Κατέθεσα και εγώ την ψήφο μου: Ubuntu 9.04
Εξηγήσεις....
Ασχολούμαι με τους υπολογιστές από το 98, μέχρι τότε ούτε καν είχα πατήσει το power button σε ένα υπολογιστή.
Μέχρι πριν 2 μήνες ήμουν σταθερός χρήστης Windows (XP βασικά, μετά απο τα 98, Με, τα Vista δεν τα συμπάθησα ποτέ, δεν τα κράτησα πάνω από εβδομάδα)
Αυτά τα 10 χρόνια έγινα φανατικός χρήστης Pc-Win, power user θα έλεγα, χωρίς γνώσεις προγραμματισμού όμως, αλλά εμπειρία 5 χρόνων σαν admin σε 2 Ιντερνετ Καφέ της θεσσαλονίκης (όχι κάποιας μεγάλης αλυσίδας, αλλά "συνοικιακά" θα τα έλεγα)
Οι επαφές μου τo GNU/Linux ήταν πάντα αποτυχία, ποτέ δεν δούλευαν όλες οι βασικές συσκευές μου, πχ κάρτα ήχου και χωρίς ίντερνετ στο σπίτι, πάνω από εβδομάδα δεν έμεινε μια διανομή στο pc μου... Μέχρι που τυχαία δοκίμασα το Ubuntu 9.04 και άλλαξε όλη η κοσμοθεωρία μου..
Δεν θα αρχίσω τώρα να γράφω τα θετικά κτλ, απλά Just Works και μέσω αυτού γνώρισα την φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ και έγινα φανατικός οπάδος!
Στο θέμα μας όμως, ποιά διανομή και γιατί; Ξεκίνησα με Ubuntu, δεν βρήκα σχεδόν καμία δυσκολία στην "αλλαγη", όλα ήταν απλά, και ξεκάθαρα!
Είπα να δώσω μια ευκαιρία και στο KDE όμως, οπότε έκανα ένα Live Usb με kubuntu και το bootara
Εντυπώσεις: Ομορφιά; Προσωπικά δεν μου άρεσε, μου φάνηκε παιδικό, σαν "κομικ"
Ευχρηστία; Όλα ήταν πολύπλοκα σε σχέση με τι είχα συνηθήσει, απλά πράγματα θέλαν περισσότερα κλικ (και ας έχει default το μονο κλικ) και περισσότερο ψάξιμο... πχ θες να μπείς στο ntfs partinion σου; GDE: απλά κάνεις κλικ στο places και να τα όλα έκει έτοιμα προς mount
KDE: κλικ στο αντιστοιχο places, εκεί ήταν μόνο τα ήδη mounted, τώρα; μέχρι να καταλάβω ότι επρεπε να κάνω κλικ στον file manager και να σου, ήταν στο side bar, πέρασε κάποια ώρα. μα και μετά αφού έκανα mount ένα partiotion, δεν υπήρχε στο places, επρεπε να το κάνω όπως πριν..
Πάω να συνδεθω με το wireless ρουτερ μου... γιατί έχει μπρίζα σαν icon του Network Manager; (άσχετο) τελοσπάντων μου ζητά το WPA key μου, το γράφω, βγαίνει ακόμη ένα παράθυρο και μου ξαναζητά τα ίδια.. δεν συνδεθηκα ποτέ! και δεν το γράφα λαθος, και δε νομίζω να μου ζητούσε κάτι άλλο!
Για να μην τα πολυλογώ, σκέφτομαι ότι απλά έχω συνηθήσει σε Gnome! οπότε κάνω το παρακάτω τεστ:
boot με Live Usb Ubuntu και φωνάζω μια κοπελιά που δεν έχει και πολύ καλή σχέση με τα Pc (καμία με το Linux) να δοκιμάσει να κάνει ότι κάνει και στο PC της.. Να σερφάρει, να ακούσει μουσική, να δει ταινία, να αλλάξει το wallpaper, να γράψει ένα κείμενο (στα ελληνικά, ενώ δεν υπήρχαν στο συστημα)
Τα κατάφερε όλα!
boot με Live Usb kubuntu και η ίδια διαδικασία! δεν καταφερε να συνδεθεί στο wirelless και για τα υπόλοιπα της πήρε πιο πολυ ώρα σε σχέση με το ubuntu, της άρεσε όμως πιο πολύ εμφανισιακά
Συμπεράσματα:
Ακούω για τα υπερ του KDE, ομορφιά και ταχύτητα...
Προσωπικά δεν μου αρέσει, και το πρόβλημα του Gnome είναι απλά οτι το default theme είναι άσχημο! ποιος όμως δεν αλλάζει theme;
Αν οι developers του ubuntu απλά άλλαζαν το default theme (υπάρχουν άπειρα) δεν θα συζητούσαμε για την "ασχήμια" του Gnome (ένα όμορφο theme απλά)
Ταχύτητα: Μιας και το kubuntu το είδα μόνο από Live Usb δεν μπορώ να κρίνω ( μα τι να το κάνω όμως αν για πχ ανοίγει ένα sec πιο γρήγορα το Dolphin από τον Nautilus αν θέλω 5 sec περισσότερα για να πάω εκεί που θέλω; ) Θέμα συνήθειας μόνο; δεν νομίζω, το Gnome είναι πιό εύχρηστο και κατ εμέ εύχρηστο => ταχύτητα!
θα έγραφα και άλλα πολλά, μα ήδη το κούρασα
Σαν νέος χρήστης παραμένω με gnome
Σαν πορωμένος χρήστης που του αρέσει να τα σκαλίζει όλα, να μαθαίνει και να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες του λειτουργικού.. παραμένω με gnome