Καλησπέρα και από μένα!
Με τόσες απόψεις/ιδέες που διάβασα μαζεμένα δεν ξέρω ειλικρινά τι να πρωτοσχολιάσω.. Προσωπικά ξεκίνησα στο linux απ' το 2006 με μία διανομή Ubuntu που να ξεκινήσει η κάρτα γραφικών έφαγα 2 ώρες με τον linuxman στην παραμετροποιήση!!! Από τότε σταθερά στο ubuntu με μερικά περάσματα σε διανομές debian...
Είναι λογικό εμείς που ασχολούμαστε περισσότερο(δεν λέω για τον εαυτό μου ότι ξέρω πολλά από linux) να έχουμε συνηθίσει το gnome 2 με την μπάρα, τα εικονίδια και όλα αυτά.. Τα λάτρεψα κι εγώ, βολεύτηκα είναι η αλήθεια και η αλλαγή στην 12.04(γιατί απ' την 10.04 πήγα κατεθευείαν στην 12.04) μου φάνηκε δύσκολη, ειδικά μέχρι να συνηθίσω το unity, το gnome 3 κτλ.. Πλέον χρησιμοποιώ το gnome classic, ένα fallback στην ουσία που μοιάζει με το παλιό gnome 2... Προσωπικά το βρίσκω πολύ λειτουργικό και σχεδόν ίδιο με το παλιό........
Η αλήθεια είναι ότι με όσους έχω μιλήσει που ασχολούνται από παλιά με το linux βρίσκουν λιγότερο λειτουργικό να έχουν το unity αλλά και με μεγαλύτερο κόστος από άποψη επιδόσεων... Είναι πιο βορή γενικότερα, χρειάζεται περισσότερους πόρους.... Μπορώ να καταλάβω το γιατί όμως.......
Η canonical ίσως δημιούργησε ένα τέτοιο project λιγότερο λειτουργικό απ' το προυπάρχον για ένα λόγο: για να τραβήξει χρήστες των mac και των win που μόλις το δουν τους αρέσει εμφανισιακά και θέλουν να το δοκιμάσουν.. Γνώρισα ένα παιδί στην ηλικία μου(25 χρονών) που με το που είδε όχι το unity αλλά το gnome 3 που χρησιμοποιώ του άρεσε σαν γραφικό περιβάλλον και θέλει να το δοκιμάσει, μάλιστα μου ζήτησε και ένα cd για να το περάσει....... Θέλω να πω ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα έγινε κυρίως για χρήστες που δεν έχουν linux και αναζητείται ένας τρόπος να τους προσελκύσεις...... Επειδή πολλοί έχουν αντίληψη ότι το linux χρειάζεται εντολές πολλές να γράψεις ο τρόπος για να τους τραβήξεις είναι αυτός..... Προσωπικά αν εγώ πάω να "ψήσω" κάποιον να το βάλει θα του δείξω το Unity σαν γραφικό ώστε να εντυπωσιαστεί και αν το σηκώνει το pc του θα του το βάλω... Πάντως για να λέμε την αλήθεια, σχεδόν όλες οι onboard κάρτες γραφικών τρέχουν Unity άνετα, όπως το δικό μου pc......
Τώρα για όλους εμάς που είμαι "απογοητευμένοι" με την αλλαγή....;;;; Επειδή εμείς έχουν λίγες παραπάνω γνώσεις, ξέρουμε που να ψάξουμε ή πως να λερώσουμε τα χέρια μας, μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να είναι πιο ελαφρύ το γραφικό περιβάλλον.....
Στο παρελθόν είχα με τον simosx συζητήσεις στο φόρουμ για το unity και τον λόγο που το υιοθέτησαν το ubuntu.. Τότε δεν καταλάβαινε το γιατί... Στις διακοπές μου γνώρισα ένα παλικάρι το οποίο είναι φανατικός του gnu/linux σε σημείο να μην έχει σχεδόν τίποτα non-free και μου εξήγησε όλα αυτά που γράφω παραπάνω..... Μάλιστα ο συγκεκριμένος έχει γράψει κομμάτια του πυρήνα που τρέχουμε τώρα στην 12.04 αλλά μου έδωσε μία εξήγηση αρκετά λογική για το τι μπορεί να σκέφτηκαν όλοι αυτοί που το ανέπτυξαν........
Ελπίζω να μην κούρασα!!