Πόσα χρόνια κλπ έχετε linux;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Πόσα χρόνια κλπ έχετε linux;

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 23 Απρ 2009, 18:48

πριν λίγα χρωνάκια μου έλεγε ένας φιλος για fedora core 7, είδα ένα βίντεο με τα εφφέ κτλ. Όπα λέω δεν γίνετε αυτό, βάζω fedora αλλα εφφέ δεν... (δεν θυμάμε τι καρτα γραφικών είχα τότε, νομίζω την ATI), απο εδώ κι εκεί στο ψάξιμο μου φέρνει ένα cd με ubuntu 6.10 νομιζω και εκείνες τις μέρες πίγε στην 7.04 :)
στιν ουσια δεν είδα καθόλου την 6.10 αλλα την 7.04, ενεργοποιεισα τα εφφέ με 2 κλικ ! ε μετά συνήθισα, μου άρεσαν όλο και περισότερο, κοπανούσα και οτι εντολή εβρισκα στο net, καλά είμαστε :P
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό a80 » 23 Απρ 2009, 22:21

Από ότι παρατηρώ η ιστορία είναι λίγο πολύ η ίδια για όλους μας. Η αίσθηση μου για το Linux είναι ότι ελκύει ανθρώπους που γενικά ψάχνουν τα πράγματα πιο κοντά στην ουσία τους. Αργά ή γρήγορα εάν είσαι τέτοιος τύπος θα καταλήξεις στην αγκαλιά του linux.
Στο linux δεν είσαι μόνο οδηγός (πχ σαν το αυτοκίνητο), αλλά μπορείς να γίνεις εάν θες και μηχανικός και κατασκευαστής και γενικά να ελέγχεις τα πάντα. :D
Αυτή είναι και η κορύφωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις χρήστες που ξέρουν να χειρίζονται ουσιαστικά τον υπολογιστή, μπορούν να παιδεύουν το μυαλό τους για να μαθαίνουν και τέλος να βοηθούν και να διαχέουν την νέα γνώση.

Μας έχει μείνει από το Matrix και το λέμε στην παρέα μου, σε κάθε νέο χρήστη που ζητά βοήθεια, αλλά και μεταξύ μας όταν κολλάμε σε κάτι:

"Υπάρχει το κόκκινο και το μπλέ χαπάκι. Εάν παρεις το μπλέ δεν αλλάζει τίποτα.
Εάν πάρεις το κόκκινο θα μπείς σε περιπέτειες, αλλά θα ελευθερωθείς."
Άβαταρ μέλους
a80
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 23 Απρ 2009, 23:22

Συμφωνώ...εν μέρει a80.
Και λέω εν μέρει γιατί οκ,κάποτε το linux ήταν μόνο επιλογή του ψαγμένου,του hacker,του προγραμματιστή.
Σήμερα όμως είναι ώριμη επιλογή και για τον αρχάριο χρήστη,που δεν χρειάζεται να ξέρει τί είναι και πώς δουλεύει αυτό που χρησιμοποιεί,απλά ας το χρησιμοποιεί.
Να στο πώ κι αλλιώς - αν το linux δεν πάψει να θεωρείται στο μυαλό του πολύ κόσμου σαν κάτι δυσπρόσιτο,δύστροπο και όλα αυτά τα δυς- ,ποτέ δε θα αποκτήσει αξιοσέβαστο μερίδιο στην αγορά.
Και οι casual χρήστες είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την κοινότητα,ίσως περισσότερο απο τους λίγους και "μυημένους"

Κια για να μην είμαι εντελώς off-topic,και η δική μου ιστορία μοιάζει λίγο πολύ.
Ξεκίνησα με ένα cd knoppix απο κάποιο περιοδικό πρίν 4-5 χρόνια.
Τότε βέβαια τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα,τα modems δεν δούλευαν,τα ελληνικά ήταν μανίκι,υπήρχαν λίγοι για να συμβουλευτείς και οι περισσότεροι σου απαντούσαν rtfm (read the ....funky manual)
Έκτοτε πέρασα απο αρκετές διανομές,mandriva,fedora,pcLOS και πάει λέγοντας.
Από το gutsy (7.10) και μετά όμως,έμεινα και μένω πιστός στο ubuntu.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 24 Απρ 2009, 01:31

Off topic:
headless
Καλά τα λες.
Έτσι είναι ...εν συντομία.
;)
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sparus » 24 Απρ 2009, 15:00

Off topic:
Εγω συμφωνώ και με τους δυο σας. Σήμερα το linux μπορεί να γίνει αυτό που θες εσύ να είναι.
Αν γουστάρεις να ανακατευτείς και να γίνεις υπερgeek μπορείς. Αν δε θες να χωθείς πιο βαθιά δε θα σε μπλέξει από μόνο του.
Σου δίνει την ελευθερία να ανακατευτείς και να ψαχτείς όσο εσύ θες.
Debian Squeeze (64bit)/ Ubuntu 10.10 (32bit)
AMD Athlon 64 (3200+) / Asus A8N5X / Gainward GeForce 6500 / 2GB DDR
Άβαταρ μέλους
sparus
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό a80 » 25 Απρ 2009, 15:16

Είναι γενικά δύσκολο να προσπαθείς να περιγράψεις την κατάσταση. Με αφορμή το topic η kουβέντα πήγε μόνη της εκεί. Σαφώς και όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην κοινότητα του Linux.
Από προσωπική εμπηρεία πιστεύω ότι το Linux δείχνει δύστροπο σε ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή σαν μίξερ ή ψυγείο (Windows :D ).
Σίγουρα οι πολύ καλές τελευταίες διανομές του Ubuntu μπορούν να το κάνουν αυτό. Με την πρώτη δυσκολία όμως (πχ στην 7.10 ο adobe player ήθελε εγκατάσταση με το χέρι) πελαγώνουν και απογοητεύονται. Αυτό το έχουμε πάθει όλοι στα αρχικά στάδεια. Πήγαν τα Format σύννεφο. Ξεκίνησα με Amstrad 6128 μετά Amiga 500 και τέλος Windows & Linux.

Τελικά για αυτό που είμαι ευγνώμων στο Linux και γενικά στο open source είναι ότι με ανάγκασε να διαβάζω περισσότερο , να μαθαίνω πραγματικά γύρω από τον υπολογιστή και να συναναστρέφομαι περισσότερο με άλλους χρήστες.

Μακάρι και αλλά πράγματα στην ζωή να ηταν σαν το Linux.
Άβαταρ μέλους
a80
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 26 Απρ 2009, 05:12

Off topic:
a80 έγραψε:

+1 ;)
Που ξέρεις μια μέρα ίσως να ...
:P
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 12 Μάιος 2009, 01:33

Κατ' αρχήν, έχω Ουμπούντου Λίνουξ κάπου ένα με ενάμιση χρόνο τώρα, αλλά μόνο τους τελευταίους 5-6 μήνες περνάω πια αποκλειστικά το χρόνο μου σ' αυτό κι απλά επισκέπτομαι στην χάση και στην φέξη πλέον τα ΧΡ.

a80 έγραψε:Είναι γενικά δύσκολο να προσπαθείς να περιγράψεις την κατάσταση. Με αφορμή το topic η kουβέντα πήγε μόνη της εκεί. Σαφώς και όλοι είναι καλοδεχούμενοι στην κοινότητα του Linux.
Από προσωπική εμπηρεία πιστεύω ότι το Linux δείχνει δύστροπο σε ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίζουν τον υπολογιστή σαν μίξερ ή ψυγείο (Windows :D ).

Δεν νομίζω ότι φταίει αυτό. Επίσης από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι αν δεν με έπειθε ο κολλητός μου να βάλω Ουμπούντου και να απογαλακτιστώ από τον θείο Μπιλάκο δεν θα το είχα κάνει ποτέ (ποτέ μην λες ποτέ, αλλά εντάξει, δεν κυριολεκτώ, απλά χρειάστηκε πολύ δουλειά και πολλές συζητήσεις για να δεχθώ όντως να γίνω πειραματόζωο για πάρτη του κολλητού. Όχι, δεν το μετάνιωσα και του είμαι μάλιστα ευγνώμων). Αυτό που φοβίζει πολύ κόσμο είναι το άγνωστο, η κονσόλα, ειδικά άμα δεις ότι συνήθως όταν ψάχνεις για λύση σε Λίνουξ θα βρεθεί κάποιος να σου δώσει και την κατάλληλη εντολή να τρέξεις κλπ. (έχει βέβαια και τα καλά της η κονσόλα, αν κι εγώ καλόμαθα σε point and click :lol: ) Βέβαια, κάτι παρόμοιο έχω δει να συμβαίνει και σε ΧΡ, αλλά στα λειτουργικά του Μπιλάκου, ειδικά εάν έμαθες πρώτα DOS και μετά παράθυρα, οι εντολές είναι λίγο πολύ γνωστές και οικείες, ενώ μέχρι να μάθω πέντε εντολές Λίνουξ πέρασε 1 χρόνος.

a80 έγραψε:
Σίγουρα οι πολύ καλές τελευταίες διανομές του Ubuntu μπορούν να το κάνουν αυτό. Με την πρώτη δυσκολία όμως (πχ στην 7.10 ο adobe player ήθελε εγκατάσταση με το χέρι) πελαγώνουν και απογοητεύονται. Αυτό το έχουμε πάθει όλοι στα αρχικά στάδεια. Πήγαν τα Format σύννεφο. Ξεκίνησα με Amstrad 6128 μετά Amiga 500 και τέλος Windows & Linux.

Ναι, δεν παίζεται το Ουμπούντου, τελεία και παύλα. Έχω μια μικροένσταση, γιατί κι αυτό, όπως και τα λειτουργικά του Μπιλάκου άλλωστε, κρύβουν πράγματα από τον αρχάριο και ανίδεο χρήστη, αλλά εντάξει είναι πολύ μικρή ένσταση και για τους πολλούς αρχάριους και ανίδεους είναι για αρχή καλύτερα έτσι. Αλλά έχεις δίκιο ότι με την πρώτη χοντρή δυσκολία απογοητεύονται πολλοί, το έπαθα κι εγώ με την 7.04 ή 7.10 δεν θυμάμαι καλά και πήρε αρκετό χρόνο να το ξεπεράσω και τώρα πλέον δεν το παθαίνω εύκολα. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση στο Ουμπούντου, καμιά φορά είναι απλά θέμα χρόνου. Όλως περιέργως φορμάτ έκανα ελάχιστα στα παράθυρα (όταν στα νιάτα μου ως πειρατής κόλλαγα κανα ιό κυρίως). Μπορώ να πω ότι περισσότερα φορμάτ κι επανεγκατάσταση έχω κάνει σε ενάμιση χρόνο Ουμπούντου παρά σε 17 χρόνια Windows. Κι ο λόγος είναι σχετικά απλός, παρότι συμφωνώ με τον συντονιστή που λέει ότι δεν είναι Windows τα Λίνουξ για να θέλουν φορμάτ κάθε τρεις και λίγο (μόνη μου ένσταση ούτε στα Windows ισχύει αυτό, ειδικά αν δεν είσαι πειρατής, όπου κινδυνεύεις μόνιμα να κολλήσεις κάτι, εκτός κι αν έχεις αξιόπιστη πηγή), αλλά αντί να ψάχνω με τις ώρες για μια λύση ή να περιμένω εδώ στο φόρουμ μέχρι να βρεθεί μια απάντηση κάνω μια επανεγκατάσταση και σε είκσοσι λεπτά με μισή ώρα περίπου δουλεύει το σύστημα πάλι ρολόι.
a80 έγραψε:
Τελικά για αυτό που είμαι ευγνώμων στο Linux και γενικά στο open source είναι ότι με ανάγκασε να διαβάζω περισσότερο , να μαθαίνω πραγματικά γύρω από τον υπολογιστή και να συναναστρέφομαι περισσότερο με άλλους χρήστες.

Σ' αυτό συμφωνώ απόλυτα. Εκτίμησα το ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό μέσα από Windows πρώτα με firefox ως ανώτερη εναλλακτική λύση φυλλομετρητή και OpenOffice, γιατί το τελευταίο πειρατικό που πέταξα στα σκουπίδια, όταν πλέον αποφάσισα ότι η εποχή του πειρατικού τελείωσε για μένα, ήταν ένα OfficeXP του Μπιλάκου. Οι κοινότητα του Ουμπούντου εδώ είναι όντως σούπερ (κι έχω δει πάμπολες κοινότητες στην ζωή μου). Επίσης, εδώ έμαθα -κι είμαι ευγνώμων γι' αυτό- τι σημαίνει πράγματι ελεύθερο κι ανοικτού κώδικα λογισμικό και έμαθα να εκτιμώ και την εν γένει φιλοσοφία πίσω από αυτό, με την οποία συμφωνώ κι εγώ σε γενικές γραμμές. Το Ουμπούντου δεν είναι μόνο το λειτουργικό που απλά παίζει, όπως λέει το σλόγκαν, αλλά είναι και φιλοσοφία και στάση ζωής, έχει και πολιτικές προεκτάσεις (αν και τα πάντα στη ζωή έχουν και πολιτικές προεκτάσεις).
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gourgi » 14 Μάιος 2009, 14:31

Πάνε σχεδόν 2 χρόνια από τότε που μου την έσπασε το antivirus στα windo$s και αποφάσισα να βάλω Ubuntu στο pc μου.
Από τότε το dualboot είναι μόνιμο αλλά σχεδόν από συνήθεια πια βλέπω ότι υπάρχει και μια εγγραφή στο grub που γράφει windows xp.

Το ιστορικό έχει περίπου ως εξής:
2000 : βρήκα 1 cd suse από ένα φίλο, έκανα install αλλά drivers για την κάρτα δικτύου δεν είχε, κατέβασα το tar.gz αλλά δεν έκανε install και το παράτησα..
2002: πρώτη επαφή μέσω ενός φίλου με redhat 8 , σε έναν server στις εστίες. δεν καταλάβαινα και πολλά αλλά άρχισα να το παλεύω το θέμα...
2003: άρχισα να μαθαίνω τα περί networking + lan. έστησα 1 phpBB forum στον redhat server και κάτι άρχισα να βλέπω από αριστερό μάτι :D
2004: πρώτη επαφή με το FreeBSD (οι ανάγκες του δικτύου μας αναγκάσαν ... samba with browsing hacks), update τον server σε Fedora 1
2006: update τον server σε Fedora 5 και αφού μας την έσπασε ... βρέθηκε ένα distro με όνομα που γελούσα αρκετή ώρα : Ubuntu. αλλά τελικά το μικρόβιο μπήκε!
2007: το 7.04 στο pc μου! μετά από ενάμιση μήνα έβαλα την φρέσκια 7.10, έκανα πειράματα, το πείραζα, το ξανάκανα install... αλλά τελικά το λάτρεψα! το debian μου κίνησε και αυτό το ενδιαφέρον.
2007-2008: οι ubuntu servers πολλαπλασιάστηκαν και γέμισαν υπηρεσίες (lamp, local repository, file sharing) , ανακάλυψα την μαγεία του Hardy Alpha 3 και γούσταρα το beta-testing .. ακολούθησε beta testing στο Intrepid και στο Jaunty
2009 : η 9.04 έγινε stable και έκανα ήδη στον 2ο δίσκο εγκατάσταση το Karmic Koala

Το ubuntu το λάτρεψα για ένα και βασικό λόγο: εξαιτίας της κοινότητας. αν δεν ήταν αυτή μάλλον θα ήμουν σε debian/fedora.

Spoiler: show
Συμπέρασμα: πολλά χρόνια φοιτητής ... αλλά το πτυχίο επιτέλους έρχεται! :lol:
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Desktop:stable9.04 i386|testing9.10 i386|Opteron Amd64 1.8GHz|RAM 2GB|Nvidia 6600GT|Msi K8N Platinum|Live! 24bit 5.1|Pixelview Playtv Pro BT878+rev.9d
Asus EEE 1000h9.04 i386|N270|RAM 2GB|945GME|RT2860|82801G
Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

IRC: gourgi
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 14 Μάιος 2009, 16:19

gourgi έγραψε:...
Το ubuntu το λάτρεψα για ένα και βασικό λόγο: εξαιτίας της κοινότητας. αν δεν ήταν αυτή μάλλον θα ήμουν σε debian/fedora. ...

Συμφωνώ ότι είναι αξιολάτρευτη !!! :D :D

Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων