τρόπος να γίνει, ίσως να γίνεται και μέσα από το εργαλείο δίσκων (δεν το δοκίμασα) αλλά γενικά είναι ευκολότερο να εκκινήσεις από ένα Live cd-usb και να γίνουν όλα ευκολότερα.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 24 Δεκ 2011, 10:11

Ἐδῶ δὲν ἔχουμε ΜΙΑ προβληματικὴ συμπεριφορά (τὸ σύστημα νὰ ἐμποδίζει τὴ διαγραφὴ τῶν περιττῶν swap), ἀλλὰ δύο. Ἂν κατάλαβα καλὰ ἀπὸ τὸ ἀρχικὸ post, τὸ σύστημα γιὰ κάποιο λόγο (!!!) δημιουργεῖ μόνο του swap. Πιστεύω ὅτι τὰ δύο προβλήματα συνδέονται ἄμεσα καὶ ὅτι ἡ λύση θὰ βρεθεῖ ἂν κατανοήσουμε τὸ πῶς καὶ τὸ γιατὶ τοῦ ἀρχικοῦ προβλήματος.
Νομίζω ὅτι δὲν ἔχω ξαναδεῖ ἢ ξανακούσει σύστημα ποὺ νὰ κάνει ἀπὸ μόνο του νέες κατατμήσεις!!! (Ἐκτὸς κι ἂν πρόκειται γιὰ swap files, ὅπως ἀναφέρεται στὸν τίτλο, καὶ ὄχι γιὰ partitions, ὁπότε δὲν ἔχει νόημα νὰ μιλᾶμε γιὰ Gparted ἢ γιὰ fstab).
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 24 Δεκ 2011, 10:19

@fkol k4
Αὐτὸ ποὺ πρόσεξα εἶναι ὅτι ἡ σειρὰ ἐμφάνισης στὴν εἰκόνα τοῦ φίλου εἶναι λίγο... ἀλαλούμ: ἀπὸ τὸ 5 πάει στὸ 11, τὸ 6 εἶναι τελευταῖο καὶ μετὰ πάει ἀντίστροφα ἡ σειρά κ.λπ. Συμβαίνει καὶ σὲ σένα αὐτό, ἀφοῦ γράφεις...η διαμόρφωση του δίσκου μου μοιάζει με αυτή του φίλου...; Μήπως εἶναι προβληματικὴ ἡ συνύπαρξη μὲ ἕνα προβληματικὸ win partition (βλέπω θαυμαστικό κάπου);
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα