Εγκατάσταση του Ubuntu βήμα-βήμα στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Εγκατάσταση του Ubuntu βήμα-βήμα στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δημοσίευσηαπό madcat » 17 Αύγ 2009, 20:40

Πολύ καλός οδηγός!! Μπράβο παιδιά!!!
Μια ερωτηση: Αν θέλω να χρησιμοποιήσω όλο το partition του δίσκου μονο για το Ubuntu χρειάζεται να κάνω την διαχείριση δίσκων (διαχειριση με το χέρι) ή μπορώ να χρησιμοποιήσω όλο τον δίσκο για την εγκατάσταση του (επιλέγοντα το : Καθοδηγούμενη διαμέριση - χρήση ολόκληρου του δίσκου);
Μπορείτε λίγο να μου διευκρινήσετε την διαφορά των κατατμήσεων με την χρήση ολόκληρου του δίσκου;
Θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα αν χρησιμοποιήσω την επιλογή - Χρήση ολόκληρου του δίσκου;;

Και μια ακόμη ερώτηση:
Αν επιλέξω κατάτμηση με το χέρι τι χώρο θα βάλω για το root και τι για το swap αν π.χ. ο σκληρός μου ειναι 30Gb (μιλάω για παλιά μηχανήματα).
Εχω δυο παλιά μηχανήματα και εγκατέστησα xubuntu (alternate εκδοση) και κατα την εγκατάσταση επέλεξα - χρήση ολοκληρου του δίσκου.
Θα δημιουργηθούν προβλήματα στα μηχανήματα;; Αργή ταχύτητα;; Μέχρι τώρα δεν παρατήρησα καμιά αλλαγή αντιθέτως τρέχουν πολύ πιο γρήγορα απο άλλες διανομές που είχα δοκιμάσει.
Εχω ψιλομπερδευτει μ'αυτες τις δυο επιλογές κατα την εγκατάσταση και θα ήθελα αν δεν ειναι κοπος να μου πείτε τα υπερ και τα κατα...
Τι μου προτείνετε να τα αφήσω ως έχουν ή να ξανακάνω την εγκατάσταση επιλέγοντας κατάτμηση με το χέρι...

Ευχαριστώ
Γνώσεις ⇛ Linux: Μαθαίνω ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ ΧUbuntu 8.04 και Ubuntu 9.04
madcat
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 17 Αύγ 2009, 21:54

sokoban4ever έγραψε:Σημείωση
Kαι από τα windows μπορείς να "βλέπεις" και να "γράφεις" σε linux partitions(για ext2,ext3)
δες εδώ --> http://www.fs-driver.org/

Δεν συνιστώ αυτό είναι λίγο επικίνδυνο , τα winblows λειτουργούν πολύ παράξενα με δίσκους και μπορεί να κάνεις ζημία στο σύστημα αν το δοκιμάσεις με παράθυρα να γράψεις στην κατάτμηση με Λίνουξ .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 17 Αύγ 2009, 22:06

madcat έγραψε:Πολύ καλός οδηγός!! Μπράβο παιδιά!!!
Μια ερωτηση: Αν θέλω να χρησιμοποιήσω όλο το partition του δίσκου μονο για το Ubuntu χρειάζεται να κάνω την διαχείριση δίσκων (διαχειριση με το χέρι) ή μπορώ να χρησιμοποιήσω όλο τον δίσκο για την εγκατάσταση του (επιλέγοντα το : Καθοδηγούμενη διαμέριση - χρήση ολόκληρου του δίσκου);
Μπορείτε λίγο να μου διευκρινήσετε την διαφορά των κατατμήσεων με την χρήση ολόκληρου του δίσκου;
Θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα αν χρησιμοποιήσω την επιλογή - Χρήση ολόκληρου του δίσκου;;

Και μια ακόμη ερώτηση:
Αν επιλέξω κατάτμηση με το χέρι τι χώρο θα βάλω για το root και τι για το swap αν π.χ. ο σκληρός μου ειναι 30Gb (μιλάω για παλιά μηχανήματα).
Εχω δυο παλιά μηχανήματα και εγκατέστησα xubuntu (alternate εκδοση) και κατα την εγκατάσταση επέλεξα - χρήση ολοκληρου του δίσκου.
Θα δημιουργηθούν προβλήματα στα μηχανήματα;; Αργή ταχύτητα;; Μέχρι τώρα δεν παρατήρησα καμιά αλλαγή αντιθέτως τρέχουν πολύ πιο γρήγορα απο άλλες διανομές που είχα δοκιμάσει.
Εχω ψιλομπερδευτει μ'αυτες τις δυο επιλογές κατα την εγκατάσταση και θα ήθελα αν δεν ειναι κοπος να μου πείτε τα υπερ και τα κατα...
Τι μου προτείνετε να τα αφήσω ως έχουν ή να ξανακάνω την εγκατάσταση επιλέγοντας κατάτμηση με το χέρι...

Ευχαριστώ

Δες αυτά τα βίντεο εδώ viewtopic.php?f=9&t=895 και θα καταλάβεις λογικά γιατί , τώρα όσο για 30άρη σκληρό δεν νομίζω ότι αξίζει να το κάνεις είναι πολύ μικρός για να γίνει εκτός και εάν θα έχει χρήση μόνο για ελάχιστα πράγματα τότε ναι στο βίντεο αναφέρω τα υπέρ για χειροκίνητη διαδικασία διαμέρισης δίσκου .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jontho » 12 Αύγ 2011, 09:47

Παιδια επειδη ειμαι λιγο ασχετος με το linux, με αυτον τον οδηγο, θα μπορω να εχω και windows και ubuntu??? Απλα θελω το ubuntu για οταν σερφαρω ή δουλευω στο Gimp ή στο Photoshop και θελω windows για να παιζω κανα παιχνιδι. Ευχαριστω εκ των προτερων!
jontho
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 12 Αύγ 2011, 09:57

jontho έγραψε:Παιδια επειδη ειμαι λιγο ασχετος με το linux, με αυτον τον οδηγο, θα μπορω να εχω και windows και ubuntu??? Απλα θελω το ubuntu για οταν σερφαρω ή δουλευω στο Gimp ή στο Photoshop και θελω windows για να παιζω κανα παιχνιδι. Ευχαριστω εκ των προτερων!

Αυτός ο οδηγός είναι αρκετά παλιός , καλύτερα δες αυτόν τον οδηγό - βίντεο που είναι πιο πρόσφατος και αρκετά αναλυτικός .
http://www.youtube.com/watch?v=NImlcTnSMfw
Αν έχεις μετά κάποια ακόμα απορία , ξαναρώτα οτιδήποτε .
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jj7lektra » 16 Οκτ 2013, 13:01

ολα καλα κι'ωραια, μπορει να φανει χαζο αλλα πως θα καψω cd οταν το μεγεθος του αρχειου (ubuntu-12.04.3-desktop-i386) ειναι 707 mb και το cd χωραει μεχρι 702mb?
jj7lektra
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 16 Οκτ 2013, 13:49

jj7lektra έγραψε:ολα καλα κι'ωραια, μπορει να φανει χαζο αλλα πως θα καψω cd οταν το μεγεθος του αρχειου (ubuntu-12.04.3-desktop-i386) ειναι 707 mb και το cd χωραει μεχρι 702mb?

Κάψε dvd(αν είναι παλιός ο υπολογιστής διαβάζει τα +R) και μην ξεχνάς πως υπάρχουν -αν και σπάνια- cd που χωράνε 800 ΜΒ.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Reinach » 16 Οκτ 2013, 14:44

Ή (αν ο υπολογιστής σου μπορεί να κάνει boot από USB) φτιάχνεις ένα LiveUSB από το .iso που κατέβασες με τη βοήθεια του προγράμματος Unetbootin. Έτσι ξεμπλέκεις με το θέμα του χώρου.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish 6.5.0-41-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu)
3 Intel Core i5-1035G1 CPU @ 1.00GHz ‖ RAM 19549 MiB ‖ LENOVO LNVNB161216 - LENOVO 81WE
4 Intel Iris Plus Graphics G1 (Ice Lake) [8086:8a56] {i915}
5 wlp0s20f3: Intel Ice Lake-LP PCH CNVi WiFi [8086:34f0] (rev 30)
Άβαταρ μέλους
Reinach
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials