UBUNTU ΝΕΟΣ PARTITION ΘΕΜΑ

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: UBUNTU ΝΕΟΣ PARTITION ΘΕΜΑ

Δημοσίευσηαπό heoki » 02 Δεκ 2015, 12:49

1. Πρώτα θα ρυθμίσεις το windows partition να γίνεται mount στο linux (όπως γράφεις, αυτό το έχεις βρει. Αν θέλεις να το ξαναδείς, τότε διάβασε τους οδηγούς στα 2 link στο πρώτο μου ποστ). (Άμα κάνω mount το windows partition είμαι σε καλό δρόμο σωστά; Και θα εχω και κοινή επιφανεια εργασίας, φακελους και στα 2 συστηματα μου.)
2. Μετά, θα κάνεις τους συμβολικούς δεσμούς. 2 παράθυρα ανοιχτά, drag n' drop με το Alt πατημένο για όποιον φάκελο θέλεις να έχεις κοινό. ( Εδώ έχω μπερδευτεί. Ποιον από τους 2 οδηγούς που μου έστειλες θα κάνω πρώτα?? Δηλαδή με ποια σειρά θα τα γράψω όλα αυτά στο τερματικό?? Aν σου είναι εύκολο φίλε fkol k4 πες τα μου σε μια σειρά γιατί είμαι τελείως αρχάριος στο ubuntu )
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 02 Δεκ 2015, 21:21

heoki έγραψε:Άμα κάνω mount το windows partition είμαι σε καλό δρόμο σωστά; Και θα εχω και κοινή επιφανεια εργασίας, φακελους και στα 2 συστηματα μου.

Χμμμ...
Δεν είμαι σίγουρος πως έχεις καταλάβει τι σημαίνει «κάνω mount το windows partition».
Σε απλά ελληνικά σημαίνει «ενεργοποιώ το windows partition ώστε να μπορώ να διαβάσω ένα αρχείο που υπάρχει εκεί ή να σώσω ένα άλλο αρχείο εκεί που έχω και τα άλλα αρχεία του windows».
Αυτό από μόνο του είναι απλό. Απλά ανοίγεις το windows partition με τον διαχειριστή αρχείων και γίνεται mount («προσαρτάται» στα ελληνικά) από τον διαχειριστή αρχείων.

Στην περίπτωσή σου δεν θέλεις ακριβώς αυτό. Θέλεις να γίνεται το mount κατά την εκκίνηση, ώστε να μην χρειάζεται καν να ανοίξεις τον διαχειριστή αρχείων.
Αυτό είναι που θα πρέπει να γίνει με την επεξεργασία του αρχείου /etc/fstab και αυτό είναι που περιγράφει ο οδηγός (ο 1ος).

heoki έγραψε:Εδώ έχω μπερδευτεί. Ποιον από τους 2 οδηγούς που μου έστειλες θα κάνω πρώτα?? Δηλαδή με ποια σειρά θα τα γράψω όλα αυτά στο τερματικό?? Aν σου είναι εύκολο φίλε fkol k4 πες τα μου σε μια σειρά γιατί είμαι τελείως αρχάριος στο ubuntu

Οι οδηγοί είναι για να καταφέρεις το αυτόματο mount κατά την εκκίνηση, δηλαδή το από πάνω (στο ποστ σου) κομμάτι.
Θα διαβάσεις τον 1ο οδηγό για να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις.
Πρέπει να καταλάβεις τι και γιατί πρέπει να κάνεις, γιατί παρόλο που μπορώ να σου δώσω 2-3 εντολές και να στο δώσω έτοιμο, αν χαλάσει κάτι και δεν έχεις ιδέα τι γίνεται στον υπολογιστή σου μάλλον δεν θα σε έχω βοηθήσει και πολύ, σωστά;

Τερματικό δεν χρειάζεσαι παρά μόνο για να δώσεις την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /etc/fstab
που θα ανοίξει κατάλληλα το αρχείο στον επεξεργαστή κειμένου για να προσθέσεις τη γραμμή που σου έγραψα στο πρώτο ποστ.
To αναγνωριστικό του windows partition μπορείς να το δεις είτε με την εφαρμογή gparted στο Ubuntu (υπάρχει στο κέντρο λογισμικού) είτε από το ίδιο το Windows με κάποιο πρόγραμμα partitioning. Είναι ο αριθμός UUID

Για το «2 παράθυρα του διαχειριστή αρχείων ανοιχτά, κρατημένο το Alt και dfrag n' drop» δεν μπορώ να βρω φράση που να το περιγράφει πιο απλά. Κάνε το μια δοκιμή με 2 άσχετα αρχεία για να δεις τι κάνει.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό heoki » 02 Δεκ 2015, 22:38

Η αλήθεια είναι πως έχω κολλήσει κάπως με όλα αυτά που διαβάζω. Καταλαβαίνω απόλυτα τι θέλεις να μου πεις και συμφωνώ με το σκεπτικό σου, όμως επειδή δεν έχω εμπειρία από το ubuntu και κατ'επέκταση από το ανοιχτό λογισμικό, πες μου αν θέλεις με τη σειρά τι πρέπει να κάνω. Αρχικά κάνω ότι λέει εδώ https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=41 και κατόπιν ακολουθώ το δεύτερο οδηγό https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=17626. Αυτό μπορεί να φαίνεται εύκολο στη θεωρία αλλά στην πράξη μου φαντάζει βουνό...

Το πιο σημαντικό όμως τώρα που το ξανασκέφτομαι είναι αν αξίζει όλο αυτό το εγχείρημα, δηλαδή να γίνεται το mount κατά την εκκίνηση αυτόματα και τα αρχεία μου να αποθηκεύονται στο partition του windows. Μήπως λέω είναι καλύτερα να δημιουργήσω ένα μεγάλο partition μόνο για το ubuntu το οποίο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μου ή να φτιάξω ένα ξεχωριστό partition στο οποίο θα έχω όλα(απο windows & ubuntu) εκεί;
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 02 Δεκ 2015, 23:36

heoki έγραψε:επειδή δεν έχω εμπειρία από το ubuntu και κατ'επέκταση από το ανοιχτό λογισμικό, πες μου αν θέλεις με τη σειρά τι πρέπει να κάνω

Κανένας μας δεν είχε εμπειρία όταν άρχισε.
Το θέμα επαναλαμβάνω δεν είναι να σου γράψω έναν μπούσουλα για να το φτιάξεις στα τυφλά. Εκτός από το ότι τελικά δεν σε βοηθά πραγματικά αυτό, με αυτόν τον τρόπο ούτε εγώ κερδίζω τίποτα (δηλαδή την ικανοποίηση πως έμαθα σε κάποιον κάτι), ούτε το forum κερδίζει ένα μέλος που θα μάθει πως γίνεται το Χ και θα απαντήσει σε κάποιον άλλον που θα ρωτήσει το ίδιο στο μέλλον.

Εν πάση περιπτώση τα βήματα είναι τα εξής:
  • Βρες το UUID του windows partition. Όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ, μπορείς να το δεις είτε με την εφαρμογή gparted στο Ubuntu (υπάρχει στο κέντρο λογισμικού) είτε από το ίδιο το Windows με κάποιο πρόγραμμα partitioning.
  • Δώσε στο τερματικό την εντολή sudo gedit /etc/fstab
  • Πήγαινε κάτω-κάτω και πρόσθεσε τη γραμμή
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    UUID=ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ /mnt/windows ntfs defaults,nofail,uid=1000 0 0
    , μόνο που θα αλλάξεις τα ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ με το κανονικό UUID.
  • Σώσε το αρχείο και κάνε επανεκκίνηση
  • Άνοιξε τον διαχειριστή αρχείων. Πάτα το "Υπολογιστής" αριστερά και άνοιξε με τη σειρά τους φακέλους mnt -> windows -> Users -> τον_φάκελο_με_το_όνομά_σου
  • Άνοιξε άλλο ένα παράθυρο του διαχειριστή αρχείων. Σβήσε τον φάκελο "Εικόνες". Πάτα το Alt και τράβα τον φάκελο "Εικόνες" από τα windows προς εκεί που τον έσβησες.
  • Άσε το κουμπί του ποντικιού και στην ερώτηση απάντα "δημιουργία συμβολικού δεσμού". Αν ο φάκελος τράβηξες είχε άλλο όνομα (πχ ήταν Αγγλικά στα Windows ενώ το Ubuntu στα Ελληνικά), μετονόμασε τον δεσμό ώστε να έχει το όνομα που έσβησες πριν.
  • Κάνε το ίδιο για όποιον φάκελο θέλεις να έχεις κοινό.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό heoki » 02 Δεκ 2015, 23:58

Ευχαριστώ για την επεξήγηση. Θα ξαναδιαβάσω και τα λινκ που μου έδωσες ώστε να καταλάβω καλύτερα όλα αυτά που λες. Η άποψη σου σχετικά με το θέμα μου ποια είναι; Αξίζει να προσαρτήσω το partition windows, δηλαδή να έχω κοινούς ορισμένους φακέλους που επιθυμώ ή θα ήτανε προτιμότερο να αποθηκεύω τα αρχεία της επιλογής μου στο partition του ubuntu; Επίσης πόσα partitions θα με συμβούλευες να δημιουργήσω; 'Eνα για την ραμ, δεύτερο το root και τρίτο το /home(στο οποίο θα υπάρχουνε μέσα και όλα τα files) ή να χρησιμοποιώ αποκλειστικά το partition των windows ως αποθηκευτικό χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψω υπερβολικά gb για τη δημιουργία partitions που αφορούν το ubuntu. Απορίες πρωτάρη όλα αυτά θα μου πεις με το δίκιο σου αλλά πρέπει να πάρω τώρα την απόφαση προτού εγκαταστήσω τη διανομή.
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 03 Δεκ 2015, 04:18

ότι θέλω να χω κοινό από αρχεία περίπου δλδ 3GB είναι μέχρι στιγμής, εννοώντας pdf,doc κτλπ τα χω στο dropbox. client έχουν και το linux. και τσι έχοντας 2 dual boot desktop/netbook και το κινητό android, έχω τα αρχεία μου συγχρονισμένα σε 5 μεριές. είναι κι αυτό μια λύση αν μιλάμε για τέτοιο όγκο.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό heoki » 03 Δεκ 2015, 13:58

Και γω τελικά άλλαξα γνώμη και θα πορευτώ με διαφορετικό τρόπο. Ποιος ο λόγος να προσαρτήσω το partition του windows στο ubuntu, αντί να φτιάξω ένα ξεχωριστό πριν να αρχίσω την εγκατάσταση του ubuntu, το οποίο θα μου παρέχει και μεγαλύτερη ασφάλεια και δεν θα έχω έγνοια σε κάθε format. Οπότε το μόνο που μου μένει είναι η δημιουργία partitions που αφορούν αποκλειστικά το ubuntu. Αναφέρομαι στα (/boot, swap, /home και root) αν θέλετε βοηθήστε με πως να τα δημιουργήσω.
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fog » 03 Δεκ 2015, 15:03

Όπως -πιθανότατα- το έχουμε συζητήσει και σε άλλο φόρουμ αυτές τις μέρες (και οι 2 μας με διαφορετικά usernames, αλλά το θέμα παραμένει ίδιο :) ) δε χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία δημιουργίας στην πρώτη σου εγκατάσταση -και χωρίς λόγο, αφού τα προσωπικά σου αρχεία θα είναι σε ξεχωριστό partition- τόσων ειδικών partitions.
Κατά την εγκατάσταση επέλεξε ένα (root) / partition και ένα swap και θα είσαι εντάξει.
Γνώσεις Linux: ✔✔✔✓✓ ┃ Προγραμματισμού: ✓✓✓✓✓ ┃ Αγγλικών: ✔✔✔✓✓
Ubuntu 16.04 64bit ‖ Lubuntu 16.10 64bit || 4.4.0-34-generic
Intel Core i7-6700HQ CPU @ 3.50GHzRAM 12GB ‖Toshiba Satellite P50-C
Intel Skylake Integrated Graphics ⋮ nVidia GM107M [GeForce GTX 950M]
enp4s0: Realtek RTL8111 Gigabit Ethernet Controller⋮ wlp3s0: Intel Wireless 3165
blog || github
Άβαταρ μέλους
fog
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό heoki » 03 Δεκ 2015, 15:22

fog έγραψε:Όπως -πιθανότατα- το έχουμε συζητήσει και σε άλλο φόρουμ αυτές τις μέρες (και οι 2 μας με διαφορετικά usernames, αλλά το θέμα παραμένει ίδιο :) ) δε χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία δημιουργίας στην πρώτη σου εγκατάσταση -και χωρίς λόγο, αφού τα προσωπικά σου αρχεία θα είναι σε ξεχωριστό partition- τόσων ειδικών partitions.
Κατά την εγκατάσταση επέλεξε ένα (root) / partition και ένα swap και θα είσαι εντάξει.

Άρα να κάνω το απλό να διαλέξω ένα μόνο partition για την εγκατάσταση του ubuntu(15-20gb) το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες ανάγκες του λειτουργικό και τις εγκαταστημένες εφαρμογές του. και να έχω ένα άλλο μεγάλο για τα υπόλοιπα αρχεία μου. :)
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό heoki » 05 Δεκ 2015, 14:44

Τελικά εγκατέστησα το ubuntu, διαγράφοντας δυστυχώς τα windows, καθώς το σύστημα δεν μου έδινε άλλη επιλογή. Ο λόγος είναι επειδή θα πείραξα κάτι που δεν έπρεπε από τα partitions με αποτέλεσμα να μην με αφήνει να μπω στα windows καθόλου γράφοντας ένα μήνυμα στην μαύρη οθόνη του pc πριν την έναρξη ότι τα windows δεν βρίσκονται στα partitions επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για βοήθεια. Ευτυχώς είχα το ubuntu στο φλασάκι και έτσι τα πέρασα μέσω bios.

Οι ερωτήσεις μου είναι

1) Πρώτον πως θα ξαναπεράσω τα windows 10(έχω AOEMI backup αν έχει μεγάλη σημασία) μεσω ιso? και αφού θα τα περάσω κανονικά πως θα ρυθμίσω τα partitions ώστε να έχω 15-20gb μόνο για ubuntu, 50-60 για windows και τα υπόλοιπα να τα έχω ως αποθηκευτικό χώρο(δεν με άφηνε η default εφαρμογή της microsoft να συρρικνώσω έναν δίσκο πάνω από το 50% του μεγέθους του) ευχαριστώ

2) Kαι το δεύτερο έχει να κάνει με το τερματικό στο ubuntu. 'Eχω ένα μόνο λογαριασμό του διαχειριστή και δοκίμασα να γράψω στο τερματικό πολλές εντολές αλλά οι περισσότερες δεν μου δουλέουνε όπως θα έπρεπε. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω 3 παραδείγματα για να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει.

παραδειγμα 1ο: Aνoίγω το τερματικό και γράφω sudo visudo για να βλέπω αστεράκια όταν θα πληκτρολογώ τον κωδικό στο τερματικό από δω και στο εξής. μου ζητάει τον κωδικό, τον πληκτρολογώ σωστά και αντί να γίνει δεκτή η εντολή βλέπω το εξής μήνυμα: "visudo: αποτυχία επεξεργασίας του (/usr/bin/editor), το /etc/sudoers αμετάβλητο"

παράδειγμα 2ο: Εδώ ακολούθησα τις οδηγίες για εγκατάσταση virtual box στο ubuntu. Με ανοιγμένο το τερματικό πατάω sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y μου ζηταει τον κωδικό και καθώς προχωράει η διαδικασία μου εμφανίζονται τα παρακάτω στην οθόνη: N: Ignoring file 'google-chrome.listsudo' in directory '/etc/apt/sources.list.d/' as it has an invalid filename extension
W: Αποτυχία ανάκτησης του http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu/dis ... 4/Packages Ανόμοιο MD5Sum

W: Αποτυχία ανάκτησης του http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu/dis ... 4/Packages Ανόμοιο MD5Sum

W: Αποτυχία ανάκτησης του http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu/dis ... 6/Packages Ανόμοιο MD5Sum

W: Αποτυχία ανάκτησης του http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu/dis ... 6/Packages Ανόμοιο MD5Sum

E: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

Χρειάζεται να κάνω κάτι στις ρυθμίσεις του ubuntu ή κάτι διαφορετικό??
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα