fkol k4 έγραψε:Τον παραθέτω ξανά:http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=140034
Διάβασα λίγα πράγματα, όχι όλη την κουβέντα γιατί έχει πολλές απαντήσεις, αλλά παρατηρώ πως ειπώθηκαν σωστές παρατηρήσεις. Βέβαια μου δημιουργήθηκε η απορία αν τελικά η κουβέντα εξελίχθηκε σε flame.
Είναι γεγονός πως τα Greeklish και γενικότερα η ορθογραφία οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό σε αδιαφορία, πράγμα που προσωπικά θεωρώ ουδέτερο γεγονός, αλλά σίγουρα μπορεί να έχει και αρνητική πλευρά.
Άλλο η αδιαφορία του τύπου «Οκ, δεν ξέρω ορθογραφία, δεν με ενδιαφέρει να μάθω κιόλας, αλλά κάνω ότι καλύτερο μπορώ.», πράγμα το οποίο βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό, και άλλο η αδιαφορία που δημιουργεί επιθετικότητα, όπως «Νομίζεις πως είσαι καλύτερος από εμένα επειδή ξέρεις ορθογραφία;».
Αναφέρθηκε επίσης κάπου έμμεσα ή άμεσα η διαφορά της μόρφωσης/εκπαίδευσης με την παιδεία, πράγμα που είναι ίσως το κλειδί σχεδόν σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα της επικοινωνίας.
Για να μην ξεφύγω από το θέμα, όσα έγραψες Φίλιππε παραπάνω είναι σωστά, και μιλώ από προσωπική εμπειρία.
Όπως είπα, γράφω που και που greeklish, αλλά έχω τους δικούς μου "κανόνες" γιατί φαίνονται σε εμένα λογικοί και γνωρίζω πως ο παραλήπτης ενός μηνύματος δεν θα δυσκολευτεί να διαβάσει το μήνυμα.
Όταν γράφω greeklish, το κάνω για τους δικούς μου λόγους, είτε επειδή δεν αλλάζει εύκολα η διάταξη του πληκτρολογίου (οκ, αυτό είναι λίγο σπάνιο, αλλά μου συμβαίνει), είτε επειδή ξεκίνησα μια πρόταση και λόγω ιδιοτροπίας θα την ολοκληρώσω, είτε επειδή από τεμπελιά δεν θέλω να προσέξω και τόσο πολύ την ορθογραφία μου, ή το τι πληκτρολογώ. Αυτό εγώ το θεωρώ φυσιολογικό, για εμένα, αν και σπάνια το κάνω.
Όμως, η νεότερη ακόμα γενιά (άτομα ηλικιών από 13 έως 18, ίσως και πιο νέοι, αλλά και πιο μεγάλοι) έχουν πάει την γραπτή επικοινωνία στο επόμενο επίπεδο, που πλέον ορίζεται από κάποιο είδος μόδας στον τρόπο γραφής. Αν και μπορώ να διαβάσω εύκολα τα greeklish στην "απλή" τους μορφή με τους άτυπους κανόνες που έχουν καθιερωθεί μέσα στον χρόνο από τα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δεν μπορώ να το κάνω όταν τα βλέπω με αυτόν τον νέο μοδάτο τρόπο. Προσπαθώ, αλλά βλέπω πως δυσκολεύομαι, χάνω το ενδιαφέρον μου και στο τέλος εγκαταλείπω, αν και δεν γνωρίζω κανέναν να γράφει έτσι, όμως πετυχαίνω διάφορα στο διαδίκτυο που και που. Τι εννοώ:
έγραψε:T g1nete rr file? Kl eiC? k3ro exume n t pume rr C. axu0oxau0oaxu0oxau0ou0oaxou0 (γέλιο)
Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και 2 προτάσεις μου φαίνονται κουραστικές για ανάγνωση.
- Αντικατάσταση γραμμάτων με αριθμούς, ενώ δεν είναι απαραίτητο.
- Αντικατάσταση του S με το C, παντού.
- Χρήση συντομογραφιών συνεχώς.*
Μπορεί για την καθιέρωση των greeklish να φέρουν μεγάλη ευθύνη τα μέσα επικοινωνίας των social media που λένε, αλλά εγώ πιστεύω πως ακόμη μεγαλύτερη φέρουν τα μέσα επικοινωνίας των χρηστών σε δημοφιλή online παιχνίδια (όπως Lineage, Word of Warcraft και άλλα παρόμοια, ή και όχι, αλλά online όπως και να 'χει), όπου σε ένα chat μπορούν να επικοινωνούν πολλά άτομα από διαφορετικές χώρες, με γνώμονα τα Αγγλικά βέβαια, αλλά όταν αρχίσουν και κάνουν επαφές άτομα από την ίδια χώρα, φυσικά και μεταξύ τους θα επικοινωνήσουν με την μητρική τους γλώσσα, με την χρήση λατινικών χαρακτήρων. Δεν είμαι καν σίγουρος αν τα παιχνίδια αυτά υποστηρίζουν την χρήση άλλων χαρακτήρων πέραν των λατινικών. Σε αυτή την περίπτωση, το κάθε -lish, αποτελεί μονόδρομο.
Η χρήση των greeklish καλώς ή κακώς έχει υπεραναλυθεί και για αυτό έχουν δημιουργηθεί «πλευρές» υπέρ ή κατά και μάλιστα υπάρχει και το στοιχείο του φανατισμού.
Μπορεί κάποιος να έχει τους δικούς του λόγους για να γράφει με greeklish και αυτοί οι λόγοι είτε έχουν αναφερθεί, είτε όχι, πιστεύω πως όλοι μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία λέξη: διευκόλυνση. Το ίδιο κάνουμε και στον προφορικό λόγο, όπου προσθέτουμε παράγοντες όπως κινήσεις, χειρονομίες, εκφράσεις, που δίνουν επιπλέον έμφαση και νόημα στην επικοινωνία. Είναι και αυτό μία διευκόλυνση, αλλά διαφορετική.
Η προσθήκη κανονισμών στη συγγραφή των greeklish ακυρώνει αυτομάτως την έννοια της διευκόλυνσης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποιοι άτυποι κανονισμοί που δημιουργούνται από εφαρμογή της κοινής λογικής δεν πρέπει να ισχύουν. Και στο τέλος, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται, η εφαρμογή της κοινής λογικής στην γραφή των greeklish και πιστεύω πως θα είναι ευκόλως κατανοητά από όλους, αρκεί να μην έχει μεγάλη έκταση το κείμενο, διότι όντως μετά από ένα σημείο, γίνεται κουραστικό.
Το θέμα είναι πως, συλλογικά, τα greeklish δεν έχουν κάτι να προσφέρουν. Τα περί τεχνολογίας και μόδας είναι χαζομάρες πιστεύω. Προσφέρουν όμως διευκόλυνση σε όποιον τα χρησιμοποιεί, ατομικά. Αν και όποιος τα διαβάζει δεν ενοχλείται, τότε δεν βλέπω κάτι το μεμπτό. Αρκεί να υπάρχει και κάποιο όριο.
Ίσως κάποιος θα μπορούσε να τα συγκρίνει με το BBCode Tag του κώδικα που έχουμε στο forum. Μπορώ να διαβάσω την lsusb χωρίς αυτό, όμως δεν θα κάτσω να διαβάσω και την dmesg.
* Όταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ εντατικά υπολογιστή και επικοινωνούσα μέσω αυτού, έγραφα greeklish επειδή δεν είχα συνηθίσει τους τόνους. Όσο περνούσε ο καιρός, χρησιμοποιούσα δυο-τρεις συντομογραφίες, όπως το "gt" στην θέση του "γιατί", μέχρι που κάποιος μου είπε «Κάθε φορά που με ρωτάς γιατί, ψάχνω να βρω ποιο μοντέλο της Ford εννοείς.».