Σχετικά με εφαρμογές

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Σχετικά με εφαρμογές

Δημοσίευσηαπό codedash » 31 Δεκ 2008, 20:07

Ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό με ubuntu, την έχω με wubi αλλά συνήθως είμαι στα windows και ψαχνομαι γύρω από το θέμα να δω τι παίζει.
Θα ήθελα οι πιο εμπειροι να καταθέσουν την άποψη τους.
Η εντύπωση μου είναι πως πέρα από τα μεγάλα project, όλα τα μικρά αργά η γρήγορα σταματάνε να ανανεώνονται γιατί αν αφιερώνεις σε κάτι πολύ χρόνο κ δε σου αποδίδει τπτ κάποια στιγμή το παρατάς. Επίσης οι περισσοτεροι χρήστες linux γενικά δε γουστάρουν αν κάποιο πρόγραμμα πρέπει να το πληρώσουν. Τι να τις κάνω εφαρμογές από το 2005 ή το 06; Αν έχω λάθος εντύπωση παρακαλώ διορθώστε με.
Γουσταρω τρελά το free (σαν ιδέα περισσοτερο) και να μην έχεις καμμιά εταιρία πάνω από το κεφάλι σου, όμως τι να το κάνω αν εφαρμογές πέρα από firefox, openoffice κλπ δεν προχωράνε; Θα μου πείτε ότι αυτό δε συμβαίνει αλλά όπως σταμάτησαν κάποιες το 05 ή το 07 έτσι ισως σταματήσουν το 09 ή το 10.
Και αν κάνω τελικά το βήμα προς ubuntu, πως ξέρω πως πάντα θα έχω τα εργαλεία που μου χρειάζονται (ιδια apps ή άλλα) από την στιγμή που ο developer δε παίρνει τπτ κ οποτε βαρεθεί τα παρατάει (το χρήμα είναι ισχύρό κίνητρο να συνεχίσει). Με μεγάλη μου ευχαρίστηση έχω σε πέσει σε πολλές πρόσφατα ανανεωμενες εφαρμογές αλλά το τζάμπα μου δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον.

Και κάτι άλλο... Βλέπω τριγύρω σαιτ με εφαρμογές για gnome. Αν η τάδε εφαρμογή δεν ύπάρχει στο add/remove ποιος μου εγγυάται ότι αντί για αυτό που λέει οτι κάνει, κάνει κ κάτι άλλο πχ key logging αφού κατά την εγκατάσταση της δίνω δικαιώματα root;

Sorry για το μεγάλο post... Απλά αυτά τα δύο μ απασχολούν και είπα να τα μοιραστώ εδώ.
Καλή χρονιά να χουμε, υγεία,ευτυχία και ελευθερία!!! :D :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστα ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Αρκετά καλά
Διανομή ⇛ Ubuntu 9.04 x86
Υπολογιστής ⇛ Custom │ Επεξεργαστής AMD 64bit │ RAM 1GB │ Ati Radeon X800 GTO │ Creative Audigy 4 │ Οθόνη TFT 17"
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Σχετικά με εφαρμογές

Δημοσίευσηαπό logari81 » 31 Δεκ 2008, 20:23

1. Σχετικα με την εξελιξη των εφαρμογων εχω την εντελως αντιθετη εντυπωση με αυτην που περιγραφεις. Βλεπω μια συνεχη και γρηγορη εξέλιξη σε ολες τις σημαντικες εφαρμογες. Αν θες ανεφερε καποια προβληματικη περιπτωση να δουμε τι παιζει σε αυτην την περιπτωση. Μια εφαρμογη συνήθως εγκαταλειπεται αν βγει και υπερισχυσει καποια καλυτερη. Παρολαυτα το know how και των εφαρμογων που αντικαθιστανται τις περισσοτερες φορες περναει (λογω ανοιχτου κωδικα) στις νεοτερες εφαρμογες.

2. Σχετικα με την ασφαλεια. Οτιδηποτε εγκαθιστας απο το Add/Remove κατεβαινει απο τα αποθετηρια που εχουμε ορισει. Αν δεν εχεις προσθεσει εσυ ο ιδιος πηγες λογισμικου αμφιβόλου αξιοπιστιας ο κινδυνος ειναι ελαχιστος. Για να περασει μια κακοβουλη εφαρμογη σε ενα απο τα επισημα αποθετηρια θα πρεπει να χακαριστουν οι σερβερς της Canonical.

Υ.Γ. Αν θες να ασχοληθεις πραγματικα, ξεχασε το το wubi και κανε κανονικη εγκατασταση.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 31 Δεκ 2008, 20:37

Για το
έγραψε:την έχω με wubi
θα σου συνιστούσα να το παρατήσεις και να κάνεις κανονική εγκατάσταση .
Όσο για τα άλλα ναι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και δεν μπορώ να πως ότι έχεις άδικο , άλλα υπάρχει και το άλλα .
Εάν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις εφαρμογές μας στα παράθυρα με εφαρμογές επί πληρωμή έστω και 2-3 για λίνουξ γιατί όχι , μιας και το 95-98% τούς συστήματος το έχεις δωρεάν , δεν θα σταματήσει πότε αυτό , ναι μπορεί να σταματήσει 1,2,34,5 κτλ εφαρμογές άλλα για αυτό είναι και ανοικτός κώδικας που επιτρέπει να την συνηχήσει άλλος χωρίς να χρειάζεται να κάνεις τίποτα απλά το παίρνεις και το θα συνηχήσεις .
Ναι θα έχεις ίσος όχι αυτές που έχεις τώρα άλλα μπορεί και καλύτερες η άλλες που έχεις απο το 05 , 06 που σταμάτησαν για τα παράθυρα δεν έγινε έτσι , τους αγόρασε άλλη εταιρία και άρχισαν να βγάζουν διάφορα άλλα πλέον .
Δεν είναι θέμα το τζάμπα άλλα απλά το Ανοικτό είναι πάντα μπορεί να γίνει καλύτερο και θα γίνει , ο όποιος καταλαβαίνει την διάφορα θα την δει , δεν είναι πάντα εύκολο να πληρώνεις για τις εφαρμογές , η πότε έχουμε πληρώσει για όλες τις εφαρμογές που είχαμε κάποτε στα παράθυρα , ασφάλεια είναι ότι εδώ ξέρεις ότι δεν έχει κάτι κρυφό και δεν μπορεί να υπάρχει το βλέπεις το κωδικά εάν αμφιβάλεις για την εφαρμογή έστω και λίγο , πάντα να κατεβάζεις ότι είναι επίσημο και όταν κατεβάσεις άλλα να μπορείς να δεις εάν αυτός που το έκανε είναι αξιόπιστος η όχι .
Υπάρχουν και τα licenses GPL,GPL2,GPL3 ktl . άρα τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι εδώ υπάρχει και έλεγχος για το τι είναι , διαφορετικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό codedash » 31 Δεκ 2008, 21:06

Ίσως η απειρία μου μου στο linux και η μέχρι τώρα πορεία στα παράθυρα έχει δημιουργήσει λανθασμένη εντύπωση. Πρέπει να πω πως από τότε που ψάχτικα δε περίμενα να βρώ τόσες πολλες καλοφτιαγμένες και ισχυρές εφαρμογές (με αποκορύφωση το compiz ;) ) Από windoze xp -> compiz καταλαβαίνεται πλάκα που έπαθα. Δηλαδή συνήθως πάντα κάποιος θα αναλάβει ενα σταματημένο project ή ενσωματώνεται ή θα βγει κάτι καινούριο. Και λόγο του open source ο κανόνας είναι αυτός, με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά. Ok ήσυχασα κάπως. Και αυτό add/remove εξαιρετικά βολικό.
Πάντως πέρα από τα πργράμματα αν συνεχίσει η ανάπτυξη της ubuntu με αυτό το ρυθμό σε σύντομο διαστημα θα γίνει πραγματικά για τον καθένα. Και τον απλό χρήστη και τον ψαχμένο και τον developer και τον καθενα που θέλει να επικετρώνεται στην δουλειά του και όχι να τρώει ώρα του κάνοντας τα απλά πράγματα με το δύσκολο τρόπο.
Ναι το πρόσεξα πως το wubi είναι για την πλάκα ουσιαστικά. Αφού έκανε την ubuntu να κολλήσει μετά την εγκατάσταση και να θέλει reset απο το κουμπί του pc. Αλλά ντάξει με βολέυει μέχρι να πάρω την απόφαση και να αγοράσω καινούριο μηχάνημα.
Υπολογιστής ⇛ Custom │ Επεξεργαστής AMD 64bit │ RAM 1GB │ Ati Radeon X800 GTO │ Creative Audigy 4 │ Οθόνη TFT 17"
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 31 Δεκ 2008, 23:35

Νέο η παλιό , αν θες πραγματικά να αξιοποιησεις το Η/Υ κάνε κανονική εγκατάσταση , εάν κολλήσει από απότομο κλείσιμο ρεύματος είτε απο κάτι άλλο μπορεί να μην μπορείς μετά να κάνεις τίποτα και θα χάσεις και τα αρχεία σου ότι έχεις τέλος πάντων εκεί , με κανονική εγκατάσταση δεν το παθαίνεις αυτό πάντα υπάρχει τρόπος να πάρεις backup με wubi αν σκαλώσει το σύστημα και δεν ανοίγει δεν μπορείς σχεδόν να κάνεις τίποτα .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 01 Ιαν 2009, 02:54

codedash έγραψε:...με βολέυει μέχρι να πάρω την απόφαση και να αγοράσω καινούριο μηχάνημα.

δοκίμασε κανονική εγκατάσταση ubuntu (πρώτα backup), αν χρειάζεται πρόσθεσε μνήμη, έχε και έναν εξωτερικό σκληρό, δούλεψε χωρίς πολλά εφέ (compiz), βάλε AdBlock (κάνε αναζήτηση στο παρόν φόρουμ) ... και θα αργήσεις πολύ να χρειαστείς νέο Η/Υ!
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό codedash » 01 Ιαν 2009, 13:42

Καλή χρονιά.
Το adblock το χω ήδη ;) εδώ και χρόνια είμαι σε firefox αν εννοείς αυτό.
Σχετικά με το pc δεν σκέφτομαι να το αλλάξω επειδή και καλά δε θα σηκώνει την ubuntu αφού έχει μέχρι κ ati 256mb πάνω, απλά την θέλω σ ένα καινούριο μηχάνημα (laptop-τελικά βρήκα ακρη :D -) το οποίο πλέον θα ναι το βασικό μου.
Κάτι άλλο... βλέπω τώρα τελευταία την έκδοση του amarok η οποία όμως είναι για kde. Ξέρω πως μπορώ να την εγκαταστήσω αλλά τι παίζει στο background? κατεβάζει όλο το kde ή κάνει εγκατάσταση όπως ένα πρόγραμμα για gnome; Μην μπλέξουν τα μπούτια τους τα desktop. (έψαξα αλλά δε βρήκα σχετική απάντηση)
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koukouvaou » 01 Ιαν 2009, 14:00

Αναγκαστικα θα κατεβουνε αρκετες βιβλιοθηκες μαζι με το amarok.Αλλα μη φοβασε,εγω εχω gnome+kubuntu desktop+xubuntu desktop και δουλευει μια χαρα.Κανε τις δοκιμες σου (με το βαλε βγαλε μαθενεις) :o :o :o
Spoiler: show
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Κατι εχω μαθει.../ Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ubuntu 9.10 32bit
Η/Υ&Μοντέλο: intel E5200/ μνημη: 2 gb/ Καρτα γραφων: Intel 3100/ Οθόνη & Ανάλυση:asus 19" wide/camera cyper snipa
# 28271

Ελεύθερο λογισμικό για Ελεύθερους ανθρώπους.
pirateparty.gr
Άβαταρ μέλους
koukouvaou
seniorTUX
seniorTUX

IRC: koukouvaou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 02 Ιαν 2009, 01:18

logari81 έγραψε:Αν δεν εχεις προσθεσει εσυ ο ιδιος πηγες λογισμικου αμφιβόλου αξιοπιστιας ο κινδυνος ειναι ελαχιστος.

Και πώς ελέγχει κανείς αν η εφαρμογή πυο κατεβάζει είναι αξιόπιστη ή όχι? Δεν αναφέρομαι φυσικά στα επίσημα αποθετήρια, αλλά στην περίπτωση που ψάχνοντας για κάτι γενικά στο internet, βρίσκεις μια σχετική εφαρμογή ενός μεμονωμένου δημιουργού που κάνει αυτό που θες . Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις αν πρόκειται για κακόβουλη προσπάθεια ή όχι? :roll:
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koukouvaou » 02 Ιαν 2009, 12:17

Το forum αλλα και το irc διαθετει καμικαζι που θα μπορουσαν να απαντησουν ανα περιπτωση.Παντως καλο ειναι να βρισκεις εφαρμογες απο τα επισημα αποθετηρια, υπαρχουν σχεδον τα παντα.
Spoiler: show
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Κατι εχω μαθει.../ Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ubuntu 9.10 32bit
Η/Υ&Μοντέλο: intel E5200/ μνημη: 2 gb/ Καρτα γραφων: Intel 3100/ Οθόνη & Ανάλυση:asus 19" wide/camera cyper snipa
# 28271

Ελεύθερο λογισμικό για Ελεύθερους ανθρώπους.
pirateparty.gr
Άβαταρ μέλους
koukouvaou
seniorTUX
seniorTUX

IRC: koukouvaou
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Γενικά