Περί Ubuntu GNOME

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Περί Ubuntu Gnome Remix (ενημέρωση, εμπειρίες κλπ)

Δημοσίευσηαπό eliasps » 14 Μαρ 2013, 00:22

Oι εικόνες (daily buids) του Ubuntu GNOME 13.04 είναι διαθέσιμες για λήψη.
Μπορείτε να τις κατεβάσετε από εδώ.

Οι εικόνες αυτές δεν είναι οι τελικές εκδόσεις αλλά βρίσκονται σε beta (δοκιμάστικο) στάδιο και χρησιμοποιούνται για testing και αναφορά/διόρθωση σφαλμάτων.
Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.

Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Περί Ubuntu Gnome Remix (ενημέρωση, εμπειρίες κλπ)

Δημοσίευσηαπό eliasps » 22 Μαρ 2013, 23:50

dgtfeargr έγραψε:Ελπίζω η Ubuntu Gnome 13.04 έκδοση να είναι ελαφριά όσο ήταν και η 12.04

Tελικά φαίνεται να είναι. Σε νέα εγκατάσταση του Ubuntu GNOME 13.04, η ταχύτητα κάθε λειτουργίας είναι πολύ καλή και από κατανάλωση RAM έχω σύνολο 320MB.
Βέβαια, η εγκατάσταση είναι νέα, ακόμα σε Beta στάδιο και δεν έχουν προστεθεί εφαρμογές εκκίνησης κλπ, απλά αναφέρω πρώτες εντυπώσεις.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Περί Ubuntu Gnome (ενημέρωση, εμπειρίες κλπ)

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » 30 Απρ 2013, 00:48

Δεν το έχω εγκαταστήσει.
Προσπάθησα να το βάλω σε Vbox και έγραφε κάτι για μη υποστήριξη από τον πυρήνα.
Μετά το δοκίμασα σε liveDVD. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι η αλλαγή Ελληνικών-Αγγλικών δεν έχει πρόβλημα όπως στο Fedora και openSUSE (Gnome 3.6).
Επειδή δεν έχω διαβάσει παραπάνω, κάποιο πρόβλημα Ελληνικών στο ημερολόγιο, έχει διορθωθεί;
Επισκεφθείτε το Blog μου.

Υποστηρίξτε το GNOME
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: diamond_gr
IRC: diamond_gr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 30 Απρ 2013, 01:04

diamond_gr έγραψε:Επειδή δεν έχω διαβάσει παραπάνω, κάποιο πρόβλημα Ελληνικών στο ημερολόγιο, έχει διορθωθεί;

Ναι, έχει διορθωθεί. Δες.
Η γλώσσα του ημερολογίου ορίζεται από την τοποθεσία πλέον.

diamond_gr έγραψε:Αυτό που παρατήρησα είναι ότι η αλλαγή Ελληνικών-Αγγλικών δεν έχει πρόβλημα όπως στο Fedora και openSUSE (Gnome 3.6).

Η εναλλαγή γίνεται κανονικά. Μόνο που δεν φαίνεται το indicator της διάταξης πληκτρολογίου στο panel (gr-en).
Διορθώνεται με την προσθήκη ενός ppa για αναβάθμιση του iBus. Υπάρχει κάπου η συζήτηση σε μία από τις προηγούμενες απαντήσεις σε αυτό το νήμα.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » 30 Απρ 2013, 13:50

eliasps έγραψε:
Η εναλλαγή γίνεται κανονικά. Μόνο που δεν φαίνεται το indicator της διάταξης πληκτρολογίου στο panel (gr-en).
Διορθώνεται με την προσθήκη ενός ppa για αναβάθμιση του iBus. Υπάρχει κάπου η συζήτηση σε μία από τις προηγούμενες απαντήσεις σε αυτό το νήμα.

Έχω την εντύπωση ότι στο liveDVD το πρόσθεσα χωρίς το PPA που λες. Όπως και να έχει, είναι ωραίο που έχουν διορθωθεί κάποια σφάλματα του Gnome.
Εκτός του παρόντος νήματος, έχει ανοίξει κάποια γωνιά που να είναι αποκλειστικά για το GNOME;

Υποστηρίξτε το GNOME
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 30 Απρ 2013, 14:26

diamond_gr έγραψε:Εκτός του παρόντος νήματος, έχει ανοίξει κάποια γωνιά που να είναι αποκλειστικά για το GNOME;

Δεν έχω δει κάποιο άλλο. Ακόμα και αν η συζήτηση αφορά γενικά το GNOME ή το Ubuntu GNOME, γίνεται χρήση αυτού του νήματος.
Αλλα θα ήταν καλή ιδέα η δημιουργία ενός νήματος γενικά για το GNOME. Μπορείς να δημιουργήσεις εσύ ένα. :P
Να μας πεις κάποια πράγματα από την εμπειρία σου, την παρουσίαση στη FOSSCOMM.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » 28 Ιουν 2013, 01:01

Παίδες, γενικά δεν παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στο Ubuntu αλλά ακόμα και αν τις παρακολουθούσα, πιθανό να μην καταλάβαινα και πολλά. Οπότε σε σχόλιά μου, παρακαλώ πετάχτε με το μαλακό τις ντομάτες...

Λοιπόν, ως γνωστό το Ubuntu έρχεται με το Unity αλλά έχει δημιουργηθεί και το Ubuntu-gnome.
Κάπου διάβασα (και δεν ξέρω αν το ερμηνεύω σωστά) ότι το Unity next θα βασίζεται σε βιβλιοθήκες του KDE και θα δουλεύει σε Mir.
Στο Kubuntu δεν θα συμπεριλαμβάνουν υποστήριξη για Mir.

Το GNOME έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει το Wayland.

Κατά τη γνώμη μου γίνεται ένα μπέρδεμα. Το Ubuntu θα χρησιμοποιεί MIr, όμως θα υπάρχουν στα αποθετήρια X και Wayland.
Το GNOME θα χρησιμοποιεί Wayland (όταν θα είναι 100% έτοιμο).

Τον τελικό χρήστη τον νοιάζει να το εγκαταστήσει αβίαστα και να μην έχει πρόβλημα με την κάρτα γραφικών που έχει εγκατεστημένη στο σύστημά του.
Αναμένουμε!!!

Υποστηρίξτε το GNOME
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 28 Ιουν 2013, 01:53

Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω.

Για τον Mir έχει γίνει μία συζήτηση εδώ που μπορείς να παρακολουθήσεις.
Οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές (Mir - XMir).
Για το Kubuntu όντως, είχε βγει ανακοίνωση πως δεν θα μεταβεί στον Mir αλλά στο Wayland.
Γενικότερα το όλο θέμα έχει συνέπειες στην ανάπτυξη των επίσημων derivatives του Ubuntu και περιμένουμε εξελίξεις.

Παραθέτω την απάντηση που δημοσίευσες σε άλλο νήμα, για να γνωρίζουν τα μέλη τις εξελίξεις, διότι αυτό το νήμα χρησιμοποιείται για συζήτηση στο Ubuntu GNOME:
diamond_gr έγραψε:Η έξδοση Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander) Alpha 1 είναι διαθέσιμη προς δοκιμή.

Διαβάστε τις σημειώσεις της έκδοσης πριν την εγκαταστήσετε. Θα σας βγάζει πολλές προειδοποιήσεις.

Μπορείτε να κατεβάσετε το ISO από εδώ
http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-gnome/releases/13.10/alpha-1/

Τι νέο υπάρχει;
* GNOME 3.8.
* Υπάρχει η συνεδρία GNOME Classic.
* Δεν υπάρχει ως προεπιλογή το Ubuntu Online Accounts.

Να προσθέσω πως:

Οι εκδόσεις Alpha και Beta είναι δοκιμαστικές για τους προγραμματιστές και όσους συμμετέχουν στην διαδικασία με διορθώσεις ,μεταφράσεις, κτλ
Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.

Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 28 Ιουν 2013, 08:41

diamond_gr έγραψε:Παίδες, γενικά δεν παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στο Ubuntu αλλά ακόμα και αν τις παρακολουθούσα, πιθανό να μην καταλάβαινα και πολλά. Οπότε σε σχόλιά μου, παρακαλώ πετάχτε με το μαλακό τις ντομάτες...

Λοιπόν, ως γνωστό το Ubuntu έρχεται με το Unity αλλά έχει δημιουργηθεί και το Ubuntu-gnome.
Κάπου διάβασα (και δεν ξέρω αν το ερμηνεύω σωστά) ότι το Unity next θα βασίζεται σε βιβλιοθήκες του KDE και θα δουλεύει σε Mir.
Στο Kubuntu δεν θα συμπεριλαμβάνουν υποστήριξη για Mir.

Το GNOME έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει το Wayland.

Κατά τη γνώμη μου γίνεται ένα μπέρδεμα. Το Ubuntu θα χρησιμοποιεί MIr, όμως θα υπάρχουν στα αποθετήρια X και Wayland.
Το GNOME θα χρησιμοποιεί Wayland (όταν θα είναι 100% έτοιμο).

Τον τελικό χρήστη τον νοιάζει να το εγκαταστήσει αβίαστα και να μην έχει πρόβλημα με την κάρτα γραφικών που έχει εγκατεστημένη στο σύστημά του.
Αναμένουμε!!!

Σωστά. Λεπτομέρεια είναι πως το Unity δεν θα βασίζεται ακριβώς σε βιβλιοθήκες του KDE, αλλά σε νέες δικές του γραμμένες σε Qt/QML.
Βέβαια, το Gnome είναι ειδική περίπτωση όσον αφορά τον Mir, μιας και το Ubuntu μπορεί να μην χρησιμοποιεί το Gnome Shell, αλλά παραμένει μια Gnome διανομή (gnome-terminal, rhythmbox, nautilus, gedit κτλ).
Αυτό σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος του Gnome θα τρέχει κανονικά στον Mir και αυτό είναι κάτι που θα το κάνει η ίδια η Canonical.

Φυσικά ο στόχος του Ubuntu Gnome δεν είναι απλά να τρέχει, αλλά να προσφέρει αυτό που λέμε «μια πλήρη εμπειρία Gnome desktop».
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει (σε συνεργασία ίσως και με το Kubuntu;) να διατηρεί αποθετήριο του Wayland στο Ubuntu. Αυτό είναι κάτι που δεν θα το κάνει η Canonical.

Μια λύση είναι απλά να γίνεται συγχρονισμός των πακέτων του Wayland απευθείας από το Debian σε ένα αποθετήριο.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » 28 Ιουν 2013, 18:02

Επίσης κάπου διάβασα ότι οι προγραμματιστές του Ubuntu Gnome θα βάλουν το systemd.
Χάνει αρκετά το Gnome που δεν χρησιμοποιεί systemd.
Και σε αυτό αναμένουμε εξελίξεις!!!

Υποστηρίξτε το GNOME
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ