lucinos έγραψε:@Epirotes
Και εγώ είμαι βέβαιος ότι γίνεται, αλλά επίσης είμαι σίγουρος ότι η λύση είναι ιδιαίτερα τεχνική και καθόλου απλή. Θεωρητικά και τον πυρήνα μπορείς να αναβαθμίσεις και να τον αλλάξεις χωρίς επανεκκίνηση αλλά είναι πολύ-πολύ απλούστερη μια επανεκκίνηση.
Μα δεν έχει διαφορά από την στιγμή που για να τρέξει το gparted θέλει δικαιώματα υπερχρήστη. Τα μόνα διαμερίσματα (κατατμήσεις) που δεν διαγράφονται είναι ό,τι είναι κλειδωμένο γιατί είναι σε χρήση κι ό,τι είναι προσαρτημένο γιατί επίσης εκείνη την ώρα είναι σε χρήση. Αν στο gparted δεν δουλεύει η αποπροσάρτηση φταίει κάτι άλλο (δεν ξέρω αν είναι bug με πολλαπλά αυτόματα δημιουργηθέντα swap, μήπως βοηθάει να δεις αν έχει επιλογή swap off (δηλ. εκκαθάριση της λανθάνουσας εικονικής μνήμης) στο ενεργό swap; χλωμό το κόβω αλλά ρωτάω.)
Off topic:Διαμερίσματα ntfs (κλπ.) με θαυμαστικό, ειδικά όσα έχουν εγκατάσταση των τισκατάρατων του Μπιλάκου κι εφόσον έχουν εγκατασταθεί τα ανάλογα πρόσθετα του gparted ώστε να μπορεί να διαβάζει, να διαγνώσει και να επεξεργάζεσαι διαμερίσματα με σύστημα αρχείων (ιδιοταγές) κλειστού (ιδιοταγές) εμπορικού λειτουργικού, θέλουν να διαβάσεις το μήνυμα σφάλματος που κρύβεται πίσω από το θαυμαστικό και να δοκιμάσεις την λύση που προτείνεται, δηλ. συνήθως εκκίνηση σε Windows, έλεγχος δίσκου με διόρθωση σφαλμάτων κι επανεκκίνηση δις (2Χ) πάλι σε Windows. Κι αφού πεθάνεις από βαρεμάρα με τόσες επανεκκινήσεις, αλλά είσαι μαζόχας σαν κι εμένα, προγραμματίζεις κι εκτελείς και μια ανασυγκρότηση δίσκου, πας για ύπνο, ξυπνάς το πρωί εκκινείς πάλι κανονικά σε Λίνουξ (ubuntu, kubuntu, xubuntu ... και δεν συμμαζεύεται), ανοίγεις πάλι το gparted και κοιτάς αν υπάρχει ακόμα θαυμαστικό κι αν είναι ακόμα το ίδιο σφάλμα ή κάτι άλλο.Υ.Γ.: Λογικά θα πρέπει να μπορείς να σβήσεις τα sda7, sda8, sda9 και sda10 είτε με LiveCD/DVD/USB είτε μέσα από το διαμέρισμα. Το sda5 παρότι δεν δείχνει ούτε προσαρτημένο ούτε σε χρήση, ενδεχομένως να μην μπορείς να το σβήσεις αν είναι το /home σου κάπως απίθανο το κόβω, γιατί θα ήταν και προσαρτημένο και κλειδωμένο, αν δεν είναι αλλά είναι άλλο ένα /. Το sda11 είναι το τρέχων σε χρήση / (root = ρίζα ή ριζικός κατάλογας = το λειτουργικό μαζί με όλο ενσωματωμένο σ' αυτό ΕΛ/ΛΑΚ) και το sda12 είναι το τρέχων ενεργό swap που έχει και το σωστό μέγεθος, οπότε κρατάς αυτό και σβήνεις τ' άλλα. Αν μέσα από το τρέχων ενεργό / δεν σε αφήνει σβήσεις τα περιττά swap πρέπει να δεις στις λεπτομέρειες να δεις τι σφάλμα σου δίνει. Δεν ξέρω και μήπως έχει άλλαξει κάτι και πλέον το gparted δεν σε αφήνει να σβήσεις διαμερίσματα αν αυτά είναι δηλωμένα ως "σε χρήση" σε κάποια άλλη μη ενεργή διανομή. Κι αυτό το ενδεχόμενο το θεωρώ αρκετά απίθανο!
Οδηγίες για νέα μέλη ----
Οδηγοί - How to - Tutorials1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)