Ένα από τα λίγα πράγματα που μου τη σπάει στο Linux, είναι η έλλειψη "διαφήμισης" των εφαρμογών του.
Χωρίς να προσδίδω στην παραπάνω άποψη στοιχεία αντικειμενικότητας, είναι φορές που υπάρχουν εφαρμογές που κάνουν ακριβώς τη δουλειά που θέλω και παραμένουν άγνωστες.
Ήθελα λοιπόν ένα πρόγραμμα που να παίρνει έτοιμες σκαναρισμένες εικόνες και να τις μετατρέπει απευθείας σε pdf, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγω στη λύση του Libreoffice.
Είπα να μη ρωτήσω απευθείας εδώ, αλλά να το ψάξω λιγάκι στο net.
Βρήκα άπειρες απαντήσεις σχετικά με τη μετατροπή μέσω γραμμής εντολών (είναι όντως εύκολη και με εξαιρετικό αποτέλεσμα), αλλά καμία για εφαρμογή με gui.
Εν τέλει κατέφυγα στο software center (εξομολογούμαι την αμαρτία μου, δεν το συμπαθώ, καταφεύγω εκεί μόνο όταν απελπιστώ) και αφού χαζολόγησα αρκετή ώρα στις πολλές εφαρμογές που σχετίζονται με pdf, μου τράβηξε την προσοχή το gscan2pdf το οποίο και εγκατέστησα.
Ε λοιπόν πρόκειται για εξαιρετική εφαρμογή. Όχι μόνο παρέχει τη δυνατότητα επιλογής εικόνων για δημιουργία pdf, αλλά προσφέρει και ένα απλό scanning tool, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις είναι απλές και δε θέλει να καταφύγει κανείς στο xsane για να σκανάρει ξεχωριστά.
Αν και έχουν περάσει χρόνια και δε θυμάμαι τι ακριβώς έκανα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στα windows, είμαι βέβαιος πως ουδέποτε έκανα τη δουλειά μου τόσο εύκολα και γρήγορα.
Ειλικρινώς δεν ξέρω αν αναφέρω κάτι που γνώριζαν άπαντες εκτός από μένα, εν πάσει περιπτώσει έκρινα καλό να γράψω το παρόν μήπως και βοηθηθεί κάποιος που ψάχνει κάτι ανάλογο.