Μετάβαση από inkjet σε color laser. Αξίζει;

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Μετάβαση από inkjet σε color laser. Αξίζει;

Δημοσίευσηαπό digibill » 08 Οκτ 2009, 22:04

Μεταφορά στο Περί Τεχνολογίας

Μου τέλειωσαν (για άλλη μια φορά!) τα μελάνια στον γενικής χρήσης inkjet εκτυπωτή μου (ΗΡ 3845). Τα μελάνια του (μαύρο + έγχρωμο) κοστίζουν ~35€ γνήσια και ~24€ συμβατά, ο δε εκτυπωτής μετρά ήδη πάνω από 5-6 χρόνια στο μαζί μου!!
Πριν του πάρω πάλι νέα μελάνια, σκεφτόμουν κατά πόσο θα άξιζε η μετάβαση σε color laser εκτυπωτή, τώρα που έχουν πέσει και οι τιμές τους αισθητά :roll: Από τον συγκεκριμένο εκτυπωτή δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις, κάνει μόνο καθημερινές οικιακές εκτυπώσεις και σπάνια φωτογραφίες, η ποιότητα των οποίων δεν με ενδιαφέρει καθόλου (έχω άλλον, dedicated photo printer μεγάλης αξίας για την φωτογραφική δουλειά μου). Έχω παρατηρήσει ότι απ' όταν μεταπήδησα σε linux, παρόλο που υπάρχει πολύ καλή λειτουργικότητα με το HPLIP, η ποιότητα εκτύπωσης έχει μειωθεί αισθητά και έχει αυξηθεί αισθητά η κατανάλωση μελάνης...

Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πόσον με συμφέρει αντί για καινούργια μελάνια να αγοράσω αυτόν εδώ τον laser της Samsung. Είναι όντως πιο οικονομικοί οι laser εν σύγκριση με τους inkjet? Έχει κανείς εμπειρία από τον συγκεκριμένο σε linux; Ή τελικά να τα παρατήσω και να ξαναγεμίσω τα μελάνια του ΗΡ μου; :roll:
Τελευταία επεξεργασία από g00fy και 09 Οκτ 2009, 07:50, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Δεν αφορά το Λ/Σ - Μεταφορά στο Περί Τεχνολογίας
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Μετάβαση από inkjet σε color laser. Αξίζει;

Δημοσίευσηαπό g00fy » 09 Οκτ 2009, 08:04

Εξαρτάται φίλε μου.

Θα σου έρχεται "βαρύ" η αλλαγή των toner + Μονάδα απεικόνισης έγχρωμου κάθε 2 αλλαγές (6000 σελίδες όπως αναφέρει).

Απο την άλλη είναι γνωστό το προβληματάκι με την ποιότητα των οδηγών και την απόδοσή τους' Σ'αυτό όμως φταίνε η εταιρίες που δε βοηθούν όσο χρειάζεται κι εμείς που δε γκρινιάζουμε όσο χρειάζεται! :mrgreen:

Πρότασή μου, αφού ο εκτυπωτής έχει βγάλει τα λεφτά του όλα αυτά τα χρόνια, πάρε 4 μπουκάλια με χρώματα και πλάκωσε απο μόνος σου τις αναγομώσεις ;)

Όταν τα "φτύσει" - πάρε τον Laser.
Η/Υ: Intel Pentium DualCore / 2GB RAM / nVidia Geforce 8400GS / Ubuntu 10.04 64bit
Η/Υ: Toshiba Tecra R10-10S / Ubuntu 9.10 64bit

motd: May the source be with you!
g00fy@ubuntu-gr.org:~$ cat /etc/γνώσεις.conf
Linux:kuru (όχι guru) / Προγραμματισμός:Ναί / Αγγλικά:Καλά
Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 09 Οκτ 2009, 08:45

g00fy έγραψε:Εξαρτάται φίλε μου.

Απο την άλλη είναι γνωστό το προβληματάκι με την ποιότητα των οδηγών και την απόδοσή τους' Σ'αυτό όμως φταίνε η εταιρίες που δε βοηθούν όσο χρειάζεται κι εμείς που δε γκρινιάζουμε όσο χρειάζεται! :mrgreen:

Στο εργαστήριο έχουμε ένα hp1020 ( :think: )
Και οι εκτυπώσεις βγαίνουν μια χαρά.
Όπως και σε μια μπακατέλα HP που έχω σπίτι μου.Αλλά μιλάμε για τρελή μπακατέλα.!

Αυτά που λέτε για την ποιότητα των εκτυπώσεων δεν τα έχω δεί...
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 09 Οκτ 2009, 14:19

Αυτό που λέω για την ποιότητα μεταφράζεται σε πιο άτονα χρώματα, αλλά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.... Δεν είναι αυτός ο λόγος που σκέφτομαι αλλαγή!
Επίσης, ήδη έχει αρχίσει να μου κάνει κάτι περίεργα κατά καιρούς ο εκτυπωτής, αλλά μετά συνήθως επανέρχεται... Δείγμα ότι ήδη αρχίζει να τα ψιλοφτήνει... Σκέφτομαι λοιπόν μην δώσω 40€ για μελάνια και δεν προλάβω να τα αδειάσω :? :D :D

Η μονάδα απεικόνισης έγχρωμου τι είναι και πόσο κοστίζει η αλλαγή?
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό GeorgeVita » 09 Οκτ 2009, 17:25

Γειά σου digibill,
όπως μπορείς να παρατηρήσεις στο κάτω μέρος του link σου, ένα set αναλώσιμων κοστίζει 153 Ευρώ ενώ ο printer πωλείται 109 Ευρώ. Αυτό εξηγείται από το ότι στην αρχική συσκευασία παρέχονται toner 1000 σελίδων (5% επικάλυψη) ενώ τα 'ανταλλακτικά' toner είναι 1500 σελίδες (μαύρο) και 1000 σελίδες (χρώματα). Πριν αγοράσεις βεβαιώσου ότι εμπεριέχονται τα έγχρωμα toners (δεν είναι σαφές στην περιγραφή του).

Γενικά τα printers έχουν τιμή αγοράς όσο περίπου ένα set αναλωσίμων (αφορά καταναλωτικούς printers), άρα σωστά σκέφτεσαι ΝΕΟ εκτυπωτή. Λόγω linux πρώτα δες συμβατότητα.

Οι έγχρωμοι laser είναι 2 κατηγοριών σε σχέση με τη διαχείριση του χαρτιού. Οι 'φθηνοί' τυπώνουν χρώμα περνώντας το χαρτί 4 φορές από το τύμπανο εκτύπωσης (μία για κάθε χρώμα) και γι'αυτό στην προδιαγραφή τους αναφέρουν ταχύτητα 4x σελίδες ασπρόμαυρες έναντι εγχρώμων. Οι 'καλοί' και ακριβότεροι είναι 'single pass'. Το αστείο όμως είναι ότι άν κάνεις επιμερισμό κόστους ανά σελίδα εκτύπωσης σε σχέση με τα toners που εμπεριέχονται στην αρχική συσκευασία συμφέρει να αγοράσεις single pass (>300 Ευρώ) εφόσον το πουλάνε με toners των 3000-4500 σελίδων ... κλπ κλπ

Εξαιρώντας τις φωτογραφίες η ποιότητα εκτύπωσης του laser printer είναι πολύ καλύτερη (κείμενο, γραφήματα) και είναι και 'σχετικά αδιάβροχο!

Φιλικά,
Γιώργος
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 09 Οκτ 2009, 17:50

GeorgeVita έγραψε:Πριν αγοράσεις βεβαιώσου ότι εμπεριέχονται τα έγχρωμα toners (δεν είναι σαφές στην περιγραφή του).

Σωστό!
Θα το κοιτάξω!

έγραψε:Λόγω linux πρώτα δες συμβατότητα.

Ο συγκεκριμένος διατείνεται ότι λειτουργεί σε linux: πέρα από την περιγραφή του, στην επίσημη ιστοσελίδα του έχει διαθέσιμα προς κατέβασμα driver, smart panel και configuration utility! Συνεπώς μιλάμε για πλήρη σουίτα υποστήριξης αντίστοιχη του ΗPLIP για τους ΗΡ!!
Γι' αυτό και προσανατολίζομαι σε αυτόν (πέρα από το χαμηλό κόστος)

έγραψε:Οι έγχρωμοι laser είναι 2 κατηγοριών σε σχέση με τη διαχείριση του χαρτιού. Οι 'φθηνοί' τυπώνουν χρώμα περνώντας το χαρτί 4 φορές από το τύμπανο εκτύπωσης (μία για κάθε χρώμα) και γι'αυτό στην προδιαγραφή τους αναφέρουν ταχύτητα 4x σελίδες ασπρόμαυρες έναντι εγχρώμων. Οι 'καλοί' και ακριβότεροι είναι 'single pass'. Το αστείο όμως είναι ότι άν κάνεις επιμερισμό κόστους ανά σελίδα εκτύπωσης σε σχέση με τα toners που εμπεριέχονται στην αρχική συσκευασία συμφέρει να αγοράσεις single pass (>300 Ευρώ) εφόσον το πουλάνε με toners των 3000-4500 σελίδων ... κλπ κλπ

Αν δεν κάνω λάθος, ο συγκεκριμένος samsung ανήκει στην κατηγορία "x4", αν δεις την ταχύτητα εκτύπωσης έγχρωμου....
Γενικά στα τονερ δεν παίζουν και επαναγεμίσματα όπως στα μελάνια? Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον εκτυπωτή? (διότι όταν ένας πριντερ κάνει 40€ και να σου καεί στο πρώτο ξαναγέμισμα δεν λέει τίποτα - τον πετάς ελαφρά τη καρδία.... Στα 110€ μπορεί να χαλαστείς λίγο παραπάνω :lol: )
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό GeorgeVita » 09 Οκτ 2009, 18:26

digibill έγραψε:Αν δεν κάνω λάθος, ο συγκεκριμένος samsung ανήκει στην κατηγορία "x4", αν δεις την ταχύτητα εκτύπωσης έγχρωμου....
Γενικά στα τονερ δεν παίζουν και επαναγεμίσματα όπως στα μελάνια? Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον εκτυπωτή? (διότι όταν ένας πριντερ κάνει 40€ και να σου καεί στο πρώτο ξαναγέμισμα δεν λέει τίποτα - τον πετάς ελαφρά τη καρδία.... Στα 110€ μπορεί να χαλαστείς λίγο παραπάνω :lol: )

Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής στριφογυρίζει 4 φορές το χαρτί για έγχρωμο αποτέλεσμα (και 8 συνολικά αν τυπώσεις και την πίσω πλευρά!). Για αναγόμωση toner δεν έχω εμπειρία. Απλά να ξέρεις ότι αναλώσιμα = αξία εκτυπωτή, άρα inkjet 40-60, φθηνός έγχρωμος laser 100-150.
G
Άβαταρ μέλους
GeorgeVita
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 10 Οκτ 2009, 20:23

Τελικώς τον πήρα (129€ από πλαίσιο + μύρο τόνερ! Δηλαδή 109+ ένα τόνερ στην μισή τιμή!)
Περιέχει όλα τα χρώματα και τυπώνει κανονικά και με χρώμα! Η υποστήριξή του στο λινουξ είναι εκπληκτική: μόλις τον συνέδεσα το ubuntu έψαξε και βρήκε κατευθείαν από μόνο του τον σωστό driver και τον αναγνώρισε κανονικότατα με το όνομά του (Samsung CLP-315)!! :o Το δε cd του έχει autorun που τρέχει αυτομάτως εγκατάσταση driver + configurator + smart panel! (αν και το smart panel δεν λειτουργεί κανονικά - ίσως κάτι δεν έχω κάνει εγώ σωστά..... :roll: )

Αυτά για αρχή, μπορεί αν επανέλθω με εκτεταμένες εμπειρίες......
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 04 Δεκ 2009, 18:24

Αφού κατάφερα και κατέστρεψα τον samsung, τώρα αναζητώ τον αντικαταστάτη του... Καμιά βοήθεια εδώ;
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 04 Δεκ 2009, 19:56

digibill έγραψε:Αφού κατάφερα και κατέστρεψα τον samsung, τώρα αναζητώ τον αντικαταστάτη του... Καμιά βοήθεια εδώ;

πως τα καταφερς σε ενα μηνα ?
δες για hp εχω ενα πολυμηχανημα officejet j5780 2-3 χρονια και το ξαναγεμιζω με χυμα μελανι και ειναι μια χαρα αλλα ακομα και να χαλασει το μελανοδοχειο βρηκα τα xl με 15€ περιπου συμβατο
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας