Κατ' αρχήν, έχω Ουμπούντου Λίνουξ κάπου ένα με ενάμιση χρόνο τώρα, αλλά μόνο τους τελευταίους 5-6 μήνες περνάω πια αποκλειστικά το χρόνο μου σ' αυτό κι απλά επισκέπτομαι στην χάση και στην φέξη πλέον τα ΧΡ.
a80 έγραψε:Είναι γενικά δύσκολο να προσπαθείς να περιγράψεις την κατάσταση. Με αφορμή το topic η kουβέντα πήγε μόνη της εκεί. Σαφώς και όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην κοινότητα του Linux.
Από προσωπική εμπηρεία πιστεύω ότι το Linux δείχνει δύστροπο σε ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή σαν μίξερ ή ψυγείο (Windows

).
Δεν νομίζω ότι φταίει αυτό. Επίσης από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι αν δεν με έπειθε ο κολλητός μου να βάλω Ουμπούντου και να απογαλακτιστώ από τον θείο Μπιλάκο δεν θα το είχα κάνει ποτέ (ποτέ μην λες ποτέ, αλλά εντάξει, δεν κυριολεκτώ, απλά χρειάστηκε πολύ δουλειά και πολλές συζητήσεις για να δεχθώ όντως να γίνω πειραματόζωο για πάρτη του κολλητού. Όχι, δεν το μετάνιωσα και του είμαι μάλιστα ευγνώμων). Αυτό που φοβίζει πολύ κόσμο είναι το άγνωστο, η κονσόλα, ειδικά άμα δεις ότι συνήθως όταν ψάχνεις για λύση σε Λίνουξ θα βρεθεί κάποιος να σου δώσει και την κατάλληλη εντολή να τρέξεις κλπ. (έχει βέβαια και τα καλά της η κονσόλα, αν κι εγώ καλόμαθα σε point and click

) Βέβαια, κάτι παρόμοιο έχω δει να συμβαίνει και σε ΧΡ, αλλά στα λειτουργικά του Μπιλάκου, ειδικά εάν έμαθες πρώτα DOS και μετά παράθυρα, οι εντολές είναι λίγο πολύ γνωστές και οικείες, ενώ μέχρι να μάθω πέντε εντολές Λίνουξ πέρασε 1 χρόνος.
a80 έγραψε:
Σίγουρα οι πολύ καλές τελευταίες διανομές του Ubuntu μπορούν να το κάνουν αυτό. Με την πρώτη δυσκολία όμως (πχ στην 7.10 ο adobe player ήθελε εγκατάσταση με το χέρι) πελαγώνουν και απογοητεύονται. Αυτό το έχουμε πάθει όλοι στα αρχικά στάδεια. Πήγαν τα Format σύννεφο. Ξεκίνησα με Amstrad 6128 μετά Amiga 500 και τέλος Windows & Linux.
Ναι, δεν παίζεται το Ουμπούντου, τελεία και παύλα. Έχω μια μικροένσταση, γιατί κι αυτό, όπως και τα λειτουργικά του Μπιλάκου άλλωστε, κρύβουν πράγματα από τον αρχάριο και ανίδεο χρήστη, αλλά εντάξει είναι πολύ μικρή ένσταση και για τους πολλούς αρχάριους και ανίδεους είναι για αρχή καλύτερα έτσι. Αλλά έχεις δίκιο ότι με την πρώτη χοντρή δυσκολία απογοητεύονται πολλοί, το έπαθα κι εγώ με την 7.04 ή 7.10 δεν θυμάμαι καλά και πήρε αρκετό χρόνο να το ξεπεράσω και τώρα πλέον δεν το παθαίνω εύκολα. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση στο Ουμπούντου, καμιά φορά είναι απλά θέμα χρόνου. Όλως περιέργως φορμάτ έκανα ελάχιστα στα παράθυρα (όταν στα νιάτα μου ως πειρατής κόλλαγα κανα ιό κυρίως). Μπορώ να πω ότι περισσότερα φορμάτ κι επανεγκατάσταση έχω κάνει σε ενάμιση χρόνο Ουμπούντου παρά σε 17 χρόνια Windows. Κι ο λόγος είναι σχετικά απλός, παρότι συμφωνώ με τον συντονιστή που λέει ότι δεν είναι Windows τα Λίνουξ για να θέλουν φορμάτ κάθε τρεις και λίγο (μόνη μου ένσταση ούτε στα Windows ισχύει αυτό, ειδικά αν δεν είσαι πειρατής, όπου κινδυνεύεις μόνιμα να κολλήσεις κάτι, εκτός κι αν έχεις αξιόπιστη πηγή), αλλά αντί να ψάχνω με τις ώρες για μια λύση ή να περιμένω εδώ στο φόρουμ μέχρι να βρεθεί μια απάντηση κάνω μια επανεγκατάσταση και σε είκσοσι λεπτά με μισή ώρα περίπου δουλεύει το σύστημα πάλι ρολόι.
a80 έγραψε:
Τελικά για αυτό που είμαι ευγνώμων στο Linux και γενικά στο open source είναι ότι με ανάγκασε να διαβάζω περισσότερο , να μαθαίνω πραγματικά γύρω από τον υπολογιστή και να συναναστρέφομαι περισσότερο με άλλους χρήστες.
Μακάρι και αλλά πράγματα στην ζωή να ηταν σαν το Linux.
Σ' αυτό συμφωνώ απόλυτα. Εκτίμησα το ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό μέσα από Windows πρώτα με firefox ως ανώτερη εναλλακτική λύση φυλλομετρητή και OpenOffice, γιατί το τελευταίο πειρατικό που πέταξα στα σκουπίδια, όταν πλέον αποφάσισα ότι η εποχή του πειρατικού τελείωσε για μένα, ήταν ένα OfficeXP του Μπιλάκου. Οι κοινότητα του Ουμπούντου εδώ είναι όντως σούπερ (κι έχω δει πάμπολες κοινότητες στην ζωή μου). Επίσης, εδώ έμαθα -κι είμαι ευγνώμων γι' αυτό- τι σημαίνει πράγματι ελεύθερο κι ανοικτού κώδικα λογισμικό και έμαθα να εκτιμώ και την εν γένει φιλοσοφία πίσω από αυτό, με την οποία συμφωνώ κι εγώ σε γενικές γραμμές. Το Ουμπούντου δεν είναι μόνο το λειτουργικό που απλά παίζει, όπως λέει το σλόγκαν, αλλά είναι και φιλοσοφία και στάση ζωής, έχει και πολιτικές προεκτάσεις (αν και τα πάντα στη ζωή έχουν και πολιτικές προεκτάσεις).