Τα ρομποτάκια των Μικρομαλακών

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Τα ρομποτάκια των Μικρομαλακών

Δημοσίευσηαπό bullgr » 17 Μάιος 2008, 13:28

Αγόρασα πρόσφατα ένα notebook το οποίο είχε winblows xysta με ένα κάρο oem σκουπίδια (προγράμματα δοκιμαστικών εκδόσεων & περιορισμένων εκδόσεων) και για 30 χρήσεις εκείνο το γραφείο που παράγει αρχεία .docx.

Φυσικά το πρώτο που έκανα ήταν να εγκαταστήσω το ubuntu hardy και να ασχοληθώ με αυτό αποκλειστικά, αγνοώντας παντελώς τα winblows xysta τα οποία θα τα έχω για να παίζω μόνο κανένα εμπορικό παιχνίδι (PRO :mrgreen:)

Τελικά πείθεται βλέποντας το notebook μου η κουνιάδα μου να αγοράσει και αυτή ένα παρόμοιο. Και φυσικά σαν καλός γαμπρός που είμαι, της προσφέρθηκα να την κατατοπίσω, να την εκπαιδεύσω στη χρήση του notebook.
Απέφυγα να της εγκαταστήσω το ubuntu γιατί οι γνώσεις της περιοριζόντουσαν μόνο στο ECDL (άλλη "μούφα" και αυτό) που έχει κάνει και ήθελα με ποιο ήπιο τρόπο να την μυήσω στον κόσμο του open-source.
Να μάθαινε δηλαδή την αξία του open-source και μετά θα τις "έριχνα" και ένα ubuntu.

Και έτσι προσπαθούσα να την πείσω να απεγκαταστήσουμε τα σκουπίδια και εκείνο το γραφείο που παράγει αρχεία .docx που ούτως ή άλλως ήταν για 30 χρήσεις. Μου ζήτησε να της τα περάσω πειρατικά, πράγμα που βέβαια της αρνήθηκα.

Δεν χρειάζεται να γίνουμε πειρατές της λέω, υπάρχει και το Open Office... Άρχισα να της κάνω διαλέξεις με διθύραμβους ήμνους για το Open Office, να της λέω ότι κάνει τα πάντα, κάνει καφέ, και τοστ άμα πεινάσεις, μέχρι και μασάζ εάν πιαστεί ο... κwλος σου :shock: στο γραφείο.

Την έβαλα να παίξει με το ubuntu που είχα στο notebook, να εντυπωσιαστεί με το compiz, να δει το Open Office σε πράξη, και πραγματικά έδειξε εντυπωσιασμένη. Έβλεπε τα μενού, τις λειτουργίες και διαπίστωσε ότι είναι παρόμοιο με το γνωστό γραφείο που είχε μάθει σε εκείνη την -ο Θεός να τη κάνει- πιστοποίηση.

Αφού είδα ότι εντυπωσιάστηκε, της έριξα μια πρόταση να εγκαταστήσω και σ' αυτήν το ubuntu. Η απάντησή της ήταν να το αφήσουμε για αργότερα, θα δούμε κλπ.
Της πρότεινα τουλάχιστον να σβήσουμε το γραφείο που παράγει αρχεία .docx μιας και ήταν για 30 χρήσεις και να εγκαταστήσουμε το Open Office που υπάρχει και για winblows xysta.
Αλλά και εκεί η απάντησή της ήταν ίδια... Θα δούμε αργότερα κλπ

Τελικά εξαφανίστηκε για δύο εβδομάδες, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, και τελικά έμαθα από τη σύζυγο ότι κάποιος γνωστός της πειρατής, της εγκατέστησε το γραφείο που παράγει αρχεία .docx.

Διαπιστώνω με λύπη ότι με όλα αυτά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τις Πιστοποιήσεις, τα ΚΕΚ, με τις χρηματοδοτήσεις, τις συμφωνίες δημοσίου, έχουν γίνει πολλοί νέοι ρομποτάκια των Μικρομαλακών, προγραμματισμένα να κατευθύνονται προς την κατεύθυνση που θέλουν αυτοί.

Τους έχουν μάθει να μην ψάχνουν εναλλακτικές οδούς, να φοβούνται κάθετι διαφορετικό. Σαν ρομποτάκια που είναι προγραμματισμένα, πρέπει η επιλογή που θέλουν σε ένα πρόγραμμα να είναι στο σημείο που τους έχουν μάθει, μην τύχει και είναι αλλού ή διαφορετικό γιατί τότε μπλοκάρουν, βραχυκυκλώνουν και χάνονται.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ...

Υ.Γ
Θα ήθελα σε αυτό το θέμα να γράφετε ο καθένας τις δικές σας εμπειρίες σχετικά με το αν πείθετε δικά σας άτομα να αλλάξουν στο linux και στο open-source.
Εάν και κατά πόσο τα καταφέρνετε, τι δυσκολίες συναντάτε, προκαταλήψεις, φοβίες, κόμπλεξ...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Τα ρομποτάκια των Μικρομαλακών

Δημοσίευσηαπό ftso » 17 Μάιος 2008, 15:15

Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα με τους χρήστες που έχουν λίγες γνώσεις απο PC και έχουν κολλήσει με windows.
Αντίθετα αυτοί που είναι παντελώς άσχετοι και αυτοί που είναι έμπειροι δέχονται το ubuntu και το open source με τους δεύτερους να εντυπωσιάζονται κιόλας.Οι πρώτοι συνήθως δεν ξέρουν τι είναι το ποντίκι, πόσο μάλλον το λειτουργικό σύστημα, οπότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Οι πρώτοι που είναι κολλημένοι με windows και πειρατικό λογισμικό πείθονται μόνο με φοβίες που τους δημιουργώ.
Τους λέω οτι αν χρησιμοποιείς πειρατικό λογισμικό και λειτουργικό διώκεσαι απο τον νόμο και υπάρχει
περίπτωση να πληρώσεις πρόσθημο (ψέματα δεν λέω,απλά τους αναφέρω τις επιπτώσεις).
Έτσι συνήθως ξεκολλάν από την πειρατεία και βλέπουν με άλλο μάτι το freeware και το open source, ιδίος
όταν πειστούν και χρησιμοποιήσουν τις εναλλακτικές λύσης που στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές είναι πολύ
καλύτερες απο αυτές που έχουν συνηθίσει ως standar.

@bullgr μήπως η κουνιάδα σου και φίλος πειρατής της θα πρέπει να λάβουν κάποιο προειδοποιητικό email απο την μικρομαλακή ("και καλά") για να το ξανασκεφτούν λίγο? :lol:
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 17 Μάιος 2008, 18:33

Yπάρχει σε πολύ κόσμο η πεποίθηση οτι αν κάτι είναι τζάμπα,αποκλείεται να αξίζει.
Και ποιός μπορεί να τους κατηγορήσει,αφού σε λίγο θα πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.
Προτιμούν λοιπόν να βάλουν πειρατικά windoze,παρά να δοκιμάσουν οτιδήποτε άλλο.

Χαρακτηριστική σκηνή που θυμάμαι,πρίν ένα χρόνο περίπου,που χρειάστηκα ένα πολυμηχάνημα,πηγα σε ένα κατάστημα μεγάλης αλυσίδας.(δε θα πώ όνομα)
Καταλήγω σε δύο μοντέλα της ίδιας εταιρείας,σχεδόν πανομοιότυπα,μόνο που το ένα ηταν κατα τι ακριβότερο.
-Δε μου λές φίλε,λέω στον πωλητή,πρός τί η διαφορά της τιμής;
-Α,μου απαντάει με καμάρι,είναι γιατί αυτό (το ακριβό) υποστηρίζει και VISTA!!!!11
-Καλά,του λέω,τότε θα πάρω το άλλο.
-Μα γιατί......μου λέει με παράπονο,αφού αυτό υποστηρίζει και VISTA!!!!!!!1
-ΔΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ.
Κάπου εκεί τελείωσε η κουβέντα μας.

Πού θέλω να καταλήξω;Ακόμα κι αν ξέρεις οτι έχεις δίκιο,ακόμα κι αν δε σ'αρέσει να βλέπεις τον διπλανό σου πρόβατο και δέσμιο των πολυεθνικών,είναι δύσκολο να τα βάλεις με την ανθρώπινη βλακεία.
Όπως είπε και καποιος (Ο Einstein νομίζω) 2 πράγματα είναι άπειρα:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία (και για το σύμπαν δεν είμαι και πολύ σίγουρος).
Στο κάτω κάτω,είμαστε πρόβατα - κατά κανόνα εννοώ - στα πολιτικά,στη διασκέδαση,στην κουλτούρα μας και όπου αλλού.
Γιατί στην πληροφορική να είναι αλλιώς;

Anyway,για να μην τα ισοπεδώνω όλα,η συμβoυλή μου είναι η εξής:
Αν ο γνωστός σας δεν ψήνεται ούε να δοκιμάσει,φοβάται,ή ό,τι άλλο,μην τον πιέζετε.
Αφήστε τον να παιδεύεται με ιούς και spyware,να τρώει μπλέ οθόνες,να ψάχνει serials και cracks.
Θα έρθει η στιγμή που θα απηυδύσει,και τότε θα είναι ίσως ώριμος για την στροφή στο open source.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό manosdoc » 19 Μάιος 2008, 01:05

ftso έγραψε:Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα με τους χρήστες που έχουν λίγες γνώσεις απο PC και έχουν κολλήσει με windows.
Αντίθετα αυτοί που είναι παντελώς άσχετοι και αυτοί που είναι έμπειροι δέχονται το ubuntu και το open source με τους δεύτερους να εντυπωσιάζονται κιόλας.Οι πρώτοι συνήθως δεν ξέρουν τι είναι το ποντίκι, πόσο μάλλον το λειτουργικό σύστημα, οπότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Οι πρώτοι που είναι κολλημένοι με windows και πειρατικό λογισμικό πείθονται μόνο με φοβίες που τους δημιουργώ.
Τους λέω οτι αν χρησιμοποιείς πειρατικό λογισμικό και λειτουργικό διώκεσαι απο τον νόμο και υπάρχει
περίπτωση να πληρώσεις πρόσθημο (ψέματα δεν λέω,απλά τους αναφέρω τις επιπτώσεις).
Έτσι συνήθως ξεκολλάν από την πειρατεία και βλέπουν με άλλο μάτι το freeware και το open source, ιδίος
όταν πειστούν και χρησιμοποιήσουν τις εναλλακτικές λύσης που στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές είναι πολύ
καλύτερες απο αυτές που έχουν συνηθίσει ως standar.

Γεια σου ftso ! Μάχιμος και δω βλέπω !
Συμφωνώ, όπως γράφει και η υπογραφή μου με τα παιδιά. Κάποιοι σε πολλές πτυχές στην ζωή απλά ΔΕΝ θέλουν
Το να προσπαθείς να συζητήσεις με έναν άνθρωπο που έχει απαρνηθεί την λογική του είναι σαν να δίνεις φάρμακα σε έναν νεκρό.
Άβαταρ μέλους
manosdoc
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 19 Μάιος 2008, 18:39

Εγώ προσπαθώ να πείσω ένα φίλο που, ενώ γνωρίζει πολλά από υπολογιστές και όλα τα προγράμματα που έχει είναι open source, αρνείται να βάλει linux. Το έχει δοκιμάσει μεν, αλλά υποστηρίζει ότι ακόμη το linux δεν είναι έτοιμο. (Είχε πρόβλημα με την αναγνώριση της κάρτας γραφικών) Εγώ πιστεύω όμως ότι φοβάται να κάνει την αλλαγή. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι πολύ χάσιμο χρόνου μέχρι να λειτουργούν όλα ρολόι και να συνηθίσεις στη χρήση του. Αλλά δε βρίσκω εκεί το πρόβλημα.

Οι άνθρωποι γενικότερα φοβούνται τις αλλαγές. Όταν έχεις συνηθίσει με κάτι, δύσκολα το αλλάζεις. Καμιά φορά, ας μου επιτραπεί η χρήση μαθηματικής ορολογίας, η μεταβαση ενος συστηματος από μία κατάσταση σε μία άλλη δε μπορεί να συμβεί ομαλά, αλλά χρειάζεται μια καταστροφή, μια απότομη αλλάγη. Καταστροφή δεν εννοω να συμβεί κατι κακο (για αποφυγή παρεξηγήσεων).
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alcamus06 » 29 Μάιος 2008, 11:28

Γεια σας και από εμένα.Είμαι εντελώς καινούργιος στο φόρουμ αφού μόλις χθες
κατέβασα το Ubuntu 8.04 και σήμερα σκοπεύω να το εγκαταστήσω.Το πρόβλημα
σαν μαθηματικός-εκπαιδευτικός που είμαι πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα ενημέρωσης
και θα αναφέρω αμέσως τους λόγους.
Όλοι έχουν ακούσει ότι το λειτουργικό unix (με συγχωρείται αν λέω κάτι λάθος) είναι
τρομερά σταθερό,φοβερά ασφαλές,απίστευτα "ελαφρύ" και πολλά άλλα,αλλά κανείς δεν
κάνει πιστεύω την κίνηση γιατί δεν γνωρίζει αν θα παίζει τα καινούρια παιχνίδια που του
αρέσουν(και που τα βρίσκει σπασμένα),δεν ξέρει αν μπορεί να κατεβάζει μουσικές-ταινίες
όπως μπορεί στα windows και πολλά άλλα.
Οπότε επειδή έτσι έχουν μάθει(να κατεβάζουν μουσικές-ταινίες-παιχνίδια),όπως έμαθα και
εγώ έτσι,ελάχιστοι είναι αυτοί λοιπόν που θα πάρουν την απόφαση έστω να τα δοκιμάσουν.
Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει να έχω ένα σταθερό υπολογιστή οπότε εύχομαι να έχω μία καλή πρώτη γνωριμία με το Linux.
alcamus06
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 29 Μάιος 2008, 12:11

Φίλε alcamus06 καλώς ήρθες :D
Πάντως φταίμε και εμείς οι χρήστες linux. Τι εννοώ? Πρέπει να προτρέπουμε και όχι να αποτρέπουμε φίλους και γνωστούς. Θα μου πείτε αποτρέπει κανείς? Από προσωπική μου εμπειρία η απάντηση είναι ΝΑΙ. Πολλοί χρήστες linux αποτρέπουν φίλους και γνωστούς, είτε γιατί αισθάνονται όμορφα στην μοναδικότητα τους (εγώ ο ξεχωριστός που είμαι τόσο μπροστά...) είτε κυρίως γιατί φοβούνται ότι ο νέος χρήστης που θα δεχτεί την προτροπή και θα κάνει το βήμα προς το ελεύθερο λογισμικόι θα τους γίνει φόρτωμα (η κλασσική περίπτωση που κάποιος σου τηλεφωνεί με το παραμικρό ολημερίς...). Ποια η λύση; Να μην δίνουμε λύσεις στους νέους χρήστες αλλά να τους μαθαίνουμε πως να βρίσκουν λύσεις (δηλ. πως να ψάχνουν σωστά στο google συνήθως).
Επίσης θυμάμαι ότι πριν 14 μήνες άκουγα αυτό δεν γίνεται, το άλλο έχει πρόβλημα, το τρίτο δεν παίζει, αλλά όταν δοκίμασα διαπίστωσα ότι τα πράγματα είναι πολύ ποιο απλά, εύκολα, καλά, ότι το 90% των αρνητικών που άκουγα είχαν ήδη διορθωθεί - επιλυθεί! Για αυτό και πάντα λέω όταν ψάχνεις για κάτι στo google να κοιτάς και ημερομηνία, διότι αν είναι παλαιό πιθανόν να έχει βελτιωθεί.
Φυσικά για τα ανωτέρω (αποτροπή νέων χρηστών) δεν αναφέρομαι στα μέλη του φόρουμ, και δεν το λέω από ευγένια, αλλά γιατί θεωρώ ότι όποιος συμμετέχει στην κοινότητα είναι συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος να προσφέρει βοήθεια!
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cOzAtS » 29 Μάιος 2008, 15:11

ilpara έγραψε:...είτε κυρίως γιατί φοβούνται ότι ο νέος χρήστης που θα δεχτεί την προτροπή και θα κάνει το βήμα προς το ελεύθερο λογισμικόι θα τους γίνει φόρτωμα (η κλασσική περίπτωση που κάποιος σου τηλεφωνεί με το παραμικρό ολημερίς...)!

Κοίταξε να δείς, αυτό ισχύει. Εγώ είχα ένα μήνα και ασχολιόμουν με ubuntu και έψησα τον πατέρα μου να βάλει στο pc του linux. Γενικώς είναι τυπικός χρήστης(web-mail-forums-office) οπότε φαντάστηκα οτι δε θα είχε προβλήματα. Βεβαίως και είχα λάθος. Πρώτα δεν του διάβαζε τη φωτογραφική,μετα το flash στον FF του κόλαγε, μετά ένα λάθος στο upgrade σε 8.04...όπως καταλαβαίνεις πιο πολύ έχω ασχοληθεί και έχω μάθει πράγματα διορθώνοντας το μηχάνημα του πατέρα μου παρά το δικό μου. Και ξέρεις πιο ειναι το βασικό πρόβλημα; εν ξέρει αγγλικά. Απο εδώ και πέρα όμως και με το forum ανοιχτό θα σας τον φορτώσω...:P

Anyway, πιστεύω οτι η χρήση linux, αποτελεί προσωπική επανάσταση (ναι το βλέπω ΚΑΙ πολτικα το θέμα open source), η οποία θέλει κόπο και υπομονή, αλλά κυρίως βούληση να αλλάξει κάποιος την καθημερινότητα του. Απλά όποιος έχει τα κότσια να δοκιμάσει την ελευθερία που του προσφερει το OSS πολύ δύσκολα γυρνάει πίσω. Πρέπει να βοηθάμε, όχι μόνο γιατι είναι καλύτερο, αλλα γιατί ειναι ελεύθερο (και οχι τσάμπα). Η αισθηση της κατοχής του υπολογιστή, η αίσθηση του ελέγχου πάνω σε αυτόν, αυτά ειναι πράγματα που μπορούν να κάνουν τον κοινό χρήστη που φοβάται να νιώσει δυνατός απένταντι στο pc του...

Σταματάω κάπου εδω το παραλήρημα και συνοψίζοντας θα πω οτι πρώτα και κύρια πρέπει να μάθει ο άλλος οτι δεν ειναι ελεύθερος, και μετά να του δείξεις τον δρόμο προς την ελευθερία. Πρώτα να δεί το κελί, και μετά του δίνεις και τον γκασμά....;)
cOzAtS
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jarlaxl » 01 Ιουν 2008, 14:16

ένα καλό thread με χρήσιμες συμβουλές περι του θέματος είναι στο φόρουμ του ubuntu
Άβαταρ μέλους
jarlaxl
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 20 Μαρ 2009, 13:11

Εγώ σε μερικούς φίλους μου & ένα ξάδερφό μου όταν τους είπα να δοκιμάσουν Linux έτσι από περιέργεια με κοιτούσαν σαν να είμαι τρελός. Μόνο ένας ενδιαφέρθηκε & με ρώτησε: "Μάνθο, δεν έχω δοκιμάσει Linux αλλά διαβάζω πολύ καλά λόγια γι'αυτό στο internet. Έχει προγράμματα να ακούω μουσική & να βλέπω βίντεο; Να σερφάρω στο internet & να κατεβάζω αρχεία; Έχει office;" Του είπα φίλε Γιάννη μπορείς να κάνεις στο Linux ότι κάνεις στα window$ & ακόμη περισσότερα πράγματα που δεν μπορείς να φανταστείς. Άσε του λέω που είναι όλα δωρεάν & ανοιχτού κώδικα (τα περισσότερα) & με πάρα πολύ καλή υποστήριξη (επίσης δωρεάν). Μία μέρα λοιπόν πήγα σπίτι του για καφέ με το laptop & όταν του έκανα μία επίδειξη ισχύος του Ubuntu έμεινε παγωτό. :lol: Παρ'όλα αυτά δεν τολμάει ακόμη να τα περάσει στο pc του. Εννοείται βέβαια ότι δεν θα κάτσω να σκάσω & ούτε θα τους βάλω το πιστόλι στον κρόταφο να δοκιμάσουν linux με το ζόρι. Αλλά που θα πάει, αργά η γρήγορα θα καταλάβουν τη δύναμη & τις δυνατότητες του ΕΛ/ΛΑΚ & τότε θα με θυμηθούνε. :)
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων