Ηλεκτρονικά μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Ηλεκτρονικά μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δημοσίευσηαπό vista killer » 20 Μαρ 2009, 02:37

Linux με χρήση της κονσόλας

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο του του έργου «ΠΛΟΗΓΙΣ: Από την Πληροφορία στη Γνώση» (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-Ενέργεια 2.1.3, Κατηγορία Πράξεων Δ «Ενίσχυση και Εμπλουτισμός Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» με χρονική διάρκεια από 01/07/2000 μέχρι 31/05/2009 και συγχρηματοδότηση μέσω του ΥΠΕΠ-Θ από την Ευρωπαϊκή Ένωση -3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης- με Κοινοτική συμμετοχή -ΕΚΤ- και εθνικούς πόρους) προσφέρει σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου το ηλεκτρονικό μάθημα: Linux με τη χρήση κονσόλας.

Για τη διεξαγωγή του μαθήματος θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Moodle, στο περιβάλλον της υπηρεσίας ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης της Βιβλιοθήκης, Τηλεμάθεια (http://telemathea.uom.gr/).

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού βασίζεται στο εγχειρίδιο "Εισαγωγή στο Linux: ένας πρακτικός οδηγός" [Garrels, Machtelt (2006). Introduction to Linux: a beginner's guide. - Πρώτη έκδοση στα ελληνικά Οκτώβριος 2007] και αποτελεί ένα βασικό οδηγό για όσους θέλουν να μυηθούν στο Linux με τη χρήση της κονσόλας.

Το μάθημα θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου 2009. Για να παρακολουθήσει κάποιος το μάθημα θα πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική αίτηση (http://telemathea.uom.gr/aitisi_linuxc.php) στο διάστημα από τις 18 μέχρι τις 25 Μαρτίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι επιλεγούν, θα ενημερωθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο μάθημα είναι οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο και λειτουργικό σύστημα Linux. Το μάθημα θα διατεθεί δωρεάν.

Το μάθημα περιλαμβάνει κείμενο προς μελέτη, ερωτήσεις κατανόησης και εργασίες, τις οποίες οι συμμετέχοντες καλούνται να συμπληρώσουν, προκειμένου να διαμορφώσουν τόσο οι ίδιοι, όσο και ο καθηγητής, εικόνα της απόδοσής τους. Στο τέλος του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούν στις διάφορες παραμέτρους του μαθήματος. Μέσα από τις απαντήσεις θα είναι δυνατόν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα που θα ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές εφαρμογές.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν στους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το μάθημα σχετικές βεβαιώσεις.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Ηλεκτρονικά μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία

Δημοσίευσηαπό Babis_ECE » 20 Μαρ 2009, 18:40

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, δήλωσα συμμετοχή. Θέλω πολύ να μάθω την κονσόλα όσο μπορώ καλύτερα.
:)
Apple MacBook Pro 13.3" Intel i5 2.3GHz (Early 2011)
Άβαταρ μέλους
Babis_ECE
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 20 Μαρ 2009, 19:19

Babis_ECE έγραψε:Εξαιρετικά ενδιαφέρον, δήλωσα συμμετοχή. Θέλω πολύ να μάθω την κονσόλα όσο μπορώ καλύτερα.
:)

me too :D
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 20 Μαρ 2009, 19:47

Μιας και πρόκειται για command-line έκανα και εγώ αίτηση... :mrgreen:
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Spock » 20 Μαρ 2009, 20:15

Έκανα κι εγώ πριν λίγο αίτηση! :)
1 Γνώσεις Linux: Αρκετές ┃ Προγραμματισμού: Βασικό επίπεδο Python ┃ Αγγλικών: Άπταιστα
2 Ubuntu 19.04 5.0 64bit (en_US.UTF-8, Gnome 3.32)
3 Intel Core i5-3230M CPU @ 2.60GHz ‖ RAM 3828 MiB ‖ Dell Inc. 05GRXT - Dell Inc. Latitude E5530 non-vPro
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 eth0: Broadcom NetXtreme BCM5761 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:1681] (rev 10) ⋮ wlan0: Intel Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] [8086:0082] (rev 34)
Άβαταρ μέλους
Spock
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό michael_k » 21 Μαρ 2009, 10:32

Έχω παρακολουθήσει και προηγούμενους κύκλους μαθημάτων και είναι πολύ καλή εμπειρία. Οι εκπαιδευτές (εκπαιδεύτριες για την ακρίβεια) είναι εξαιρετικοί και συνήθως στα "φόρουμ" του μαθήματος γίνονται ωραίες συζητήσεις.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό Ubuntu 10.10 (32bit)
Η/Υ&Μοντέλο: Intel Core2 Duo 6400 @ 2.13GHz / 2GB / NVidia GF 7300 LE / Intel HDA VIA VT82xx / 23" LΕD, 1920x1080
Εκτυπωτής Canon Pixma MP510, Webcam Trust WB6250X
michael_k
punkTUX
punkTUX

IRC: michael_k
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 21 Μαρ 2009, 11:41

Δεν ξέρω αν εμένα μου ξέφυγε ή αν δεν υπάρχει αλλά:
1. Ποιό το ελάχιστο επίπεδο γνωσεων του συμμετέχοντα στο μάθημα;
2. Ποιές οι απαιτήσεις σε ώρες (ι.ώρες εβδομαδιαίως μαθήματος και ιι.ώρες εβδομαδιαίως homework);
3. Ασύγχρονα δεν είναι τα μαθήματα;
Ρωτάω για να δω αν μπορώ να ανταποκριθώ και συνεπώς να το παρακολουθήσω, για παράδειγμα το επίπεδο μου είναι ασύγκριτα χαμηλότερο των vistakiller, ftso, bullgr κλπ και συνεπώς δεν θα "τσουλούσε" να ήμασταν στο ίδιο μάθημα, είτε εγώ θα τα έβρισκα "μπαστούνια" είτε τα παιδιά θα "χασμουριόντουσαν με ύψιστη βαρεμάρα"...

ΥΓ: Ρώτησα και σε λίστα αλλά μάλλον θα απασχολήσει και άλλους οπότε καλό είναι όποιος γνωρίζει ή έχει παλαιότερη εμπειρία να απαντήσει και εδώ
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 21 Μαρ 2009, 12:02

ilpara έγραψε:1. Ποιό το ελάχιστο επίπεδο γνωσεων του συμμετέχοντα στο μάθημα;

Η ύλη που θα χρησιμοποιηθεί είναι από το βιβλίο "Εισαγωγή στο Linux: ένας πρακτικός οδηγός" [Garrels, Machtelt (2006). Introduction to Linux: a beginner's guide. Άρα αφού το βιβλίο απευθύνεται σε αρχάριους, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι αρχάριοι "μαθητές".

ilpara έγραψε:2. Ποιές οι απαιτήσεις σε ώρες (ι.ώρες εβδομαδιαίως μαθήματος και ιι.ώρες εβδομαδιαίως homework);

Αυτό θα ήθελα και εγώ να το μάθω, αλλά φαντάζομαι ότι λαμβάνουν υπόψιν τους την ύλη και τον χρόνο που χρειάζεται να την αφομοιώσει κάποιος... Καλό θα ήταν να γνωρίζαμε τον μέσο όρο χρόνου την ημέρα που θα χρειάζεται ένας αρχάριος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ύλη.

ilpara έγραψε:3. Ασύγχρονα δεν είναι τα μαθήματα;

Yes...

ilpara έγραψε:Ρωτάω για να δω αν μπορώ να ανταποκριθώ και συνεπώς να το παρακολουθήσω, για παράδειγμα το επίπεδο μου είναι ασύγκριτα χαμηλότερο των vistakiller, ftso, bullgr κλπ και συνεπώς δεν θα "τσουλούσε" να ήμασταν στο ίδιο μάθημα, είτε εγώ θα τα έβρισκα "μπαστούνια" είτε τα παιδιά θα "χασμουριόντουσαν με ύψιστη βαρεμάρα"...

Χωρίς να θέλω να το παίξω "φίρμα", όταν είσαι σε ένα προχωρημένο επίπεδο γνώσεων και συμμετέχεις σε διάφορα μαθήματα που αποσκοπούν στην ευρεία μάζα, το χασμουρητό σε κάποια σημεία είναι εγγυημένο!!! Αλλά πάντα κάτι μαθαίνεις που δεν το γνώριζες, οπότε οποιοσδήποτε χρήστης, οποιουδήποτε επιπέδου βγαίνει από αυτή τη διαδικασία πάντα κερδισμένος.

Η εμπειρία είναι όμορφη, είναι δωρεάν, γνωρίζεις νέο κόσμο, μαθαίνεις όλο και κάτι παραπάνω, παίρνεις και μια βεβαίωση την οποία θα κορνιζάρεις και θα την κρεμάσεις στον τοίχο εμπλουτίζοντας τη συλλογή σου με το "χαρτομάνι"... Οπότε γιατί να μην το κάνεις;
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό atermon » 21 Μαρ 2009, 15:59

Είναι θετική η πρωτοβουλία του UOM. Πριν αρκετούς μήνες ξεκινήσανε ένα σεμινάριο για βασικές δεξιότητες ΕΛ/ΛΑΚ επί πληρωμή όμως, δεν ξέρω την εξέλιξη του προγράμματος. Ένα είναι σίγουρο παρατηρώντας τέτοιες πρωτοβουλίες: Σύντομα θα έχουμε και ελληνικές πιστοποιήσεις βασικών δεξιοτήτων σε ΕΛ/ΛΑΚ, το ζήτημα όμως είναι ποιος (φορέας ή εταιρεία;) θα αναλάβει το έργο. Προσωπικά έχω μια πρόταση προς τη νεοσύστατη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ, θα τη συζητήσω αύριο στη γενική συνέλευση του KLUG και θα ετοιμάσω επιστολή, αν φυσικά εγκρίνουν τα τακτικά μέλη. Θα σας ενημερώσω σχετικά σύντομα για την πρόταση.
<Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους> | <Οδηγοί χρήσης>
DEBIAN "Sid" 32bit σε Sony VAIO VGN-FE11S
Intel T2400(1,83 GHz) │ 2GB DDR2 │ NVIDIA GeForce Go 7400 │Intel 3945ABG │Intel 82801G(ICH7 Family) │ TFT 15.4" WXGA
Άβαταρ μέλους
atermon
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό michael_k » 21 Μαρ 2009, 21:07

Επειδή έχω παρακολουθήσει προηγούμενους κύκλους να πω ότι συμφωνώ με τον bullgr ως προς το θέμα του επιπέδου αλλά για το χρόνο που θα χρειαστεί ένας αρχάριος νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Απλά θα πρέπει κάποιος αρχάριος να μην αφήνει την (εβδομαδιαία συνήθως) ύλη την τελευταία στιγμή αλλά να ξεκινά από την αρχή της εβδομάδας ώστε να έχει χρόνο να λύσει τις απορίες του. Με 1 ώρα ημερησίως πιστεύω ότι και ο πλεόν αρχάριος θα τα καταφέρει. Προσωπικά θα σύστηνα σε όσους επιλεγούν μια προεργασία (αν και συνήθως δίνονται σχετικές οδηγίες από την ομάδα της Τηλεμάθειας) δλδ να μην περιμένουν την έναρξη των μαθημάτων για να εγκαταστήσουν μια διανομή αν δεν έχουν ήδη και να βρουν που βρίσκεται το τερματικό ή πως να το προσπελάσουν (το παρακάνω, έ;).
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό Ubuntu 10.10 (32bit)
Η/Υ&Μοντέλο: Intel Core2 Duo 6400 @ 2.13GHz / 2GB / NVidia GF 7300 LE / Intel HDA VIA VT82xx / 23" LΕD, 1920x1080
Εκτυπωτής Canon Pixma MP510, Webcam Trust WB6250X
michael_k
punkTUX
punkTUX

IRC: michael_k
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις