Λοιπόν επειδή στο νέο γραφείο έχω βαρεθεί να κουβαλάω το laptop, σκέφτομαι δύο εναλλακτικές.
Η πρώτη είναι η εύκολη, να παρατήσω εκεί ένα φτηνιάρικο laptop, ας πούμε κάτι σαν αυτό :
http://www.plaisio.gr/laptop-tablet/laptop-notebook/laptop/Turbo-X-Steel-SD-283-250.htm
Παρεμπιπτόντως, με τα ίδια χαρακτηριστικά υπάρχουν καμιά δεκαριά μοντέλα με αποκλίσεις + - 5 ευρώ, πχ Toshiba, Acer, Dell, Lenovo Κλπ... Υποθέτω ότι θα ψιλοσέρνεται, αλλά για κανένα libreoffice, browsing και κανένα βιντεάκι στο youtube θα τη βγάζει (αν καταλήξω εκεί, μάλλον θα ζητήσω να βάλουν 4 αντί για 2 gb μνήμη).
Στη δεύτερη, που είναι να φτιάξω ένα tower, τα έχω βρει ελαφρώς μπαστούνια, διότι έχω χάσει τελείως επαφή με τις cpu, αναφέρω χαρακτηριστικά ότι γύρω στα 50 ευρώ με + - 5 απόκλιση πρέπει να παίζουν καμιά 20αριά επεξεργαστές.
Το πρώτο ερώτημά μου είναι θεωρητικό και δεν ξέρω αν είναι εύκολο να απαντηθεί. Στο desktop του σπιτιού έχω έναν τετραπύρηνο του 2008 (quad 6600, αν θυμάμαι καλά στα 2,4 ghz). Αυτά τα διπύρηνα celeron ή pentium που παίζουν τώρα γύρω στα 40 με 50 ευρώ, τι σχέση έχουν με τον παλιό μου επεξεργαστή από πλευράς επιδόσεων. Είναι συγκρίσιμα ; (Πληροφοριακά, με τον επεξεργαστή αυτό και 4 gb ddr2, για τις δουλειές που κάνω εγώ, θεωρώ ότι το pc πετάει).
Το δεύτερο ερώτημα έχει ως εξής :
Υποθέτοντας ότι έχουμε διαθέσιμα γύρω στα 200-220 ευρώ για :
α) Επεξεργαστή
β) Motherboard
γ) 4 gb μνήμη
δ) Σκληρό sata
ε) Dvd-rw
τι διαλέγουμε (ψάχνουμε για onboard κάρτα γραφικών, η εν πάση περιπτώσει ενσωματωμένη στον επεξεργαστή, βλέπω ότι οι celeron και οι pentium έχουν, αλλά ακόμα δεν έχω πιάσει ποια είναι τα mb που υποστηρίζουν τη λειτουργία της).
Δεν έχω προτίμηση σε intel ή amd, ότι να 'ναι.
Ο παραπάνω προϋπολογισμός, χαζεύοντας λίγο στην ιστοσελίδα του Πλαισίου, φτιάχνει αρκετές προτάσεις, αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι αξίζουν...