Λοιπόν, πήρα την παραπάνω κάμερα με το ενσωματωμένο μικρόφωνο, διαβάζοντας (από μια πρόχειρη ματιά) ότι είναι plag 'n' play σε linux.
Κατόπιν συνειδητοποίησα ότι καλό είναι να ρίχνει κανείς και κάτι παραπάνω από μια "πρόχειρη ματιά".
Η κάμερα όντως αναγνωρίζεται και το μικρόφωνό της επίσης (ειδικά το μικρόφωνο έχει εκπληκτική απόδοση).
Πλην όμως εμφανίζεται και εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν από σπασίματα μέχρι παγώματα στην εικόνα.
Η δεύτερη ματιά λοιπόν στο net, έδειξε ότι δεδομένης της διπλής λειτουργίας της υπάρχει κάποιο conflict ανάμεσα στο module που φορτώνεται για την κάμερα και στο module που φορτώνεται για το usb μικρόφωνο, το οποίο διαιωνίζεται.
Η μερική λύση είναι το blacklist του snd-usb-audio, οπότε πλέον η κάμερα λειτουργεί κανονικά, αλλά πάει περίπατο το ενσωματωμένο μικρόφωνο, όπως και κάθε άλλη usb συσκευή ήχου.
Ακολούθησα αυτήν την οδό, αφού δεν με απασχολεί ο ήχος μέσω usb και απλά προσέθεσα ένα κλασσικό μικρόφωνο με mini jack, της τάξεως των 4,5 ευρώ.
Εννοείται ότι με windows δουλεύει εξαιρετικά, αλλά δεν έχω καμιά όρεξη να μπουτάρω windows, ας πούμε κάθε φορά που θέλω να μιλήσω στο skype.
Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος έχει αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα, ας το έχουν όμως υπ' όψιν τους οι τυχόν ενδιαφερόμενοι.