@codedash
Το έχω γράψει επανειλημμένως, θα το γράψω άλλη μια φορά και εδώ. Το να μη λειτουργεί μια συσκευή λόγω μη ύπαρξης drivers δεν είναι κάτι που μπορεί να καταλογιστεί στο λειτουργικό. Φαντάσου στα windows πόσες συσκευές δεν θα λειτουργούσαν αν δεν υπήρχαν έτοιμοι drivers από τους ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ τους. Φαντάσου πόσα cd με drivers συνοδεύουν ένα pc, από συσκευές ενσωματωμένες στο motherboard μέχρι περιφερειακά. Το ότι τα windows 7 έχουν τη δυνατότητα να σου κατεβάσουν τον driver, δε σημαίνει κάτι, επικοινωνούν με μια τοποθεσία και σου εγκαθιστούν τον driver που ήδη ο κατασκευαστής έχει διαθέσιμο. Mα όταν υπάρχει ο driver στο κάνει και το ubuntu. Aπό την άλλη φαντάσου πόσες συσκευές λειτουργούν απευθείας στο linux, χωρίς να ασχοληθείς καθόλου με εγκατάσταση drivers. Aυτό για ένα χρήστη windows είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Από τη μια έχεις λοιπόν συσκευές άμεσα υποστηριζόμενες από κατασκευαστές με drivers, και από την άλλη συσκευές που λειτουργούν χάριν της εργασίας ατόμων τρίτων ως προς τους κατασκευαστές τους και σπανίως λόγω της υποστήριξης από αυτούς.
Αυτά λοιπόν δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στα στραβά και ανάποδα του linux εν γένει ή του ubuntu ειδικότερα, το οποίο κατά το ανωτέρω σκεπτικό μου υπερτερεί στην εγγενή υποστήριξη συσκευών έναντι των windows.
Όταν λοιπόν ξεκινάς να βάλεις linux, εκ προοιμίου ξέρεις ότι η πλειοψηφία των κατασκευαστών hardware δεν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, οπότε και ελέγχεις κατά το δυνατόν ποιες υποστηρίζονται είτε από τον κατασκευαστή είτε λόγω της δουλειάς κάποιων τρίτων ανθρώπων.
Το αν το λογισμικό πρέπει να είναι opesource και free ή όχι είναι ένα θέμα γενικότερης φιλοσοφίας και δεν νομίζω ότι η ανάπτυξή του χωράει σ' αυτό το thread.
Ειδικά όμως όταν πρόκειται για το λειτουργικό επίτρεψέ μου ένα σχόλιο : επειδή είναι το πιο ουσιώδες στοιχείο της πρόσβασης του ανθρώπου στον υπολογιστή και στην πληροφορική γενικότερα κρίνω ότι πρέπει να είναι και opensource και δωρεάν, μιας και η χρήση υπολογιστή τείνει να γίνει (αν δεν έχει ήδη γίνει) ουσιώδες στοιχείο της ζωής μας. Το βλέπω κατ' αναλογία κάτω από το ίδιο πρίσμα από το οποίο απαιτώ την παροχή δωρεάν περίθαλψης και παιδείας. Βεβαίως και προσφέρονται επιπροσθέτως και ιδιωτικά-εμπορικά, αλλά είναι ουσιώδες να προσφέρονται και δωρεάν.
Για το λόγο αυτό και θεωρώ ανεπίτρεπτη τη σχεδόν ανύπαρκτη προσέγγιση του ανοιχτού-ελεύθερου λογισμικού από τις ευρωπαϊκές πολιτείες οι οποίες κατά τεκμήριο έχουν ένα κάποιο επίπεδο πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας. Το "ευρωπαϊκές" το τονίζω, διότι σε θέματα πολιτισμού νομίζω ότι το χάσμα μας με τους Αμερικανούς είναι τόσο μεγάλο όσο και ο ωκεανός που μας χωριζει.
Τέλος πάντων, παρασύρθηκα και επεκτάθηκα παραπάνω από όσο σκόπευα, αν κάποιος το κρίνει σκόπιμο ας ανοίξει ένα σχετικό thread.