φορητός - δεν λειτουργεί με μπαταρία

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

φορητός - δεν λειτουργεί με μπαταρία

Δημοσίευσηαπό nikosal » 17 Ιαν 2012, 23:04

Το λάπτοπ της υπογραφής μου είναι πολύ φρέσκο, λιγότερο των δύο μηνών. Ξάφνου, χτες, διαπίστωσα ότι δεν παίζει καθόλου με μπαταρία, ενώ στην προηγούμενη δοκιμή που το είχα πάρει μαζί μου, μακριά από το ρεύμα, είχε δουλέψει κανονικά. Η μπαταρία είναι φορτισμένη στο 100%, απλά αν την αποσυνδέσεις ο φορητός σβήνει αστραπιαία. Επίσης δεν ανάβει αν δεν είναι στο ρεύμα. Με ρεύμα (στην πρίζα εννοώ) λειτουργεί κανονικά. Εξυπακούεται ότι δοκίμασα να την αφαιρέσω και να την επανασυνδέσω για το ενδεχόμενο να μην είχε κουμπώσει σωστά.

Έχετε ακούσει ποτέ για τέτοιου είδους βλάβη, όπου ξάφνου η μπαταρία δεν δίνει καθόλου ρεύμα; Εννοώ δεν δουλεύει ούτε ως ups, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Μου φαίνεται λίγο παράδοξη βλάβη, δεν είχα ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο και ειδικά για νέα μπαταρία που προχτές δούλευε.

Τέλος πάντων, στο κατάστημα που το αγόρασα δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία, μου πήραν τα παιδιά τη μπαταρία να τη στείλουν στη μαμά και μου είπαν σε 5-6 μέρες θα έχουν καινούργια, για αντικατάσταση.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Re: φορητός - δεν λειτουργεί με μπαταρία

Δημοσίευσηαπό eliasps » 18 Ιαν 2012, 14:07

Όντως περίεργη βλάβη για καινούριο υπολογιστή.
Αλλά πολύ πιθανόν απλά άμα δεν έκανες σωστη χρήση της μπαταρίας, να χάλασε για αυτό το λόγο.
Εννοώ ότι εάν είχες για μεγάλα χρονικά διαστήματα το λαπτοπ ανοιχτό, με την μπαταρία συνδεδεμένη και ταυτόχρονα το λαπτοπ στο ρεύμα, να φταίει αυτό που χάλασε η μπαταρία. Αν και το διάστημα των 2 μηνών είναι πολύ μικρό για να δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα στην μπαταρία.
Άμα η χρήση που έκανες ήταν σωστή τότε δεν είναι και απίθανο η μπαταρία να έτυχε να είναι ελαττωματική και να σου παρουσίασε αυτό το πρόβλημα. Για κάτι τέτοια περιστατικά υπάρχει και η εγγύηση!

Πχ εγώ στο λάπτοπ που χρησιμοποιώ τώρα (της υπογραφής), έχω αλλάξει μπαταρία στον πρώτο χρόνο, επειδή η μπαταρία κρατούσε μόνο για 5 λεπτά άμα το λαπτοπ δεν ήταν συνδεδεμένο στο ρεύμα. Και αυτό γιατί πάντα όταν το είχα ανοιχτό, είχα και την μπαταρία μεσα και το λαπτοπ συνδεδεμένο (κακή επιλογή).

Off topic:
Υπάρχουν και χειρότερα! Την πρώτη μέρα που αγόρασα το λάπτοπ, μετά το πρώτο restart (!) είχα 1 καμένο pixel!!!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 18 Ιαν 2012, 14:17

eliasps έγραψε:
Αλλά πολύ πιθανόν απλά άμα δεν έκανες σωστη χρήση της μπαταρίας, να χάλασε για αυτό το λόγο.

Όσο κακή χρήση και να κάνει κάποιος τόσο γρήγορα δεν χαλάει. Επιπλέον αυτό που αναφέρεις μπορεί να μην ισχύει κιόλας, να έχει προβλεφθεί να μην χαλάει έτσι.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 18 Ιαν 2012, 14:25

lucinos έγραψε:Όσο κακή χρήση και να κάνει κάποιος τόσο γρήγορα δεν χαλάει. Επιπλέον αυτό που αναφέρεις μπορεί να μην ισχύει κιόλας, να έχει προβλεφθεί να μην χαλάει έτσι.

Ναι το ξέρω, το έγραψα κιόλας.
έγραψε:Αν και το διάστημα των 2 μηνών είναι πολύ μικρό για να δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα στην μπαταρία.

Απλά το ανέφερα σαν πιθανότητα.
Έχει προβλεφθεί ναι, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι μπαταρίες χαλάνε λόγω κακής χρήσης. Αλλιώς ποιά λογική εξήγηση μπορεί να δωθεί;
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 18 Ιαν 2012, 19:19

Όχι κακή χρήση παιδιά... Είμαι σε γενικές γραμμές πολύ προσεκτικός με τα μηχανάκια μου και χρησιμοποιώ λάπτοπ από την εποχή που δεν είχε σκληρό (8086/μια δισκέτα). Δεν θυμάμαι και εγώ πόσα έχω αλλάξει. Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό. Επιπλέον δεν νομίζω να ισχύει πια αυτό το περί μη συνδεδεμένης όταν είναι στο ρεύμα κλπ. συν ότι ο χρόνος, όπως επισημάνθηκε είναι πολύ μικρός (45 μέρες) ούτως ή άλλως.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, όταν το αγόρασα, το κουτί ήταν ανοιχτό και η μπαταρία στη θέση της, κάτι που έδειχνε (αυτό μου επιβεβαίωσε το μαγαζί) ότι το είχαν χρησιμοποιήσει για να το δείξουν κλπ. Επειδή δεν είμαι κανένας δύστροπος δεν έφερα καμία αντίρρηση, ούτε τώρα εννοώ ότι έγινε κακή χρήση πριν το παραλάβω, απλά δεν είχα την ευθύνη από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη φόρτιση.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 18 Ιαν 2012, 20:43

nikosal έγραψε: Επιπλέον δεν νομίζω να ισχύει πια αυτό το περί μη συνδεδεμένης όταν είναι στο ρεύμα κλπ. συν ότι ο χρόνος, όπως επισημάνθηκε είναι πολύ μικρός (45 μέρες) ούτως ή άλλως.

Έχω πολύ περιορισμένες γνώσεις στη χημεία (μιας και σε αυτόν τον τομέα ανήκει το θέμα εν μέρει), αλλά απο ότι γνωρίζω, η θερμότητα που παράγεται από το υλικό του υπολογιστή είναι επιβλαβής για την λειτουργία της μπαταρίας (ειδικά λιθίου).
Όταν ο υπολογιστής δεν είναι στο ρεύμα η μπαταρία δεν δέχεται τόση θερμότητα από το υλικό, αφού οι περισσότεροι υπολογιστές είναι ρυθμισμένοι να ρίχνουν τις επιδόσεις για μεγαλύτερη διάρκεια. Αλλά και ίδια θερμότητα να δεχόταν, νομίζω ότι δεν θα είχε τα ίδια επιβλαβή αποτελέσματα, επειδή η μπαταρία είναι σε λειτουργία.

Επιπλέον διάβασα και αυτό: http://thisweekinbatteries.blogspot.com/2010/02/pull-plug-your-battery-will-thank-you.html
Από ότι βλέπω είσαι χημικός στην ιδιότητα, οπότε ότι μου πεις περί του άρθρου αυτού, δηλαδή αν είναι σωστό ή όχι, θα το δεχτώ χωρίς δεύτερη σκέψη.
Απλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η θερμότητα και το φορτίο που δέχεται μία μπαταρία συνεχώς στο ρεύμα, δεν επιρεάζουν την λειτουργία της.

nikosal έγραψε:Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, όταν το αγόρασα, το κουτί ήταν ανοιχτό και η μπαταρία στη θέση της, κάτι που έδειχνε (αυτό μου επιβεβαίωσε το μαγαζί) ότι το είχαν χρησιμοποιήσει για να το δείξουν κλπ. Επειδή δεν είμαι κανένας δύστροπος δεν έφερα καμία αντίρρηση, ούτε τώρα εννοώ ότι έγινε κακή χρήση πριν το παραλάβω, απλά δεν είχα την ευθύνη από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη φόρτιση.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι έτυχε να πέσεις σε ελαττωματική μπαταρία.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 19 Ιαν 2012, 00:01

έγραψε:Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι έτυχε να πέσεις σε ελαττωματική μπαταρία.

...και εγώ το ίδιο.
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας