Καλησπέρα Είμαι καινούριος στο Uduntu itian, idian, κάπως έτσι είναι η έκδοση βαλμένη σε φορητό υπολογιστή για το πρόγραμμα που είναι για τους μαθητές του Γυμνασίου. Ο υπολογιστής είναι TOCHIBA NB 200 και είχε και τα ΧΡ αλλά εγώ επέλεξα να βάλω τα Uduntu γιατί θέλω να ξεκόψω από τα Windows για πολλούς λόγους.
Ενώ εγκαθιστούσα τα Uduntu και το BUFER ήταν περίπου στη μέση ή λίγο μετά, (κατά την εγκατάσταση) έβγαλε μήνυμα ότι προέκυψε πρόβλημα και πρέπει να τερματιστεί η λειτουργεία Η επιλογή που είχε ήταν μόνο τέλος και το πάτησα φυσικά οπότε και τερματίστηκε το πρόγραμμα (η εγκατάσταση). Μετά όταν μπήκε μου ζήτησε κωδικό τον έβαλα και προχώρησε κανονικά χωρίς κανένα ορατό πρόβλημα.
Τα μαθήματα δεν υπήρχαν μέσα για Linux και κατέληξα να πάω στην TOCHIBA να μου τα βάλει διότι δεν εγνώριζα αν αυτά που εύρισκα στο ιντερνετ ήταν με την τελευταία ενημέρωση.
Όταν το πήρα από την αντιπροσωπία και μετά δεν μου ζητούσε κωδικό όταν άνοιγε ενώ πρώτα θυμάμαι ότι ζητούσε για να μπει στο λειτουργικό. Ρώτησα τον άνθρωπο που το έφτειαξε και μου λέει ότι δεν του έκανε τίποτε και ότι και σ' αυτόν δεν ζήτησε πράγμα το οποίο δεν μπορώ να το πιστέψω.
Μου έμεινε όμως η απορεία τι έχασε από την εγκατάσταση, όταν τερματίστηκε η εγκατάσταση;
Εν συνεχεία τον συντόνησα, έβαλα κάποια προγράματα, κάποιες επεκτάσεις στον FIREFOX, δούλευε καλά, αλλά επεσήμανα ότι ο FIREFOX, όταν ήθελα να μπώ σε ιστοσελίδες, παραδόξως, είχε μεγάλη χρήση CPU.
Συντομεύσεις μπαίνουν;
Ένα άλλο που έχω απορία είναι ότι το Υπουργείο λέει, ότι θα έχει antivirus, αλλά δεν βρίσκω που το έχει, ή μήπως δεν έχει καθόλου;
Επίσης δεν ξέρω ακόμη πως να το χειριστώ στην πρόσθεση καινούριων αποθετηρίων, εγκατάσταση καινούριων προγραμμάτων, εκτός αυτών που έχει στην προσθαφαίρεση, διότι δεν μπορώ να το πιάσω στα χέρια μου επειδή η κόρη μου δεν με αφήνει να το πλησιάσω γιατί το έχει πάρει με χαρά.
Όταν τελειώσω με αυτό και με μερικές δουλειές που έχω ακόμη θέλω σιγα σιγά να βάλω και στους άλλους υπολογιστές Linux με 4 μάλλον λειτουργικά ένα εξ αυτών θα είναι ΧΡ αλλά δεν έχω εμπειρία από Linux εγκαταστάσεις, διαδικασίες και τι πρέπει να προσέξω, αν πρέπει να προσέξω κάτι.
Επίσης πρόβλημα για μένα είναι και στην επιλογή ποίων λειτουργικών να βάλω και τι ιδιότητες έχει το καθένα, αν θα το βρώ που θα το βρώ, ποιά προγράμματα δουλεύουν στην κάθε έκδοση;
Κάποια από αυτά φυσικά τα έχουν οι περισσότεροι αν όχι όλοι που θα μεταπηδήσουν στο linux.
Τέλος όσα περισσότερα μου απαντηθούν απο αυτά καλά θα είναι γιατί ήταν πολλά και κουραστικά ίσως και σας ευχαριστώ προκαταβολικά.