Webcam Microsoft Lifecam HD 3000

...hardware-drivers για περιφερειακά (εκτυπωτές, κάμερες, εξ. σκληροί, κλπ)
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για την ευκολότερη επίλυση του προβλήματός σας.
Καλό είναι να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα της εντολής στο τερματικό :
lsusb

Webcam Microsoft Lifecam HD 3000

Δημοσίευσηαπό dim459 » 08 Νοέμ 2014, 14:25

Λοιπόν, πήρα την παραπάνω κάμερα με το ενσωματωμένο μικρόφωνο, διαβάζοντας (από μια πρόχειρη ματιά) ότι είναι plag 'n' play σε linux.
Κατόπιν συνειδητοποίησα ότι καλό είναι να ρίχνει κανείς και κάτι παραπάνω από μια "πρόχειρη ματιά".
Η κάμερα όντως αναγνωρίζεται και το μικρόφωνό της επίσης (ειδικά το μικρόφωνο έχει εκπληκτική απόδοση).
Πλην όμως εμφανίζεται και εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν από σπασίματα μέχρι παγώματα στην εικόνα.
Η δεύτερη ματιά λοιπόν στο net, έδειξε ότι δεδομένης της διπλής λειτουργίας της υπάρχει κάποιο conflict ανάμεσα στο module που φορτώνεται για την κάμερα και στο module που φορτώνεται για το usb μικρόφωνο, το οποίο διαιωνίζεται.
Η μερική λύση είναι το blacklist του snd-usb-audio, οπότε πλέον η κάμερα λειτουργεί κανονικά, αλλά πάει περίπατο το ενσωματωμένο μικρόφωνο, όπως και κάθε άλλη usb συσκευή ήχου.
Ακολούθησα αυτήν την οδό, αφού δεν με απασχολεί ο ήχος μέσω usb και απλά προσέθεσα ένα κλασσικό μικρόφωνο με mini jack, της τάξεως των 4,5 ευρώ.
Εννοείται ότι με windows δουλεύει εξαιρετικά, αλλά δεν έχω καμιά όρεξη να μπουτάρω windows, ας πούμε κάθε φορά που θέλω να μιλήσω στο skype.
Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος έχει αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα, ας το έχουν όμως υπ' όψιν τους οι τυχόν ενδιαφερόμενοι.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Webcam Microsoft Lifecam HD 3000

Δημοσίευσηαπό Learner » 08 Νοέμ 2014, 15:08

dim459 έγραψε:Εννοείται ότι με windows δουλεύει εξαιρετικά, αλλά δεν έχω καμιά όρεξη να μπουτάρω windows, ας πούμε κάθε φορά που θέλω να μιλήσω στο skype.

Μόνο στο Skype στο παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα ή και σε άλλες εφαρμογές;
Ποια modules είναι αυτά που φορτώνονται για την κάμερα ;
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 09 Νοέμ 2014, 14:33

Όχι το κάνει και στο cheese, μια δείχνει εικόνα κανονικά, μετά από λίγο βγάζει μήνυμα ότι υπήρχε πρόβλημα με την επικοινωνία με την κάμερα, ποτέ όμως no device detected.
Υπάρχουν διάφορες αναφορές, όπως παρακάτω :
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/guvcview/+bug/1033146
http://sourceforge.net/p/linux-uvc/mailman/linux-uvc-devel/thread/CAKszPguQMhDGbtCzUJYywDmq9KC8C8tVR+Mzf9zVBjhztzRvUw@mail.gmail.com/
Εμένα μου το κάνει σε 14.04 64bit.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 09 Νοέμ 2014, 16:26

Εσύ έχεις το ίδιο μήνυμα στην έξοδο της dmesg ;
Κώδικας: Επιλογή όλων
snd-usb-audio: "cannot get freq at ep 0x82"

ή κάτι παρόμοιο που αφορά το snd-usb-audio ;

Επίσης, διάβασες στο τελευταίο μήνυμα από την λίστα του linux-uvc, ότι στην δική του περίπτωση έφταιγε ο flash player και όχι το module;
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 09 Νοέμ 2014, 18:58

Όσον αφορά στον flash του chrome, το τσέκαρα, όχι δεν είχε σχέση.
Δεν την έχω τώρα εδώ για το dmseg, η αλήθεια είναι ότι πρώτο που δοκίμασα ήταν το blacklisting του snd-usb-audio, με το οποίο όντως "σταθεροποιήθηκε" η κάμερα, υπό την έννοια ότι έπαψε ανά μερικά δευτερόλεπτα να μην την βλέπει.
Αυτό που δεν έχω κοιτάξει ακόμα, είναι αν συμβαίνει μόνο στη συγκεκριμένη ή και σε άλλες, διότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία έρχεται με ενσωματωμένα μικρόφωνα.
Αν κάποιος δε χρησιμοποιεί γενικώς usb συσκευές ήχου, η ζημιά είναι μικρή, ας πούμε τα 4,5 ευρώ που είχε το μικροφωνάκι με το minijack. Αν όμως χρησιμοποεί το blacklisting δεν είναι λύση.

Off topic:
Το αστείο της υπόθεσης είναι τα σχόλια χρηστών (υποθέτω windows) σχετικά με το μικροφωνάκι του Πλαισίου, για το οποίο έλεγαν ότι πρέπει να κολλήσεις το στόμα σου πάνω του. Υποθέτω ότι κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να ελέγξει τη στάθμη της input συσκευής. Έχοντας την τάση να μιλάω σχεδόν μισοξαπλωμένος στην πολυθρόνα του γραφείου μου, το μικροφωνάκι βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού μέτρου και η στάθμη στο input είναι maximum στο 75-80 %, από εκεί και πέρα αρχίζει και πιάνει σε ανεπιθύμητο βαθμό διάφορους ήχους του περιβάλλοντος. Επίσης λοιπόν για όποιον ενδιαφερόμενο, το μικροφωνάκι είναι μια χαρά για chat και επιπλέον στερεοφωνικό.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 09 Νοέμ 2014, 19:17

dim459 έγραψε:Αυτό που δεν έχω κοιτάξει ακόμα, είναι αν συμβαίνει μόνο στη συγκεκριμένη ή και σε άλλες, διότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία έρχεται με ενσωματωμένα μικρόφωνα.

Αυτό μου κάνει εντύπωση κι εμένα, γιατί δεν νομίζω να υπάρχει κάμερα USB χωρίς μικρόφωνο. Δηλαδή, μόνον εικόνα;
Δοκίμασε και με άλλον πυρήνα να δεις αν συμβαίνει το ίδιο.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περιφερειακά