Ok, αλλά πλάκα στην πλάκα το Linux είναι όντως και περίπλοκο και δύσκολο και απαιτεί χρόνο για να ασχοληθείς.
Δεν εξετάζω τους λόγους και το ποιος φταίει, αλλά το τελικό αποτέλεσμα.
Θέλεις ένα παράδειγμα; Εδώ στο φόρουμ ζητάμε στοιχεία του υπολογιστή για να δούμε αν θα «παίζει» με Ubuntu, με ποια έκδοση.
Για παράδειγμα σε εμένα με
αυτή την κάρτα γραφικών, το Live CD του elementaryOS τις μισές φορές δεν φορτώνει καν και τις άλλες μισές δεν έχει ούτε επιτάχυνση ούτε σωστή ανάλυση. Αν το αφήσω στην εγκατάσταση με τον nouveau τα ίδια, και αναγκαστικά έχω το
linux-generic-lts-raring με τον πυρήνα 3.8 της 13.04 και το
X.org-edgers PPA για τον
Nvidia 319 ή
325 μπας και δω σωστή εικόνα.
Τα οποία φυσικά τα έβαλα από root κονσόλα για να μην κολλάει το γραφικό περιβάλλον, γιατί η έκδοση του nouveau είναι πολύ παλιά για την κάρτα.
Μπορεί όλα αυτά να τα κάνουν όλοι το ίδιο εύκολα;
Στα καινούρια laptop με τους νέους επεξεργαστές APU της AMD, η 13.04 δεν φορτώνει καν και πρέπει να βάλεις τη 13.10 για να δουλέψει ο radeon.
Και μιλάμε για Ubuntu ή Ubuntu-based έτσι; Να πάμε σε Debian να δούμε τα ίδια προβλήματα; Άστο καλύτερα.
Αν τα βρει μπροστά του κάποιος μη Geek, για ποιον λόγο θα πρέπει να ασχοληθεί παραπέρα;
Να συνεχίσω ή αρκούν;
Να το πάω λίγο παραπέρα;
Εγώ έχω χόμπυ τη μοτοσυκλέτα και κάποτε (όταν είχα λεφτά) έτρεχα και σε πίστα. Αν στον καθένα που οδηγεί απλά ένα μηχανάκι αρχίσω και εξηγώ έννοιες όπως γυροσκοπική οδήγηση, μεταφορά βάρους μεταξύ μπροστινού και πίσω τροχού, vanishing point, βάρος σώματος στη στροφή, FISO ή SIFO γραμμές, ανοιγόμενο γκάζι για έλεγχο της υποστροφής, κωνικότητα προφίλ ελαστικών, κινησεολογία αναρτήσεων, πόση ώρα λες να κάνει κάποιος να μου φέρει ό,τι κρατάει στο κεφάλι;
Το ίδιο ακριβώς κάνουν και πολλοί λινουξάδες, δεν καταλαβαίνουν πως το δικό τους χόμπυ για τους περισσότερους είναι από αδιάφορο ως και ενοχλητικό.