Περί Ubuntu GNOME

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Περί Ubuntu Gnome Remix (ενημέρωση, εμπειρίες κλπ)

Δημοσίευσηαπό dim459 » 15 Φεβ 2013, 23:30

dgtfeargr έγραψε:Το 1ο extension βέβαια τοποθετεί τα 3 κουμπιά (ελαχ., μεγ., κλεισιμο) στη μπάρα του Gnome shell που βρίσκεται στη κορυφή της οθόνης πάνω (κέλυφος) (μιμούμενο το unity όταν τα παράθυρα είναι μεγιστοποιημένα) . Εάν απλώς θέλει κάποιος να έχει τα 3 κουμπιά σε κάθε παράθυρο μπορεί απλά από τα advanced settings στη καρτέλα κέλυφος στην επιλογή "arrangment of buttons on the title bar" να επιλέξει "All"

Μπρρρ, γιατί να κάνει κανείς τέτοια τραγικά πράγματα, είδαμε και πάθαμε να τα ξεφορτωθουμε !
Παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης άλλου κουμπιού, εκτός από το x του κλεισίματος.
Μεγιστοποίηση-επαναφορά γίνονται μια χαρά με διπλό κλικ ή σύρσιμο και η ελαχιστοποίηση ρυθμίζεται μια χαρά με δεξί κλικ.
Η λογική του gnome shell είναι αφαιρετική και εστιάζει στην ταχύτητα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 15 Φεβ 2013, 23:34

Και εμένα δεν μου αρέσει καθόλου η δουλειά που κάνει το πρώτο extension (και το δεύτερο), αλλά τα κουμπιά της μεγιστοποίησης/ελαχιστοποίησης χρειάζονται και αυτά και κακώς δεν είναι ρυθμισμένα να υπάρχουν εκεί με την εγκατάσταση. Στο κάτω κάτω, δεν θυσιάζεις και τίποτα για να έχεις αυτά τα κουμπιά, απλά είναι εκεί.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 16 Φεβ 2013, 00:14

eliasps έγραψε:Και εμένα δεν μου αρέσει καθόλου η δουλειά που κάνει το πρώτο extension (και το δεύτερο), αλλά τα κουμπιά της μεγιστοποίησης/ελαχιστοποίησης χρειάζονται και αυτά και κακώς δεν είναι ρυθμισμένα να υπάρχουν εκεί με την εγκατάσταση. Στο κάτω κάτω, δεν θυσιάζεις και τίποτα για να έχεις αυτά τα κουμπιά, απλά είναι εκεί.

Δε διαφωνώ ότι υπάρχει συνήθεια και επιπλέον ο καθένας βολεύεται διαφορετικά.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζονται τα κουμπιά αυτά.
Ας δούμε τη μεγιστοποίηση-επαναφορά. Αφήνω στην άκρη το σύρσιμο πάνω-κάτω. Χρησιμοποιώντας το κουμπί πρέπει να εστιάσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο του παραθύρου για να κάνεις την ενέργεια, το οποίο μπορεί να είναι και χρονοβόρο, αν χρειαστεί να μετακινήσεις το δείκτη του ποντικιού από τη μια άκρη του παραθύρου στην άλλη. Με το διπλό κλικ κάνεις την ενέργεια σε οποιοδήποτε σημείο της μπάρας τίτλου του παραθύρου.
Ελαχιστοποίηση ; Χμμμμ.... καταρχήν όπως ξαναέγραψα μπορεί να ανατεθεί στο δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σημείο της μπάρας τίτλου.
Στην πραγματικότητα άλλωστε η ελαχιστοποίηση στο gnome shell είναι μια ενέργεια περιορισμένης χρησιμότητας, κοινώς αν έχεις ΜΟΝΟ δύο παράθυρα ανοιχτά, οπότε εμφανίζεις αυτό που βρίσκεται από κάτω ή τέλος αν θες να ανοίξεις κάποιον φάκελλο ή αρχείο που βρίσκεται παρατημένο στο desktop. Στην πρώτη περίπτωση των δύο παραθύρων μπορεί βεβαίως να αναθέσει κανείς στο μεσαίο κλικ να κατεβάσει το ενεργό παράθυρο ένα επίπεδο κάτω, οπότε γίνεται ενεργό το άλλο παράθυρο.
Όταν όμως υπάρχουν περισσότερα των δύο ανοιχτών παραθύρων τότε η ελαχιστοποίηση δεν έχει νόημα, αφού η λογική του shell είναι καταφύγεις στην προεπισκόπηση και να ενεργοποιήσεις όποιο παράθυρο θες εύκολα και γρήγορα, αφού ευτυχώς δεν ακολουθεί την κουλή λογική της ελαχιστοποίησης στον launcher και των πεντακοσίων κλικ για να βρεις το παράθυρο που θες.
Δεν αναφέρομαι καν στην εναλλαγή μέσω alr+tab την οποία δε θεωρώ και πολύ βολική.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 16 Φεβ 2013, 00:27

dim459 έγραψε:Δε διαφωνώ ότι υπάρχει συνήθεια και επιπλέον ο καθένας βολεύεται διαφορετικά.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζονται τα κουμπιά αυτά.
Ας δούμε τη μεγιστοποίηση-επαναφορά. Αφήνω στην άκρη το σύρσιμο πάνω-κάτω. Χρησιμοποιώντας το κουμπί πρέπει να εστιάσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο του παραθύρου για να κάνεις την ενέργεια, το οποίο μπορεί να είναι και χρονοβόρο, αν χρειαστεί να μετακινήσεις το δείκτη του ποντικιού από τη μια άκρη του παραθύρου στην άλλη. Με το διπλό κλικ κάνεις την ενέργεια σε οποιοδήποτε σημείο της μπάρας τίτλου του παραθύρου.
Ελαχιστοποίηση ; Χμμμμ.... καταρχήν όπως ξαναέγραψα μπορεί να ανατεθεί στο δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σημείο της μπάρας τίτλου.
Στην πραγματικότητα άλλωστε η ελαχιστοποίηση στο gnome shell είναι μια ενέργεια περιορισμένης χρησιμότητας, κοινώς αν έχεις ΜΟΝΟ δύο παράθυρα ανοιχτά, οπότε εμφανίζεις αυτό που βρίσκεται από κάτω ή τέλος αν θες να ανοίξεις κάποιον φάκελλο ή αρχείο που βρίσκεται παρατημένο στο desktop. Στην πρώτη περίπτωση των δύο παραθύρων μπορεί βεβαίως να αναθέσει κανείς στο μεσαίο κλικ να κατεβάσει το ενεργό παράθυρο ένα επίπεδο κάτω, οπότε γίνεται ενεργό το άλλο παράθυρο.
Όταν όμως υπάρχουν περισσότερα των δύο ανοιχτών παραθύρων τότε η ελαχιστοποίηση δεν έχει νόημα, αφού η λογική του shell είναι καταφύγεις στην προεπισκόπηση και να ενεργοποιήσεις όποιο παράθυρο θες εύκολα και γρήγορα, αφού ευτυχώς δεν ακολουθεί την κουλή λογική της ελαχιστοποίησης στον launcher και των πεντακοσίων κλικ για να βρεις το παράθυρο που θες.

Fan? ;)
Δεν μπορώ να πω πως διαφωνώ, με την εξαίρεση ίσως στο
dim459 έγραψε:Δεν αναφέρομαι καν στην εναλλαγή μέσω alr+tab την οποία δε θεωρώ και πολύ βολική.

Η εναλλαγή μέσω Alt+Tab είναι πολύ βολική όταν εναλλάσσεσαι ανάμεσα σε 2 παράθυρα, ενώ άλλα έχουν μια λειτουργία αλλά δεν χρειάζεται παρακολούθηση.
Πχ, αντιγράφεις επιλεκτικά κάποια στοιχεία από ένα e-mail (παράθυρο 1) σε ένα λογιστικό φύλλο ή έναν κειμενογράφο (παράθυρο 2), ενώ στο παρασκήνιο τρέχει μια μαζική αντιγραφή αρχείων (Ναυτίλος ή τερματικό), ο διαχειριστής ενημερώσεων, ενώ ταυτόχρονα παίζει και μια μουσικούλα.
Η προεπισκόπηση σου δίνει 5 παράθυρα από τα οποία τα 3 είναι άχρηστα, ενώ το Alt+Tab μόνο τα 2 που χρησιμοποιείς.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 16 Φεβ 2013, 00:35

Ναι σε αυτό έχεις δίκιο.
Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει και με το μεσαίο κλικ ρυθμισμένο στο lower, δε νομίζω ότι πάει το παράθυρο κάτω-κάτω, μόνο ένα επίπεδο, οπότε εναλλάσσεις αυτά που θες, επειδή όμως είμαι στο laptop και δεν έχω μεσαίο κλικ, επιφυλάσσομαι μήπως λέω βλακείες. Όταν πάω στο σταθερό (ή βάλω ποντίκι) θα το δοκιμάσω.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 16 Φεβ 2013, 00:46

@dim459 Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω, αλλά σε τέτοιες λεπτομέρειες η συνήθεια κάνει την πραγματικότητα.
Με την εγκατάσταση του Gnome-Shell, υπάρχει στην μπάρα μόνο το κουμπί για κλείσιμο του παραθύρου.
Η μεγιστοποίηση ναι μεν λειτουργεί με διπλό κλικ, αλλά η ελαχιστοποίηση δεν λειτουργεί με ένα δεξί κλικ πάνω στη μπάρα, αλλά με δεξί κλικ και επιλογή από το μενού (πράγμα εκνευριστικό).
Δηλαδή, χρειάζεται επιπλέον ρύθμιση από τον χρήστη για το θέμα των κουμπιών.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα κουμπιά πρέπει να είναι στην μπάρα, άσχετα με το αν τα χρησιμοποιείς ή όχι και αν για κάποιο λόγο δεν τα θες, τα αφαιρείς.
Σαφώς καλύτερη επιλογή από το να μην υπάρχουν καθόλου και ένας χρήστης που δεν γνωρίζει πως να τα βάλει στη μπάρα, να αναγκάζεται να ρωτάει σε forum/irc πως γίνεται, πράγμα που γινόταν συχνά στις πρώτες μέρες του Gnome-Shell.
To ίδιο ισχύει και για την επιλογή "Shut down" που μέχρι πρόσφατα, χρειαζόταν να εγκαταστήσεις extension για να την έχεις. Eυτυχώς διορθώθηκε.

Όλα τα παραπάνω τα γράφω για την κατάσταση μετά την εγκατάσταση (default).
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 16 Φεβ 2013, 11:14

eliasps έγραψε:Η μεγιστοποίηση ναι μεν λειτουργεί με διπλό κλικ, αλλά η ελαχιστοποίηση δεν λειτουργεί με ένα δεξί κλικ πάνω στη μπάρα, αλλά με δεξί κλικ και επιλογή από το μενού (πράγμα εκνευριστικό).Όλα τα παραπάνω τα γράφω για την κατάσταση μετά την εγκατάσταση (default).

Ναι μετά την εγκατάσταση είναι έτσι, την ελαχιστοποίηση απευθείας με δεξί κλικ πρέπει να την ορίσει ο χρήστης.

dim459 έγραψε:Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει και με το μεσαίο κλικ ρυθμισμένο στο lower, δε νομίζω ότι πάει το παράθυρο κάτω-κάτω, μόνο ένα επίπεδο, οπότε εναλλάσσεις αυτά που θες, επειδή όμως είμαι στο laptop και δεν έχω μεσαίο κλικ, επιφυλάσσομαι μήπως λέω βλακείες. Όταν πάω στο σταθερό (ή βάλω ποντίκι) θα το δοκιμάσω.

Το δοκίμασα, είναι όπως το λέω εναλλάσσει τα δύο παράθυρα που είναι πάνω-πάνω, όχι όλα.

eliasps έγραψε:Είναι κοινώς αποδεκτό πως τα κουμπιά πρέπει να είναι στην μπάρα, άσχετα με το αν τα χρησιμοποιείς ή όχι και αν για κάποιο λόγο δεν τα θες, τα αφαιρείς.
Σαφώς καλύτερη επιλογή από το να μην υπάρχουν καθόλου και ένας χρήστης που δεν γνωρίζει πως να τα βάλει στη μπάρα, να αναγκάζεται να ρωτάει σε forum/irc πως γίνεται, πράγμα που γινόταν συχνά στις πρώτες μέρες του Gnome-Shell.
To ίδιο ισχύει και για την επιλογή "Shut down" που μέχρι πρόσφατα, χρειαζόταν να εγκαταστήσεις extension για να την έχεις. Eυτυχώς διορθώθηκε.

Για το shut down συμφωνώ απόλυτα, ήταν άβολο να πρέπει να πατάς πρώτα το alt.
Για τα υπόλοιπα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Επειδή θεωρώ πως το gnome shell θέλει να πάει το desktop <<κάπου αλλού>>, κοινώς κρίθηκε (ορθώς ή εσφαλμένα δεν το εξετάζω εδώ, είναι επίσης θέμα υποκειμενικό) ότι κάποιες λειτουργίες απλοποιούνται αν ξεφύγουμε από το συνήθη τρόπο εκτέλεσής τους, είμαι της άποψης ότι είναι σωστή η επιλογή by default ο τρόπος εκτέλεσης να είναι ο προτεινόμενος διαφοροποιημένος και να υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης του κλασσικού, παρά το αντίθετο, το οποίο θα καταστρατηγούσε τη λογική της προτεινόμενης αλλαγής, αφού άπαντες θα εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν αυτό που είχαν συνηθίσει.
Πάνω κάτω στην ίδια λογική κινήθηκε και το unity. Και εδώ λοιπόν όπως προανέφερα εισέρχεται το υποκειμενικό στοιχείο. Στο μεν gnome shell βρήκα την πρόταση βολική-ορθολογική και το χρησιμοποιώ, στο δε unity όχι και το εγκατέλειψα.
(Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι στο unity 2d που ήταν το μόνο που μπορούσε να τρέξει το laptop μου, δεν υπήρχε η δυνατότητα των hot corners, που λύνει πολλά θέματα, ενώ όταν εμφανίστηκε το gnome shell ήδη είχα hardware που το σήκωνε, μου άρεσε και δεν ασχολήθηκα με το unity 3d σε συνδυασμό με hot corners. Επιπλέον θεωρούσα και θεωρώ το compiz ασταθές και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος προτίμησης του gnome shell, αφού δεν το χρησιμοποιεί).
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dgtfeargr » 16 Φεβ 2013, 13:27

Συμφωνώ με τα περισσότερα με τους προλαλήσαντες απλά θυμηθείτε ότι το Gnome στηρίζεται στη λογική "Δεν σας αρέσει το Gnome-shell, αλλάξτε το!"
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=453414118020836&set=pb.228023513893232.-2207520000.1361010273&type=3&theater

dim459 έγραψε:δεν υπήρχε η δυνατότητα των hot corners

Επειδή έχω ξανά δει αυτή τη λέξη μπορείτε να μου πείτε τι σημαίνει;
1 Ubuntu 16.04 xenial 4.4.0-166-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Windows 10
2 Intel Core2 Duo CPU T6600 2.20GHz ‖ RAM 3946 MiB ‖ Acer JV50 - Acer Aspire 7736
3 nVidia GT218M [GeForce G210M] [10de:0a74] {nouveau}
4 enp2s0: Broadcom Inc. and subsidiaries NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe [14e4:1698] (rev 10) ⋮ wlp3s0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]

In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows ?

Χαράξεις Site
Άβαταρ μέλους
dgtfeargr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: dgtfeargr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 16 Φεβ 2013, 14:04

dgtfeargr έγραψε:Επειδή έχω ξανά δει αυτή τη λέξη μπορείτε να μου πείτε τι σημαίνει;

Hot corner είναι η ενεργή (για το ποντίκι) γωνία, δηλαδή το ότι όταν πας το ποντίκι πάνω αριστερά εμφανίζεται η προεπισκόμηση παραθύρων, οφείλεται στο ότι η πάνω αριστερή γωνία είναι hot corner και έχει αυτή τη λειτουργία.
Είναι μια δυνατότητα του mutter που την κληρονόμησε (κουτσουρεμένη φυσικά) από τον compiz, ο οποίος (όπως και το KDE) μπορεί να έχει hot corners παντού και να τις ρυθμίζεις, όχι μόνο fixed πάνω αριστερά και κάτω δεξιά.
Τα non-compositing περιβάλλοντα δεν προσφέρουν τέτοιες λειτουργίες (εκτός αν ψάξεις ;) ).
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 16 Φεβ 2013, 22:14

@dim459 Nαι, σωστά.
Ο λόγος που προτιμώ το Gnome-Shell είναι ότι μπορεί να γίνει εύκολα η παραμετροποίηση του.
Γενικά πιστεύω πως σε default κατάσταση, θέλει ακόμα να γίνει κάποια δουλειά, αλλά συνδιάζοντας τις ρυθμίσεις, τα extensions και τις αλλαγές στο gnome-shell.css μπορείς να το κάνεις όπως ακριβώς σε βολεύει και πρακτικά και εμφανισιακά. Να είναι όλα ένα κλικ μακριά. Και κάπως έτσι έχω κάνει το Gnome-Shell στην δική μου εγκατάσταση.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ