δε βρίσκει το samba

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

δε βρίσκει το samba

Δημοσίευσηαπό bobptz » 29 Μάιος 2016, 01:16

Στο laptop στο unity-dash δε μπορώ να βρω το SAMBA.

Ακολούθησα αυτόν τον οδηγό (μεταξύ άλλων) για να εγκαταστήσω το samba στο desktop και στο laptop (και τα δύο με ubuntu 14.04 64 bit):
http://ubuntuhandbook.org/index.php/201 ... ing-samba/

Στο desktop όταν πάω στο dash, μια χαρά ανοίγει το samba. Στο laptop τίποτα.

Τι μπορεί να πηγαίνει λάθος?

Είπα κι εγώ να ανταλλάξω 2-3 αρχεία με σωστό τρόπο, μέσω δικτύου, και έμπλεξα. Θυμάμαι και παλιά με αυτό το samba όλο προβλήματα είχα.
Γνώσεις Linux: Μαθαίνω ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό

bobptz
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: δε βρίσκει το samba

Δημοσίευσηαπό dim459 » 29 Μάιος 2016, 11:17

Γιατί samba μεταξύ δύο linux υπολογιστών; Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Μιας και είναι και οι δύο δικοί σου στο δικό σου δίκτυο, με ένα απλό ssh θα είχες άμεση πρόσβαση οπουδηποτε, χωρίς κοινόχρηστα και λοιπές αηδιες
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bobptz » 05 Ιουν 2016, 23:45

dim459

Από μία μικρή έρευνα που έκανα αυτό μου φάνηκε σαν το πιο απλό. Δηλαδή δεν είναι?

Μια και τα άρχισα, μπορεί κάποιος να μου πεί τι πρόβλημα υπάρχει?

bobptz
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 06 Ιουν 2016, 08:17

Για το samba δεν μπορώ να σου πω και πολλά.
Για το ssh, πάνω κάτω κάνεις τα εξής :
1) Άλλαξε και στους δύο υπολογιστές τον τρόπο που παίρνουν διεύθυνση από το δίκτυο, από dhcp σε static, δίνοντάς τους μια διεύθυνση κάπου ψηλά, προκειμένου να μην μπλέκονται με τις διευθύνσεις που δίνει ο ρούτερ μέσω dhcp, αν πχ δίνει διευθύνσεις από 192.168.1.2 έως 192.168.1.254 δώσε τις 192.168.1.100 και 192.168.1.101 (αν δεν ξέρεις να το κάνεις, πες μας).
2) Τρέξε και στους δύο υπολογιστές
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install ssh

3) Σε αυτό το βήμα θα πρέπει να το ψάξεις λίγο μέσω του file manager σου, διότι εγώ τρέχω KDE και είναι ελαφρώς διαφορετικό. Πχ ανοίγω τον file manager dolphin, πηγαίνω network->add network folder. Στο δικό σου μπορεί να το γράφει connect to server (έτσι ήταν σε παλιότερες εκδόσεις ubuntu) ή κάτι τέτοιο.
4) Αφού ανοίξει το σχετικό παράθυρο που σου ζητάει τα στοιχεία της σύνδεσης συμπληρώνεις την ip του υπολογιστή στον οποίον θες να συνδεθείς, όπως την όρισες στο πρώτο βήμα, αφήνεις το port όπως είναι, στο type ή protocol διάλεξε ssh, στο φάκελλο βάλε αρχικά /home/username (αυτό που έχεις στον υπολογιστή στον οποίο θες να συνδεθείς), καθώς και τα username και password εκείνου του υπολογιστή, αν θες τσεκάρεις και το remember password, connect.
5) Μόλις συνδεθείς, αν θες δημιουργείς και μια συντόμευση όποιου φακέλλου σε ενδιαφέρει στον file manager σου (αριστερά, εκεί που έχει τα home, documents, pictures κλπ), για να μην πηγαίνεις μέσω network κάθε φορά, αλλά να τον ανοίγεις απευθείας.

Επαναλαμβάνεις τα βήματα 3-5 και στον άλλον υπολογιστή.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bobptz » 06 Ιουν 2016, 08:25

dim459 έγραψε:1) Άλλαξε και στους δύο υπολογιστές τον τρόπο που παίρνουν διεύθυνση από το δίκτυο, από dhcp σε static, δίνοντάς τους μια διεύθυνση κάπου ψηλά, προκειμένου να μην μπλέκονται με τις διευθύνσεις που δίνει ο ρούτερ μέσω dhcp, αν πχ δίνει διευθύνσεις από 192.168.1.2 έως 192.168.1.254 δώσε τις 192.168.1.100 και 192.168.1.101 (αν δεν ξέρεις να το κάνεις, πες μας).

Αν μπορέσω να περιορίσω στο router το εύρος των IP που δίνει, να κάνω το εύρος 192.168.1.2 έως 192.168.1.99 ή να το κάνω 192.168.1.2 έως 192.168.1.101 ?

Με το pc δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά το laptop το παίρνω παντού. Εκεί δε θα χρειαστώ το DHCP? Και άντε να αλλάξω σε static του wifi connection με το SSID του σπιτιού μου. Το wired connection το χρησιμοποιώ και στο σπίτι και στη δουλειά μου αλλά και αλλού. Εκεί θα πρέπει να φτιάξω διαφορετική wired static connection μόνο για το σπίτι?

Επίσης χρησιμοποιώ Virtualbox και έχω Windows7 Guest. Θα ήθελα να τυπώνω και από εκεί στον shared printer.

Αλήθεια, με το ssh θα έχω shared printer στα μηχανήματα με ubuntu?

bobptz
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 06 Ιουν 2016, 22:00

bobptz έγραψε:Αν μπορέσω να περιορίσω στο router το εύρος των IP που δίνει, να κάνω το εύρος 192.168.1.2 έως 192.168.1.99 ή να το κάνω 192.168.1.2 έως 192.168.1.101

Δεν θα πειράξεις κάτι στον ρούτερ, στα δύο pc θα αλλάξεις τις διευθύνσεις, μέσα από το λειτουργικό. Αν δώσεις τις διευθύνσεις ψηλά, ούτως ή άλλως δεν θα τις έδινε ο ρούτερ κατά dhcp, φαντάζομαι ότι στο δίκτυο του σπιτιού σου δεν συνδέονται 100 συσκευές.
bobptz έγραψε:Με το pc δεν υπάρχει πρόβλημα

Ναι, είναι απλό.
bobptz έγραψε:Και άντε να αλλάξω σε static του wifi connection με το SSID του σπιτιού μου.

Ακριβώς
bobptz έγραψε:Εκεί θα πρέπει να φτιάξω διαφορετική wired static connection μόνο για το σπίτι?

Δεν φαντάστηκα ότι με το laptop μπαίνεις μέσω ethernet στο σπίτι. Ναι, προφανώς για άλλες τοποθεσίες χρειάζεσαι dhcp. Τώρα όσον αφορά στο σπίτι, αν και δεν το έχω κάνει, υποθέτω πως ναι, πρέπει να φτιάξεις μια νέα wired σύνδεση και να την κάνεις static.
bobptz έγραψε:Επίσης χρησιμοποιώ Virtualbox και έχω Windows7 Guest. Θα ήθελα να τυπώνω και από εκεί στον shared printer.

Αλήθεια, με το ssh θα έχω shared printer στα μηχανήματα με ubuntu?

Δεν θ' αλλάξεις κάτι στον τρόπο που μοιράζεσαι τον printer, αν μοιράζεται μέσω samba θα εξακολολουθήσει, δεν λέω να το απεγκαταστήσεις. Το ssh (υποθέτω) ούτως ή άλλως δεν είναι γι αυτή τη δουλειά.
Είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ δύο υπολογιστών, που στην περίπτωσή σου, θα είναι και οι δύο και servers και clients.
Κατ' αυτόν τον τρόπο θα έχεις απεριόριστη πρόσβαση σε οποιοδήποτε φάκελλο και στους δύο υπολογιστές.
Ακριβώς όμως λόγω της server-client λογικής πρέπει να ξέρεις την ip που έχουν πάρει οι υπολογιστές από τον ρούτερ και γι αυτό βολεύει να είναι static, αλλιώς για να συνδεθείς κάθε φορά θα πρέπει να τσεκάρεις ποια ip έχουν πάρει, πράγμα κουραστικό.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bobptz » 06 Ιουν 2016, 23:41

dim459, προτιμώ να στήσω σωστά το samba. Είναι το πιο ευέλικτο (linux + windows). Απλά όποτε ασχολήθηκα όλο κάτι δε δούλευε σωστά. Δε μπορώ να καταλάβω τι κάνω λάθος.

bobptz
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 07 Ιουν 2016, 07:29

bobptz έγραψε:Απλά όποτε ασχολήθηκα όλο κάτι δε δούλευε σωστά.

Ομοίως ! !
Εντάξει, φαντάζομαι θέμα ρυθμίσεων είναι, αν το ψάξεις θα στρώσει.
Εν πάση περιπτώσει ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω thread.
Είναι παλιό, αλλά ακόμα λειτουργεί (με windows 10 και mint 17.2)
https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=43&t=12088&p=121218&hilit=tunellier#p121218
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bobptz » 15 Ιουν 2016, 17:42

κανένα καλό tutorial για samba δεν υπάρχει? Εγώ ότι και να ακολουθήσω τελικά κάτι δε δουλεύει.

bobptz
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα