Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς(voting)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς

Το δημοψήφισμα λήγει στις 15 Σεπ 2009, 16:59

Συμφωνώ
28
82%
Διαφωνώ με κάθε άδεια
5
15%
Διαφωνώ με την προτεινόμενη άδεια (?)
1
3%

Σύνολο ψήφων : 34

Re: Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς(voting)

Δημοσίευσηαπό Nisok » 14 Σεπ 2009, 22:16

@simosx

Έχω την εντύπωση ότι ισχύει το ακριβώς ανάποδο... :? :?
Ότι δημοσιεύεται στο internet αν δεν υπάρχει ρητή αναφορά για το αντίθετο τότε είναι ανοιχτό για αντιγραφή...μου το είχε πει και ένα καθηγητής μου παλαιότερα.
π.χ. βλέπω την εξέλιξη άλλων site καλλιτεχνικού περιεχόμενού. Οι άδειες εμφανίστηκαν γιατί αλλιώς είχαν πρόβλημα οι καλλιτέχνες.

Πρέπει να το κοιτάξω πιο αναλυτικά... αλλά αυτή την εντύπωση έχω τώρα.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 14 Σεπ 2009, 22:17

ftso έγραψε:
ntinos_ έγραψε:βασικά σκεπτόμουν αν δημιουργούσατε ένα καινούριο site ΜΟΝΟ με how-to και με κάποιον τρόπο να συνδεόταν με αυτό το φόρουμ, όπως αυτό που τα link να πηγαίνουν στο άλλο site σαν support ένα πράγμα και οι άδειες να ισχύουν για εκείνο το site και μόνο, αυτό να παραμείνει ως έχει...

Υπάρχει το wiki του ubuntu-gr αλλά δεν προσφέρει ούτε ευκολία στην σύνταξη, ούτε συζήτηση πάνω στον οδηγό.

δεν μίλησα για wiki, για ένα νέο και απλό site που με κάποιο τρόπο να συνδέονται οι λογαριασμοί αυτού του φόρουμ με εκείνο και οι άδειες να ισχύουν μόνο για εκείνο το site όπως είπα παραπάνω ;)

απλά μία ιδέα είναι, δεν ξέρω καν αν γίνεται κάτι τέτοιο :oops: :?
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 14 Σεπ 2009, 22:22

Το πιο κατάλληλο site (software) για αυτόν τον σκοπό είναι το wiki. Το φόρουμ όμως εξυπηρετεί μια χαρά τους οδηγούς οπότε δεν υπάρχει νόημα για ένα νέο site μόνο και μόνο για το θέμα της άδεια που μπορούμε να επιλύσουμε και εδώ.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kon_nos » 14 Σεπ 2009, 23:25

Όπως είπα και σε προηγούμενη ανάρτησή μου, αν οι οδηγοί τεθούν υπό την νέα άδεια και εγώ θα κάνω και εγώ μια αναδημοσίευσή τους. Συγκεκριμένα εδώ: http://el.wikiversity.org/wiki/%CE%A4%C ... %B1:Ubuntu . Μιας και γνωρίζω κώδικα wiki μπορώ να το φτιάξω όμορφα, όταν ευκαιρήσω. Αν θέλετε πολύ απλά αντιγράφετε τον κώδικα όπως τον φτιάξω και στο wiki του ubuntu.

Off topic:
Έχω και μια απορία, για μια διόρθωση. Οι εντολές αυτές, είναι του Terminal ή του BASH;
Εγκατάσταση των OpenGL headers σε Ubuntu
«Tων πολλών επιδίωξη η Ηδονή, των εκλεκτών η Δόξα, των δ’ επιλέκτων η Αρετή» - Αριστοτέλης
Άβαταρ μέλους
kon_nos
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kon_nos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό taratatzoum » 14 Σεπ 2009, 23:30

@kon_nos
άλλο κώδικα έχει το media wiki και άλλο το moin moin...
Ιστολόγιο
1 Γνώσεις → Linux: Προχωρημένος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικό → Slackware 13.37.0 64-bit (el_GR.utf-8)
3 Προδιαγραφές → CPU: 8x Intel Core i7 CPU Q 740 1.73GHz ‖ RAM 3894 MiB ‖ Dell Inc. - Dell Inc. Inspiron N5010
4 Κάρτες γραφικών: ATI Redwood [Radeon HD 5600 Series] ⎨1002:68c1⎬
5 Δίκτυα: wlan0: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller ⎨14e4:4727⎬ ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller ⎨10ec:8136⎬
taratatzoum
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: rizitis
IRC: rizitis or rtz
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 14 Σεπ 2009, 23:39

kon_nos έγραψε:Οι εντολές αυτές, είναι του Terminal ή του BASH;

Το Terminal ή το konsole ή το xterm στο ubuntu αποτελούν ένα γραφικό που χρησιμοποιεί το shell bash
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 14 Σεπ 2009, 23:43

ftso έγραψε:
kon_nos έγραψε:Οι εντολές αυτές, είναι του Terminal ή του BASH;

Το Terminal ή το konsole ή το xterm στο ubuntu αποτελούν ένα γραφικό που χρησιμοποιεί το shell bash

Αναδιατυπώνω για να είναι πιο κατανοητό:
Το Terminal ή το konsole ή το xterm στο ubuntu αποτελούν ένα γραφικό που χρησιμοποιεί το κέλυφος(shell)-> bash. Θέλω να πω το κέλυφος είναι ο προσδιορισμός και το bash (Bourne Again Shell) είναι το όνομα. :)

Off topic:
ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ OFF TOPIC
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 14 Σεπ 2009, 23:45

Δεν ξέρω εάν ισχύει αυτό που υποστηρίζει ο simosx ή αυτό που λέει ο Nisok... Το μόνο που ξέρω είναι ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο (από τη στιγμή που θα πρέπει να υποχρεωθούν οι χρήστες να αποδεχθούν τους όρους χρήσης ειδάλλως πιθανόν να κινδυνεύσουν με διαγραφή)...

Εγώ θα ψάξω το θέμα παραπέρα (http://www.digitalrights.gr/tiki/tiki-index.php) και θα παρακαλούσα να δοθεί κάποιος χρόνος προτού παρθούν οριστικές αποφάσεις... Και μην χρησιμοποιήσει κάποιος το επιχείρημα της ψηφοφορίας γιατί είναι αστείο...

ΥΓ
Το παραπάνω link είναι από το digitalrights.gr:
έγραψε:Το digitalrights.gr αποτελεί έναν κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Εκτός από τη δική μου έρευνα επί του θέματος, θα παρακαλούσα όποιος έχει τη διάθεση και το χρόνο να το κάνει και αυτός...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kon_nos » 14 Σεπ 2009, 23:50

Ευχαριστώ. Το διόρθωσα.
Εγκατάσταση των OpenGL headers σε Ubuntu
«Tων πολλών επιδίωξη η Ηδονή, των εκλεκτών η Δόξα, των δ’ επιλέκτων η Αρετή» - Αριστοτέλης
Άβαταρ μέλους
kon_nos
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kon_nos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 15 Σεπ 2009, 00:35

Nisok έγραψε:@simosx

Έχω την εντύπωση ότι ισχύει το ακριβώς ανάποδο... :? :?
Ότι δημοσιεύεται στο internet αν δεν υπάρχει ρητή αναφορά για το αντίθετο τότε είναι ανοιχτό για αντιγραφή...μου το είχε πει και ένα καθηγητής μου παλαιότερα.
π.χ. βλέπω την εξέλιξη άλλων site καλλιτεχνικού περιεχόμενού. Οι άδειες εμφανίστηκαν γιατί αλλιώς είχαν πρόβλημα οι καλλιτέχνες.

Πρέπει να το κοιτάξω πιο αναλυτικά... αλλά αυτή την εντύπωση έχω τώρα.

και εγώ αυτήν την εντύπωση έχω :thumbup:
:think: Νομίζω επίσης ότι αυτή την εντύπωση έχει και ο περισσότερος κόσμος
Τώρα άν είναι η πλέον αρκετή και σωστή μάλλον όχι αλλά ...
αλλά ψάχνοντας λίγο στα bookmarks μου βρήκα αυτά
http://www.plagiarismtoday.com/2009/06/ ... your-work/
σε αυτο λέει γιατί είναι καλύτερα να βάζεις άδεια .
http://rising.blackstar.com/how-to-hand ... lickr.html
και σε αυτό περιγράφει μια περίπτωση όπου κάποιος που έβαλε άδεια σε περιεχόμενο με USA CC 3 και μετά από χρόνο Χ
άλλαξε την άδεια για όσους χρησιμοποίησαν το περιεχόμενο με USA CC 3 μέχρι τον χρόνο X δεν αλλάζει η άδεια .....
αλλά αυτοί που είχαν μοιραστεί το περιεχόμενο σε CC συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα να το μοιράζονται κανονικά.
Οπότε άπαξ και βγάλεις κάτι σε CC και μετά αλλαξεις γνώμη το περιεχώμενο θα συνεχίσει να διανέμεται ελέυθερα αν προηγουμένος
το έχεις μοιραστεί ήδη με κάποιους ( Έτσι είναι νομίζω και για την GR CC3)
Άρα τρελή ελευθερία για το περιεχόμενο ;) :thumbup:
έγραψε:If I build a website and place the Creative Commons license on the website, have one visitor who copies material, and take the license off the next day, then only that one visitor obtained the rights in the license. ... Even if the author stops offering a Creative Commons license, there will still be a way for new people to get the rights of the Creative Commons license, because people who get rights through a Creative Commons license pass them on each time they give a copy of the work to someone new.

πηγή
http://rising.blackstar.com/how-to-hand ... lickr.html
και τέλος και σημαντικότερο η ελευθερία του να μην μπορεις να βάλεις άδεια ελευθεριά
http://opencontent.org/blog/archives/347
που λεει
έγραψε:So, in both the Free Software Foundation and Creative Commons contexts, copyleft or share-alike means “if you’re creating a derivative work, you have to use our license – and only our license.”

που λέει για τις ασυμβατότητες των ελεύθερων αδειών κρίνοντας έτσι το πόσο ελεύθερες είναι.
Πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε υπόψιν μας τις άδειες γενικά πέρα από CC...
Πιστεύω ότι πρέπει ναι μεν να μπορεί να βάζει ποιό συμβατές άδειες αλλά από την άλλη έχει σημασία να
να διατηρείται το περιεχόμενο ελεύθερο με όποια τα "κόστη"....
Μιας και το θίξαμε το θέμα είπα να το ψάξω και εγώ λιγάκι
και προτείνω να βάζαμε ένα banner στο how to's section με links στις άδειες
Σημείωση:
Τα links παραπέμπουν σε site που είναι παλιά οπότε παίζει να μην ισχύουν όλα 100%
οπότε όποιος ενδιαφέρεται να εντρυφήσει ας κοιτάξει στα
http://creativecommons.org/
http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html
κλπ
αυτά :)
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials