Περί Ubuntu Packaging

Εκδόσεις Ubuntu υπό ανάπτυξη (alpha, beta κλπ), δοκιμές (testing) και σφάλματα (bugs).
Eδώ συζητάμε για την εκάστοτε δοκιμαστική έκδοση του Ubuntu.

Συντονιστής: Geochr

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή συζητάμε θέματα και προβλήματα που αφορούν μόνο τις εκάστοτε υπό ανάπτυξη/δοκιμαστικές εκδόσεις του Ubuntu και των παραγώγων του.
Οι εκδόσεις υπό ανάπτυξη είναι δοκιμαστικές για τους προγραμματιστές και όσους συμμετέχουν στην διαδικασία με διορθώσεις, αναφορές bugs κτλ. Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.
Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή σε δοκιμές (testing) των υπό ανάπτυξη εκδόσεων του Ubuntu, δείτε πληροφορίες εδώ: https://wiki.ubuntu.com/GreekTeam/QA.

Περί Ubuntu Packaging

Δημοσίευσηαπό eliasps » 29 Απρ 2016, 05:05

Ανοίγω αυτό το νήμα προκειμένου να υπάρχει ένα σημείο στο forum που να μπορούμε να συζητάμε για θέματα σχετικά με το πακετάρισμα (packaging) λογισμικού για το Ubuntu. Πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι στην ανάπτυξη του Ubuntu, είτε αφορά τη συντήρηση των επίσημων αποθετηρίων και των πακέτων τους, την υιοθέτηση λογισμικού για το Ubuntu και την φιλοξενία πακέτων σε προσωπικά αποθετήρια.

Επειδή ό,τι σχετικό documentation υπάρχει που αφορά το packaging είναι στα Αγγλικά και απευθύνεται σε χρήστες που ήδη έχουν πιο προχωρημένο επίπεδο γνώσεων στο Ubuntu για να γίνει κατανοητό, προσπάθησα να δημιουργήσω έναν οδηγό στα Ελληνικά, ο οποίος θα απευθύνεται σε όλους τους χρήστες ανεξαρτήτως γνώσεων.


Τί είναι το Packaging;


Όλα (ή τουλάχιστον τα περισσότερα) τα έργα Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα δημιουργούνται αυτόνομα από προγραμματιστές ή ομάδες προγραμματιστών για να καλύψουν μία συγκεκριμένη ανάγκη του τελικού χρήστη. Και όταν λέμε «αυτόνομα», αυτό σημαίνει πως τα έργα ΕΛ/ΛΑΚ δεν δημιουργούνται με προδιαγραφές ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μία συγκεκριμένη διανομή Linux, αλλά από όλες τις διανομές (αυτό που λέμε «Upstream») ή ακόμη και από άλλα συστήματα. Κάθε διανομή, όμως, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες, ενώ συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη, μπορούν να παρατηρηθούν μικρές διαφορές ή και εξαιρετικά σημαντικές και ουσιαστικές διαφορές. Άρα, πως μπορεί μία εφαρμογή, η οποία έχει δημιουργηθεί αγνοώντας τις ανάγκες της εκάστοτε διανομής, να λειτουργήσει σωστά σε αυτή; Εδώ μπαίνει η διαδικασία του packaging.

Εικόνα


Με το πακετάρισμα ενός έργου ΕΛ/ΛΑΚ, το οποίο έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητα από κάποιους developers, ουσιαστικά φέρνουμε το λογισμικό στα μέτρα της διανομής που αυτό θα εγκατασταθεί και θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την λειτουργία του στην εκάστοτε διανομή και να ενεργεί όπως αυτή προορίστηκε από τους προγραμματιστές που το δημιούργησαν. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δημιουργείται ένα πακέτο (pagkage – εξού και ο όρος «pagkaging») για την εγκατάσταση του λογισμικού στην διανομή μας.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Περί Ubuntu Packaging

Δημοσίευσηαπό eliasps » 14 Μάιος 2016, 19:31

Προστέθηκαν στον οδηγό δύο κεφάλαια που αφορούν τη λήψη του πηγαίου κώδικα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει στο πρώτο βήμα της αναβάθμισης ενός πακέτου, καθώς και κάποιες σύντομες οδηγίες για την συντήρηση των schroots:
Και σύντομα θα προστεθούν και θέματα σχετικά με backporting και αρχεία «Debdiffs».
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Περί Ubuntu Packaging

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 14 Μάιος 2016, 22:32

:clap: Ωραίος!
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Οχι ┃ Αγγλικών: Αριστο
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
4 Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics [8086:2a42] {i915
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 977
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2013, 19:24
Τοποθεσία: Xαλκίδα
Launchpad: George Pantelis
Εκτύπωση


  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Ubuntu +1

cron