Από Windows XP, σε Win 7 ή Ubuntu..???

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Re: Από Windows XP, σε Win 7 ή Ubuntu..???

Δημοσίευσηαπό lucinos » 22 Μαρ 2014, 18:39

Dreamy έγραψε:
lucinos, αν έχω κάνει λάθος και βρίσκομαι σε λάθος μέρος, ζητώ ειλικρινά συγνώμη..

δεν βρίσκεσαι σε λάθος μέρος. βρίσκεσαι σε σωστό μέρος. Το λάθος σου είναι στο τι περιμένεις από αυτό το μέρος. Απλά προσπάθησε να καταλάβεις ότι όλοι εδώ δεν πληρώνονται αλλά βοηθούν μόνο από την καλή τους θέληση.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 22 Μαρ 2014, 19:05

Dreamy έγραψε: διάβασα ότι είναι δωρεάν στην κανονική τους έκδοση

για να καταλάβεις την έννοια τού «δωρεάν» σκέψου τα windows και το λίνουξ σαν πηγές νερού. Τα windows είναι περιφραγμένη πηγή στην οποία πρέπει να πληρώσεις άδεια για την πρόσβαση. Το λίνουξ έχει ελεύθερη πρόσβαση. Ο καθένας μπορεί να πάει να πάρει νερό. Τώρα το νερό και στις δύο πηγές είναι απεριόριστο. Αλλά ο περιορισμός τής πρόσβασης δημιουργεί τεχνητή έλλειψη και για αυτό το νερό το βρίσκεις μόνο με κόστος. Το λίνουξ που έχει ελεύθερη πρόσβαση το βρίσκεις και χωρίς κόστος. Ο καθένας έχει την ελευθερία πρόσβασης στο λίνουξ και να πουλήσει λίνουξ. Τα windows «δωρεάν» τα έχεις μόνο παράνομα.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 22 Μαρ 2014, 19:27

Mα ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω.. Κατ' αρχήν έχω πει ένα κάρο ευχαριστώ μέχρι τώρα για την βοήθεια σας. Από την πρώτη στιγμή.
lucinos έγραψε:Το λάθος σου είναι στο τι περιμένεις από αυτό το μέρος. Απλά προσπάθησε να καταλάβεις ότι όλοι εδώ δεν πληρώνονται αλλά βοηθούν μόνο από την καλή τους θέληση.
Για ποιό λάθος μου μιλάς..?? Αν εννοείς ότι είναι λάθος μου τα σχόλια περί καταννόησης ορισμένων απαντήσεων, αυτό γιατί είναι λάθος..?? Εγώ θα το έλεγα ειλικρίνια από μέρους μου και ενημέρωση, προς όποιον ενδιαφέρεται να δώσει μια απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα και βοήθεια, ότι έχει να κάνει με έναν άσχετο κατ' αρχήν με το linux και με μέτριες γνώσεις υπολογιστή γενικότερα, ο οποίος την γλώσσα των διάφορων ορολογιών ελάχιστα την γνωρίζει. Δεν νομίζω πουθενά στα γραφώμενά μου να ζήτησα να έρθει κάποιος εδώ να μου κάνει κάποια εγκατάσταση ούτε τίποτα σχετικό.. Ούτε μίλησα υποτιμητικά σε κάνενα από εσάς.. Ούτε η γραφή μου είναι προσβλητική για κάποιον.. Όταν όμως δεν καταλαβαίνω μια απάντηση από το τρόπο που είναι γραμμένη, δεν πρέπει να το πω..??
Από αυτό το μέρος, όπως χαρακτηριστικά έγραψες, δεν περιμένω τίποτα, ντε και καλά. Προσδοκώ όμως να έχω κάποιες κατανοητές απαντήσεις σε ερωτήσεις που εκφράζουν απορίες μου. Αν αυτό συμβεί έχει καλώς. Αν όχι, πάλι έχει καλώς. Όπως ξαναείπα και πριν, την άκρη θα την βρω είτε έτσι είτε αλλιώς. Οι απαντήσεις σας θα μου κάνουν την ζωή μου ευκολότερη σε αυτή τη φάση.
Θα ήθελα να μου εξηγήσεις ποιό είναι το λάθος ώστε αν μπορώ να το διορθώσω, αν δεν σου κάνει κόπο.

Όσον αφορά το Lubuntu 13.10, επειδή ήδη το έτρεξα, λιγότερο όμορφα γραφικά από το Puppy, πολύ πιο κατανοητό και εύκολο στην χρήση του από το Puppy, απλά δεν ξέρω για ποιό λόγο, τα εικονίδια και οι γραμματοσειρές και όλα γενικώς είναι σε μεγένθυση κάτι που δεν κατάφερα να διορθώσω, όπως επίσης και η εικόνα του δεν ήταν καθαρή, έκανε είδωλο σε όλα, σαν να μην έχει γίνει φόκους.. Τo Puppy ήταν πεντακάθαρο.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-30-generic 32bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.13.0-24-generic
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 991 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N315
4 Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics [8086:a011] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01) ⋮ eth0: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4354]
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 22 Μαρ 2014, 20:30

Παιδιά, ειλικρινά δεν χρειάζονται οι εκατέρωθεν εγκλήσεις/αντεγκλήσεις.

Το φόρουμ λειτουργεί σχετικά απλά.
Όποιος δεν ξέρει κάτι ρωτάει, όποιος μπορεί να απαντήσει απαντά όπως μπορεί.
Αν η απάντηση περιέχει κάποιον όρο που δεν καταλαβαίνουμε, ψάχνουμε λιγάκι είτε μέσα στο φόρουμ είτε στο google να δουμε αν είναι κάτι απλό.
Ρίχνουμε μια ματιά σε ότι βρήκαμε και για ότι δεν καταλάβαμε ζητάμε περαιτέρω διευκρινήσεις, πάλι απαντά όποιος μπορεί και ούτω καθ' εξής.

Παράδειγμα:
Κάποιος ρωτάει για τον υπολογιστή του, κάποιος απαντάει «βάλε το τάδε περιβάλλον εργασίας».
Γενικά καλό είναι να μη ρωτήσουμε κατευθείαν «τι είναι το περιβάλλον εργασίας ρε φίλε;», ρίχνουμε πρώτα μια ματιά στο φόρουμ, όλο και κάτι σχετικό θα υπάρχει.
Βρίσκουμε πέντε πραγματάκια πχ για τα περιβάλλοντα εργασίας, καταλαβαόνουμε τα τρία, έχουμε απορία στα άλλα δύο.
Ρωτάμε ξανά «ρε παιδιά, βρήκα αυτά τα πραγματάκια, αλλά εξηγήστε μου λίγο τα τάδε κομμάτια που δεν τα έπιασα» και η αναζήτηση συνεχίζεται.

Τώρα για το πως απαντά ο καθένας, διαφέρει. Άλλος χρησιμοποιεί πολλή ορολογία άλλος λιγότερη, ανάλογα το άτομο, δεν υπάρχει σχετική γραμμή, όπως μπορεί ο καθένας.
Σε γενικές γραμμές, καλύτερα να υπάρχει μια απάντηση από την οποία να πιάσουμε τα μισά, παρά να μην υπάρχει απάντηση.
Επίσης, ας έχουμε υπόψη πως όλοι κάποτε δεν ήξεραν. Αφού έμαθε ο Α και ο Β, τότε μπορεί ο καθένας. Λίγο χρόνο να ασχοληθείς θέλει.

Στο μόνο που θα σταθώ είναι η φράση
έγραψε:δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω
της γνωστής ταινίας.
Κατανοητό και πολύ λογικό αυτό.

Το θέμα είναι πως αυτοί που θα απαντήσουν σε μια ερώτηση είναι αυτοί που όντως βρίσκουν διασκεδαστικό το να το μαθαίνεις και το συχνότερο κέρδος στο οποίο αποβλέπουν είναι το ότι η παρέα ίσως να μεγαλώσει λίγο ακόμη, οπότε είναι σχετικά αναμενόμενο ο τρόπος απάντησης να ρέπει πιο πολύ στο να σε μαθαίνει κάτι παρά στο να σου δίνει μια έτοιμη λύση.

Ας δείχνουμε λιγάκι ανοχή...
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 22 Μαρ 2014, 21:01

Dreamy έγραψε:Θα τo κατεβάσω και αυτό αλλά για ποιό απο τα δύο μηχανήματα αναφέρεσαι..?? Το λάπτοπ ή το desktop..?? Στο αρχικό μου ποστ αναφέρω και τα δύο..

Xubuntu για το laptop. Στο link που έδωσα να το κατεβάσεις (Xubuntu 12.04 LTS) γράφει ότι έχει ελάχιστη απαίτηση 192 MB για ram. Για το desktop εφόσον έχει 2 GB ram μπορείς να βάλεις ubuntu.
Για 32 ή 64 bit σου είπε ο lucinos.
Edit: Καλό είναι τα cd-dvd να τα γράφεις σε χαμηλές ταχύτητες πχ 4x. Έτσι γράφονται (καίγονται δηλαδή) καλύτερα. Αυτό βοηθάει μετά σε πιο άνετη ανάγνωση από τη σιντιέρα.
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 22 Μαρ 2014, 22:57

Ok, matthew, ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Όσον αφορά το κάψιμο, χρησιμοποιώ το Ashampoo Burning Studio το οποίο μου βγάζει ως ελάχιστη ταχύτητα 16χ. Ανώτερη 40χ. Τα 2 livecd που έχω δημιουργήσει μέχρι τώρα Precize Puppy και Lubuntu 13.10 τα έκαψα με την 16χ. Προσπαθώ να βρω για τι δεν έχουν σωστή εικόνα τα Lubuntu και δείχνουν όπως περιέγραψα πιο πάνω. Δεν έχω καταφέρει κάτι όπως και εγκατέστησα το Oracle VM Virtual Box μήπως και βλέπω τα διάφορα από κει και γλυτώσω καψίματα cd αλλά κάτι δεν κάνω σωστά και δεν μου ανοίγει τα λειτουργικά να τα τρέξω.. Θα το ψάξω κι άλλο γιατί νομίζω είναι καλύτερο από το livecd για τη δουλεία που τα φτιάχνω.

fkol k4, από πλευράς μου δεν υπάρχει πρόβλημα, νομίζω πως το είπα ξεκάθαρα άσχετα αν έχω μια διαφορετική αντίληψη για το πως γίνονται οι ερωτοαπαντήσεις για οποιοδήποτε θέμα.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-30-generic 32bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.13.0-24-generic
3 Intel Atom CPU N450 1.66GHz ‖ RAM 991 MiB ‖ SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N315
4 Intel Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics [8086:a011] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01) ⋮ eth0: Marvell 88E8040 PCI-E Fast Ethernet Controller [11ab:4354]
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 22 Μαρ 2014, 23:10

Dreamy έγραψε:Όσον αφορά το Lubuntu 13.10, επειδή ήδη το έτρεξα, λιγότερο όμορφα γραφικά από το Puppy, πολύ πιο κατανοητό και εύκολο στην χρήση του από το Puppy, απλά δεν ξέρω για ποιό λόγο, τα εικονίδια και οι γραμματοσειρές και όλα γενικώς είναι σε μεγένθυση κάτι που δεν κατάφερα να διορθώσω, όπως επίσης και η εικόνα του δεν ήταν καθαρή, έκανε είδωλο σε όλα, σαν να μην έχει γίνει φόκους.. Τo Puppy ήταν πεντακάθαρο.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ρυθμιστεί σωστά η ανάλυση του μόνιτορ, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στο live, και αρκετά σπάνιο πλέον στην κανονική εγκατάσταση.
Έχει να κάνει με την κάρτα γραφικών σου, την οποία τώρα δεν θυμάμαι αν έχεις αναφέρει, αλλά μη σε ανησυχεί, δεν είναι κάτι που δεν ρυθμίζεται.
Αυτό που θέλω να μας πεις είναι πως αποκρίνεται το σύστημα με το lubuntu (έστω από το live, το οποίο προφανώς είναι πιο αργό).
Ανεκτά ή σέρνεται ;
Παρεμπιπτόντως, αν ο υπολογιστής υποστηρίζει boot από usb, δεν είναι ανάγκη να καις cd, μπορείς να φτιάξεις live usb (στικάκι) με το unetbootin (υπάρχει για windows).
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 22 Μαρ 2014, 23:41

dim459 έγραψε:Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ρυθμιστεί σωστά η ανάλυση του μόνιτορ, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στο live, και αρκετά σπάνιο πλέον στην κανονική εγκατάσταση.
Έχει να κάνει με την κάρτα γραφικών σου, την οποία τώρα δεν θυμάμαι αν έχεις αναφέρει, αλλά μη σε ανησυχεί, δεν είναι κάτι που δεν ρυθμίζεται.

Οκ, κατανοητό.. Η κάρτα γραφικών που έχω είναι η NVIDIA GeForce 9500 GT

dim459 έγραψε:Αυτό που θέλω να μας πεις είναι πως αποκρίνεται το σύστημα με το lubuntu (έστω από το live, το οποίο προφανώς είναι πιο αργό).Ανεκτά ή σέρνεται ;

Οι δοκιμές γίνονται στο desktop και όχι στο λαπτοπ. Εδώ δεν σέρνεται καθόλου. Το ακριβώς αντίθετο. Άνοιξα κάποια κομμάτια του να δω, είδα και λίγο ταινία, μπήκα και στο ιντερνετ απλά έχω το θέμα που είπα με το μέγεθος και την ποιότητα. Πάντως πρέπει να είναι πιο βαριά από τα Puppy αν δεν κάνω λάθος.. Τώρα θα κατεβάσω και τα Xubuntu.

dim459 έγραψε:Παρεμπιπτόντως, αν ο υπολογιστής υποστηρίζει boot από usb, δεν είναι ανάγκη να καις cd, μπορείς να φτιάξεις live usb (στικάκι) με το unetbootin (υπάρχει για windows).

Nαι, το γνωρίζω από την αρχή αλλά ένα στικάκι έχω και έχει αρχεία μέσα. Δεν πρέπει να είναι άδειο για να το χρησιμοποιήσω..??
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 23 Μαρ 2014, 00:09

Για το στικάκι νομίζω ναι, αν θυμάμαι καλά το φορμάρει.
Για την nvidia υπάρχει και ο κλειστός οδηγός (εννοώ αυτός που παρέχει η nvidia) και μπαίνει εύκολα αφού εγκατασταθεί το λειτουργικό.
Δοκίμασε το lubuntu στο laptop.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamy » 23 Μαρ 2014, 00:17

dim459 έγραψε:Για την nvidia υπάρχει και ο κλειστός οδηγός (εννοώ αυτός που παρέχει η nvidia) και μπαίνει εύκολα αφού εγκατασταθεί το λειτουργικό.
Δοκίμασε το lubuntu στο laptop.

Για την κάρτα δεν κατάλαβα τι εννοείς.. Το λαπτοπ είναι στο γραφείο, το ξεχασα εκεί.. Θα το κοιτάξω την Δευτέρα
Άβαταρ μέλους
Dreamy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά