Linux σε NOKIA 5800

...τα πάντα για το open source στον χώρο των gadgets, συζητήσεις, εργαλεία, open hardware, οδηγοί κ.ά.

Συντονιστής: adem1

Linux σε NOKIA 5800

Δημοσίευσηαπό nekisia » 12 Ιούλ 2009, 13:45

Καλησπερα σε ολους.Μην σας θαμπωνει η επικεφαλιδα του θεματος,Δεν εχω καταφερει κατι τετοιο ουτε εχω και τις δυνατοτητες.Ηθελα ομως να μοιραστω την απορια μου μαζι σας.Σκεπτομενος λοιπον μαλλον λογικα και κανοντας μια αντιστοιχια,συμπερανα πως ενα κινητο τηλεφωνο,στην παρουσα το nokia 5800 που ειμαι και κατοχος,αποτελειται απο ολα εκεινα που απαρτιζουν εναν υπολογιστη ή λαπτοπ.Εχει επεξεργαστη,σκληρο δισκο,Ram,οθονη,"πληκτρολογιο",καρτα γραφικων,καρτα ηχου κτλπ.
Ποσο ευκολο ή μαλλον ποσο δυσκολο ειναι να γινει develop ενος λειτουργικου βασισμενο σε linux,να ξηλωθει το ηδη υπαρχον και να εφαρμοστει απο την αρχη το καινουργιο?
nekisia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Linux σε NOKIA 5800

Δημοσίευσηαπό mrjack » 12 Ιούλ 2009, 13:53

Καλησπερα φιλε : )

Η αντιστοιχια που αναφερεις καλυπτει πολλες συσκευες της αγορας. Εχουν οσα αναφερεις , ασχετα αν δεν γινεται ειδικη μνεια.

Να αναπτυχθει ενα νεο os ειναι ευκολο φανταζομαι (αν εννοεις απο εταιριες και οχι απο εμας , τους τελικους χρηστες).
Το να το βαλεις στην συσκευη αυτη, δεν ξερω κατα ποσο ευκολο ειναι. Θυμαμαι παιδια που καταφεραν να εχουν win 95 , σε Ν95.
Η Nokia εχει την Μaemo, μια πλατφορμα βασισμενη σε linux αλλα θα εξοπλιζει συσκευες νεες που θα ερθουν απο το φθινοπωρο και μετα.
Δεν θα ειναι δυνατη η εγκατασταση σε παλιοτερες, symbian ή s40 συσκευες. Επισημα τουλαχιστον, δεν μπορω να γνωριζω τι γινεται περα απο αυτο.

Ελπιζω να καλυψα καποιες αποριες : )
Άβαταρ μέλους
mrjack
seniorTUX
seniorTUX

IRC: mrjack
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nekisia » 12 Ιούλ 2009, 14:10

Καλυψες αρκετες,Εισαι πολυ "ωραιος".Θα κανω ομως καποια σχολια σ'αυτα που εγραψες.
Οσον αφορα αυτους που καταφεραν να περασουν win95 σε n95 ή καποιους αλλους που φορτωσαν win98 στο 5800,απλα καταφεραν και προσθεσαν τα παραπανω σαν μια εφαρμογη πανω στην πλατφορμα symbian.Το θεμα ειναι να την αποχωριστουν ολοκληρωτικα(symbian)και να εγκαταστησουν εκ νεου την αλλη.
Τωρα για το κομματι της αναπτυξης που αναφερεις,δεν εννοουσα καποιες εταιρειες αλλα εμας,εσας,αυτους που ανεπτυξαν και το ubuntu για παραδειγμα.Οπως θα θυμασε το μεγαλυτερο προβλημα που αντιμετωπιζαν οι χρηστες παλαιωτερων διανομων ηταν οι drivers,με τον καιρο ομως και την συνεχομενες διανομες,τα προβληματα αυτα μειωθηκαν,σχεδον εξαλειφθηκαν(εγω εχω ενα που ποσταρα πριν ενα μισαωρο :thumbup: ).Με λιγα λογια,θα μπορουσε να αναπτυχθει ενα mobile os (MobiloS καλο ακουγεται ε?)το οποιο να αφορα πχ τα smartphones της αγορας και προοδευτικα να καλυπτει ολο και παραπανω συσκευες.
Θα μας ρωτησει καποιος τωρα."Για ποιον λογο?".Δεν ξερω αν υπαρχει μια απαντηση που θα ικανοποιησει τους δυσπιστους."ΕΤΣΙ,γιατι linux" θα μπορουσαμε να απαντησουμε.Για την στηαθεροτητα τους,την "ευκολια" τους...ακι πολλα αλλα "ΓΙΑ"
nekisia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mrjack » 12 Ιούλ 2009, 14:40

Ναι, δεν ηταν ολοκληρωτικη η εγκατασταση στα n95.

Τωρα για τον λογο που λες για το OS, υπαρχουν καποια λειτουργικα ειτε κλειστα ειτε ανοιχτα (motorola , nokia n8xx - maemo)
που βασιζοντα σε linux.

Η δημιουργια απο εμας, τους απλους χρηστες, λειτουργικου για συσκευες κινητης τηλεφωνιας
μου ακουγεται πολυ δυσκολη, καθοτι οι συσκευες εκτος του οχι τοσο γνωστου και διαδεδομενου hardware
εχουν και πολλους μεθοδους εισαγωγης, γενικοτερα , εχουν μεγαλη πολυπλοκοτητα και απαιτησεις σε υποστηριξη.
Αυτο, σε pc, μπορει να γινει λογω της μεγαλης κοινοτητας και της πιο ανοιχτης αρχιτεκτονικης.
Στα κινητα, που ειναι κλειστα κουτια με συγκεκριμενο hardware, χωρις επεκτασιμοτητα, φανταζομαι θα ειναι αρκετα δυσκολοτερα.

Εχεις δει καποια προσπαθεια διανομης linux σε παρομοια συσκευη ;
Άβαταρ μέλους
mrjack
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nekisia » 12 Ιούλ 2009, 22:33

Καταλαβα.Εκτος απο το maemo που με φωτισες,δεν εχω δει κατι αλλο σε ανοιχτο λειτουργικο.
Ας ελπισουμε τα επερχομενα μοντελα που θα το φερουν να εχουν μεγαλυτερη φορητοτητα γιατι τα μοντελα της nokia... :o
nekisia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 12 Ιούλ 2009, 23:33

από 'σω ξέρω το δίσκολο είναι να φορτώσουν το πυρήνα σε ένα κινητό και όχι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο OS, απο τι στιγμή που θα φορτοθεί ο πυρήνας είναι θέμα χρόνου μετά..

στο siemens sx1 έχουν φορτόσει linux και σε κάτι άλλα κινητά :P
Spoiler: show
[youtube]b8dnNFyFxFw&feature=fvw[/youtube]
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 12 Ιούλ 2009, 23:35

To 5800 έχει symbian που είναι open source για ποιό λόγο να το αλλάξεις σε linux? Ασέ που η nokia είναι και πίσω από το kde :P
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mrjack » 12 Ιούλ 2009, 23:53

nekisia έγραψε:
Ας ελπισουμε τα επερχομενα μοντελα που θα το φερουν να εχουν μεγαλυτερη φορητοτητα γιατι τα μοντελα της nokia... :o

Φημες θελουν την maemo, μελλοντικη πλατφορμα για τα high-end της. Την εξελισσει 4-5 χρονια και θελει να την προωθησει ψηλα.
Ασχετα που εγιναν μεγαλα βηματα με την symbian foundation.
Άβαταρ μέλους
mrjack
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lyrisias » 13 Ιούλ 2009, 00:23

θα σχολιάσω κι εγώ
@nekisia
"ΕΤΣΙ,γιατι linux"
βάλε και τους ιούς που αρχίζουν να αναπτύσονται,
η nokia είναι η δημιουργός της QT στην οποία βασήστικαν τα KDE γενικά, η Nokia είναι πολύ του open source
ίσως επειδή, για να τους βγεί πιο φθηνά στην εταιρία ξεκίνησαν με linux και τους άρεσε...lol
για να γίνει linux σύστημα για κινητά πρέπει να βγούν κάποια πρότυπα δομησης των συσκευών και να είναι
πιστά σε αυτά όλες οι εταιρίες, όπως έγινε με τα pc, αλλά υπάρχει εδώ ένα πρόβλημα:
στα pc άλλη εταιρία κάνει motherboard άλλη HDD κ.τ.λ. κι έτσι συμβηβάστηκαν στα πρότυπα.
(δεν θα μπορούσε η μητρική της asus να έχει άλλες θύρες ram και της Gigabyte άλλες,
όυτε να δουλεύουν με διαφορετική δομή(την δομή του von Neumann)).
στα κινητά όμως η ίδια εταιρία κανει όλο το hardware συνεπώς είναι εύκολο γιάυτήν να κάνει και το σύστημα, από την στιγμή που
ξέρει πως λειτουργεί το hardware.
Άντε και μάθαμε πώς λειτουργεί θα κάνουμε μετα βίας ένα σύστημα για ένα μοντέλο.( που μέχρι να το κάνουμε θα αποσυρθεί από την αγορά)
γιατί τόση δουλειά για ένα μοντέλο? δεν είναι άσκοπο?
1001000 1100101 1101100 1101100 1101111
Άβαταρ μέλους
lyrisias
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mrjack » 13 Ιούλ 2009, 02:23

lyrisias έγραψε:
στα κινητά όμως η ίδια εταιρία κανει όλο το hardware συνεπώς είναι εύκολο γιάυτήν να κάνει και το σύστημα

Σχεδον ολα τα τμηματα μιας συσκευης (για την Νοκια που γνωριζω σιγουρα, προφανως και οι υπολοιποι)
δεν εχουν να κανουν με την εκαστοτε εταιρεια.
ram , cpu, dispays ,nand flash , ολα. Το hardware στα κινητα ειναι μερη ξεχωριστων κατασκευαστων.
Άβαταρ μέλους
mrjack
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Gadgets με Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα