Περι greeklish

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Περι greeklish

Δημοσίευσηαπό eliasps » 11 Ιούλ 2014, 01:34

fkol k4 έγραψε:Τον παραθέτω ξανά:http://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=140034

Διάβασα λίγα πράγματα, όχι όλη την κουβέντα γιατί έχει πολλές απαντήσεις, αλλά παρατηρώ πως ειπώθηκαν σωστές παρατηρήσεις. Βέβαια μου δημιουργήθηκε η απορία αν τελικά η κουβέντα εξελίχθηκε σε flame.
Είναι γεγονός πως τα Greeklish και γενικότερα η ορθογραφία οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό σε αδιαφορία, πράγμα που προσωπικά θεωρώ ουδέτερο γεγονός, αλλά σίγουρα μπορεί να έχει και αρνητική πλευρά.
Άλλο η αδιαφορία του τύπου «Οκ, δεν ξέρω ορθογραφία, δεν με ενδιαφέρει να μάθω κιόλας, αλλά κάνω ότι καλύτερο μπορώ.», πράγμα το οποίο βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό, και άλλο η αδιαφορία που δημιουργεί επιθετικότητα, όπως «Νομίζεις πως είσαι καλύτερος από εμένα επειδή ξέρεις ορθογραφία;».
Αναφέρθηκε επίσης κάπου έμμεσα ή άμεσα η διαφορά της μόρφωσης/εκπαίδευσης με την παιδεία, πράγμα που είναι ίσως το κλειδί σχεδόν σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα της επικοινωνίας.

Για να μην ξεφύγω από το θέμα, όσα έγραψες Φίλιππε παραπάνω είναι σωστά, και μιλώ από προσωπική εμπειρία.
Όπως είπα, γράφω που και που greeklish, αλλά έχω τους δικούς μου "κανόνες" γιατί φαίνονται σε εμένα λογικοί και γνωρίζω πως ο παραλήπτης ενός μηνύματος δεν θα δυσκολευτεί να διαβάσει το μήνυμα.
Όταν γράφω greeklish, το κάνω για τους δικούς μου λόγους, είτε επειδή δεν αλλάζει εύκολα η διάταξη του πληκτρολογίου (οκ, αυτό είναι λίγο σπάνιο, αλλά μου συμβαίνει), είτε επειδή ξεκίνησα μια πρόταση και λόγω ιδιοτροπίας θα την ολοκληρώσω, είτε επειδή από τεμπελιά δεν θέλω να προσέξω και τόσο πολύ την ορθογραφία μου, ή το τι πληκτρολογώ. Αυτό εγώ το θεωρώ φυσιολογικό, για εμένα, αν και σπάνια το κάνω.

Όμως, η νεότερη ακόμα γενιά (άτομα ηλικιών από 13 έως 18, ίσως και πιο νέοι, αλλά και πιο μεγάλοι) έχουν πάει την γραπτή επικοινωνία στο επόμενο επίπεδο, που πλέον ορίζεται από κάποιο είδος μόδας στον τρόπο γραφής. Αν και μπορώ να διαβάσω εύκολα τα greeklish στην "απλή" τους μορφή με τους άτυπους κανόνες που έχουν καθιερωθεί μέσα στον χρόνο από τα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δεν μπορώ να το κάνω όταν τα βλέπω με αυτόν τον νέο μοδάτο τρόπο. Προσπαθώ, αλλά βλέπω πως δυσκολεύομαι, χάνω το ενδιαφέρον μου και στο τέλος εγκαταλείπω, αν και δεν γνωρίζω κανέναν να γράφει έτσι, όμως πετυχαίνω διάφορα στο διαδίκτυο που και που. Τι εννοώ:
έγραψε:T g1nete rr file? Kl eiC? k3ro exume n t pume rr C. axu0oxau0oaxu0oxau0ou0oaxou0 (γέλιο)

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και 2 προτάσεις μου φαίνονται κουραστικές για ανάγνωση.
  • Αντικατάσταση γραμμάτων με αριθμούς, ενώ δεν είναι απαραίτητο.
  • Αντικατάσταση του S με το C, παντού.
  • Χρήση συντομογραφιών συνεχώς.*
Aν κάποιοι από εσάς δεν έχετε συναντήσει αυτόν τον τρόπο γραφής, μπορώ να σας πληροφορήσω πως χρησιμοποιείται εντατικά.

Μπορεί για την καθιέρωση των greeklish να φέρουν μεγάλη ευθύνη τα μέσα επικοινωνίας των social media που λένε, αλλά εγώ πιστεύω πως ακόμη μεγαλύτερη φέρουν τα μέσα επικοινωνίας των χρηστών σε δημοφιλή online παιχνίδια (όπως Lineage, Word of Warcraft και άλλα παρόμοια, ή και όχι, αλλά online όπως και να 'χει), όπου σε ένα chat μπορούν να επικοινωνούν πολλά άτομα από διαφορετικές χώρες, με γνώμονα τα Αγγλικά βέβαια, αλλά όταν αρχίσουν και κάνουν επαφές άτομα από την ίδια χώρα, φυσικά και μεταξύ τους θα επικοινωνήσουν με την μητρική τους γλώσσα, με την χρήση λατινικών χαρακτήρων. Δεν είμαι καν σίγουρος αν τα παιχνίδια αυτά υποστηρίζουν την χρήση άλλων χαρακτήρων πέραν των λατινικών. Σε αυτή την περίπτωση, το κάθε -lish, αποτελεί μονόδρομο.

Η χρήση των greeklish καλώς ή κακώς έχει υπεραναλυθεί και για αυτό έχουν δημιουργηθεί «πλευρές» υπέρ ή κατά και μάλιστα υπάρχει και το στοιχείο του φανατισμού.
Μπορεί κάποιος να έχει τους δικούς του λόγους για να γράφει με greeklish και αυτοί οι λόγοι είτε έχουν αναφερθεί, είτε όχι, πιστεύω πως όλοι μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία λέξη: διευκόλυνση. Το ίδιο κάνουμε και στον προφορικό λόγο, όπου προσθέτουμε παράγοντες όπως κινήσεις, χειρονομίες, εκφράσεις, που δίνουν επιπλέον έμφαση και νόημα στην επικοινωνία. Είναι και αυτό μία διευκόλυνση, αλλά διαφορετική.
Η προσθήκη κανονισμών στη συγγραφή των greeklish ακυρώνει αυτομάτως την έννοια της διευκόλυνσης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποιοι άτυποι κανονισμοί που δημιουργούνται από εφαρμογή της κοινής λογικής δεν πρέπει να ισχύουν. Και στο τέλος, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται, η εφαρμογή της κοινής λογικής στην γραφή των greeklish και πιστεύω πως θα είναι ευκόλως κατανοητά από όλους, αρκεί να μην έχει μεγάλη έκταση το κείμενο, διότι όντως μετά από ένα σημείο, γίνεται κουραστικό.

Το θέμα είναι πως, συλλογικά, τα greeklish δεν έχουν κάτι να προσφέρουν. Τα περί τεχνολογίας και μόδας είναι χαζομάρες πιστεύω. Προσφέρουν όμως διευκόλυνση σε όποιον τα χρησιμοποιεί, ατομικά. Αν και όποιος τα διαβάζει δεν ενοχλείται, τότε δεν βλέπω κάτι το μεμπτό. Αρκεί να υπάρχει και κάποιο όριο.
Ίσως κάποιος θα μπορούσε να τα συγκρίνει με το BBCode Tag του κώδικα που έχουμε στο forum. Μπορώ να διαβάσω την lsusb χωρίς αυτό, όμως δεν θα κάτσω να διαβάσω και την dmesg.

* Όταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ εντατικά υπολογιστή και επικοινωνούσα μέσω αυτού, έγραφα greeklish επειδή δεν είχα συνηθίσει τους τόνους. Όσο περνούσε ο καιρός, χρησιμοποιούσα δυο-τρεις συντομογραφίες, όπως το "gt" στην θέση του "γιατί", μέχρι που κάποιος μου είπε «Κάθε φορά που με ρωτάς γιατί, ψάχνω να βρω ποιο μοντέλο της Ford εννοείς.».
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 11 Ιούλ 2014, 01:58

Off topic:
eliasps έγραψε:Βέβαια μου δημιουργήθηκε η απορία αν τελικά η κουβέντα εξελίχθηκε σε flame.

Τς τς... μα φυσικά! Εικόνα
Απλά έχει διαγραφεί (όχι κάδο) το μισό (και κάτι) thread...
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 11 Ιούλ 2014, 08:35

Μου άρεσε πολύ το παρακατω που εγραψες Φίλιππε.

fkol k4 έγραψε:Η επικοινωνία μέσω greeklish χρησιμοποιείται ως κάτι πιο «πρόχειρο», δηλαδή υποβαθμισμένο. Κάτι σαν «έλα μωρέ που χρειάζεται να γράψω κανονικά...».
Έλα όμως που κατ' αυτόν τον τρόπο έχω κι εγώ (ως αποδέκτης της επικοινωνίας μέσω greeklish) το δικαίωμα να μην απαντήσω σε μια υποβαθμισμένη μορφή επικοινωνίας...
Δηλαδή έχει και ο αναγνώστης δικαίωμα επιλογής, όχι μόνο ο γράφων.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alkismavridis » 11 Ιούλ 2014, 23:39

Έβαλα το caps-lock πλήκτρο αλλαγής γλώσσας.
Πολύ βολικό!!!!!
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Java, Assembly, Fortran, μαθαίνω C/X11┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 14.04 64-bit ┃ Τρόπος εγκατάστασης: Live USB
Προδιαγραφές ⇛ Desktop: Intel i5 2320 3.00GHz.┃ MotherBoard: Asus p8h61 -m pro
Προδιαγραφές ⇛ RAM: 4GB ┃ Τροφοδοτικό Corsair CX430

GPU: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] {i915}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06) ⋮ wlan0: 0b05:1723 ASUS WL-167G v2 802.11g Adapter [Ralink RT2571W]
Οθόνη Schaub Lorenz (Tv)
alkismavridis
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 12 Ιούλ 2014, 02:29

Off topic:
Ναι άντε.. μας τα κάνατε τσουρέκια με αυτό το Caps Lock, το άλλαξα κι εγώ σε Caps Lock, μετά από 7-8 (κάπου) χρόνια χρήσης του Alt+Shift. :P

Δεν έχω να πω κάτι για το θέμα, τα λέει όλα αυτή η παράγραφος
fkol k4 έγραψε:Η επικοινωνία μέσω greeklish χρησιμοποιείται ως κάτι πιο «πρόχειρο», δηλαδή υποβαθμισμένο. Κάτι σαν «έλα μωρέ που χρειάζεται να γράψω κανονικά...».
Έλα όμως που κατ' αυτόν τον τρόπο έχω κι εγώ (ως αποδέκτης της επικοινωνίας μέσω greeklish) το δικαίωμα να μην απαντήσω σε μια υποβαθμισμένη μορφή επικοινωνίας...
Δηλαδή έχει και ο αναγνώστης δικαίωμα επιλογής, όχι μόνο ο γράφων.

Δεν διαβάζω , ούτε συμμετέχω σε συζητήσεις Greeklish, δεν είναι ότι δεν μπορώ, απλά...ΔΕΝ ΘΕΛΩ. Τόσο απλό.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 17 Ιούλ 2014, 01:03

Ουφ, ευτυχώς με κάλυψαν οι προλαλήσαντες.
Δύο πράγματα μόνο θα πω :
1) Όταν ήμουν πιτσιρικάς, ο πατέρας μου έλεγε "κανένας δε θα σου πει μπράβο αν ξέρεις ορθογραφία, όλοι όμως θα γελούν αν δεν ξέρεις". Εν πάση περιπτώσει τυγχάνει να μιλάμε συγκεκριμένη γλώσσα με συγκεκριμένους κανόνες ορθογραφίας και γραμματικής, όποιος δεν τους έμαθε, ας κόψει τον κ$#ο του να τους μάθει, ποτέ δεν είναι αργά και προφανώς δε θα τα προσαρμόσουμε όλα στο επίπεδο του αμαθούς.
2) Περί του πολυτονικού που ανέφερε ο monk.
Ποτέ στη ζωή μου δεν ένοιωσα μεγαλύτερη πίεση απ' ότι στα μέσα της δευτέρας γυμνασίου που μας υποχρέωσαν να γράψουμε σε μονοτονικό, ακόμα υπάρχουν φορές που αισθάνομαι τσέλιγκας όταν σε κάποιες γενικές πληθυντικού βάζω οξεία αντί για περισπωμένη.
Τώρα βεβαίως το έχω συνηθίσει, αν όμως δεν λυπόμουν τον εαυτό μου να τον υποβάλω εκ νέου σε διαδικασία αλλαγής, προφανώς θα έγραφα σε πολυτονικό.
Το επιχείρημα περί αρχαίων Ελλήνων, είναι όντως γελοίο. Επίσης μεταξύ άλλων διαφορών έγραφαν με κεφαλαία, αλλά δεν είδα κανένα να υποστηρίζει ότι πρέπει να το υιοθετήσουμε κι εμείς.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Logan » 17 Ιούλ 2014, 01:55

dim459 έγραψε:ας κόψει τον κ$#ο του να τους μάθει

Το θεωρώ πάρα πολύ απόλυτο αυτό που λες, απαράδεκτο.
dim459 έγραψε: προφανώς δε θα τα προσαρμόσουμε όλα στο επίπεδο του αμαθούς.

Υπάρχει και η παράμετρος της μαθησιακής ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ.!!!!
Άμα τα πιστεύεις όλα αυτά έλα να μου τον κόψεις τον κώλο για παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους άμαθους.
Το έγραψα και πριν "Όχι άλλο φανατίλα"!!
1 Γνώσεις Linux: όχι και μιάου! ┃ Προγραμματισμού:Ε.. ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Arch Linux Gnome 4χχ
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 7.7 GiB |
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] {radeon}
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: loganlettuce
IRC: LoganL
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 17 Ιούλ 2014, 03:20

Logan κι εγώ μαζί σου, αλλά για τον λόγο αυτό υπάρχουν οι spell checkers και πραγματικά δεν είναι τίποτα να εγκαταστήσει κανείς έναν στον browser του.
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Logan » 17 Ιούλ 2014, 03:47

Και εγώ ξανά μαζί σου και έχω spell checker και παίρνει και φωτιά καμιά φορά μάλιστα!
Δεν αντιλέγω ότι πρέπει να γράφουμε σωστά, αλλά σχόλια σαν τα παραπάνω είναι πολύ άσχημα κατά την γνώμη μου.
Όχι άλλο φονταμενταλιστική ορθογραφία!
1 Γνώσεις Linux: όχι και μιάου! ┃ Προγραμματισμού:Ε.. ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Arch Linux Gnome 4χχ
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 7.7 GiB |
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] {radeon}
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: loganlettuce
IRC: LoganL
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 17 Ιούλ 2014, 04:37

Δεν είδα πουθενά να υπάρχει κάποιου είδους γλωσσικός φονταμενταλισμός, αλλά ούτε και να παίρνει η μπάλα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Ο τομέας μου είναι, μιλάω σαν φιλόλογος (αγγλικής έστω). Οπότε, ναι, αν δεν έχεις κάποια μαθησιακή δυσκολία, βάλε τον μαμημένο check speller και δεν θα σου κάνει και κακό να στρώσεις τον λώκο σου να μάθεις.
Κάθε γλώσσα έχει τους κανόνες της, θα ίσχυε το ίδιο αν μιλούσαμε και στην πληροφορική (που έχει την δική της γλώσσα, με τους δικούς της κανόνες) για γλωσσικό φονταμενταλισμό; Αλλά εκεί φυσικά, είναι αναγκαίο να στρωθείς και να την μάθεις αν θες να γίνει η δουλειά σου. Κάνω λάθος;
"-Ti kaneis?
-Bafo...
-Einai kalos?
-Vafo ennoousa re!" :problem:
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Οχι ┃ Αγγλικών: Αριστο
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
4 Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics [8086:2a42] {i915
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: George Pantelis
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων