Φυσικά το πρώτο που έκανα ήταν να εγκαταστήσω το ubuntu hardy και να ασχοληθώ με αυτό αποκλειστικά, αγνοώντας παντελώς τα winblows xysta τα οποία θα τα έχω για να παίζω μόνο κανένα εμπορικό παιχνίδι (PRO

Τελικά πείθεται βλέποντας το notebook μου η κουνιάδα μου να αγοράσει και αυτή ένα παρόμοιο. Και φυσικά σαν καλός γαμπρός που είμαι, της προσφέρθηκα να την κατατοπίσω, να την εκπαιδεύσω στη χρήση του notebook.
Απέφυγα να της εγκαταστήσω το ubuntu γιατί οι γνώσεις της περιοριζόντουσαν μόνο στο ECDL (άλλη "μούφα" και αυτό) που έχει κάνει και ήθελα με ποιο ήπιο τρόπο να την μυήσω στον κόσμο του open-source.
Να μάθαινε δηλαδή την αξία του open-source και μετά θα τις "έριχνα" και ένα ubuntu.
Και έτσι προσπαθούσα να την πείσω να απεγκαταστήσουμε τα σκουπίδια και εκείνο το γραφείο που παράγει αρχεία .docx που ούτως ή άλλως ήταν για 30 χρήσεις. Μου ζήτησε να της τα περάσω πειρατικά, πράγμα που βέβαια της αρνήθηκα.
Δεν χρειάζεται να γίνουμε πειρατές της λέω, υπάρχει και το Open Office... Άρχισα να της κάνω διαλέξεις με διθύραμβους ήμνους για το Open Office, να της λέω ότι κάνει τα πάντα, κάνει καφέ, και τοστ άμα πεινάσεις, μέχρι και μασάζ εάν πιαστεί ο... κwλος σου

Την έβαλα να παίξει με το ubuntu που είχα στο notebook, να εντυπωσιαστεί με το compiz, να δει το Open Office σε πράξη, και πραγματικά έδειξε εντυπωσιασμένη. Έβλεπε τα μενού, τις λειτουργίες και διαπίστωσε ότι είναι παρόμοιο με το γνωστό γραφείο που είχε μάθει σε εκείνη την -ο Θεός να τη κάνει- πιστοποίηση.
Αφού είδα ότι εντυπωσιάστηκε, της έριξα μια πρόταση να εγκαταστήσω και σ' αυτήν το ubuntu. Η απάντησή της ήταν να το αφήσουμε για αργότερα, θα δούμε κλπ.
Της πρότεινα τουλάχιστον να σβήσουμε το γραφείο που παράγει αρχεία .docx μιας και ήταν για 30 χρήσεις και να εγκαταστήσουμε το Open Office που υπάρχει και για winblows xysta.
Αλλά και εκεί η απάντησή της ήταν ίδια... Θα δούμε αργότερα κλπ
Τελικά εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, και τελικά έμαθα από τη σύζυγο ότι κάποιος γνωστός της πειρατής, της εγκατέστησε το γραφείο που παράγει αρχεία .docx.
Διαπιστώνω με λύπη ότι με όλα αυτά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τις Πιστοποιήσεις, τα ΚΕΚ, με τις χρηματοδοτήσεις, τις συμφωνίες δημοσίου, έχουν γίνει πολλοί νέοι ρομποτάκια των Μικρομαλακών, προγραμματισμένα να κατευθύνονται προς την κατεύθυνση που θέλουν αυτοί.
Τους έχουν μάθει να μην ψάχνουν εναλλακτικές οδούς, να φοβούνται κάθετι διαφορετικό. Σαν ρομποτάκια που είναι προγραμματισμένα, πρέπει η επιλογή που θέλουν σε ένα πρόγραμμα να είναι στο σημείο που τους έχουν μάθει, μην τύχει και είναι αλλού ή διαφορετικό γιατί τότε μπλοκάρουν, βραχυκυκλώνουν και χάνονται.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ...
Υ.Γ
Θα ήθελα σε αυτό το θέμα να γράφετε ο καθένας τις δικές σας εμπειρίες σχετικά με το αν πείθετε δικά σας άτομα να αλλάξουν στο linux και στο open-source.
Εάν και κατά πόσο τα καταφέρνετε, τι δυσκολίες συναντάτε, προκαταλήψεις, φοβίες, κόμπλεξ...