Dual-boot Ubuntu 12.04 + BackTrack 5 R2 gnome  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Dual-boot Ubuntu 12.04 + BackTrack 5 R2 gnome

Δημοσίευσηαπό eliasps » 30 Μάιος 2012, 02:32

Καλησπέρα!

Έχω στα χέρια μου ένα λάπτοπ (σχετικά παλιό, πολυχρησιμοποιημένο) στο οποίο θέλω να εγκαταστήσω το ubuntu 12.04 και το Backtrack 5 R2. Δεν έχω καμία εμπειρία με το Backtrack και δεν το έχω εγκαταστήσει ποτέ πουθενά.

Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή είναι 400 GB ήδη φορμαρισμένος και δεν έχει κανένα λειτουργικό μέσα. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εγκαταστήσω πρώτα το ubuntu με το / και το /home σε διαφορετικά partition (ας πούμε 20GB για το / και xGB για το /home) του σκληρού δίσκου και σε ένα άλλο partition το Backtrack (χωρητικότητας: 400-20-x GB).

Αυτό που θέλω είναι να μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση στα αρχεία του ενός λειτουργικού, χρησιμοποιώντας το άλλο. Και αν δεν γίνεται αμφίδρομα, τουλάχιστον να υπάρχει πρόσβαση από το Ubuntu στα αρχεία του Backtrack.
Για να γίνει αυτό, τότε στην εγκατάσταση του ubuntu και στην διαδικασία δημιουργίας partitions, αφού φτιάξω τα partitions των 20GB για το / και το xGB για το /home, θα πρέπει να επιλέξω το "Use this partition" για το 3ο partition στο οποίο θα εγκατασταθεί το Backtrack;
Ή μήπως υπάρχει και η επιλογή να χρησιμοποισω για παράδειγμα 20GB για το / του ubuntu, 20GB για το / του Backtrack και στα υπόλοιπα 360 να έχω το /home του ubuntu και το /home του Backtrack; Πράγμα που μου ακούγεται καλύτερο αν είναι δυνατόν.

Ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Dual-boot Ubuntu 12.04 + BackTrack 5 R2 gnome

Δημοσίευσηαπό Learner » 30 Μάιος 2012, 03:05

eliasps έγραψε:Αυτό που θέλω είναι να μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση στα αρχεία του ενός λειτουργικού, χρησιμοποιώντας το άλλο. Και αν δεν γίνεται αμφίδρομα, τουλάχιστον να υπάρχει πρόσβαση από το Ubuntu στα αρχεία του Backtrack.

Καλησπέρα eliasps
Αυτό που θέλεις να κάνεις , δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο στον installer. Δηλαδή κάνε την εγκατάσταση κανονικά.
Και το backtrack ubuntu-based είναι , αλλά και να μην ήταν μάλλον θα είχες πρόσβαση στα αρχεία.
Πρέπει να ισχύει και αμφίδρομα αυτό .
Εκτός και αν θέλεις κάτι άλλο να κάνεις , αλλά δεν το κατάλαβα .
Όταν εγκαταστήσεις και τις 2 διανομές και αφού έχεις κάνει όλα όσα θες με τα partitions (για ευκολία σου προτείνω να βάλεις label (ονόματα) στα partitions) , μόλις μπεις (πιθανών από οποιοδήποτε λειτουργικό) και ανοίξεις τον ναυτίλο , θα δεις κάτι σαν την παρακάτω εικόνα...

Όλα αυτά που είναι στο κόκκινο πλαίσιο είναι partitions και με ένα απλό κλικ έχω πρόσβαση στα αρχεία οποιουδήποτε θέλω.

Επαναλαμβάνω ΑΝ κατάλαβα σωστά τι θες να κάνεις. :)
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 30 Μάιος 2012, 03:33

Πιστεύω κατάλαβες τι θέλω να κάνω, ουσιαστικά να έχω 2 λειτουργικά συστήματα και πρόσβαση στα αρχεία και των 2 από όποιο και να είμαι συνδεδεμένος.

Απλά στην εγκατάσταση του Ubuntu υπάρχει η επιλογή για τα partition "Use this partition" και "Don't use this partition".
Το θέμα είναι, αν επιλέξω don't use, μήπως και δεν αναγνωρίζεται μετά από το ubuntu.

H απάντηση σου βοήθησε πολύ, ειδικά με την προσθήκη της εικόνας! Και πολύ καλή η συμβουλή για ονομασία των partitions, άμα δεν μου το έλεγες δεν θα το έκανα!

Ευχαριστώ πολύ!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 30 Μάιος 2012, 03:41

eliasps έγραψε:Απλά στην εγκατάσταση του Ubuntu υπάρχει η επιλογή για τα partition "Use this partition" και "Don't use this partition".
Το θέμα είναι, αν επιλέξω don't use, μήπως και δεν αναγνωρίζεται μετά από το ubuntu.

Εάν επιλέξεις να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η κατάτμηση (don't use) τότε δεν θα την χρησιμοποιήσει καθόλου. Δεν θα φτιάξει κάτι εκεί ... ούτε / ούτε /home.
Θα μείνει ο χώρος αχρησιμοποίητος.
Επίσης μην ξεχάσεις να φτιάξεις και έναν χώρο εικονικής μνήμης.. (swap area). 2GB συνήθως είναι Οκ.
Ρίξε αν θες μια ματιά σε αυτό το βίντεο -- > Διαμόρφωση δίσκου με παραδείγματα
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Re: Dual-boot Ubuntu 12.04 + BackTrack 5 R2 gnome  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 30 Μάιος 2012, 09:10

Το διαμέρισμα που θα μπουν οι προσωπικοί φάκελοι μπορεί να είναι κοινό και να το μοιράζονται και εντελώς διαφορετικές διανομές. Το δικό μου το μοιράζονται το Ubuntu, το Bodhi Linux και το Sabayon Linux χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ υπάρχει πλήρης πρόσβαση από όλα τα λειτουργικά σε όλα τα λειτουργικά.

Αυτό που μπερδεύει τους περισσότερους κάποιες φορές, είναι το ότι ονομάζουμε το διαμέρισμα " /home ", ενώ στην ουσία το " /home " είναι απλά το σημείο προσάρτησης.
Το διαμέρισμα μπορεί να περιέχει και άλλα πράγματα ανεξάρτητα από τους προσωπικούς φακέλους χρηστών.

Μπορείς κατά την εγκατάσταση επιλέγοντας τη χειροκίνητη διαμόρφωση κατατμήσεων, να πατήσεις πάνω στο διαμέρισμα που θέλεις να μπει το " /home " και να επιλέξεις «να χρησιμοποιηθεί ως ext4 με journal» και μετά στο σημείο προσάρτησης να επιλέξεις " /home " για όσες διανομές θέλεις.
Το μόνο που θα πρέπει να έχεις υπ' όψιν, είναι το εξής:
Όταν ορίσουμε τα διαμερίσματα, μετά μας ζητείται να δηλώσουμε το χρήστη. Τότε, βάζεις δύο ονόματα, ένα ως κανονικό όνομα και ένα ως όνομα χρήστη. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να υπάρχει πλήρης πρόσβαση από όλα τα λειτουργικά σε όλα τα λειτουργικά, είναι να βάλεις το ίδιο όνομα ως κανονικό όνομα και στις δύο διανομές, αλλά διαφορετικό όνομα χρήστη.

Δηλαδή. εδώ

βάζεις το ίδιο όνομα πάντα εκεί που λέει "your name" (πχ το όνομα eliasps), διαφορετικό όνομα εκεί που λέει "your computer's name" (πχ ubuntu-computer και backtrack-computer) και διαφορετικό όνομα εκεί που λέει "Pick a user name" (πχ eliasps-ubuntu και eliasps-backtrack).

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα αρχεία και των δύο εγκαταστάσεων να ανήκουν στο ίδιο άτομο (eliasps), το οποίο απλά θα έχει δύο «παρατσούκλια» (ονόματα χρήστη).

Για να το προχωρήσω λίγο πιο πέρα, για να μη χρειάζεται να θυμάσαι αν τα τάδε αρχεία τα έχεις στο ubuntu ή στο backtrack, μπορείς στο ίδιο διαμέρισμα να φτιάξεις άλλον ένα φάκελο, ανεξάρτητο από τους φακέλους χρηστών και να βάζεις τα πάντα εκεί.

Για παράδειγμα, αν το κάνεις ακριβώς όπως περιγράφω πιο πάνω, θα δημιουργηθούν στο διαμέρισμα δύο φάκελοι. Ο φάκελος με όνομα "eliasps-ubuntu" και ο φάκελος με όνομα "eliasps-backtrack".
Αν φτιάξεις άλλον ένα φάκελο κατευθείαν στο διαμέρισμα, μαζί με αυτούς τους δύο θα υπάρχει και άλλος ένας φάκελος (πχ data).

Το δικό μου παράδειγμα:
Κώδικας: Επιλογή όλων
precise-fkol-k4@precise:~$ ls /home/
bodhi-fkol-k4 lost+found sabayon-fkol-k4
precise-fkol-k4 Κοινόχρηστα

όπως βλέπεις, στο διαμέρισμα που προσαρτάται ως /home, υπάρχουν οι χρήστες bodhi-fkol-k4, sabayon-fkol-k4 και precise-fkol-k4, ενώ υπάρχει και ο φάκελος Κοινόχρηστα, στον οποίο έχουν όλα τα λειτουργικά πρόσβαση.
Όλα αυτά (ο φάκελος Κοινόχρηστα αλλά και οι τρεις φάκελοι χρηστών, ανήκουν στον fkol-k4, ο οποίος απλά εμφανίζεται με διαφορετικό όνομα χρήστη ανάλογα με το ποιο λειτουργικό θα τρέχει τη δεδομένη στιγμή.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 30 Μάιος 2012, 10:23

@fkol k4
Η απάντηση σου με βοήθησε πολύ να καταβάλω πως λειτουργεί το όλο θέμα με τους χρήστες και το host.

Όπως ανέφερα και παραπάνω πιστεύω πως το κοινό partition για τα αρχεία είναι η καλύτερη επιλογή, τώρα που ξέρω ότι γίνεται και με ποιόν τρόπο, χαρις στην απάντησή σου, θα το κάνω έτσι ακριβώς όπως ανέφερες, τα / των 2 λειτουργικών σε διαφορετικά partition και τα /home σε ένα 3ο κοινό.

Σας ευχαριστώ πολύ και τους 2 για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις!

Off topic:
Και για να μην ανοίγω νέο θέμα, ξέρει κανείς κανένα άλλο πρόγραμμα πέρα από το UNetbootin που να δημιουργεί Live USB; Γιατι με το UNetbootin αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα στην δημιουργία του Backtrack Live USB. Το Start Up Disk Creator του ubuntu κάνει;
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 30 Μάιος 2012, 10:26

eliasps έγραψε:Το Start Up Disk Creator του ubuntu κάνει;

Αν και δεν το έχω δοκιμάσει με backtrack, μάλλον κάνει αφού το backtrack βασίζεται σε Ubuntu.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 30 Μάιος 2012, 20:54

eliasps έγραψε:Γιατι με το UNetbootin αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα στην δημιουργία του Backtrack Live USB.

Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις ; Ολοκληρώνεται η διαδικασία ή όχι ;

Και αυτό που λέει ο Fkol_k4 ισχύει βέβαια
fkol k4 έγραψε: μάλλον κάνει αφού το backtrack βασίζεται σε Ubuntu.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 31 Μάιος 2012, 12:21

Learner έγραψε:
eliasps έγραψε:Γιατι με το UNetbootin αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα στην δημιουργία του Backtrack Live USB.

Τι πρόβλημα αντιμετωπίζεις ; Ολοκληρώνεται η διαδικασία ή όχι ;

Κόλλαγε για αρκετή ώρα σε ένα σημείο και το έκλεινα γιατί πίστευα ότι είχε σταματήσει. Μετά όμως το ξανάκανα, έφυγα από το σπίτι για δουλειές και γύρισα μετά από 2 ώρες και είχε ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία!

Off topic:
EDIT: Mε το Startup Disk Creator του Ubuntu, oλοκληρώθηκε η διαδικασία αλλά όταν πήγα να κάνω boot έβγαζε κάποιο σφάλμα. Οπότε καλύτερα το UNetbooting για δημιουργία LiveUSB του Βacktrack.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 31 Μάιος 2012, 12:28

eliasps έγραψε:Κόλλαγε για αρκετή ώρα σε ένα σημείο και το έκλεινα γιατί πίστευα ότι είχε σταματήσει. Μετά όμως το ξανάκανα, έφυγα από το σπίτι για δουλειές και γύρισα μετά από 2 ώρες και είχε ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία!

Το έχω πάθει κι εγώ αυτό. Όχι δεν κολλάει το πρόγραμμα , κολλάει το γραφικό του περιβάλλον μόνο.
Αν δηλαδή στο κάνει ξανά , εκεί που νομίζεις πως κόλλησε , απλά τράβα το παράθυρο παραπέρα και ως "δια μαγείας" θα δεις πως θα ολοκληρωθεί επί τόπου η διαδικασία.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ