Δημιουργία dualboot Ubuntu-Windows (με προεγκατεστημένα win)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Δημιουργία dualboot Ubuntu-Windows (με προεγκατεστημένα win)

Δημοσίευσηαπό pros » 29 Ιούλ 2009, 11:58

Ελπίζω να έχεις διαβάσει αυτό (http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279)
και ειδικότερα αυτό το κομμάτι
Spoiler: show
Δημοσιεύω ερώτηση για ότι με απασχολεί (Απάντηση ή Νέο Θέμα) :

* χωρίς να διστάσω ή να ντραπώ για τις γνώσεις μου
όλοι κάνουμε λάθη, κανείς δεν ξέρει τα πάντα, όλοι ξεκινήσαμε από νέοι και άπειροι χρήστες
* αφού πρώτα το έχω διερευνήσει προσεχτικά,
δηλ. αφού πρώτα έχω ψάξει σε ελληνικό ubuntu forum (η Αναζήτηση θα σας βοηθήσει σε αυτό) , αρχείο λίστας, ubuntu wiki, search engines π.χ. google βάζοντας για παράδειγμα σε “...” το μήνυμα λάθους μαζί με τη λέξη “ubuntu”, κυρίως στο αγγλικό ubuntuforums, στο launchpad όπου ψάχνουμε ή δηλώνουμε bugs, κλπ.
Εδώ δείτε ένα παράδειγμα με την συνήθη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να λύσει το πρόβλημα που έχει...
* περιγράφοντάς το με ακρίβεια,
δηλ. στο βαθμό που το επιτρέπουν οι γνώσεις μου περιγράφω σχολαστικά (με απλά λόγια και λεπτομέρειες) τι, πότε, πως συμβαίνει και αναφέρω λεπτομέρειες για το software και hardware που εμπλέκεται.

* πάντα εντός θέματος,
οτιδήποτε εκτός θέματος το αναφέρω σε άλλο θέμα ή / και κατηγορία
* και περιγράφω το σύστημα μου στην υπογραφή μου,
βλ.υπόδειγμα παρακάτω
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Cd με Ubuntu που δεν εκκινεί

Δημοσίευσηαπό giannisgen » 11 Σεπ 2009, 16:04

Έκανα εγκατάσταση το Ubuntu 9.04 σε εξωτερικό δίσκο τον οποίο είχα χωρίσει μέσω των Vista σε 2 παρτίσιον, στο ένα είχα τα αρχεία μου και το άλλο ήταν κενό.Ο σκοπός μου ήταν να εγκαταστήσω στο καινό παρτίον το Ubuntu, έβαλα το Cd και ακολούθησα της οδηγίες στο τέλος αφού εγκαταστάθηκε το λειτουργικό μου ζητήθηκε επανεκκίνηση την οποία και έκανα, όμως στην εκκίνηση εμφανίστηκαν τα δύο λειτουργικά που προϋπήρχαν αλλά όχι το Ubuntu, εκίνησα με Vista μπήκα στο ο υπολογιστής μου και είδα το παρτίσιον που υποτίθεται εγκαταστάθηκε το Ubuntu κενό δεν υπήρχαν φάκελοι δεν υπήρχαν αρχεία η κάποια τέλος πάντων ίχνη ώστε να καταλάβω πως κάτι υπάρχει σε αυτό, έψαξα και στους άλλους δίσκους μου αλλά οι μόνοι φάκελοι που υπήρχαν ήταν οι γνωστοί. Υπέθεσα λοιπόν ότι δεν έγινε εγκατάσταση, τέλος άνοιξα τη διαχείριση δίσκων των Vista και εκεί είδα ότι στο εξωτερικό δίσκο (αυτόν που εξ αρχής προόριζα να εγκαταστήσω το Ubuntu ) είχαν δημιουργηθεί 3 η 4 μικρά διαμερίσματα που όμως στο ο υπολογιστής μου δεν φαινόταν, μετά από αυτό έκανα επανεκκίνηση αλλά πάλι τίποτα, ξαναπήγα στη διαχείριση δίσκων των Vista και έσβησα αυτά τα διαμερίσματα τα οποία ενσωμάτωσα στο ένα από τα δύο Παρτίσιον που προϋπήρχαν, Κάνω επανεκκίνηση ανοίγω το Cd με το Ubuntu επιλέγω γλώσσα προχωράω στην εκ νέου εγκατάσταση του και σε εκείνο το σημείο εμφανίζεται ένα παράθυρο που γράφει error reading boot CD. Δυστυχώς όσες φορές το έκανα μου βγάζει την ίδια ειδοποίηση. Τι να κάνω;
Τελευταία επεξεργασία από giannisgen και 11 Σεπ 2009, 19:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
giannisgen
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 11 Σεπ 2009, 17:05

Στο φόρουμ υπάρχει οδηγός για την εγκατάσταση σε εξωτερικό δίσκο-flashάκι
Το πρόβλημα είναι ότι ο bootloader πήγε εκεί, αλλά εκείνος ο δίσκος δεν είναι προεπιλογή στο bios για boot.

Ωστόσο δεν υπάρχει νόημα να κάνεις την εγκατάσταση σε εσωτερικό δίσκο καθώς θα είναι πολύ αργός.
Καλύτερα είναι να δουλεύεις σε live cd αν δεν επιθυμείς εγκατάσταση.
Για δοκιμή μπορείς να κάνεις εικονική εγκατάσταση και μέσα απο τα windows.

Αν θέλεις πραγματικά όμως να ασχοληθείς τότε διάθεσε 30-40 GB απο τον κανονικό σου δίσκο και ακολούθησε τον παρόν οδηγό...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giannisgen » 11 Σεπ 2009, 18:28

Δεν ξέρω φίλε ftso αν την απάντηση την δίνης σε μένα αν όμως απαντάς στο ερώτημα μου θέλω να σου διευκρινίσω πως , από λίνουξ είμαι άσχετος, πως ακολούθησα τον οδηγό (Εγκατάσταση Ubuntu σε αποθηκευτικό μέσο USB) και στο βήμα επτά έδειξα στον boot loader GRUB το δίσκο που εγκαταστάθηκε το Ubunru και πάτησα Ok. Επίσης ένας από τουσ λόγους που θέλω να ξεφύγω από τα Windows είναι ότι (δένουν) με το υπολογιστή και δεν μπορείς να τα μεταφέρεις σε ενα USB, ο σκληρός με τον οποίο εργάζομαι είναι ένα εργαλείο το οποίο μεταφέρω από τη δουλειά στο σπίτι και αντιστρόφως αυτό που θέλω είναι να δουλεύω στο σηνηθησμένο μου περιβάλων οπου και αν βρίσκομαι, γιαυτό και για άλλους λόγους σκέφτηκα τα Λίνουξ, δεν θέλω λοιπόν να τα εγκαταστήσω σε σταθερό δίσκο.
Όμως έτσι κι αλλιώς τώρα το Cd εγκατάστασης δεν μπορεί να συνεχίσει οπότε δεν μπορώ να κάνω πουθενά τίποτα. Αν κάποιος μπορέσει να μου πει τη να κάνω να διορθώσω το λάθος θα του είμαι ευγνώμων.
Ευχαριστώ
giannisgen
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 11 Σεπ 2009, 19:12

Αναφέρεις ένα μήνυμα σφάλματος για το CD («error reading boot CD»), οπότε το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσεις ένα νέο boot CD 9.04.
Γνωρίζεις τη διαδικασία για κάτι τέτοιο; Όταν το δημιουργήσεις, μπορείς να κάνεις επανεκκίνηση με το CD αυτό και να επιλέξεις να ελέγξει αν τα περιεχόμενα του CD είναι άρτια (check CD media).
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giannisgen » 11 Σεπ 2009, 19:39

Eκανα εγκατάσταση το Ubuntu 9.04 σε εξωτερικό δίσκο τον οποίο είχα χωρίσει μέσω των Vista σε 2 παρτίσιον, στο ένα είχα τα αρχεία μου και το άλλο ήταν κενό.Ο σκοπός μου ήταν να εγκαταστήσω στο καινό παρτίον το Ubuntu, έβαλα το Cd και ακολούθησα της οδηγίες στο τέλος αφού εγκαταστάθηκε το λειτουργικό μου ζητήθηκε επανεκκίνηση την οποία και έκανα, όμως στην εκκίνηση εμφανίστηκαν τα δύο λειτουργικά που προϋπήρχαν αλλά όχι το Ubuntu, εκίνησα με Vista μπήκα στο ο υπολογιστής μου και είδα το παρτίσιον που υποτίθεται εγκαταστάθηκε το Ubuntu κενό δεν υπήρχαν φάκελοι δεν υπήρχαν αρχεία η κάποια τέλος πάντων ίχνη ώστε να καταλάβω πως κάτι υπάρχει σε αυτό, έψαξα και στους άλλους δίσκους μου αλλά οι μόνοι φάκελοι που υπήρχαν ήταν οι γνωστοί. Υπέθεσα λοιπόν ότι δεν έγινε εγκατάσταση, τέλος άνοιξα τη διαχείριση δίσκων των Vista και εκεί είδα ότι στο εξωτερικό δίσκο (αυτόν που εξ αρχής προόριζα να εγκαταστήσω το Ubuntu ) είχαν δημιουργηθεί 3 η 4 μικρά διαμερίσματα που όμως στο ο υπολογιστής μου δεν φαινόταν, μετά από αυτό έκανα επανεκκίνηση αλλά πάλι τίποτα, ξαναπήγα στη διαχείριση δίσκων των Vista και έσβησα αυτά τα διαμερίσματα τα οποία ενσωμάτωσα στο ένα από τα δύο Παρτίσιον που προϋπήρχαν, Κάνω επανεκκίνηση ανοίγω το Cd με το Ubuntu επιλέγω γλώσσα προχωράω στην εκ νέου εγκατάσταση του και σε εκείνο το σημείο εμφανίζεται ένα παράθυρο που γράφει error reading boot CD. Δυστυχώς όσες φορές το έκανα μου βγάζει την ίδια ειδοποίηση. Τι να κάνω;

To CD Φίλε simosx το ξανάεγραψα αυτή τη φορά σε χαμηλή ταχύτητα αλλα τίποτα
giannisgen
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 11 Σεπ 2009, 20:35

Σου ξανά λέω λοιπόν πως το πρόβλημα είναι στον bootloader grub ο οποίος εγκαταστάθηκε στον εξωτερικό δίσκο μάλλον.
Έτσι την ώρα που κάνει boot το σύστημα δεν βρίσκει ως πρώτο δίσκο τον εξωτερικό αλλά τον εσωτερικό όπως πριν.
Απο τις ρυθμίσεις του bios κάπου θα βρεις επιλογή ώστε να επιλέξεις τον εξωτερικό usb ως first boot device.

Σου ξανα υπενθυμίζω πως η ταχύτητα του usb είναι πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με sata οπότε ένα live cd (το οποίο μπορείς να το κάνεις remastering και να το φέρεις στα μέτρα σου) θα πήγαινε πολύ πιο γρήγορα απο μια εγκατάσταση σε εξωτερικό usb δίσκο.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δεν φαίνονται οι μπάρες

Δημοσίευσηαπό giannisgen » 13 Σεπ 2009, 00:08

Μπήκα στο Ubundu από το Cd ώστε να to δοκιμάσω όμως στην επιφάνεια εργασίας στο άνω και στο κάτω μέρος της οθόνης δεν εμφανίζονται οι μπάρες, γιατί; μπορεί κανείς να βοηθήσει;
giannisgen
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό oxiegwoallos » 21 Σεπ 2009, 01:48

Καλησπέρα και απο εμένα!
Προσπαθώ εδώ και 30 λεπτά να βρω μια άκρη με το dual boot αλλά δεν...
Έβαλα το live cd και είτε επιλέγω το demo είτε την εγκατάσταση η οθόνη του υπολογιστή "παγώνει" και αναγκάζομαι να κάνω επανεκκίνηση.
Προσπάθησα να κάνω εγκατάσταση ενώ έχω ήδη ανέβει με Windows Vista, εγκαθιστώντας το wubi στο partition που προορίζω για το ubuntu και αντιγράφωντας εκεί το iso του ubuntu-9.04-desktop-i386.
Όλα εμφανίζονται σωστά, στην επανεκκίνηση βλέπω την επιλογή ubuntu αλλά όταν επιλέγω η οθόνη παγώνει και πάλι με αποτέλεσμα να κάνω cold reboot ώστε να μπω σε Win Vista.
Χρησιμοποιώ ένα laptop Compaq 6715s(HP).
Να σημειώσω πως έχω εγκαταστήσει ένα usb mouse το οποίο όμως δεν χρησιμοποιώ ενώ προσπαθώ να μπω στο Ubuntu.
Προσωπική ΙστοσελίδαSpeed Test
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι(Oracle, SQLPlus) ┃ Αγγλικά: Άριστα
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 9.04 Desktop σε Laptop Compaq 6715s
Άβαταρ μέλους
oxiegwoallos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 21 Σεπ 2009, 02:09

κάτι μου λέει πως δεν έγραψες καλά το cd. αν μπορείς ξανά γράψε το σε χ4 ταχύτητα ή χ2 και ξανά δοκίμασε. Αν έχεις διάφορες συσκευές πάνω στο λαπτοπ βγάλτες. δοκίμασε και την έκδοση για λαπτοπς: Ubuntu 9.04 Netbook Remix

ΥΓ. δοκίμασε με το magic iso να το κάψεις μέσα απο τα windows.
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials