Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 07 Δεκ 2008, 14:52

Τον πιο κάτω οδηγό μπορείτε να τον κατεβάσετε και σε μορφή .pdf από την εξής διεύθυνση (για την περίπτωση που θέλετε να τον τυπώσετε ή οτιδήποτε άλλο). Αν κάποιος μπορεί να τον βάλει σε άλλο server εκτός rapidshare θα ήταν πολύ καλό.

http://filetwig.com/files/CS55O0QY/encr ... k.pdf.html

Η πιο κάτω μέθοδος δείχνει πως να κάνετε πλήρη εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος. Εξαιρείται βέβαια το boot section. Η κρυπτογράφηση είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αξιόπιστη και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται απόλυτα ασφαλείς. Ακόμη δηλαδή και αν ο υπολογιστής σας σε κάποια βρεθεί στα χέρια κάποιας μυστικής υπηρεσίας είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να το ξεκλειδώσουν. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν είναι. Αρκεί βέβαια το password που χρησιμοποιούμε να έχει αρκετό μήκος σε χαρακτήρες.

Αυτά είναι τα καλά της κρυπτογράφησης.

Πιο κάτω είναι τα άσχημα:

1. Αν δεν κάνετε συχνό και συστηματικό backup, έτσι και πάθει κάτι το σύστημα σας και δεν μπορείτε να το ξεκινήσετε, έχετε χάσει τα πάντα (όπως θα συμβεί βέβαια και αν καεί ο δίσκος σας/κλαπεί ο υπολογιστής σας)
2.Υπάρχει κόστος σε υπολογιστική ισχύ. Ανάλογα με το μηχάνημα σας αυτό μπορεί να είναι 3-5%. Να τονίσω πάντως ότι εγώ σε κανέναν υπολογιστή δεν διαπίστωσα την παραμικρή καθυστέρηση. Ουσιαστικά δηλαδή το όποιο κόστος σε υπολογιστική ισχύ είναι απλώς θεωρητικό.
3. Έχει μεγάλη σημασία το από ποιον θέλεις να προφυλαχθείς. Αν σε ενδιαφέρει να προστατέψεις την επαγγελματική/προσωπική σου ζωή ή φοβάσαι μην σου κλέψουν το laptop ή κάνεις κάποια ψιλοπαρανομία τότε το σύστημα είναι απόλυτα ασφαλές.

Υπάρχουν όμως πολύ τρόποι να βρει κάποιος τον κωδικό σου. Αναφέρω μερικούς ενδεικτικά:

α. Μικροκάμερα στο χώρο σου όπου θα καταγράψει τα πλήκτρα που πατάς
β. Καταγραφή των πλήκτρων που πατάς από απόσταση με διάφορες συσκευές και διάφορες μεθόδους. (http://lasecwww.epfl.ch/keyboard/)
γ. Η παλιά παραδοσιακή μέθοδος του πιστολιού στον κρόταφο/ανελέητου ξύλου.

Με άλλα λόγια αν σχεδιάζεις να κλέψεις την μαφία ή να ξεκινήσεις την δική σου τρομοκρατική οργάνωση, η πλήρης κρυπτογράφηση δεν θα σε βοηθήσει και πολύ.

Προχωράμε τώρα στα διαδικαστικά.

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να κατεβάσεις την alternate έκδοση του ubuntu και όχι την κανονική. Αφού ψήσετε το .iso σε cd προχωράτε στην εγκατάσταση μέχρι να φτάσετε στην καταμέριση:



ΒΗΜΑ 1

Επιλέγουμε "Διαχείριση με το χέρι"


Εικόνα




ΒΗΜΑ 2

Ανάλογα με τον δίσκο και τα partitions που έχουμε επιλέγουμε τον ελεύθερο χώρο:

Εικόνα


ΒΗΜΑ 3

Επιλέγουμε "Δημιουργία νέας κατάτμησης" για να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το boot sector.



Εικόνα


ΒΗΜΑ 4

Εδώ καθορίζουμε το μέγεθος του boot sector ο οποίος, όπως ήδη αναφέραμε, είναι το μόνο τμήμα της εγκατάστασης το οποίο δεν κρυπτογραφούμε. Τα 100 ΜΒ είναι υπεραρκετό μέγεθος αλλά μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε.

Εικόνα



ΒΗΜΑ 5

Επιλέγουμε η κατάτμηση μας να είναι "Πρωτεύουσα"

Εικόνα



ΒΗΜΑ 6
Επιλέγουμε η θέση της κατάτμησης μας να είναι στην "Αρχή" αλλά απ' ο,τι ξέρω και στο τέλος να την βάλουμε δεν έχει σημασία.

Εικόνα


ΒΗΜΑ 7

Εδώ καθορίζουμε τις ιδιότητες τις κατάτμησης. Φροντίστε να είναι ext3 με journal, το σημείο επαφής να είναι /boot και να είναι εκκινήσιμη.


Εικόνα


ΒΗΜΑ 8

Σε αυτό το βήμα ξεκινάμε την δημιουργία του swap partition.

Πηγαίνουμε πάλι στην διαμέριση δίσκων και επιλέγουμε πάλι τον ελεύθερο χώρο.


Εικόνα

ΒΗΜΑ 9

Επιλέγουμε πάλι “Δημιουργία νέας κατάτμησης”



Εικόνα


ΒΗΜΑ 10

Εδώ καθορίζουμε το μέγεθος του swap partition. Εγώ εδώ βάζω 2GB αλλά αυτό είναι τυχαίο. Ο κανόνας είναι να έχει το swap partition διπλάσιο μέγεθος από την μνήμη του υπολογιστή μας.


Εικόνα

ΒΗΜΑ 11

Επιλέγουμε η κατάτμηση μας να είναι "Πρωτεύουσα"



Εικόνα



ΒΗΜΑ 12
Επιλέγουμε η θέση της κατάτμησης μας να είναι στην "Αρχή" αλλά όπως είπαμε δεν έχει σημασία.


Εικόνα





ΒΗΜΑ 13

Εδώ καθορίζουμε τις ιδιότητες τις κατάτμησης σύμφωνα με την εικόνα



Εικόνα


ΒΗΜΑ 14

Τώρα θα φτιάξουμε το partition του /root

Πηγαίνουμε για άλλη μια φορά στην διαμέριση δίσκων και επιλέγουμε πάλι τον ελεύθερο χώρο.


Εικόνα


ΒΗΜΑ 15

Επιλέγουμε πάλι “Δημιουργία νέας κατάτμησης”



Εικόνα



ΒΗΜΑ 16

Εδώ καθορίζουμε το μέγεθος του /root. Εγώ εδώ βάζω 2GB επειδή κάνω την εγκατάσταση σε virtual box. Ένα μέγεθος των 10-12GB είναι εντάξει. Αν όμως είστε large και σπάταλοι μπορείτε να βάλετε μέχρι 15-20GB. Οπωσδήποτε όχι περισσότερα - δεν θα τα χρησιμοποιήσετε ποτέ.

Εικόνα


ΒΗΜΑ 17

Επιλέγουμε η κατάτμηση μας να είναι "Πρωτεύουσα"



Εικόνα

ΒΗΜΑ 18

Επιλέγουμε η θέση της κατάτμησης μας να είναι στην "Αρχή" αλλά ξαναλέμε ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία.


Εικόνα


ΒΗΜΑ 19

Εδώ καθορίζουμε τις ιδιότητες της κατάτμησης σύμφωνα με την εικόνα


Εικόνα


ΒΗΜΑ 20

Επιστρέφουμε στην διαμέριση δίσκων και επιλέγουμε ξανά τον ελεύθερο χώρο ώστε να δημιουργήσουμε το /home.


Εικόνα


ΒΗΜΑ 21

Επιλέγουμε πάλι “Δημιουργία νέας κατάτμησης”


Εικόνα


ΒΗΜΑ 22

Εδώ καθορίζουμε το μέγεθος του /home. Εγώ εδώ βάζω 2GB επειδή όπως ήδη ανέφερα η εγκατάσταση γίνεται σε virtual box. Επιλέγοντας 20GB θα είστε μια χαρά.


Εικόνα


ΒΗΜΑ 23

Τώρα αντί για "Πρωτεύουσα" επιλέγουμε η κατάτμηση μας να είναι “Λογική”


Εικόνα


ΒΗΜΑ 24

Βάζουμε ξανά την κατάτμηση μας στην "Αρχή"


Εικόνα"

ΒΗΜΑ 25

Καθορίζουμε πάλι τις ιδιότητες της κατάτμησης σύμφωνα με την εικόνα



Εικόνα

ΒΗΜΑ 26

Επιστρέφουμε για τελευταία φορά στην διαμέριση δίσκων και επιλέγουμε ξανά τον ελεύθερο χώρο ώστε να δημιουργήσουμε τον χώρο που θα κάνουμε το αποθηκεύουμε τα αρχεία μας, θα κάνουμε το backup μας κλπ .


Εικόνα

ΒΗΜΑ 27

Δημιουργία νέας κατάτμησης


Εικόνα


ΒΗΜΑ 28

Εδώ η κατάτμηση θα είναι αναγκαστικά Λογική γι' αυτό και δεν μας έδωσε την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε Πρωτεύουσα και Λογική. Στο τελευταίο αυτό partition θα δώσουμε όλο τον υπόλοιπο χώρο που έχει μείνει διαθέσιμος στον δίσκο μας. Στην προκειμένη μόνο 5.8 GB αφού ένα virtual box είναι αναγκαστικά μικρό σε μέγεθος.


Εικόνα

ΒΗΜΑ 29

Αν και το Ubuntu δίνει την δυνατότητα να κρυπτογραφήσουμε ακόμη και τα partition στα οποία δεν θα βάλουμε κάποιο μέρος του συστήματος, αυτό είναι κάτι που καλύτερα να το αποφύγουμε. Αν το σύστημα μας πάθει κάτι και δεν είναι προσβάσιμο, είναι πολύ πιθανό να χάσουμε και ότι έχουμε στον “χώρο αποθήκευσης”. Οπότε είναι καλύτερο να το αφήσουμε προς το παρόν ανενεργό. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, τότε θα κάνουμε download από το πρόγραμμα TrueCrypt - http://www.truecrypt.org και θα κρυπτογραφήσουμε το συγκεκριμένο partition μέσω αυτού. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει δύο πλεονεκτήματα:

α)Αν για κάποιο λόγο διαλυθεί το σύστημα μας και χάσουμε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό, το partition που έχει κρυπτογραφηθεί με το TrueCrypt θα μείνει ανέπαφο. Οπότε μπορούμε να επανεγκαταστήσουμε το Ubuntu στα partitions που έχουμε δημιουργήσει και, στο βαθμό που έχουμε φροντίσει να σώζουμε όλα μας τα σημαντικά αρχεία στο partition του TrueCrypt, δεν θα έχουμε χάσει τίποτε.

β)Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο partition του TrueCrypt από οποιονδήποτε υπολογιστή/λειτουργικό έχει εγκατεστημένη την συγκεκριμένη εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι αν μετά αποφασίσουμε να βάλουμε Windows ή πρόκειται για εξωτερικό usb και το συνδέσουμε σε ένα Mac, θα μπορούμε να δούμε και να χρησιμοποιήσουμε τα αρχεία μας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εικόνα

ΒΗΜΑ 30

Αφού φτιάξαμε τις κατατμήσεις μας θα επιστρέψουμε στην διαμέριση δίσκων προκειμένου να κάνουμε τις ρυθμίσεις της κρυπτογράφησης.

Εικόνα



ΒΗΜΑ 31

Επιλέγουμε Ναι

Εικόνα


ΒΗΜΑ 32

Εδώ θα μας ζητηθεί να καταχωρίσουμε το password μας. Αυτό θα γίνει τρεις φορές ακριβώς όσες και οι κατατμήσεις μας. Μπορείτε να δώσετε είτε το ίδιο password και για τα τρία partition είτε να επιλέξετε τρία διαφορετικά: ένα για κάθε partition.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Φροντίστε το/τα password να έχουν μεγάλο μήκος χαρακτήρων και να συνδυάζουν τόσο γράμματα όσο και αριθμούς. Διαφορετικά η όλη διαδικασία που κάνουμε εδώ, είναι παντελώς άχρηστη.

Εικόνα

ΒΗΜΑ 33

Επιβεβαιώνουμε το password που πληκτρολογήσαμε στην προηγούμενη οθόνη. Επαναλαμβάνω ότι αυτό και το προηγούμενο βήμα θα γίνουν συνολικά τρεις φορές, όσα και τα partitions που επιλέξαμε να κρυπτογραφήσουμε.


Εικόνα


ΒΗΜΑ 34

Αφού λοιπόν δώσαμε τον κωδικό για κάθε κατάτμηση, πηγαίνουμε στον πρώτο κρυπτογραφημένο τόμο για επιπλέον ρυθμίσεις.


Εικόνα


ΒΗΜΑ 35

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το swap partition. Επιλέγουμε “Χρήση ως: χώρος εικονικής μνήμης” και μετά “Ολοκλήρωση της ρύθμισης της κατάτμησης”.

Εικόνα

ΒΗΜΑ 36

Επιστρέφουμε στην διαμέριση δίσκων και πάμε να φτιάξουμε το partition του /root.

Εικόνα

ΒΗΜΑ 37

Ρυθμίστε τις ιδιότητες της κατάτμησης όπως φαίνεται στην εικόνα. Μην παραλείψετε να βάλετε για Σημείο επαφής “/

Εικόνα


ΒΗΜΑ 38

Για πολλοστή φορά πίσω στην διαμέριση δίσκων ώστε να ρυθμίσουμε και το partition του /home


Εικόνα

ΒΗΜΑ 39

Οι ρυθμίσεις μας πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που φαίνονται στην εικόνα. Και πάλι όλη ιστορία είναι το να επιλέξουμε /home για σημείο επαφής.

Εικόνα


ΒΗΜΑ 40

Αφού ξεμπερδέψαμε με τη δημιουργία και ρύθμιση των κατατμήσεων, επιλέγουμε “Ολοκλήρωση της διαμέρισης και αποθήκευση των αλλαγών στο δίσκο”. Την τελευταία “Λογική” κατάτμηση που δημιουργήσαμε δεν την πειράζουμε αφού θα την κρυπτογραφήσουμε με το TrueCrypt.

Εικόνα


ΒΗΜΑ 41

Εδώ επιλέγουμε “Ναι” και ξεκινάμε την εγκατάσταση. Αυτό ήταν!!! Από εδώ και πέρα κάθε φορά που ξεκινάμε τον υπολογιστή μας θα μας ζητείται να δώσουμε password τρεις φορές.

Εικόνα



Στον οδηγό αυτόν δεν δίνω οδηγίες για την κρυπτογράφηση μέσω TrueCrypt καθώς η λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι η ίδια για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εξαιρετικά απλό στη χρήση του πρόγραμμα που μέσα σε 10 λεπτά θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Για σχετικούς οδηγούς δείτε εδώ:

http://www.e-pcmag.gr/forum/index.php?s ... ded&start= ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

http://dl.fullcirclemagazine.org/issue11_en.pdf

http://www.truecrypt.org/docs/tutorial.php
Τελευταία επεξεργασία από Alexandros και 30 Ιαν 2009, 22:16, έχει επεξεργασθεί 9 φορά/ες συνολικά
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2008, 14:07
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό ftso » 07 Δεκ 2008, 15:06

Μπράβο σου.

Για τις εικόνες δες εδώ (viewtopic.php?f=2&t=798)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6409
Εγγραφή: 12 Μάιος 2008, 13:40
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: ftso
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 07 Δεκ 2008, 17:17

Εντάξει! Τα κατάφερα τελικά :D

Υπάρχει μήπως δυνατότητα να ανεβάσουμε το .pdf και πουθενά αλλού;

Επίσης έκανα την παράκληση στον Αδμινιστράτορα να φτιάξουμε ένα section με θέμα "Ασφάλεια". Είναι πολλά θέματα (όχι μόνο εφαρμογές) για τα οποία θα μπορούσα να κάνω δημοσιεύσεις εκεί και να τα αναλύσουμε περισσότερο μέσω της συζήτησης που θα ακολουθήσει. Θα μπορούσαμε να το δούμε καθόλου ως θέμα;
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2008, 14:07
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό simosx » 07 Δεκ 2008, 17:53

Είναι καλό να βάλουμε τον οδηγό και κάπου αλλού, εκτός rapidshare.
Είναι εφικτό να μπει στο Google Documents και να διαμοιράσεις το αρχείο;

Σχετικά με τους τρόπους που κάποιος μπορεί να κλέψει τον κωδικό σου,
μπορείς να προσθέσεις τις συσκευές βύσματα στο πληκτρολόγιο που καταγράφουν τι πατάς.
π.χ. http://www.gadgets.co.uk/item/KEYSHARK/ ... ogger.html
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 10334
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 18:52
Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 07 Δεκ 2008, 20:13

Δυστυχώς δεν έχω google account οπότε...

Τρόποι για να βρει κανείς τον κωδικό σου υπάρχουν πολλοί. Εξίσου πολλοί όμως είναι και οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να τους αντιπαρέλθεις! Όπου υπάρχουν μέτρα, υπάρχουν και αντίμετρα ;)

Π.χ. μπορείς να περιορίσεις την φυσική πρόσβαση που έχει κάποιος στον υπολογιστή σου. Να τον χρησιμοποιείς μέσα σε μεταλλικό κλωβό ώστε να μην εκπέμπει υποκλέψιμες ακτινοβολίες. Να μην χρησιμοποιείς ασύρματα πληκτρολόγια κλπ. κλπ.

Το ερώτημα είναι πάντοτε πόσο "παρανοϊκός" είσαι.

Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε στο thread ασφάλεια όταν με το καλό γίνει :D :D :D
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2008, 14:07
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό simosx » 07 Δεκ 2008, 20:33

Alexandros έγραψε:Δυστυχώς δεν έχω google account οπότε...

Τρόποι για να βρει κανείς τον κωδικό σου υπάρχουν πολλοί. Εξίσου πολλοί όμως είναι και οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να τους αντιπαρέλθεις! Όπου υπάρχουν μέτρα, υπάρχουν και αντίμετρα ;)

Π.χ. μπορείς να περιορίσεις την φυσική πρόσβαση που έχει κάποιος στον υπολογιστή σου. Να τον χρησιμοποιείς μέσα σε μεταλλικό κλωβό ώστε να μην εκπέμπει υποκλέψιμες ακτινοβολίες. Να μην χρησιμοποιείς ασύρματα πληκτρολόγια κλπ. κλπ.

Το ερώτημα είναι πάντοτε πόσο "παρανοϊκός" είσαι.

Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε στο thread ασφάλεια όταν με το καλό γίνει :D :D :D


Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λογαριασμό που έχεις ήδη για το docs.google.com.
Πιστεύω να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται πια να έχεις πρόσκληση για να δημιουργήσει λογαριασμό στο Google.
Μπορείς να πας και να δημιουργήσει άμεσα.

Για το παραπάνω κείμενο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις οδηγίες στο http://simos.info/blog/archives/651
για να βάλεις εύκολα Table of contents, Table of Illustrations, κτλ.

Για το θέμα μιας πιθανής ενότητας για ασφάλεια, πιστεύω ότι είναι εντάξει για τώρα να γίνονται
οι αποστολές στην ενότητα Λειτουργικό σύστημα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 10334
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 18:52
Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό kokeroulis » 14 Δεκ 2008, 21:35

Επειδή είμαι καινούργιος χρήστης του linux έχω μία ερώτηση.Το παραπάνω tutorial δεν δημιουργεί μια καινούγεια εγκατάσταση του ubuntu η οποία είναι κρυπτογραφιμένη.(Σωστά?Αν όχι διορθώστε με).Πως θα γίνει να κρυπτογραφίσω ένα μέρος του σκληρού μου (επειδή έχω και windows στο pc) δηλαδή αυτό στο οποίο είναι το ubuntu χωρίς να χρειαστεί να τα σβήσω και να τα ξανά περάσω από την αρχή?
kokeroulis
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: 09 Σεπ 2008, 19:19
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 15 Δεκ 2008, 14:25

Έχεις δύο επιλογές.

Αφού βέβαια κάνεις backup στα πάντα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Από την στιγμή που έχεις ήδη ένα κενό partition, πηγαίνεις στο 1ο Βήμα και αντί για την επιλογή 4 - Διαχείριση με το χέρι,
επιλέγεις την 3 - Καθοδηγούμενη Διαμέριση - χρήση ολόκληρου του δίσκου και ρύθμιση.

Την προτελευταία δλδ. Επειδή και η δεύτερη έχει τον ίδιο τίτλο (επειδή και στις δύο περιπτώσεις δεν φαίνεται ολόκληρος ο τίτλος) πρόσεξε μην μπερδευτείς.

Αν θυμάμαι καλά, επιλέγεις και στις δύο περιπτώσεις τον ελεύθερο χώρο (το δεύτερο partition δλδ), όπως φαίνεται στο Βήμα 2 και συνεχίζεις κανονικά.

Το backup μην ξεχάσεις σε καμία περίπτωση.
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2008, 14:07
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό kokeroulis » 15 Δεκ 2008, 15:28

Δήλαδη θα πρέπει να σβήσω το ubuntu που έχω αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή μου?Και αυτή η καινούργια η εγκατάσταση τι ακριβώς εγκαταστεί?το ubuntu ξανά από την αρχή?
kokeroulis
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: 09 Σεπ 2008, 19:19
Εκτύπωση

Re: Οδηγός για full disk encryption στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 15 Δεκ 2008, 16:13

kokeroulis έγραψε:Δήλαδη θα πρέπει να σβήσω το ubuntu που έχω αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή μου?


Αμέ!

kokeroulis έγραψε:Και αυτή η καινούργια η εγκατάσταση τι ακριβώς εγκαταστεί?το ubuntu ξανά από την αρχή?


Yeap! ;)

Στο backup που θα κάνεις μην ξεχάσεις να σώσεις και ο,τι έχεις στο partition των windows. Γιατί το παραμικρό να σου ξεφύγει από την εγκατάσταση, όλο το περιεχόμενο του δίσκου σου θα εξαφανιστεί. Την έχω πατήσει τουλάχιστον δύο φορές :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 981
Εγγραφή: 08 Ιούλ 2008, 14:07
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials