Περιοδικό Ubuntu-gr: Υπάρχει ενδιαφέρον;

...το ηλεκτρονικό περιοδικό της ελληνικής κοινότητας ubuntu-gr

Συντονιστές: Geochr, adem1

Περιοδικό Ubuntu-gr: Υπάρχει ενδιαφέρον;

Δημοσίευσηαπό bullgr » 28 Ιουν 2008, 13:45

Διαβάζοντας εδώ και καιρό το περιοδικό Full Circle Magazine, (viewtopic.php?f=14&t=194) σκέφτηκα μιας και είμαστε αρκετοί (1000+ εγγεγραμμένα μέλη στο Ubuntu-gr, 380+ στο Ubuntu-gr Forum) να κάνουμε ένα παρόμοιο περιοδικό και εμείς, σαν ελληνική κοινότητα του Ubuntu.

Κατ' αρχάς θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει ενδιαφέρον και πόσοι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έχω κάνει σκέφτηκα ότι εάν το τεύχος θα είναι πχ 24 σελίδες (μικρές σελίδες σαν το Full Circle Magazine, δηλαδή δύο σελίδες αντιστοιχούν λιγότερο από μια σελίδα Α4) θα χρειαστούν περίπου 10-12 άτομα (2 σελίδες ο καθένας = 20 + εξώφυλλο + editorial + οπισθόφυλλο = 24).

Το γραφιστικό κομμάτι και το στήσιμο το αναλαμβάνω εγώ μιας και εργάζομαι ήδη ως γραφίστας και έχω εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. Οπότε χρειάζονται άτομα να μου στέλνουν τα άρθρα (γραμμένα σε κειμενογράφο) μαζί με 1-2 φωτογραφίες σχετικές με το άρθρο.

Θα πρέπει πρώτα όμως εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, να καθοριστεί πρώτα η ύλη του περιοδικού, τι θεματολογία θα έχει η κάθε σελίδα, να αναλάβει μετά το καθένας το κομμάτι στο οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει ανάλογα με τη θεματολογία.

Χρειάζονται δηλαδή 10-12 σταθεροί συντάκτες οι οποίοι θα στέλνουν για κάθε τεύχος το άρθρο τους και εγώ μετά να αναλαμβάνω το γραφιστικό κομμάτι και το στήσιμο.

Από κει και πέρα πέραν των 10-12 σταθερών συντακτών, θα μπορούν να στέλνουν και οι υπόλοιποι άρθρα στους συντάκτες και εφόσον εγκριθούν να δημοσιεύονται υπογεγραμμένα με το όνομά τους.

Το περιοδικό σκέφτηκα να είναι δίμηνο για να μην υπάρχει μεγάλο φόρτο εργασίας και για να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε πάντα. Καλύτερα δηλαδή να είναι δίμηνο και να είναι συνεπής η κυκλοφορίας του παρά μηνιαίο με καθυστερήσεις και ασυνέπειες.

Ξανατονίζω ότι όλα αυτά είναι πρόχειρες σκέψεις...
Περιμένω και ελπίζω να υπάρχει ανταπόκριση και να κάνετε τις προτάσεις σας...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Περιοδικό Ubuntu-gr: Υπάρχει ενδιαφέρον;

Δημοσίευσηαπό logari81 » 28 Ιουν 2008, 14:24

Καλή ιδέα αλλα δεν θα ήταν πιο λογικό και πιο ευκολο να κανουμε απλως μεταφραση του FullCircle; Γραφοντας καινούργια άρθρα πιστεύω ότι χανουμε χρονο ξανα-ανακαλύπτοντας τον τροχό. Κατά την αποψή μου θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε παλιά και καινουργια τεύχη του FullCircle σε πολυ λιγοτερο χρόνο προσφέροντας συγρόνως καλύτερο αποτελεσμα.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 28 Ιουν 2008, 15:10

Η ιδέα ακούγετε υπέροχη. Κάτι καινούργιο και φρέσκο. Για ποιο λόγο να μεταφράσουμε το FullCircle? Το λειτουργικό είναι τεράστιο πεδίο έρευνας και εφαρμογής. Το ότι το FC κάλυψε το πεδίο beginners σε ποσοστό 20-30% δεν σημαίνει πως τελείωσε το GNU/Linux. Ιδέα. από τα 24 φύλλα τα 4 τελευταία να είναι για advance users (= scripting, shell, Processes, Servers, Firewalls, Networking etc etc etc) και φυσικά ο όγκος για τους καθημερινούς χρήστες με τα καθημερινά προβλήματά τους.

Προσωπικά, είμαι μέσα...
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό plicatilis » 28 Ιουν 2008, 17:23

αντί για τα 4 καλύτερα να ήταν τουλάχιστον τα 10 έτσι και οι beginners θανε ευχαριστημένοι με το μερίδιο των 14 σελίδων και περισσότερα πράγματα μπορούν να καλυφθούν στις υπόλοιπες 10....

να είναι μηνιαίο και πέραν της δουλειάς που θα κάνουν αυτά τα 10 stanard άτομα, να στέλνει ένα αρθράκι-howto-εντύπωση από διανομή-ή ότι άλλο ο καθένας μας... δηλαδή έτσι είσαι και μέσα στα πράγματα από άποψη ενημέρωσης για τα νέα του Linux και των διανομών,κάθε μήνα, αλλά έχεις και μονίμως περιεχόμενο... ΚΑΙ κάτι σημαντικό! αν τελικά δουλέψει σαν ιδέα τότε καλό θα ήταν να υπάρχει αρκετό υλικό που θα καλύπτει τουλάχιστον 2 μήνες έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά τουλάχιστον να υπάρχει ένα περιθώριο 2 μηνών για να διορθωθούν τα πράγματα... αυτό όσον αφορά το τι θα περιέχει εκτός από τα νέα που θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε μήνα και στο κάτω κάτω δεν είναι και κάτι το δύσκολο...

εγώ είμαι μέσα να συμμετάσχω σε αυτό το εγχείρημα, αν και δεν έχω τις τρελές γνώσεις μέσα από αυτό ΚΑΙ μπορούμε να μάθουμε, να εξελιχτούμε και αυτά τα λίγα που ξέρει ο καθένας να τα μοιραστεί με τους υπόλοιπους....

έτσι μπορούν να ξεκινήσουν και ομαδικά projects κ.τ.λ.

παιδιά ιδέες υπάρχουν, άνθρωποι με χρόνο (κυρίως γιατί πιστεύω η θέληση υπάρχει) υπάρχουν?
plicatilis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 28 Ιουν 2008, 18:56

@plicatilis
συμφωνώ μαζί σου αλλά καλό είναι να μην αρχίσει το project με άλματα αλλά με βήματα. Ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου και το τί "ζητάει". Μπορούμε επίσης να αναλάβουμε να στέλνουμε και το αρθράκι στο linuxformat.gr, μιας και νομίζω τελευταία είμασταν λίγο tight (σαν να πήρε το μάτι μου κάτι στην λίστα για αυτό).
Όσο για το χρόνο κανένας δεν έχει. Απο τον ύπνο μας κόβουμε και παλεύουμε να προωθήσουμε την ιδέα του ελεύθερου λογισμικού και αν χρειαστεί θα κόψουμε κι άλλο...

Όπως και να έχει προφανώς γνώμες εκφράζουμε και τίποτε δεν είναι οριστικό, και όσες περισσότερες γνώμες τόσο το καλύτερο.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 28 Ιουν 2008, 21:09

Πολύ καλή ιδέα!!! Κι εγω μέσα είμαι. Οι μεταφράσεις καλές είναι, αλλά θα προτιμούσα να γραφω με το δικό μου στυλ. Αλλά όπως και να χει θα χαρώ να βοηθήσω. Όσο για το χρόνο, υπάρχει αφθονος :) Θέληση να υπάρχει. Eγώ ευχαρίστως αναλαμβάνω το προγραμματιστικό μέρος, η δουλειά μου είναι ούτως η άλλως.
Τελευταία επεξεργασία από Dimitris και 28 Ιουν 2008, 22:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 28 Ιουν 2008, 21:24

Άποψή μου είναι ότι όταν έχουμε κάτι δικό μας να πούμε (εννοώ τον χρόνο να το κάνουμε γιατί όπως είπατε διάθεση θα υπάρχει) το λέμε, όταν δεν έχουμε, για καθαρά πρακτικούς λόγους καταφεύγουμε σε μεταφράσεις προκειμένου να το τεύχος να έχει ποιοτική και ουσιαστική ύλη. Επίσης συμφωνώ ότι είναι καλό κάθε φορά να υπάρχει ύλη έτοιμη σε εφεδρεία για 1-2 τεύχη ώστε να μην έχουμε τεύχη που καθυστερούνε χρονικά ή υστερούνε ποιοτικά. Για τις στήλες (και για κάθε δουλειά) καλό είναι να υπάρχουνε 2-3 άτομα για καθεμία, π.χ. ένας βασικός και 1-2 ακόμη εφεδρεία που θα συνεννοούνται μεταξύ τους ποιος θα γράψει στο τεύχος, τι θα γράψει, κλπ. Βέβαια ο εφεδρικός της στήλης Χ μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ο βασικός στην στήλη Ψ αν δεν υπάρχουν αρκετά άτομα.
Προσωπικά, επειδή δεν ασχολούμαι με προγραμματισμό, και επειδή είμαι σχετικά νέος/άπειρος στο linux, θα μπορούσα να αναλάβω κάποια στήλη που δεν θα αφορά προχωρημένο ή τεχνικό θέμα, αλλά βασικά πράγματα, π.χ. μια στήλη που να συνοψίζει τα βασικά που τέθηκαν στο φόρουμ, ή που θα συζητά συχνές ερωτήσεις, ή που θα απευθύνεται με απλά λόγια στον αρχάριο που σκέφτεται να ξεκινήσει (τέτοια θέματα υπάρχουν πολλά αλλά ενδεικτικά αναφέρω π.χ. πως ψάχνω λύσεις στο internet, πως θέτω σωστά ερωτήσεις, πως συμμετέχω στην κοινότητα, κλπ), τα οποία ως νέος χρήστης και εγώ τα θεωρώ εξίσου σημαντικά με τα προχωρημένα τεχνικά θέματα γιατι το σημαντικό είναι να μάθεις να μαθαίνεις ;)
Ηλίας
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 29 Ιουν 2008, 01:55

καλή ιδέα αλλά είναι και αρκετά δύσκολη. Θέλει και χρόνο και τεχνικές γνώσεις. Θα μπορούσαμε σαν αρχή να μην γινόταν μηνιαίο και να κυκλοφορούσαμε κάποιο τεύχος όποτε το είχαμε έτοιμο. Μετά με τον καιρό και αν υπήρχε συμμετοχή να το κάναμε μηνιαίο. Πάντως αν ξεκινήσει κάποια προσπάθεια θα βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ. Καλό είναι να το γράψουμε και στην λίστα.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dimis2410 » 29 Ιουν 2008, 15:22

Δεν μπαίνω παρα πολύ συχνα στο φόρουμ αλλα και γενικά σε διάφορα φορουμς γιατι μου φαίνεται οτι χαλάω πολυ χρόνο για να τα παρακολουθίσω..
:(
Είδα σήμερα το e-mail στη mailling list μας και ενθουσιάστικα
είμαι μέσα και εγω παιδιά
Πιστεύω ενα αρθράκι ο καθένας μπορεί και βρίσκει το χρόνο να το γράψει
Ας δοκιμάσουμε ενα πρώτο τεύχος και πιστεύω το αποτέλεσμα θα μας ενθουσιάσει όλους και θα μας κάνει να συνεχίσουμε!!
Μπορώ να ασχοληθώ με how to , θέματα scripting , προγραμματισμού , κανενα review
απο γραφικά όμως δε κατέχω...
dimis2410
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 29 Ιουν 2008, 17:42

Ασφαλώς και είναι καλή η ιδέα, φαίνεται ότι μας έχει ανεβάσει τη διάθεση το φόρουμ. Έχω κάποιες επιφυλάξεις για την υλοποίησή της. Γνωρίζω από πείρα (πολλών ετών και 4 περιοδικών εντύπων που έχω εργαστεί), πόσο δύσκολη είναι αν γίνεται σε ερασιτεχνική - εθελοντική βάση. Αν προχωρήσει η ιδέα, ασφαλώς θα συμβάλω. Αν πάλι αποφασιστεί να μην προχωρήσει τώρα αμέσως (προκειμένου να αποκτήσουμε περισσότερες δυνάμεις ως φόρουμ και να "εκδοθεί" το περιοδικό με καλύτερους όρους στο κοντινό μέλλον), πάλι καλά θα είμαστε.

Πάντως: Πριν προχωρήσει η ιδέα του περιοδικού, γιατί δεν δοκιμάζουμε κάτι πιο απλό, ως γενική δοκιμή; Ένα ηλεκτρονικό τετρασέλιδο pdf, με ωραίο γραφιστικά εξώφυλλο και τρεις σελίδες υλικό, το οποίο θα απευθύνεται στον μέσο τυπικό έλληνα χρήστη υπολογιστή, θα επικεντρώνεται στο ubuntu "και πώς μπορείτε εύκολα και απλά να ξεκινήσετε με αυτό" αλλά και "στο νέο φόρουμ που μπορεί να σας βοηθήσει στα πρώτα βήματα" και θα το κυκλοφορήσουμε με mail παντού. Σκεφτείτε πόσο κόσμο μπορεί να έφερνε κάτι τέτοιο στο ubuntu και στο φόρουμ μας.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ