Ελπίζω να είμαι στη σωστή ενότητα. Διάβασα πολλά θέματα πριν γραφτώ αλλά δεν είμαι σίγουρη αν καλύπτομαι, οπότε ελπίζω να μη σας πειράζει που ανοίγω νέο

Θα εκτιμούσα πολύ τη βοήθεια σας, μιας που το θέμα που με απασχολεί έχει αρχίσει πλέον να με κουράζει...

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη (λέμε τώρα):
Το καλοκαίρι του 2009 αγοράσαμε τα μηχανήματα της υπογραφής μου.
Πέρσι, κατάφερα και "έπνιξα" το λάπτοπ μου με ένα ποτήρι κόκα-κόλα. Από τότε χρησιμοποιώ μόνο το σταθερό.
Ψήνομαι, λοιπόν, να πάρω ένα καινούριο λάπτοπ. Ως φοιτήτρια ξενόγλωσσης φιλολογίας (και χωρίς σταθερό δικό μου εισόδημα) μάζεψα με πολύ κόπο από κάποια μαθήματα περί τα 500 ευρώ (το 1ο το είχα πάρει περίπου 700 από 900 και δεν θέλω να ξαναδώσω τόσα...)
Σκεφτόμουν να δοκιμάσω να ξεφύγω από τα Windows (τα οποία έμαθα και χρησιμοποιώ από 7 χρονών...) και να δοκιμάσω το ubuntu, για τα οποία διαβάζω πολλά θετικά!
Αρχικά, θα ήθελα να μου προτείνετε κάποια καλά μοντέλα [να αντέξει εστω 4-5 χρονάκια] σε Dell, Lenovo, HP, Toshiba αν γίνεται στα 350-400ε αλλιώς μάξιμουμ 500 ευρώ
Θα ήθελα να έχει καλό επεξεργαστή και διάρκεια μπαταρίας, οθόνη 15,4''-15,6''
Να μη κολλάει/κρασάρει/σέρνεται
Καλή εγγύηση αντιπροσωπείας/σέρβις
Να είναι από ελληνικό και αξιόπιστο κατάστημα, κατά προτίμηση από Αθήνα αλλά όχι απαραίτητα
Αν εξαιρέσουμε ότι παίζει να μην το κλείνω και ποτέ

Ιντερνετ-facebook-gmail-youtube-forum-blogging
Συγγραφή εργασιών/σημειώσεων
Χρήση εκπαιδευτικών CD-rom
Κατέβασμα/αναπαραγωγή ταινιών & τραγουδιών
Δεύτερον, και αρκετά σημαντικό,
ως παντελώς άσχετη με το Ubuntu/Linux, θα ήθελα να μου προτείνετε ποια διανομή (και περιβάλλον;;;) να περάσω ώστε να μη τα βρω σκούρα
θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση ασυμβατότητας με τα Windows και τα προγράμματά του (αν και κάπου διάβασα ότι δεν παίζει κάτι τέτοιο...)
Τι θα μπορώ και τι δεν θα μπορώ να κάνω με το Ubuntu; [σε σχέση με τα Windows...]
Τέλος, ισχύει ότι δεν χρειάζομαι anti-virus (norton) και ΑΝ χρειαστεί μπορώ να βρω δωρεάν ΕΛ;
Σας υπερευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας και συγνώμη αν σας ζάλισα, αλλά έχω πελαγώσει και θέλω να κλείσω το θέμα αυτές τις μέρες που έχω "διακοπές" (ΕΚΠΑ) και μπορώ να ασχοληθώ περισσότερο, να ψάξω...