Ubuntu14.04-Διόρθωση ανάλυσης οθόνης - Αργή λειτουργία Η/Υ

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Ubuntu14.04-Διόρθωση ανάλυσης οθόνης - Αργή λειτουργία Η

Δημοσίευσηαπό qsd330 » 28 Οκτ 2014, 12:13

δεν ξερω αν εχει σχεση αλλα μια φορα που ειχα το θεμα αυτο εσβησα αυτο το αρχειο και μετα εκανα τα υπολοιπα απο την αρχη

Κώδικας: Επιλογή όλων
rm -f /home/q/.config/monitors.xml

μετα θελει reboot
Spoiler: show
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 18.04 64bit , Windows 10
Intel ι5-4590 @ 3.30GHz ‖ RAM 8 GB ‖ ASUS B85M-E - bluechip Computer AG BUSINESSline
nVidia GF119 [GeForce GT 610] [10de:104a] {nvidia}
enp3s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 09) ‖ Dual Screen
Άβαταρ μέλους
qsd330
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 28 Οκτ 2014, 13:59

Θα ήθελα να δούμε μερικά αποτελέσματα εντολών μπας και καταλάβουμε τι συμβαίνει. Ανέβασε τα στο pastebin, γιατί πιθανών θα είναι πολλές γραμμές και δώσε εδώ τον σύνδεσμο.
Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να τα πάρουμε μετά από fail για να βγάλουμε άκρη. Μετά από μαύρη οθόνη δηλαδή. Θα προσπαθήσεις να μπεις σε κονσόλα (Ctrl+Alt+F2 ή F3 ή F4) και θα συνδεθείς με username & password κανονικά.

Μετά δίνεις

cat /var/log/Xorg.0.log > Xorg
cat /var/log/syslog > syslog
cat /var/log/dmesg > dmesg

και το παρακάτω, που δεν χρειάζεται να το πάρουμε αναγκαστικά μετά από fail
cat /etc/apt/sources.list ; cat /etc/apt/sources.list.d/*.list > sources

Μετά επανέφερε πάλι τον υπολογιστή με τις γνωστές εντολές και θέλουμε ότι περιέχουν τα αρχεία Xorg, syslog, dmesg και sources. Θα βρίσκονται στον προσωπικό σου φάκελο (λογικά).

Δεν μπορώ να σκεφτώ για πιο λόγο γίνεται fail συνεχώς η εγκτάσταση του driver της Nvidia, η κάρτα σου σύμφωνα με το site της Nvidia υποστηρίζεται κανονικά (ακόμη) και ναι με 3GB RAM και core 2 Duo, θα περίμενα να παίζει ικανοποιητικά το 14.04 LTS.
Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει υποστήριξη 3D
ean έγραψε:
Unity 3D supported:       no

γι' αυτό και δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ean » 28 Οκτ 2014, 15:29

Learner έγραψε:Ανέβασε τα στο pastebin

Δεν το είχα υπόψη μου. Δεν είμαι έμπειρος χρήστης του Linux , δεν γνωρίζω αγγλικά και δεν μπορώ να καταλάβω τη χρήση του σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πως γίνεται η ανάρτηση και που αναγράφεται ο σύνδεσμος; Από ότι διαπίστωσα υπάρχουν και στα ελληνικά .Δύο; Είναι ταυτόσημα ή διαφορετικά;
Learner έγραψε:Θα προσπαθήσεις να μπεις σε κονσόλα (Ctrl+Alt+F2 ή F3 ή F4)

Έχω προσπαθήσει με όλους τους συνδυασμούς πλήκτρων που αναφέρεις (και Ctrl+Alt+Τ που εγώ εισέρχομαι στο τερματικό) αλλα δεν υπάρχει ανταπόκριση. Το έχω επαναλάβει. Μόνο μέσα από λειτουργία ανάκτησης (recovery mode) και από τη γραμμή εντολών μπορώ να δώσω εντολές.
Προφανώς κάτι κοινό υπάρχει που εμποδίζει τη λειτουργία των οδηγών της nvidia.
( pc_magas και qsd330 δεν μπορώ να αξιολογήσω τις προτάσεις. Τι να κάνω; ).
Γνώσεις ⇛ Linux:Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Μέτρια
Ubuntu 14.04, 64 bit │Intel Core 2 Duo E6300 1,86 Gh │RAM 3 Gb
Nvidia GeForce 9600 GT │ Philips 190CW TFT 19' 1440x900
ean
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ean » 28 Οκτ 2014, 16:38

pc_magas έγραψε:Από Propriatery Nvidia drivers τι επιλογές έχεις;

Ελπίζω να εννοείς αυτό που αναρτώ.

pc_magas έγραψε:Εγκατέστησε τον 304 και κάνε blacklist τον Nouveau.

Πρέπει να δώσεις ακριβείς οδηγίες (χωρίς ασάφιες) και πως θα επανέλθω αν δεν είναι επιτυχής η ενέργεια δεδομένου ότι μετά έχω μόνο τη γραμμή εντολών στη διάθεσή μου.
pc_magas έγραψε:Ακόμη θα πάρεις ιδέες από:

http://askubuntu.com/questions/451221/u ... dia-driver

Πρόσεξε τι έχω γράψει για γνώσεις αγγλικών και linux. Πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για μένα αλλά μέχρι εκεί.
Και πιστεύω ότι πάντα υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα, όταν οι υποδείξεις είναι πολλές (το οποίο είναι πολύ καλό), για το πως θα ιεραρχηθούν από ένα χρήστη με στοιχειώδεις γνώσεις του λειτουργικού ώστε να μην προκληθούν λογισμικά προβλήματα.
ean
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 28 Οκτ 2014, 17:44

ean έγραψε:Δεν είμαι έμπειρος χρήστης του Linux , δεν γνωρίζω αγγλικά και δεν μπορώ να καταλάβω τη χρήση του σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πως γίνεται η ανάρτηση και που αναγράφεται ο σύνδεσμος; Από ότι διαπίστωσα υπάρχουν και στα ελληνικά .Δύο; Είναι ταυτόσημα ή διαφορετικά;

Δεν έχει κάποια σχέση το pastebin με το Linux (όχι άμεση τουλάχιστον). Αν κατάφερνες να πάρεις τα αποτελέσματα των εντολών που ανέφερα προηγουμένως (Xorg, sources..κλπ), τότε θα άνοιγες τα αρχεία με έναν editor (π.χ gedit) και θα έκανες ένα copy-paste ότι περιείχαν τα αρχεία στο pastebin. Μετά πατάς Submit και απλά αντιγράφεις και κάνεις επικόλληση τον σύνδεσμο (URL από την γραμμή διευθύνσεων του browser), εδώ.

ean έγραψε:Έχω προσπαθήσει με όλους τους συνδυασμούς πλήκτρων που αναφέρεις (και Ctrl+Alt+Τ που εγώ εισέρχομαι στο τερματικό) αλλα δεν υπάρχει ανταπόκριση. Το έχω επαναλάβει.

Είναι διαφορετικό το Ctrl+Alt+F2 ή F3,F4,F5 , από το Ctrl+Alt+T.
Υπολόγιζα ότι θα μπορείς να μπεις σε λειτουργία κονσόλας (Ctrl+Atl+F2....), αλλά αν δεν δουλεύει ούτε αυτό, τα πράγματα δυσκολεύουν κάπως, για να πάρουμε τα σωστά log αρχεία εννοώ.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι,
εγκαθιστάς τους κλειστούς οδηγούς (current - αυτοί είναι και οι προτεινόμενοι), κάνεις μια επανεκκίνηση κατευθείαν σε recovery mode μετά και από εκεί επιλέγεις κανονική εκκίνηση και τεστάρεις αν λειτουργεί η κονσόλα (το Ctrl+Alt+F3 εννοώ.. - θα το λέμε VT για να μην μπερδευόμαστε). Αν ναι, τότε εκτελείς τις εντολές και παίρνεις τα logs.
Το nomodeset να το έχεις αφαιρέσει από το αρχείο /etc/default/grub και έχεις κάνει update-grub, σωστά;
Τελευταία επεξεργασία από Learner και 28 Οκτ 2014, 19:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 28 Οκτ 2014, 19:18

Λοιπόν από τις επιλογές να επιλέξεις τον 331 που θα έχεις και τις εν λόγω διορθώσεις. Δηλαδή από τις επιλογές να επιλέξεις την πρώτη στο παράθυρο που σου δείχνει τους ιδιοταγείς οδηγούς.

Εφόσον το κάνεις εκτέλεσε.
sudo gedit /etc/default/grub

Και εκεί που λέει GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT= ή GRUB_CMDLINE_LINUX= φρόντισε να MHN υπάρχει η λέξη nomodeset
εφόσον το έχει κάνει εκτελείς
sudo update-grub

Και κάνεις reboot

Εάν εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα δοκίμασε:
sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf

Και βάλε τα εξής.
blacklist nouveau
blacklist lbm-nouveau
options nouveau modeset=0
alias nouveau off
alias lbm-nouveau off

Και κάνεις reboot.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ean » 28 Οκτ 2014, 21:08

Learner έγραψε:Το nomodeset να το έχεις αφαιρέσει από το αρχείο /etc/default/ και έχεις κάνει update-, σωστά;

pc_magas έγραψε:Εφόσον το κάνεις εκτέλεσε

βλέπε και σημ. στο τέλος.
Τμήμα της απάντησης της εντολής
.......................................
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="nomodeset"

Το nomodeset στην πρώτη γραμμή προστέθηκε και αφαιρέθηκε αφού δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Είχα κάνει update-grub. Έκανα και πριν λίγα λεπτά.
Στη δέυτερη υπήρχε πάντα.
Πρέπει να αφαιρεθεί και από τη δεύτερη σειρά;
Πριν επικοινωνήσω με το φόρουμ είχα αφαιρέσει το nomodeset από τη δεύτερη σειρά χωρίς και πάλι θετικό αποτέλεσμα (με nouveau). Θα το επαναλάβω αν είναι απαραίτητο.
Βλέπε μήνυμα από ean » 25 Οκτ 2014, 23:24
Learner έγραψε:Είναι διαφορετικό το Ctrl+Alt+F2 ή F3,F4,F5 , από το Ctrl+Alt+T.
.....και τεστάρεις αν λειτουργεί η κονσόλα...

Έχω την εντύπωση πως είτε με την έκδοση 14.04 είτε με παλαιότερες ο συνδυασμός των πλήκτρων Ctrl+Alt+F2 ή F3,F4,F5 δεν λειτουργούσε. Είχα την εντύπωση πως είναι το ίδιο με το Ctrl+Alt+T και δεν είχα ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Όπως έχω γράψει σε προηγούμενα μηνύματα κανείς από αυτούς τους συνδυασμούς πλήκτρων δεν λειτουργεί από την λειτουργία ανάκτησης (recovery mode). Έχω μόνο τη γραμμή εντολών από root shell (βλέπε και προηγούμενα μηνύματα)
Θα ακολουθήσω τις οδηγίες . Ίσως σταθώ τυχερός.
Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Σημ. Στο τερματικό φάνηκε και αυτή η ειδοπόιηση.
(gedit:2643): Gtk-WARNING **: Calling Inhibit failed: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files
Δεν γνωρίζω αν είναι κάτι σημαντικό.
ean
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 28 Οκτ 2014, 21:50

ean έγραψε:
Πριν επικοινωνήσω με το φόρουμ είχα αφαιρέσει το nomodeset από τη δεύτερη σειρά χωρίς και πάλι θετικό αποτέλεσμα (με nouveau). Θα το επαναλάβω αν είναι απαραίτητο.

Κανονικά στην γραμμή που είναι (την δεύτερη) δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, αλλά ίσως με την εγκατάσταση των οδηγών της Nvidia(proprietary) να παίζει τον ρόλο του, γι' αυτό πρότεινα να το αφαιρέσεις τελείως, από παντού.
ean έγραψε:
Έχω την εντύπωση πως είτε με την έκδοση 14.04 είτε με παλαιότερες ο συνδυασμός των πλήκτρων Ctrl+Alt+F2 ή F3,F4,F5 δεν λειτουργούσε. Είχα την εντύπωση πως είναι το ίδιο με το Ctrl+Alt+T και δεν είχα ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Όπως έχω γράψει σε προηγούμενα μηνύματα κανείς από αυτούς τους συνδυασμούς πλήκτρων δεν λειτουργεί από την λειτουργία ανάκτησης (recovery mode). Έχω μόνο τη γραμμή εντολών από root shell (βλέπε και προηγούμενα μηνύματα)

Τα VTs(Virtual Terminals) όπως τα λένε, πρέπει να λειτουργούν. Σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά με το γραφικό περιβάλλον, το οποίο στο Ubuntu φιλοξενείται στο TTY7 (VT7 ή Ctrl+Alt+F7), τότε πάμε σε ένα άλλο VT και συνδεόμαστε εκεί και προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα ή να πάρουμε τα logs για να δούμε τι συμβαίνει.
ean έγραψε:
(gedit:2643): Gtk-WARNING **: Calling Inhibit failed: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.SessionManager was not provided by any .service files

Όχι δεν νομίζω ότι είναι κάτι το σημαντικό, ούτε έχει σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

Τι έγινε εν τέλει ; βλέπω κλίκαρες το θέμα ως επιλυμένο. Όλα εντάξει;
Τελευταία επεξεργασία από Learner και 28 Οκτ 2014, 21:57, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 28 Οκτ 2014, 21:53

ean έγραψε:
Learner έγραψε:Το nomodeset να το έχεις αφαιρέσει από το αρχείο /etc/default/ και έχεις κάνει update-, σωστά;

pc_magas έγραψε:Εφόσον το κάνεις εκτέλεσε

βλέπε και σημ. στο τέλος.
Τμήμα της απάντησης της εντολής
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="nomodeset"

Το nomodeset στην πρώτη γραμμή προστέθηκε και αφαιρέθηκε αφού δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Είχα κάνει update-grub. Έκανα και πριν λίγα λεπτά.
Στη δέυτερη υπήρχε πάντα.
Βλέπε μήνυμα από ean » 25 Οκτ 2014, 23:24
Learner έγραψε:Είναι διαφορετικό το Ctrl+Alt+F2 ή F3,F4,F5 , από το Ctrl+Alt+T.
.....και τεστάρεις αν λειτουργεί η κονσόλα...

Θα ακολουθήσω τις οδηγίες . Ίσως σταθώ τυχερός.
Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Όχι έτσι βγάζουν.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ean » 29 Οκτ 2014, 21:31

Learner έγραψε:Τι έγινε εν τέλει ; βλέπω κλίκαρες το θέμα ως επιλυμένο. Όλα εντάξει;

Δεν το είχα προσέξει. Προφανώς θα έκανα αυτή την επιλογή από λάθος. Τα προβλήματα συνεχίζονται.
Learner έγραψε:Τα VTs(Virtual Terminals) όπως τα λένε, πρέπει να λειτουργούν.

Όπως έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα ο συνδυασμός των πλήκτρων Ctrl+Alt+F2 ή F3,F4,F5 δεν λειτουργεί. Προσπάθησα διορθώσω το πρόβλημα χωρίς αποτέλεσμα. Πως επιλύεται; Χρειάζεται για τα περαιτέρω.
ean
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ